Computers en tablets

Synology Active Backup for Business: Alle mogelijkheden op een rij (#1)

Toen Synology de eerste beta versie van Active Backup uitbracht was er nog wel wat werk aan de winkel. Het pakket was nog niet lekker stabiel en de logging liet te wensen over. Toch is er hard gewerkt door bij Synology en is de definitieve release echt een fijne backupoplossing geworden. Je kunt eenvoudig loss bestanden meenemen in een backup taak, een bare metal restore en zelfs gehele virtuele machines. In dit blog vertel ik je alles over de mogelijkheden van het nieuwe Active Backup Business en laat je zien hoe je hier zelf mee aan de slag kunt. 

Waarom Synology Active Backup?

Een uitgebreide backup-oplossing kost vaak geld. In sommige gevallen zelfs aardig wat. En dan heb je ook nog opslagruimte nodig voor het bewaren van die backups. Hoe handig is het dan dat alles wat je nodig hebt in een device zit? Want als je toch al een Synology NAS hebt aangeschaft voor het opslaan van je backups, waarom zou je hem dan niet inzetten als backupserver? En wat nou als ik erbij vertel dat het gebruik van Active Backup for Business volledig gratis is?

ActiveBackup Start Scherm

Active Backup had in het beta-stadium toch nog wel wat aandachtspunten. Het was niet lekker stabiel, de logging was matig en je kon niet dezelfde map voor meerdere taken gebruiken. Goed nieuws, die issues zijn verleden tijd. De statuspagina is helemaal nieuw en geeft je nu een duidelijk beeld van de laatste backups, de opslagstatus, lopende taken en de beschermde apparaten.

Een van de grote wijzigingen ten opzichte van de beta versie is dat je nu gebruik kunt maken van een agent voor je bestanden backup. Dit lost direct het probleem op van rechten tot bestanden dat je in de beta wel had. Oh, en er is nu deduplicatie aanwezig!

ActiveBackup opslag dedup

Verschillende mogelijkheden voor het maken van backups

PC Backup (BMR)

De naam zegt het natuurlijk al, dit is een backup van een PC. Dit kan je eigen thuiscomputer zijn, of misschien een bijzonder werkstation van je bedrijf of klant. Door een backup te maken van de gehele computer krijg je de mogelijkheid om losse bestanden te herstellen en zelfs de volledige computer.

Fysieke server backup (BMR)

Synology spreekt bij een fysieke server backup over een methode voor het maken van een zogenaamde Bare Metal Restore (BMR)-backup. Kort samengevat: zorg dat je alles meeneemt in de backup om de machine in zijn geheel te kunnen terugzetten. Je zit hier niet geboden aan het stukje “fysieke server” want het werkt ook prima op een virtual machine. Toch zijn hier weer andere handige methodes voor. Om die reden trekt Synology het waarschijnlijk los. Een voordeel van de Fysieke Server backup met Active Backup for Business is dat het mogelijk is om een restore uit te voeren naar een virtuele machines. Een soort P2V (Physical to Virtual).

Bestandsserver backup (losse mappen en bestanden)

Een van de meest gebruikte soorten backup is die voor losse bestanden. Je hebt ergens een server of desktop staan waarop een flinke verzameling bestanden staat en je wilt dit veiligstellen op je Synology NAS. Door een of meerdere mappen met bestanden te selecteren (of een compleet volume) wordt er een backup van de bestanden gemaakt naar je NAS en kun je vanuit hier weer losse bestanden herstellen. Synology noemt dit binnen Active Backup  for Business een “Bestandsserver”-backup.

ActiveBackupBestandsServer Restorejpg

Virtuele Machine backup

Vandaag de dag werk ik zelf meer met virtuele servers dan met fysieke. Ik ben dan ook erg blij dat in Active Backup for Business een echte oplossing zit voor het maken van Virtuele Machine (VM) backups. Het voordeel hiervan is dat je niet alleen losse bestanden kunt herstellen, maar ook een volledige server. Ideaal als Disaster Recovery oplossing. Een van de meest kracthtige eigenschappen van dit type backups is de verschillende herstel mogelijkheden. Je kunt de originele machine terugzetten, een snelle variant naar een VMware Hypervisor of direct naar de ingebouwde Virtual Machine Manager van Synology zelf.

Flexibele restore mogelijkheden maken het verschil

Als ergens uitgebreid aandacht aan besteed is, dan is het wel aan de restore mogelijkheden in Active Backup for Business. Je kunt loss bestanden herstellen, hele mappen, maar zelfs ook een je eigen pc als virtuele machine. En zelfs met deze opties komen er ook weer extra mogelijkheden om de hoek kijken. Voor bestanden en mappen is er een speciale herstelportaal ontwikkeld. In dit portaal kun je zelf bladeren naar het gewenste moment van een backup en direct door de bestanden bladeren. Het is hiermee snel, eenvoudig en vooral erg handig.

ActiveBackupVM Restore

Het herstellen van een complete machine kan op drie verschillende manieren. Een snelle herstel naar VMware zorgt ervoor dat er een virtuele machine aangemaakt wordt waaraan de backupbestanden direct vanaf de NAS worden gekoppeld. Dit gaat op basis van NFS. Je hoeft dus geen data te kopiëren voordat je de server weer kunt starten. Uiteraard zijn de prestaties van de server op dat moment afhankelijk van de capaciteit van je Synology NAS en het verbonden netwerk. de tweede optie een volledige herstel inclusief alle data en als laatste kan er ook een snelle herstel naar Synology Virtual Machine Manager worden gedaan.

Zelf aan de slag met Active Backup for Business

Het leukste van al deze opties is natuurlijk het feit dat jij dit zelf ook kunt gaan doen. Er zitten geen kosten verbonden aan het package en alle mogelijkheden zijn standaard beschikbaar. Na deze post komen er nog twee losse blogs over het maken van backups, en de verschillende mogelijkheden die je hebt om ze te herstellen. Hieronder kun je de links vinden als de blogs online zijn.

ActiveBackup Package Center

Voor nu is het eerst zaak om Active Backup for Business te installeren op je Synology NAS. Hiervoor ga je naar het Package Center en installeer je “Active Backup for Business”. De packages “Active Backup for G-Suite” en “Active Backup for Office365” heb je niet nodig. Hierover vertel ik je later meer in een aparte blog.

Volgende blogs in deze serie

» Synology Active Backup for Business: Zelf je backups inregelen op je NAS (#2)

» Synology Active Backup for Business: Herstellen van backups vanaf je NAS (#3)

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button