Apps en software

Synology Docker: Data uitwisselen tussen je containers

Afgelopen week kreeg ik een enthousiaste reactie op mijn eerder geschreven blogpost over Docker. Na het lezen van de vraag realiseerde ik mij dat veel meer mensen baat hebben bij een stukje uitleg over het gebruik van de geavanceerde instelling “Volumes”. Tijd voor een aanvullend stukje blog over de handige functie binnen Docker om gegevensuitwisseling mogelijk te maken.

Marc reageerde op mijn blogpost met de concrete vraag of hij de “volumes” optie ook in kan zetten voor het opslaan van backups vanuit zijn Docker containers naar een locatie daar buiten. Kort door de bocht: Ja dit kan prima met de Volumes optie.

Je hebt eigenlijk twee dingen nodig om bestanden vanuit je Docker Container naar je NAS te krijgen en vice versa. Allereerst maak je op je NAS een map aan die je gaat delen. Ik heb gekozen om een map aan te maken met de naam “shared_docker_data” die ik ga gebruiken voor het uitwisselen van een tekstbestandje. Het tweede dat je nodig hebt is een directorynaam die je binnen je container wilt gebruiken. Hier koos ik voor “shared”. Om het geheel nu te kunnen gaan gebruiken binnen je container moet je beide directories aan elkaar koppelen bij de eigenschappen van Volumes voor je container.

docker_volumes_tech365nl_003

Als je vanuit je container ook wilt schrijven naar de directory dan is het noodzakelijk om het vinkje weg te halen bij “Alleen-lezen”. Dit wordt standaard namelijk door Docker ingeschakeld. Als je klaar bent met het toevoegen van de beide directories dan kun je de container starten en zie je op de statuspagina de Volume-koppeling actief.docker_volumes_tech365nl_004

Voor het schrijven van dit blogpost heb ik een container gemaakt op basis van enkel Ubuntu. Als de container is opgestart open ik de terminal en bekijk alle aanwezige directories. Je ziet hier in het rechtervenster de gekoppeld map “shared” die verbonden is met de lokale map “shared_docker_data” op de NAS.

docker_volumes_tech365nl_001

Ik start vervolges de VI-editor op, puur om een testbestandje aan te maken en weg te schrijven op de locatie. Als het immer met een tekstbestand gaat, dan kun je iets anders ook prima kwijt. Het opgeslagen bestand heet “bestand_vanuit_docker_container.txt” en na het bewaren van de inhoud zie ik het bestand ook in mijn gedeelde map op de NAS terug. Dit is precies de bedoeling, want hiermee is het uitwisselen van bestanden mogelijk.

docker_volumes_tech365nl_002

Het gebruik van een gedeelde map is vooral een voordeel als je data vanuit je container wilt veiligstellen naar een andere locatie. Gebruik hem voor de opslag van databases of bestanden en verlies niets wanneer je per ongeluk je container verwijdert. De data blijft namelijk gewoon staan op je NAS. Kleine handeling, groot gemak.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button