Computers en tablets

Microsoft Surface 3 Pro: Veel meer dan alleen een tablet

De Microsoft Surface 3 Pro, ik zat er al een tijdje naar te loeren. We hebben allemaal wel ervaring met een iPad of een Android tablet, maar de Surface hoor je zelden in dit rijtje. Nu ik een tijdje gebruik gemaakt heb van de Surface is het mij duidelijk geworden waarom dit het geval is. De Surface 3 Pro is namelijk niet gewoon een huis, tuin en keuken tablet, het is veel meer!

Toen ik mijn collega’s vertelde hoe blij ik was met de Surface kreeg ik als eerste de sneer “Vind je het gek voor die belachelijk hoge prijs”. Deze opmerking kon ik heel goed plaatsen, want iemand die dit direct aandraagt als minpunt, weet waarschijnlijk niet wat je allemaal kunt met de Surface. Het is simpelweg geen gewone tablet. Het is een laptopvervanger en als je gebruik maakt van de optionele ‘dock’ is hij ook nog eens te gebruiken als volledige werkplek. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar een goede krachtige ultrabook. Hoeveel scheelt het dan veel met de Surface 3 Pro? Inderdaad, dat scheelt bijna niets meer.

Microsoft_Surface3Pro_tech365nl_001

Je krijgt van Microsoft geen tamme processor of slechts een klein beetje opslagruimte op het apparaat. Het model waarop ik deze blogpost schrijf is namelijk uitgerust met een 4e generatie Intel Core i5 processor met een kloksnelheid van 1,90 GHz. Daarnaast is hij voorzien van 4 GB RAM, 128GB opslagruimte, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0 en een Intel video kaart met een maximale resolutie van 2160 x x 1440 pixels. Niet gek voor een tablet!

Het beelscherm van de Surface 3 Pro vind ik erg prettig qua formaat en beeldkwaliteit. Hij is met 12-inch net wat groter dan een normale tablet wat hem ook beter geschikt maakt op langere tijd op te werken. Het Cleartype HD multitouch scherm is ook prettig om naar te kijken. Vooral als je veel stukken tekst aan het lezen bent, dan merk je al snel dat het allemaal lekker scherp is. Als touchscreen werkt hij ook zeer prettig mede door de goede respons op aanrakingen.

Zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde is de Surface 3 Pro voorzien van een camera. Beide zijn 5-megapixel camera’s en hiermee kun je bijvoorbeeld handige een foto maken met die aan de achterzijde en videochatten via Skype met de camera aan de voorzijde. erder kun je nog gebruik maken van een volledig formaat USB3.0-aansluiting, een microSD-kaartlezer, een mini DisplayPort aansluiting en de welbekende 3,5mm aansluiting voor een koptelefoon. Microsoft heeft bewust gekozen om een aantal handige en veel gebruikte aansluitingen toe te voegen aan de Surface. Dit maakt het aansluiten van benodigde accessoires dan ook een eitje.

Microsoft_Surface3Pro_tech365nl_004

De versie die ik van Microsoft ontvangen heb voor de review is voorzien van een aantal handige optionele accessoires. Het eerste accessoire niet is alleen erg handig voor jezelf, maar beschermt ook nog eens je Surface. Het is de Surface Pro Type Cover, een lange naam voor een toetsenbord dat je eenvoudig aan je Surface kunt “klikken” en ook het beeldscherm beschermt. Als je echt serieus wilt werken nop de Surface, dan kun je eigenlijk niet zonder dit handige accessoire. Wil je echter alleen maar even wat surfen en wil je geen poespas aan het apparaat dan kun je het toetsenbord zo los trekken. Het zit namelijk bevestigt door middel van een magneetsluiting. Erg handig om snel vast of los te maken.

Het tweede accessoire was de Surface Pro 3 Docking Station. De dock maakt het mogelijk om een externe monitor, toestenbord en muis aan te sluiten op je Surface. Je kunt hiermee de Surface gebruiken als computer en werkt op een volledige werkplek. Een ander handig voordeel is dat je 3 extra USB3.0-poorten krijgt, twee USB2.0-poorten, Gigabit Ethernet mogelijkheden, een externe audio aansluiting en een mini DisplayPort aansluiting.

Microsoft_Surface3Pro_tech365nl_003

Wat zit er in de doos?

  • Surface 3 Pro.
  • Surface-pen.
  • 36 W stroomvoorziening.
  • Handleiding snel aan de slag.

Wat vonden we van de Surface 3 Pro

Ik had wel verwacht dat de Surface 3 Pro een handig apparaat zou zijn. Wat ik niet verwacht had is dat het een vervanger zou kunnen zijn voor een laptop en vaste werkplek. Gedurende de review periode heb ik de Surface gebruikt voor het surfen op het internet. Met het optionele toetsenbord was het de ideale metgezel om een blogpost op te schrijven als ik op de bank zat en met de dock sloot ik hem aan op mijn vaste werkplek op een groot scherm. Het is, zoals Microsoft de Surface beschtrijft, “De tablet die je laptop kan vervangen”.

Een groot deel van het succes is te wijten aan de gekozen hardware onder de kap. De Surface is snel en werkt prettig en met Windows 8.1 als besturingssysteem ook voor mij gelijk bekend. Mijn vaste werkplek is ook voorzien van Windows 8.1 dus je hoeft niet te wennen waar je wat kunt vinden en hoe het werkt. Natuurlijk zijn er wel een aantal zaken in de bediening die net iets anders zijn. Een erg handige aanvulling is de Surface-pen. Zelf ben ik een enthousiast gebruiker van Microsoft OneNote en de Surface-pen geeft hier net weer een andere dimensie aan. Je even een schets maken of een krabbel, het werkt allemaal erg goed.

Microsoft_Surface3Pro_tech365nl_005

Dan is er de prijs. De versie die ik van Microsoft kreeg kost €1019. Je krijgt voor dit bedrag de Intel Core i5 procssor, 4GB RAM en de Surface-pen. Dit is best een pittige prijs, maar kijk je naar een Ultrabook met vergelijkbare specificaties, dan valt het best nog wel mee. Voor deze prijs heb je echter nog niet het optionele toetsenbord. Jammer, wat voor gezien de toepassing van dit apparaat wil je eigenlijk niet zonder werken. De Surface Pro 3 Type cover kost je €129,99 extra en dit vind ik dan weer een hoop geld voor iets dat eigenlijk al standaard meegeleverd had moeten worden. De optionele Surface dock kost €199. Of je hier gebruik van wilt maken zal per persoon verschillen, maar ik vond het wel een erg handig accessoire. Het enige gemis aan het de dock is wat mij betreft een HDMI-aansluiting. Die had ik liever gezien in plaats van een extra USB 2.0-aansluiting.

Microsoft_Surface3Pro_tech365nl_002

Voor studenten of mensen die veel onderweg of op verschillende locatie moeten kunnen werken en af en toe achter een vaste werkplek met groot scherm willen duiken is de Surface bijzonder geschikt. Je krijgt een apparaat dat in verschillende situaties bruikbaar is en je kunt aanpassen naar wat je op dat moment wil. Neem de Surface Pro 3 Type Cover er bij, je zult hier geen spijt van krijgen. Ik ben inmiddels fan van de Surface 3 Pro geworden en vind het zelfs jammer dat hij weer terug gaat naar zijn maker.

Prijs en beschikbaarheid

Alle varianten van de Surface 3 Pro zijn op dit moment verkrijgbaar. De prijs hangt af van de gekozen configuratie en optionele accessoires.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button