Computers en tablets

Synology Active Backup for Business: Zelf backups maken op je NAS (#2)

In mijn vorige blogpost over Synology’s Active Backup for Business ging ik uitgebreid in op de verschillende mogelijkheden. Het enige dat niet aan bod kwam is de manier waarop je dit zelf allemaal kunt inregelen. Om je daarmee op weg te helpen ga ik in deze blogpost wat dieper in op te verschillende mogelijkheden van Active Backup for Business. Let’s do this!

Fysieke server backup

Voor het maken van een backup van een gehele fysieke server is het nodig om een backupagent te installeren. Als je een nieuwe machine toevoegt dan kun je direct een agent downloaden om te installeren op de doelserver. Er is een 32-bit en 64-bit versie beschikbaar.

Template en backupaccount

Voordat je de agent gaat installeren is het verstandig om alvast een apart account aan te maken dat je gebruikt bij een template. Hiermee zorg je ervoor dat de agent die je toevoegt automatisch wordt gekoppeld aan het juiste backuptype, retentie, schema en meer. Maak de template dus eerst aan en koppel hier het account aan.

Agent installatie

De installatie van de agent is eenvoudig en bestaat uit een aantal simpele stappen. Je moet vooraf even controleren of je de 32-bit of 64-bit versie van de agent nodig hebt voor je platform maar meer is het eigenlijk niet.

ActiveBackup Agent install 05

ActiveBackup Agent install 01v

Doorloop de stappen en accepteer de voorwaarden. Hierna gaat de installatie van de agent starten. De agent wordt geïnstalleerd als een service in Windows.

ActiveBackup Agent install 02

Als de agent geïnstalleerd is, start hem dan direct op. Als serveradres geef je het IP-adres of de hostname van je Synology NAS op. Als gebruikersnaam en wachtwoord maak je gebruik van het backupaccount dat je eerder hebt aangemaakt. Dit account is overigens niet zomaar te wijzigen na de installatie.

ActiveBackup Agent install 04

Backuptaken

Als de installatie van de agent goed verlopen is, en de ingevoerde accountsgegevens kloppen, dan verschijnt de server als nieuw apparaat in de lijst. Vanuit hier kun je verder met het aanmaken van backuptaken en het beheren van je agent.

ActiveBackup Agent install 03

Omdat een deel van de instellingen voor een backuptaak vastgelegd zijn in de template vergt het aanmaken van een taak niet heel veel moeite.

ActiveBackup FysiekeServer taak 01

Geef de backuptaak een naam, selecteer de gewenste agent van de server die je wilt opnemen in de backup, en kies de bestemming van de backupbestanden.

ActiveBackup FysiekeServer taak 02

Je kunt kiezen uit een drietal mogelijkheden voor je backup, namelijk: Bare-metal (alles), Systeemvolume of een aangepaste selectie. Ook zijn er mogelijkheden voor gegevenscompressie, gegevensoverdrachtcodering (encryptie), VSS en backupverificatie. Kies vervolgens wanneer je de backup wilt laten plaatsvinden en hoe lang alle verschillende taken bewaard moeten blijven.

ActiveBackup FysiekeServer taak 03

Als laatste stap in het aanmaken van de taak kies je welke gebruikers er recht hebben om door de backupbestanden te bladeren en eventueel een backup te herstellen. Na deze stappen staat je taak klaar en kun je hem desgewenst direct laten starten.

Bestandsserver backup

Een bestandsserver backup werkt anders dan een fysieke server backup. Het verschil zit hem vooral in het feit dat er geen agent gebruikt wordt voor het benaderen van de bronbestanden. Je moet hierbij dus zorgen voor een account dat toegang heeft tot de bestanden op de server zelf.

ActiveBackup BestandsServer 02

Voor het verbinden met de doelserver is het nodig dat je een adres opgeeft (IP-adres of hostname) en een account voor het verbinden via SMB. Na het verbinden kan je de gewenste back-upmodus kiezen. Meerdere versies, mirroring of een incrementele backup zijn de mogelijkheden die je hebt om uit te kiezen. Meerdere versies zijn complete versies van de bestanden terwijl incrementeel juist enkel de wijzigingen neemt en het origineel overschrijft. Mirroring maakt een exacte kopie van de bron naar het doel zonder hierbij de historie te bewaren. Dit kun je zien als een replica. Na de keuze voor de backupmodus kun je de volumes, mappen en bestanden toevoegen die je mee wilt nemen in je backup. Voor dit voorbeeld maak ik gebruik van het type: Meerdere versies.

ActiveBackup BestandsServer 03

Geef je backuptaak een naam en maak eventueel gebruik van de Volume Shadow Copy service. Of dit kan is afhankelijk van je configuratie binnen de server. Selecteer waar je backup gaat bewaren en kies het gewenste schema. Er zijn genoeg keuzes voor het bewaren van de verschillende backups. Een veel gebruikt schema is: 7 dagen, 5 weken en 12 maanden bewaartermijn. Als laatste stap krijg je nog een samenvatting en kan de taak aangemaakt worden.

Virtuele Machine

Als je gebruik maakt van VMware vSphere hypervisor dan kan je gebruikmaken van de Virtuele Machine backup. Er wordt een directe backup gemaakt van de VM naar de NAS om snel en eenvoudig te kunnen herstellen. Het enige dat je nodig hebt is verbinding met een vSphere Host.

VMware vSphere server koppelen

Voordat je toegang hebt tot de virtuele machines op de vSphere host moet je een koppeling maken vanuit Active Backup for Business. Door het adres van de host (IP-adres of hostname) op te geven en het bijbehorende wachtwoord krijg je toegang tot de VM’s. Dit kan een losse vSphere host zijn, of een vCenter server. Als de koppeling tot stand is gekomen kun je een nieuwe backuptaak aanmaken.

ActiveBackup VMBackup 01

Backup taak

Als de Hypervisor is gekoppeld wordt het mogelijk om een backuptaak aan te maken. Het aanmaken van een taak bestaat uit een aantal stappen die je hieronder kunt vinden.

ActiveBackup VMBackup 02

Als eerste kies ik voor een opslaglocatie voor de VM backups. Fysiek worden de bestanden vanuit VMware 1-op-1 gekopieerd. Je vindt na de backup gewoon de vmx en vmdk-bestanden terug. De volgende stap bestaat uit het selecteren van de servers die je op wilt nemen in de backupjob. Je kunt er dus meerdere selecteren. De back-upverificatie is een interessante optie om te activeren. Hiermee wordt er na een backup een herstel uitgevoerd van de virtuele machine en kun je het proces terugkijken als een korte video. Hierover meer in de derde blog in deze serie.

ActiveBackup VMBackup 03

Als je Change Block Tracking activeert dan moeten de VM’s dit ook ondersteunen. Staat het niet aan, dan moet je dit handmatig zelf doen. Dit kun je doen bij de geavanceerde eigenschappen van de VM via de vSphere (Web) Client. De volgende stap is het instellen van een schema en de gewenste retentie voor het bewaren. Ik kies hier voor 7 versies van alle VM’s en maak dagelijks een back-up als een Disaster Recovery oplossing.

ActiveBackup VMBackup 04

In de laatste stap bepaald je welke accounts of groepen toegang hebben tot de backup en herstel. Standaard is dit het admin account maar je kunt hier zelf ook accounts aan toevoegen. Na de samenvatting is je taak gereed en kan de backup gaan starten.

Alle soorten backups op orde

Voor alle veelvoorkomende machines heb je binnen Active Backup for Business een oplossing. Je PC, een fysieke server, bestandsserver en zelfs een virtuele machine zijn onderdeel van de mogelijkheden. Nu alle backups ingeregeld zijn is het tijd voor een blog over het herstellen van deze backups.

Blogs in deze serie

» Synology Active Backup for Business: Alle mogelijkheden op een rij (#1)

» Synology Active Backup for Business: Herstellen van backups vanaf je NAS (#3)

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button