Enterprise

Synology 2016: Nieuwe NAS devices en veel nieuwe mogelijkheden met DSM 6.0

Dit jaar bestaat Synology 15 jaar, een goede reden om weer enkele nieuwe modellen te introduceren en een flinke update voor het besturingssysteem DSM (DiskStation Manager). Tijdens de persconferentie in Utrecht konden we alvast even kijken wat ons te wachten staat.

Synology2016_004

Synology blijft de laatste jaren alleen maar groeien, zowel qua verkoop van NAS devices als volwassenheid van de producten. Vooral DSM heeft de afgelopen jaren flinke stappen gemaakt. Binnen de Benelux staat het merk stevig zijn mannetje met een marktaandeel van maar liefst 49%. Anyway, genoeg geschiedenis. Wat kunnen we verwachte van Synology het laatste deel van dit jaar en in 2016?

Vier nieuwe NAS devices en een router

De Synology RT1900ac router is eigenlijk al geen echte verassing meer. Toch is het een product waar ik zelf met hoge verwachtingen naar uitkijk. Ook vandaag stond deze wireless ac-router weer klaar om mee te spelen. Het meest bijzondere aan deze router is de welbekende Synology DSM-look interface, een Package Center om bijvoorbeeld zonder moeite een VPN-oplossing te creëren en zelfs mogelijkheden voor loadbalancing en uitgebreide network intrusion detection. Ja,ik kan niet wachten totdat de RT1900ac er is en we hem even voor een testritje kunnen gaan inzetten.

Synology2016_003

Op NAS-gebied zijn er uiteraard ook een paar nieuwe modellen die uitgebracht gaan worden. We zien hier de DS416, DS216 play en DS216se ten tonelen komen. Dit zijn natuurlijk allemaal modellen die in de lijn der verwachting lagen. Een bijzondere andere nieuwe telg in de familie is de opvolger van de inmiddels aardig oude DS713+, namelijk de DS716+. Een volkomen nutteloos feitje: hij is 230% sneller dan zijn voorganger. Deze modellen kenmerken zich vooral door de mogelijkheden voor 4k-videotranscoding evenals snellere en vooral zuinigere processoren.

DiskStation Manager 6.0

Een nieuwe release van DSM is altijd weer zo’n leuke verassing. Welke nieuwe mogelijkheden kunnen we verwachten voor onze NAS en welke handigheden zijn er nog handiger geworden. Nou, eigenlijk is er wel aardig wat nieuws onder de zon.

MailPlus – private cloud mailserver

De eerdere versies van DSM bevatte al een mailserver package dat je kunt installeren. Met de nieuwe release van DSM worden er een aantal nieuwe features toegevoegd aan dit package. Je kunt nu nog makkelijker een eigen mailserver in je private cloud hosten. Hecht je veel waarde aan beschikbaarheid en dan kun je met MailPlus straks ook gebruik maken van load balancing en High Availability. Hiermee kun je niet alleen de load verdelen over twee of meerdere NAS devices met het MailPlus package, maar ook gebruik maken van hoge beschikbaarheid in een active-active opstelling.

Je kunt de nieuwe MailPlus mogelijkheden gratis en volledig uittesten in de aankomende beta release van DSM 6.0. In de definitieve release van het package wordt een licentiemodel geïntroduceerd voor het gebruik.

Spreadsheet

Spreadsheet is een cloudbased dienst die je op je eigen Synology kunt hosten. Het maakt het mogelijk om eenvoudig samen te werken in spreadsheets en hierbij ook diverse mogelijkheden te hebben voor het werken met verschillende versies. Hoe dit er in de praktijk echt uit gaat zien is nog even afwachten, maar ook Spreadsheet zien we terug in de beta.

Hybrid Cloud Solutions

Inmiddels kennen we al een aantal verschillende cloudoplossingen binnen DSM. Er zijn zo hier en daar wat naamswijzigingen doorgevoerd en uitbreiding van bijvoorbeeld de ondersteunde publieke cloudoplossingen. Net wat meer mogelijkheden die kunnen aansluiten bij je persoonlijke wensen. Een handige nieuwe toevoeging is Intelliversioning, een mechanisme dat de backupinterval dynamisch aanpast op basis van de frequentie waarin je bestanden wijzigt. Ook kun je nu Cloud Station Backup inzetten voor het maken van backups van je computer.

Synology2016_005

Storage for Business

De zakelijke toepassing van DSM 6.0 is eigenlijk het meest doorontwikkelde in deze release. Of het nu gaat om ondersteuning van een Petabyte-volume, de introductie van btrFS, en multi-version backups. De mogelijkheden voor snapshot backups zijn ook verder uitgebreid en de behoefte van dit soort backups neemt alleen maar toe. Het maakt nu ook niet meer uit of je gebruik maakt van een iSCSI-LUN of een Shared folder, beide kun je zonder problemen met instelbare frequentie voorzien van een backup.

Synology2016_006

De nieuwe mogelijkheden van de snapshot backups zorgen ook gelijk weer voor een andere nieuwe mogelijkheid, namelijk Replication. Door een aanvullende NAS te gebruiken voor het opslaan van de snapshots heb je eigenlijk een replica staan van je data. Vanuit DSM 6.0 kun je er nu ook voor kiezen om het geheel zo in te richten dat je een failover kunt doen naar de replica. Deze oplossing is bijvoorbeeld erg handig wanneer je één of meerdere NAS-devices op een geografisch gescheiden locatie hebt.

Virtualization

Met de introductie van DSM 5.2 kwam de eerste mogelijkheid voor virtualisatie. Door middel van Docker werd het mogelijk om zo meerdere verschillende of dezelfde applicaties te hosten op je NAS. Handig wanneer je bijvoorbeeld voor Wordpress een OTA-straat wilt opzetten. DSM 6.0 ondersteunt nog steeds het gebruik van Docker, echter krijg het nu de naam Docker DSM. Het toewijzen van resources is iets uitgebreid, maar verder is de functionaliteit redelijk gelijk gebleven. Er werd tijdens de persconferentie nog wel even gesproken over een mogelijk licentiemodel voor het gebruik van Docker. Persoonlijk hoop ik dat ze hier niet voor een volledig betaalde toepassing kiezen.

Een nieuwe virtualisatie mogelijkheid binnen DSM 6.0 is Virtual DSM. De naam zegt het eigenlijk al, je kunt nu een volledige versie van DSM virtueel hosten op je NAS. Met deze oplossing bombardeer je eigenlijk je NAS als apparaat tot een Hypervisor waarop je verschillende zogenaamde Virtual Machines kunt aanmaken. De virtuele DSM krijgt vervolgens netjes een eigen virtuele netwerkkaart, door jou bepaalde resources en kan volledig naast een andere virtuele DSM werken.

Synology2016_007

Stel je voor dat je een afdeling hebt die veel met Docker DSM werkt, dan wil je voorkomen dat er misschien iemand overmatig resources van de NAS gebruikt voor zijn Video Station. Door een virtual machine aan te maken voor de Docker gebruikers, kun je zo de resources garanderen die ze nodig hebben, terwijl je een beperkte virtual machine maakt voor de Video Startion gebruikers. Ieder heeft zijn eigen DSM webinterface en kan alles naar hartenlust aanpassen. Je hebt hier overigens wel minimaal 3GB RAM in je NAS voor nodig en ook deze functionaliteit zal beperkt worden door een licentiemodel. In de beta kun je hem overigens zonder beperking uitproberen.

Ben je echt zwaar afhankelijk van het beschikbaar zijn van je verschillende virtual machines, dan kun je door middel van Live Migration ze on-the-fly verplaatsen naar een andere NAS met Virtual DSM actief. Op die manier is er geen downtime en kun je zonder problemen een NAS buiten gebruik stellen voor zaken als onderhoud of een uitbreiding.

Video Station

Hij is de laatste tijd een beetje achtergebleven maar nu in een nieuw jasje gestoken met binnen DSM 6.0. Ik heb het hier over Video Station. De looks van dit package zijn onwijs veel beter en het geheel oog veel professioneler en volwassen. Selecteer eenvoudig je favoriete films en zie direct de relevante informatie vanuit IMDb. De belangrijkste nieuwe feature is wel die van offline transcoding. Deze functionaliteit maakt het mogelijk om een film te transcoden naar je device, zodat je niet meer afhankelijk bent van een verbinding met je NAS. Het is dan geen screamen meer natuurlijk, maar je kunt zo een film wel meenemen in het vliegtuig en aangepast aan je mobiele device.

En de rest….

Verder komt DSM 6.0 nog met ondersteuning voor je Apple Watch met de DS Note en DS Audio apps, ondersteunt het Windows 10 en werkt het prima samen met je Samsung ROKU. Uiteraard zullen er nog meer dingen anders zijn in deze release, maar het is nog even wachten totdat de beta-versie beschikbaar is. Naar verwachting zal dit ergens begin oktober zijn. De daadwerkelijke versie van DSM 6.0 verwacht ik ergens eind Q1 van 2016.

Synology2016_008

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button