Computers en tablets

Synology Active Backup for Business: Zo herstel je gemaakte back-ups (#3)

Inmiddels ben ik beland bij deel 3 van de serie over Synology Active Backup for Business. Als je de voorgaande twee delen hebt gelezen dan ben je inmiddels bekend met de mogelijkheden van Synology Active Backup for Business en ben je misschien wel zelf aan de slag gegaan met het maken van back-ups naar je NAS. In dit deel vertel ik je alles over het terugzetten van deze back-ups. Wel zo handig toch?

In het vorige deel heb ik laten zien dat je een back-up kunt maken van een PC/Fysieke server, een bestandsserver en een virtuele machine. Dit zijn in Active Backup for Business ook echt verschillende soorten back-ups en de manier waarop je een herstel uitvoert is dan ook verschillend. Ik start met de virtuele machine. De reden hiervoor is dat de andere herstelopties bijna gelijk zijn aan dit proces.

Bestandsserver

Het herstel bij een bestandenserver vindt plaats vanuit het Active Backup for Business portal. Je kiest de machine waarvan je de bestanden wilt herstellen en vervolgens blader je naar het betreffende volume en de mappen of bestanden.

Synology Active Backup Restore File 02

Als je het juiste bestand (of map) gevonden hebt dan kun je hem herstellen naar het opslagmedia van de machine die je meegenomen hebt in de back-up, of het bestand downloaden naar jouw eigen computer of server.

Synology Active Backup Restore File 03

Wil je de bestanden terugzetten naar de bron server? Geef een account met voldoende rechten op om verbinding te maken vanuit de portal naar de server, bijvoorbeeld een account van een beheerder of een lokale beheerder.

Synology Active Backup Restore File 04

Eenmaal verbonden via het opgegeven account kun je de plaats aangeven waar je de bestanden wilt herstellen. Je kunt hier geen nieuwe mappen aanmaken. Zorg dat als je een tijdelijke map wilt gebruiken je die eerst aanmaakt.

Synology Active Backup Restore File 05

Thats all folks! Zoals je kunt zien is het bestand herstelt en de taak afgerond.

Virtuele machine

Synology Active Backup Restore 01

Als eerste kies je in Active Backup for Business voor Virtuele Machine, selecteer je de machine die je wilt herstellen, en druk je vervolgens op de knop Herstellen.

Er zijn drie verschillende methoden om een virtual machine back-up te herstellen. Je krijgt deze keuze direct bij het starten van de Wizard herstellen. Dit zijn je keuzes:

Synology Active Backup Restore 02
  • Onmiddellijk herstel naar VMware; Hiermee wordt de virtuele machine aangemaakt op de aangegeven VMware Host, maar worden de virtuele harddisks (vmdk-bestanden) gekoppeld via NFS op de NAS. Dit is een snelle methode voor herstel (korte RTO), maar de data staat vervolgens nog niet waar het stond.
  • Volledig VM-herstel; Kopieert de virtuele harddisks terug naar de opslaglocatie op de gekozen VMware host. Dit duurt langer dan een onmiddellijk herstel naar VMware, echter staat nu alle data wel weer op de originele locatie (langere RTO).
  • Onmiddellijk herstel naar Synology Virtual Machine Manager (VMM); Is er naast de data ook iets mis met je VMware Host? Door gebruik te maken van deze optie koppelt Active Backup for Business de virtuele harddisks direct aan haar eigen ingebouwde Hypervisor. Hiermee ben je dus heel snel in je herstel en heb je geen VMware Host nodig om dit te bereiken (korte RTO).
Synology Active Backup Restore 03

Kies je gewenste hersteltype en selecteer het herstelpunt dat je wilt gebruiken uit de lijst met herstelpunten.

Onmiddellijk herstel naar VMware

Synology Active Backup Restore 04

De volgende stap is bepalen of je wilt dat de machine met zijn originele naam op de oorspronkelijk plaats wordt hersteld, of dat je een nieuwe locatie met verschillende instellingen wilt gebruiken. Optioneel kun je er ook voor kiezen om een nieuw MAC-adres te laten genereren voor je herstelde VM. Kies je voor herstel naar de originele locatie dan heb je kans dat er bestanden worden overgeschreven. Ik kies hier even voor de tweede optie.

Synology Active Backup Restore 05

Selecteer op welke locatie in VMware je de virtuele machine wilt plaatsen. Dit kan een cluster of datacenter zijn.

Synology Active Backup Restore 06

Kies de gewenste ESXi-server om de herstelde VM te plaatsen.

Synology Active Backup Restore 08

Selecteer het gewenste netwerk voor de connectie van de VM.

Synology Active Backup Restore 09

Controleer of alle gekozen instellingen juist zijn. Eventueel kun je ervoor kiezen om de herstelde VM direct op te laten starten. Wanneer je op Toepassen klikt dan gaat het herstel van de VM starten en wordt er vanuit de ESXi-server een NFS koppeling gemaakt naar je Synology NAS.

Synology Active Backup Restore 10

Vanuit het takenoverzicht kan je zien hoever de restore is en of alles goed verloopt. Het herstellen van een VM op deze manier gaat enorm snel doordat de bestanden niet gekopieerd hoeven te worden, maar gekoppeld worden.

Synology Active Backup Restore 11

Zoals je kunt zien is na het afronden van het herstel mijn test VM beschikbaar binnen ESXi in een kwestie van minuten.

Volledig VM-herstel

Het proces voor het terugzetten van een volledige VM is nagenoeg hetzelfde als bij het onmiddellijk herstel. Ik herhaal de stappen dan ook niet opnieuw.

Synology Active Backup Restore 12

In de wizard is echter een stap uniek voor dit hersteltype en dat is de keuze voor de locatie waar de virtuele harddisks worden geplaatst. Tijdens de wizard kun je de gewenste datastore selecteren waarnaar je het herstel wilt laten uitvoeren.

Onmiddellijk herstel naar Synology Virtual Machine Manager (VMM)

Het herstellen van een back-up naar VMM wijkt iets af ten opzichte van de twee opties die ik eerder beschreef. Om die reden beschrijf ik de stappen hieronder. Het selecteren van het stelpunt sla ik even over.

Synology Active Backup Restore 13

Selecteer de Synology NAS en de opslag waar je de VM op wilt herstellen. Het is wel van belang dat het Synology Virtual Machine Manager package reeds geïnstalleerd is.

Synology Active Backup Restore 14

Geef de VM een nieuwe naam. Als de naam al bestaat kun je deze niet meer kiezen. Pas eventueel de gewenste systeemspecificaties aan. De CPU’s en Geheugen zijn overgenomen vanuit de originele specificaties van de VM in de back-up.

Synology Active Backup Restore 15

Selecteer de grootte van de virtuele schijf en kies of je wilt dat de schijfcontroller wordt omgezet naar Virtio na het installeren van de Guest Tools. De VM heeft, omdat hij afkomstig is vanaf een VMware platform, zijn eigen schijfcontroller nog. De prestaties zijn beter met de Virtio-controller op Synology VMM, echter je kunt ervoor kiezen om even neutraal te starten en alles hetzelfde te laten.

Synology Active Backup Restore 16

Selecteer het netwerk waarin de VM verbonden moet worden, of maak een nieuw netwerk aan.

Synology Active Backup Restore 17

Wijzig, indien noodzakelijk, de opties voor het starten en de USB-controller. Mijn advies is om dit pas te doen als je zeker weet dat alles werkt.

Synology Active Backup Restore 18

Selecteer wie er toegang mag hebben tot de virtuele machine. Standaard is de beheerder van de NAS al gemachtigd om hem te gebruiken.

Synology Active Backup Restore 19

Controleer of alle instellingen juist zijn en klik op Toepassen om het herstel te starten. Ook hier is de VM weer binnen enkele minuten up and running omdat de back-up bestanden niet gekopieerd hoeven worden, maar direct gekoppeld worden aan de herstelde VM.

Synology Active Backup Restore 20

Fysieke Server

Het herstellen van een fysieke server en PC is nagenoeg hetzelfde als bij een virtuele machine. Hiermee is het dus mogelijk om een back-up van je computer, laptop of fysieke server te maken en hem te herstellen als virtuele machine in het geval van problemen. De stappen voor herstel heb je hierboven dus al gelezen. Makkelijk he?

Meer doen met Active Backup?

Synology biedt naast het maken van een back-up van je pc, server of virtual machine nog meer opties. Zo is het ook mogelijk om een back-up te maken van je Office365 of G-Suite. Dit is echter ondergebracht is een tweetal aparte packages die je kan installeren op je Synology NAS.

Nieuwsgierig hoe dit werkt? Laat in de reactie hieronder weten wat jij graag terug zou willen zien in een aparte blog en wie weet kan ik hiermee voor je aan de slag.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button