Opslag

Synology DS916+: Voor wie net dat beetje extra nodig heeft

Ontwikkeld voor professionals en mensen die net wat extra’s willen. Geschikt voor het opslaan van al je bestanden maar ook voor het streamen van 4k-videocontent naar je tv of mobiele apparaten. Een soort van manusje van alles in de vorm van een NAS. Synology noemt hem de DiskStation 916+. En ik heb hem hier op de testbank staan om te zien of het verhaal wel een beetje klopt dat ze schetsen. Altijd een leuke uitdaging toch?

De DS916+ is de laatste DiskStation die Synology dit jaar nog in de 2016 modelreeks op de markt heeft gezet. Ondanks dat het jaar nog niet om is heeft Synology deze week haar roadmap voor het aankomende jaar gepresenteerd en weten we uit ervaring dat er dan geen nieuwe modellen van het huidige modeljaar verschijnen. Het is een bijzondere modelnaam, de DS916+. Hij is namelijk volledig nieuw en volgt geen bestaand model op. Lastig vergelijken dus met een voorganger.

synology-ds916-tech365-003

Uitbreidbaar geheugen

Synology richt zich met de DS916+ dus op professionals en veeleisende gebruikers. Dit is eigenlijk een beetje terug te vinden in de mogelijkheid om het interne geheugen van de NAS te vergroten en de hardware transcoding engine. De standaard uitvoering is voorzien van een Intel Pentium N3710 processor en 2GB DDR RAM. De processor heeft 4 cores en een kloksnelheid van 1,6GHz. Indien nodig kan dit automatisch worden verhoogd naar 2,56GHz. Het voordeel hiervan is dat de processor veel minder stroom verbruikt wanneer je zijn volledige capaciteit niet nodig hebt en hij op een lagere kloksnelheid kan werken. En minder stroom is natuurlijk minder kosten. Wil je met een grotere groep gebruikers aan de slag gaan op de DS916+, of met diensten als Docker voor applicatie virtualisatie, dan kun je hem ook aanschaffen in een variant met 8GB RAM.

synology-ds916-tech365-002

Hardware encryptie op basis van AES-NI

De keuze voor de Intel processor zorgt ook voor de beschikbaarheid van hardware encryptie. De processor ondersteunt namelijk de AES-NI standaard waarmee je gegevens kunt versleutelen met nauwelijks verlies in prestatie. Naast het versleutelen is er in de processor ook ondersteuning aanwezig voor het transcoderen van video’s. Deze zogenaamde Hardware Transcoding Engine ontlast de processor met het transcoderen van video’s naar apparaten. Hiermee kan het NAS als geheel betere prestaties leveren. Hierover later nog meer.

synology-ds916-tech365-003

Maximaal 90TB opslagruimte

In totaal kun je in de DS916+ 4 harddisken kwijt. De maximal ondersteunde grootte van een harddisk in dit model is op dit moment 10TB. In totaal kun je dus 40TB aan opslagruimte kwijt in je NAS. Hierbij is natuurlijk geen rekening gehouden met een eventuele configuratie als RAID 5 of Synology Hybrid RAID waarbij je netto minder ruimte overhoudt. Als je hier echter niet genoeg aan denkt te hebben dan kun je ook nog kiezen voor uitbreidingsunit DX513. Hiermee komt het totaal aantal disken op 9 stuks en dus 90TB. Het is ook mogelijk om Solid State Drives toe te voegen, zowel voor opslag als voor caching.

Om toegang te krijgen tot de bestanden en diensten op je NAS+ heb je natuurlijk een netwerkaansluiting nodig. In het geval van de DS916+ krijg je er maar liefst twee. Je hoeft ze niet allebei te gebruiken want met een enkele Gigabit-aansluiting kun je theoretisch al een snelheid halen van 125MB/s. Door de beide netwerkaansluitingen te combineren (Link Aggregation) kun je een hogere doorvoersnelheid realiseren of een failover verbinding.

Alleen USB3.0

Wil je bestanden overzetten naar je NAS of misschien een extra backup naar een USB-disk? Geen probleem voor de DS916+. Hij is voorzien van een drietal USB3.0-aansluitingen voor snelle overdracht. Twee van de poorten bevinden zich aan de achterzijde en een aan de voorkant.  Synology heeft gelukkig afscheid genomen van de oude USB2.0-aansluitingen. Aan de achterzijde vind je ook een eSATA-poort die je kunt gebruiken voor het aansluiten van een externe drive, of voor het verbinden van de DX513 uitbreidingsunit.

synology-ds916-tech365-001

Prestaties van de DS916+

Intel NAS Performance Tester

De kans is groot dat je de disken in je NAS in zult zetten in een RAID5 configuratie. Concreet houd dit in dat je van de 4 disken in je NAS er een defect kan raken zonder dat je dataverlies hebt. Synology heeft hier ook nog een eigen Hybride variant van genaamd SHR. Om echter testen te kunnen vergelijken heb ik gekozen voor de oorspronkelijke RAID5 configuratie bestaande uit 3 WD RED disken van 1TB.

De Intel NASPT software voert een aantal tests uit die bepaalde werkzaamheden simuleren. Hoe dit in zijn werk gaat kun je lezen in de speciale blog die ik hierover geschreven heb.

synology-ds916-raid5-intelnaspt-tech365

De tweede keer dat we de Intel NASPT routine uitvoeren heb ik de diskconfiguratie aangepast van RAID 5 naar JBOD. Voor wie deze afkorting niet kent, dit staat simpelweg voor Just a Bunch Of Disks. Deze opstelling maakt geen gebruik van gegevensbeveiliging. De configuratie bestaat ook hier weer uit 3 x WD RED 1TB disken.

synology-ds916-jbod-intelnaspt-tech365

Je kunt duidelijk zien dat het de DS916+ weinig uitmaakt of je wel of geen gegevensbeveiliging gebruikt. Hij is prima in staat om goede prestaties te leveren bij zowel RAID5 als JBOD. Bij RAID5 zien we net iets betere snelheden dan bij JBOD, maar het verschil is nihil.

NAS Performance Tester

De NAS Performance Tester is in tegenstelling tot de Intel test wat platter. Voor de verschillende diskconfiguraties wordt er puur gekeken naar de lees- en schrijfsnelheid. De gebruikte disken in de configuratie zijn identiek aan de Intel test.

synology-ds916-read-naspt-tech365 synology-ds916-write-naspt-tech365

Bij deze synthetische test zie je dat de prestaties bij de toepassing van JBOD beter zijn dan bij RAID5. Op zich niet echt verassend. Toch is het verschil erg klein, want bij het schrijven is het nagenoeg gelijk en bij het lezen iets minder dan 2MB/s. Geen bijzonderheden en prima resultaten voor de DS916+.

Energieverbruik

Het energieverbruik van de DS916+ is gemeten met in alle slots een WD Red disk van 1 TB. Bij STAND-BY zijn alle disken in zogenaamde slaapstand. Bij IDLE zijn alle disken opgestart en is de NAS klaar om taken uit te voeren. Bij LOAD wordt er constant een aantal grote bestanden gelijktijdig weggeschreven en wordt hij vol belast.

In het overzicht van de specificaties op de website van Synology is te lezen dat de DS916+ een verbruik heeft van 30W bij LOAD en 13W in STAND-BY. In de meting die ik uitgevoerd heb vallen de waardes zelfs iets lager uit. Dit kan natuurlijk te maken hebben met het verschil in meetapparatuur maar het geeft wel te kennen dat het verbruik dus strookt met wat Synology aangeeft.

synology-ds916-energieverbruik-tech365

Conclusie

Pluspunten

  • Goede prestaties.
  • Gunstig energieverbruik.
  • Veel mogelijkheden dankzij DSM.

Minpunten

  • Pittige prijs.

Je kunt geen miskoop doen als het gaat om de prestaties van de Synology DS916+. De NAS is voorzien van net wat meer RAM-geheugen en je kunt hem naar wens ook nog uitbreiden. Ideaal voor wanneer je aan de slag wilt met bijvoorbeeld Docker. Wel moet je er aardig voor in de buidel tasten want hij is niet goedkoop. Je moet dus echt wel hoge eisen stellen aan een NAS om het rendabel te maken. Voor de serieuze thuisgebruiker is het denk ik wat overkill en kun je prima af met een wat goedkoper model. Ga je echt aan de slag met Docker, of het synchroniseren van bestanden met veel gebruikers dan wordt hij toch wel erg interessant.

Prijs en beschikbaarheid

Je kunt de Synology DS916+ in 2GB variant per direct verkrijgen voor een prijs van ongeveer €560. Wil je de uitvoering met 8GB aan boord, dan kun je voor zo’n €125 extra modules aanschaffen (2 x 4GB). Je kunt hem onder andere verkrijgen bij Bol.com en  CoolBlue(NAS Center).

 

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Lees onze disclaimer voor meer informatie.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button