Apps en software

Synology Active Backup beta: Backups maken van Windows en Linux systemen

Als je in je Disk Station Manager op je Synology aangegeven hebt dat je ook beta packages wilt ontvangen dan heb je nu ook toegang tot Active Backup. Dit nieuwe package maakt het mogelijk om backups te maken van Microsoft Windows en Linux systemen zonder de installatie van een agent. Klinkt goed, is nog beta, maar reden genoeg om er eens mee aan de slag te gaan.

Om toegang te krijgen tot Active Backup moet je het package natuurlijk eerst installeren. Heb je nog geen toegang tot het beta-programma van Synology? Ga naar het Package Center en kies voor Instellingen -> Beta en vink de optie Ja, ik wil de betaversies bekijken! aan.

Synology Active Backup tech365_009

Installeer het package Active Backup vanuit de Package Manager en open hem na afronding.

Synology Active Backup tech365_001

De eerste keer dat je Active Backup opent dan is er nog niet veel spannends te zien. In het startscherm vind je voortaan de status van de laatste backup taken en de gebruikte hoeveelheid opslagcapaciteit.

Synology Active Backup tech365_002

Als test kies ik voor het maken van een backup van een van mijn virtuele Windows Server 2012 R2 servers. Deze virtual machine is onderdeel van mijn thuis lab en wordt gebruikt als Domain Controller. Er zijn geen bijzondere rollen geïnstalleerd op deze machine dus een prima doelwit voor een Windows backup. Je maakt een nieuwe taak aan door op de knop “+Maken” te klikken.

Synology Active Backup tech365_003

Omdat je in sommige situatie behoefte hebt aan een bepaald type backupoplossing kun je in Active Backup kiezen voor drie verschillende modi. De volgende opties zijn beschikbaar:

  • Meerdere versies; Je hebt meerdere versies van de bestanden in de backup beschikbaar.
  • Mirroring; Een execte kopie van de data op de bron locatie. Bestanden die je daar verwijdert verdwijnen ook uit je backup set.
  • Incrementeel; Wijzigingen worden meegenomen in de backup, waarbij de aanpassingen het origineel overschrijven.

Synology Active Backup tech365_004

Geef de naam of het IP-adres op van de server waarvan je een back-up wilt maken, aangevuld met een account dat rechten heeft om alle bestanden te lezen op de machine.

Synology Active Backup tech365_005

Hierboven zie je hoe Active Backup naar de machine kijkt waarvan je een back-up wilt maken. Je kunt de verschillende volumes selecteren of enkele mappen en bestanden. Wat mij op dit moment nog niet duidelijk is, is of je ook een System State back-up hebt bij een volledige selectie. Dit ga ik nog verder uitzoeken.

Synology Active Backup tech365_006

Waar je de backup-bestanden opslaat op je Synology kun je zelf bepalen. Kies de gewenste gedeelde map en geef de backup-taak een naam. Je kunt het maken van de backup ook automatisch gepland laten plaatsvinden. Wil je een structuur in de vorm van een dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse back-up, dan moet je hiervoor aparte taken aanmaken. Dit kan niet in een schema binnen een enkele taak.

Synology Active Backup tech365_007

De retentie van je backup-taak bepaal je op basis van het aantal versies van een bestand dat je wilt bijhouden. Je kunt een rotatie  op basis van de jongste versie gebruiken of de Smart Recycle optie van Synology. Hiermee wordt een automatische rotatie gekozen op basis van de mutatie frequentie.

Wanneer je door alle opties heengelopen bent staat je taak klaar om te starten op het gewenste tijdstip. Je kunt hem ook handmatig starten natuurlijk door op de knop Back-up te klikken. Wanneer een taak actief is zie je de verstreken tijd en het pad waar de taak bezig is in het overzicht.

Synology Active Backup tech365_008

Handige oplossing, maar mist nog het een en ander

Zoals ik aan het begin van dit blogpost al schreef betreft het hier nog een beta-versie van Active Backup. Je moet er natuurlijk wel voor openstaan om eventuele tekortkomingen of fouten in de software door de vingers te zien en wat breder naar het totaalplaatje te kijken. Het kan zomaar volgende maand weer aangepast zijn.

Het idee van een Windows en Linux backup-oplossing binnen DSM is zeker niet gek. Je hoeft geen aparte backup-software aan te schaffen en ik zie een oplossing die je prima bij kleinere bedrijven neer kunt zetten. Het aanmaken en instellen van een backup-taak gaat eigenlijk heel eenvoudig en je hoeft er niet veel voor te doen.

Synology Active Backup tech365_011

Log Center veel te beperkt

Een van de dingen die ik absoluut op dit moment nog vind ontbreken is een uitgebreide log van een backup-taak. Vooral als de taak direct een error geeft en niet wil starten. Het enige dat je in het Log Center van Active backup kunt lezen is dat het mislukt is. No shit Sherlock, dat zag ik ook al aan het icoontje. Rood betekent niet goed. Maar waarom wilde hij nou niet starten, of is hij stukgelopen op een bestand dat nog in gebruik is, of misschien geen rechten tot een map. Who knows, dat haal je er dus niet uit. Hiervoor zou eigenlijk een soort logbestand geraadpleegd moeten kunnen worden vanuit het Log Center.

Waar je rekening mee moet houden is dat je geen aanvullende actieve databases kunt backuppen zoals SQL of Microsoft Exchange. Dit komt puur door het feit dat je geen agent gebruikt met plugin voor deze diensten. In het geval van Microsoft SQL servers kun je natuurlijk wel een backup laten uitvoeren naar een volume op de server en hier vervolgens een backup van maken.

Er zitten nog wat kleine schoonheidsfoutjes in het package, zoals in het Log Center. Hier wordt een taak na het starten soms al als afgerond beschreven terwijl de backup zelf nog moet starten. Ook is het niet mogelijk om een tweede backup-taak in dezelfde gedeelde map te laten wegschrijven. Heb je voor taak 1 het doel /work/activebackup gebruikt, dan kun je voor taak 2 niet /work/andermapnaam gebruiken. Dat is wel een beetje vreemd en lijkt ook echt een bug. Geen nood, dat heb je nu eenmaal met beta-versies.

Helaas, geen backup

Maar dan het belangrijkste eigenlijk. De backup zelf. Een back-up maken is mij tot dusver toe nog niet gelukt. De Domain Controller die ik als test heb opgenomen in de backuptaak mislukt ieder keer en zelfs een beperkte selectie van alleen de “C:\Users” en “C:\ProgramData” map lukt niet. Dit is nu juist waarvoor ik Active Backup zou willen inzetten. Binnenkort na een update van het package maar weer eens verder testen. Tot zover toe is het nog niet stabiel genoeg om echt te gebruiken als backup-oplossing.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button