Enterprise

Synology 2019: Dit is wat je het aankomende jaar kan verwachten

Als Synology fanboy mag ik de persconferentie, die jaarlijks in de jaarbeurs wordt gegeven, natuurlijk niet missen. Even een quick peek wat er aan gaat komen zowel op hardware als software vlak. Ook dit jaar ging ik vol positieve energie weer de deur uit. Synology mag dan al doel hebben om de grootste NAS-producent van de wereld te worden, maar is haar visie op kwaliteit en bruikbaar gelukkig nog verder gaan doorzetten.

Hoeveel Synology NAS units zijn er verkocht zeg je?

Misschien zien sommige het merk nog als de makers van een huis, tuin en keukenoplossing. Dan heb je wel de laatste jaren wat gemist. Naast de consumentenmarkt is ook de zakelijke markt booming en komen er ook producten bij op Enterprise niveau. Maar als je het in cijfers ziet dan is het toch wel erg duidelijk. Met 650 miljoen verkochte device sinds de lancering heeft Synology  inmiddels een aardig marktsegment te pakken.

De komende tijd ligt voor Synology de focus op het blijven hanteren van hoge kwaliteit en stabiliteit. Daarop worden een aantal nieuwe functionaliteiten gelanceerd en zijn eerder verschenen onderdelen verbetert. Het viel vooral op dat veel losse functies nu beter zijn gebundeld en centraal te managen. De slogan voor 2019 is dan ook: Smart, Streamlined, Solid.

Er is een geheel nieuwe line-up met NAS devices. Toch was ik het meest benieuwd naar het nieuwe besturingssysteem DSM 7.0 en de vorig jaar aangekondigde Mesh Router. Precies een jaar geleden zat ik op dezelfde persconferentie toen Synology het device presenteerde, maar had niet gedacht dat we er toch zo lang op moesten wachten. Nederland had de primeur en marketing manager Alexandra Bejan mocht officieel het virtuele lintje doorknippen. 

Om je een idee te geven van wat Synology de komende tijd gaat bewegen vertel ik je wat meer over de aankondigingen.

DSM 7.0

Verbeterde interface

Het besturingssysteem DSM is naar mening nog steeds eens van de beste systemen die je kunt hebben. De interface is gebruikersvriendelijk, duidelijk en smoelt lekker. Het was dan ook een verassing wat DSM 7.0 zou gaan brengen. Een van de eerste onderdelen dat aangepast is, is het aanmeldscherm. Waar in DSM 6.2 het aanmeldscherm in het midden staat, verschuift dit in DSM 7.0 meer naar rechts. Het geheel heeft een frisse look gekregen en geeft je nu de mogelijkheid om het te voorzien van een eigen foto als achtergrond. Net even een tandje meer naar je eigen hand te zetten. Hier stopt de verandering overigens niet want ook de desktop, het menu en de iconen zijn vernieuwd.

Synology DSM 7

NAS installatie met je smartphone

Als je een nieuwe NAS uit de doos haalt ben je nog steeds aangewezen op een computer of laptop voor de installatie. Gek eigenlijk, want tegenwoordig kan je bijna alles met je smartphone doen. Reden temeer voor Synology om nu ook de installatie van je NAS uit te breiden naar je smartphone. Het enige dat je hoeft te doen is de nieuwe DS Finder te downloaden uit je gewenste app store en je kunt zonder pc je NAS installeren. Ook het inloggen op je NAS kan met DSM 7.0 een stuk makkelijk vanaf je smartphone. Ga naar https://go.synology.com en scan de QR-code met je smartphone om direct in te loggen. Zo simpel kan het zijn.

Synology Go login

 

Meer toelichting op gebeurtenissen

Om het jou makkelijker te maken om te achterhalen waarom iets op je NAS misging, of niet beschikbaar was is er extra aandacht besteed aan de manier waarop je dit kan achterhalen. Er wordt in DSM 7.0 niet alleen een melding geplaatst wat is gebeurd is, maar ook probeert het systeem te achterhalen wat de oorzaak is geweest en wat een logische volgende stap zou zijn.

Advanced Data Center Protection

Voorspellen wanneer een harddisk defect raakt in plaats van melden dat het is gebeurd. Door middel van Machine Learning is je NAS in staat om je te helpen klaar te zijn voor wanneer er actie nodig is. De zogenaamde Disk Damage Score heeft een nauwkeurigheid van 90% en wordt weergegeven in een tijdlijn. Wanneer een disk de geest gaat geven is hiermee dus grotendeels te voorspellen. Dit is natuurlijk niet de enige ontwikkeling op dit vlak. Zo krijg je de beschikking over Accelerated RAID Rebuild waarmee het herbouwen van je RAID-set nu in 40% van de tijd kan en Real-time Data clone.

Synology UC300 iSCSI NAS

Naast de nieuwe NAS modellen die je al een beetje aan zag komen is er ook één die het element of surprise had. De Synology Unified Controller – UC300. Wereldwijd gebruikt 25% van de Enterprise markt iSCSI als protocol voor het aansluiten van storage, dus je eigen native iSCSI NAS bouwen is helemaal zo gek nog niet. De UC300 werkt met twee actieve controllers, beschikt over high availability en kan prestaties leveren boven de 100k IOPS.

Integrated Recovery Services

Backup is king. Ook bij Synology. Het merk lanceerde in de afgelopen jaren al diverse oplossingen voor het veiligstellen van je belangrijke data. Active Backup Suite is zo’n oplossing. Door alle verschillende mogelijkheden beter onder te brengen in een package is het nu overzichtelijker en makkelijker in gebruik Daarnaast heeft Synology ook de mogelijkheid voor het maken van VM-backups vanuit VMware ESXi mogelijk gemaakt. En misschien wel het meest mooie hieraan is dat het volledig gratis is en zal blijven. Je kunt nu baremetal backups maken, VM backups, data uit Office 365 en G-Suite.

Synology Backup Suite

Slimmer samenwerken met Synology Drive Suite

Volgens recent onderzoek van Gartner maakt 50% van alle bedrijven in 2022 gebruik van een platform voor samenwerking. Binnen Synology DSM waren er al verschillende oplossingen die hierbij aansloten. Synology Drive (voorheen Cloud Station), Chat, Office en ga zo maar door. Vooral op het vlak van Synology Drive is er iets nieuws, namelijk File Streaming.

In de huidige versie van Drive synchroniseer je alle bestanden tussen je NAS en je computer. Werk je net als ik op een wat oudere MacBook met beperkte opslagruimte dan is het niet fijn als er veel grote bestanden onnodig op je laptop staan. Door middel van File Streaming is dit dan ook verleden tijd. Je kunt bestanden openen alsof ze op je laptop staan, vanuit Finder of Windows Explorer. Enkel de bestanden je die opent worden tijdelijk gedownload naar je laptop en verdwijnen weer naar een herstart. Wil je bepaalde bestanden ook offline beschikbaar hebben dan kan je ze “pinnen” en worden ze als vanouds ook lokaal beschikbaar.

Overall genomen zijn nu ook de laatste oude packages, die nog aan de naam Cloud Station hingen, over naar het Drive-platform. Het geheel gaat door als Synology Drive Suite.

MR2200 ac Mesh Router, SRM 1.2 en Safe Access

Vorig jaar was het een belangrijk onderdeel van het Synology event. Ik heb het hier over de aankondiging van de Mesh Router. Gebruik je bestaande Synology router als basis station en breid eenvoudig de dekking in huis of op kantoor uit met Mesh units. Er is een aanbevolen maximum van 7 stuks, maar technisch is 10 ook mogelijk. De MR2200ac is zoals de naam al zegt voorzien van de Wi-Fi ac-standaard. Hij heeft drie banden waarvan 1 x 2,4GHz en 2 x 5GHz. Qua prijs zit hij op ongeveer €135 en dit valt voor een dergelijke router best mee.

Synology MR2200ac

De nieuwe Mesh Router wordt standaard voorzien van Synology Router Manager (SRM) 1.2. Deze versie is ook beschikbaar voor de RT2600ac, maar helaas niet meer voor bezitters van de eerste RT1900ac router. De nieuwe software ondersteund uiteraard nu het gebruik van Mesh units en een zeer eenvoudige manier om nieuwe apparaten toe te voegen. Daarnaast heeft het merk als een van de eerste netwerkproducenten ondersteuning voor WPA3. En dat is best een bijzondere stempel om te hebben voor een merk dat niet primair bezig is met netwerkcomponenten.

Het Safe Access package is een mooie en gebruiksvriendelijke manier om de toegang voor verschillende personen te regelen binnen je netwerk. Zo kan je de iPad van je kind eenvoudig koppelen aan een profiel en aangeven welk type verkeer er wel of niet mag. Dit kan bijvoorbeeld op basis van de welbekende categorieën als: adult, drugs, gambling. Het is ook mogelijk om domeinnamen te blokkeren, toegang enkel toe te staan op bepaalde tijd, of op basis van een maximale gebruiksduur. Dit maakt SRM 1.2 een zeer sterke oplossing voor veel thuisgebruikers met kinderen.

SRM1-2 Safe Access

Als extra handige ‘dingetje’ ondersteunt de DS Router app voor je iPhone nu ook Siri shortcuts. Je kunt hiermee via Siri aangeven dat je bijvoorbeeld gasten hebt en DS router toont je vervolgens een QR-code die zij kunnen scannen om toegang te krijgen.

Surveillance Station krijgt Deep Video Analytic

Voor veel bedrijven is Surveillance Station de oplossing voor het beheer van veel camerabeelden. Net als bij ieder systeem is het onhandig om veel onnodige meldingen te krijgen van beweging of andere gebeurtenissen. Het kost je tijd om te analyseren wat er is en je mist hierdoor misschien wel juist iets belangrijks. Synology heeft Deep Video Analytic toegevoegd aan Surveillance Station en zorgt hiermee dat veel onnodige meldingen worden weggefilterd. Beweegt er een persoon bij je kantoorpand dat wil je dit graag weten. Loopt er een kat voorbij dan hoef je hier niet lastig voor gevallen worden. Door betere analyse van de beelden met Machine Learning ligt de focus beter op datgeen dat echt belangrijk is.

Een tweede handige toevoeging op dit vlak is dat er ook een timelaps modus bijgekomen is. Hiermee kijk je bijvoorbeeld versneld een paar dagen videobeelden en vertraagd Surveillance Station de beelden als er iets voorbij komt dat voor jou belangrijk is. Denk maar aan beelden van een drukke straat waarbij je eigenlijk alleen wilt zien of er iemand het steegje in gaat naast jouw kantoor. Allemaal toevoegingen die het jou als gebruiker weer een stuk makkelijk kunnen maken.

Is alles al beschikbaar?

Was het maar zo’n feest! Enkel de MR2200ac Mesh Router met SRM 1.2 is nu direct beschikbaar. De nieuwe modellen worden mogelijk al dit kwartaal op de markt gebracht, maar dit is niet zeker. Ook de prijzen van de DS1019, DS1819+ etc zijn nog niet bekend.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

9 reacties

 1. Hallo Martijn,

  ”Door middel van File Streaming is dit dan ook verleden tijd. Je kunt bestanden openen alsof ze op je laptop staan, vanuit Finder”

  Dit is nu nog niet mogelijk toch ?

  1. Hi Martijn, helaas laat de release van de nieuwe DSM op zich wachten en is deze functie nog geen onderdeel van het huidige DSM. Nog even geduld 🙂

  1. Die verwacht ik dit jaar niet meer op de markt. De aankondiging misschien dan weer wel tijdens het volgende verwachtte Synology event in Q4 van dit jaar.

 2. Martijn, vraagje, nu de cloud drive zaken verder geintegreerd worden binnen drive, hoe zit het met de Cloud sharesync / datareplicatie optie(s) tussen 2 NAS devices over internet?

  1. Zover ik mij kan herinneren zat hier niet direct een verandering in. Als de nieuwe release beschikbaar is dan komen er een aantal interessante blogs online. Ik pak het onderwerp zeker mee.

 3. Hi Thom, klopt helemaal wat je schrijft, echter is het in DSM 6.0 enkel voor het aanmeldscherm. In DSM 7.0 is ook de achtergrond aan te passen van het bureaublad.

 4. “geeft je nu de mogelijkheid om het te voorzien van een eigen foto als achtergrond”
  Dit is reeds mogelijk in DSM 6…
  Configuratiescherm -> Thema -> Aanmeldingswijze -> Achtergrond

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button