tech365
Somfy Protect Outdoor Camera tech365nl 101

Review: Somfy Protect Outdoor Camera

Buitencamera of beveiligingscamera? Eigenlijk is de Somfy Protect Camera beide. Nu kun je discussiëren of een normale buitencamera ook een beveiligingscamera is. Toch zie ik verschil tussen beide in de modellen die de laatste maanden de revue hebben gepasseerd. En de Somfy Protect Outdoor camera is naar mijn mening een echte beveiligingscamera.

Buitencamera of beveiligingscamera?

Oké, maar wat is voor mij het verschil tussen een normale buitencamera en een beveiligingscamera. Ze houden immers beide een oogje in het zeil. Het zit hem vooral in de extra mogelijkheden. Sommige buitencamera bewaren enkel de beelden en geven je de mogelijkheid om beelden terug te kijken of live de boel in de gaten te houden. Maar bij een beveiligingscamera verwacht ik ook dat hij mij vertelt dat er iemand gesignaleerd is. En het liefst ook de mogelijkheid biedt om een persoon af te schrikken. Sommige merken bieden dit laatste door middel van tweeweg audio en andere hebben zelfs een sirene. De Somfy Protect Outdoor, die heeft beide!

Somfy Protect Outdoor Camera tech365nl 001

Als echte beveiligingscamera heb je natuurlijk een aantal goede eigenschappen nodig. Erg belangrijk is de kwaliteit van de videobeelden. Somfy laat je via de speciale app kiezen voor lage kwaliteit, HD-kwaliteit of Full-HD kwaliteit. Je kunt simpelweg de beste kwaliteit kiezen maar als dit omwille van je Wi-Fi-netwerk of internetverbinding een probleem is kan hij ook teruggeschroefd worden. Een functie die niet alle merken in dit segment hebben is High Dynamic Range (HDR). Door middel van deze techniek wordt het beeld geoptimaliseerd als het donker is, maar ook direct zonlicht. Hiermee redt de Somfy Protect camera zich net wat beter bij de extreme lichtomstandigheden. De camera heeft een beeldhoek van 130 graden. Omdat hij naar beneden gericht staat is het wel zaak dat je hem wat hoger ophangt. Somfy adviseert een hoogte van 2,5 meter.

Somfy Protect Outdoor Camera tech365nl 002

Het design heeft wat weg van een buitenlamp

De behuizing van die Somfy gekozen heeft is wat anders dan ik gewend ben van de meeste andere merken. Op het eerste gezicht heeft het wat weg van een wandlamp die je weleens ziet aan een woning of schuur. Prima bedacht want op deze manier is hij ook niet heel opzichtig. De behuizing zelf is van kunststof en de camera bevindt zich aan de onderzijde van de unit. Er zit ook een infrarood bewegingsdetector naast die controleert of hij een verschil in warmte ziet. Dit zorgt er samen met de camera voor dat je geen valse meldingen zou moeten krijgen omdat de bladeren aan de boom heel hard bewegen. Afhankelijk van de kleuren van je woning kun je kiezen voor zowel een witte als grijze variant om hem zo goed mogelijk te matchen. De behuizing is IP54 gecertificeerd speciaal voor slechte weersomstandigheden.

Somfy Protect Outdoor Camera tech365nl 004

Sirene en tweeweg audio voor het afschrikken van ongewenste gasten

Aan het begin van deze review had ik het al even over het afschrikken van ongenode gasten. Stel je krijgt een melding dat er beweging gedetecteerd is in je achtertuin om 02:00 ‘s nachts. Je verwacht niemand op dat tijdstip in je tuin en de kans is groot dat de persoon die er loopt dan ook niet welkom is. Zie je op de camerabeelden dat dit inderdaad het geval is dan kun je gebruikmaken van de ingebouwde speaker om hem of haar weg te jagen. Schrikken ze niet? Zet eenvoudig vanuit de app de speciale ingebouwde 110dB sirene aan. Proberen ze de camera eerst onklaar te maken? Jammer voor de bad guys, want hij is ook voorzien van een vandalisme beveiliging en schakelt direct zijn sirene in. De tweeweg audio is trouwens ook bruikbaar voor betere scenario’s, bijvoorbeeld een pakketdienst die aan de deur staat. Je vraagt de beste man om het pakket bij de buren af te geven en hij kan antwoorden of dit goed is.

Somfy Protect Outdoor Camera tech365nl 007

Slimme doorschakeling naar een buitenlamp

Om de Somfy Protect Outdoor Camera aan te sluiten heb je een stroompunt nodig. Hij werkt namelijk op 230V en hier moet je wel even rekening mee houden. Er is geen mogelijkheid voor een accu of iets dergelijks. Er is wel slim rekening gehouden met het aansluiten van de camera op een stroompunt. In de behuizing zijn twee extra connectoren geplaatst waardoor je ervoor kunt kiezen de camera op het stroompunt van een buitenlamp te hangen. Om toch je lamp te kunnen blijven gebruiken kun je hem eenvoudig aansluiten in de camera. Op het moment dat de camera beweging gedetecteerd wordt ook de lamp direct ingeschakeld. Zo combineer je twee apparaten op een enkel stroompunt.

Somfy Protect Outdoor Camera tech365nl 003

Naast een stroomvoorziening heb je ook een goed werkende Wi-Fi-verbinding nodig op de plaats waar je camera komt te hangen. Hij is niet bedraad aan te sluiten en ondersteunt enkel 2,4 GHz op basis van 802.11b/g/n. De communicatie tussen de app, clouddienst en camera is versleuteld (2048-bit SSL/TLS) en alle opslag van beelden ook op basis van 256-bit AES-encryptie. Standaard krijg je bij een detectie automatisch toegang tot een korte clip van 10 seconden die 24 uur beschikbaar blijft. Mocht er zich iets voordoen dan ontvang je een SMS, e-mail en of pushbericht. Dit is een gratis abonnement. Het zogenaamde ‘Silver’ abonnement geeft je hetzelfde als het gratis ‘Basic’ abonnement aangevuld met toegang tot 1 dag Continu video-opname, maximaal 7 dagen videohistorie van gebeurtenissen en de mogelijkheid om 10 minuten HD-videoclips te downloaden. Deze vorm kost je €4,99 per maand.

De besturing van je Somfy camera kan via de speciaal ontwikkelde app voor Android en iOS. Dit is enorm handig omdat je over het algemeen je smartphone altijd bij je hebt. De app is niet exclusief voor de Outdoor camera. Alle andere beveiligingsoplossingen van Somfy kunnen ook vanuit deze app worden bediend.

Wat zit er in de doos?

  • Somfy Protect Outdoor Camera.
  • Somfy alarm stickers.
Somfy Protect Outdoor Camera tech365nl 006

Somfy Protect Outdoor Camera in de praktijk

Laat ik bij het begin beginnen. Het uitpakken van de camera. Ditmaal geen bonte collectie van kabeltjes, stekkers of een adapter, maar gewoon de camera zonder poespas. Dit heeft er natuurlijk mee te maken dat je hem aansluit op het lichtnet en er geen adapter meegeleverd hoeft te worden. Je moet zelf zorgdragen voor een stroomkabel maar dat is niet erg. Want de lengte hiervan is zo verschillende per installatie. Omdat de camera bij mij op een tijdelijk plaatst komt te hangen heb ik er zelf een wit snoer aangezet met een stekker voor in het buitenstopcontact. Dit moet je bij een serieuze installatie natuurlijk niet doen. Beetje lullig als een inbreker de stekker uit de camera kan trekken voordat hij je schuur openbreekt.

Somfy Protect Outdoor Camera tech365nl 010

Handig systeem met losse achterplaat en connectoren

De camera bestaat uit een achterplaat die je tegen je woning of schuur monteert, de stroomkabel aan monteert, en vervolgens de camera-unit zelf aan vastklikt. Dit werkt erg handig want de camera zelf zit niet vast aan de bedrading en dat maakt de montage echt stukken makkelijker. Ik vergelijk het even met de montage van de Netatmo Presence buitenlamp met camera. Daar zit de camera al aangesloten op een kroonsteentje en daar moet je de draden dan weer insteken. Nee, dit heeft Somfy echt heel handig gedaan.

Somfy Protect Outdoor Camera tech365nl 005

Je sluit de stroomdraden aan op de link twee terminals. De rechter heb je alleen nodig als je een lamp direct wilt koppelen aan de camera. Mocht je dit handig vinden dan verwijder je (indien nodig) het doorvoerstukje en sluit je de kabel van je lamp aan op de camera. Als laatste stap klik je de camera op de achterplaat en is hij klaar om op te starten.

Somfy Protect Outdoor Camera tech365nl 008

Installatie via een app zonder poespas

De installatie vanuit de app ging in een keer goed. Dit meld ik er altijd graag even bij, want soms zijn deze installaties lang niet zo stabiel. De app download je in de Apple AppStore of Google Play Store en installeer je op je smartphone of tablet. De eerste keer dat je hem start moet je een account aanmaken. Het enige dat je hoeft op te geven is je naam en telefoonnummer. Als je account aangemaakt is kun je vervolgens je woning toevoegen aan de app. Op basis van je adres en toegang tot de GPS van je smartphone kun je straks met geofencing gaan werken.

Somfy Protect Outdoor Camera app 03

Goed, er moet natuurlijk ook een camera toegevoegd worden. Zonder camera hebben we nog niks aan de app. Om de camera te verbinden met je netwerk zoek je hem op tussen de beschikbare netwerken en koppel je je smartphone aan dit netwerk. Hij gebruikt hier Bluetooth voor. In het geval van mijn iPhone vraagt hij vervolgens aan welk netwerk je de camera wilt laten verbinden. Kies je gewenste netwerk, wacht even geduldig (duurt paar minuten) en geef de camera een naam. Als laatste stap moest de software van de camera nog bijgewerkt worden en werd automatisch de benodigde updates geïnstalleerd. Na deze stap herstartte de Somfy Protect camera en was de spullenboel klaar voor gebruik.

Somfy Protect Outdoor Camera app 04

Montagehoogte is erg belangrijk

Een van de dingen waar je echt rekening mee moet houden is de montagehoogte van de camera. Ik heb hem voor test aan de schutting hangen. Ik heb hiervoor een plankje steigerhout genomen met twee haken en hang hem zo aan de rand. Inmiddels heb ik al aardig wat camera’s getest de laatste maanden en om te voorkomen dat mijn schutting eruitziet als een gatenkaas heb ik het maar iets praktischer gedaan. Je merk hiermee direct dat hij niet op een ideale hoogte hangt. Mijn schutting is zo’n 190-200cm hoog en de camera hangt met zijn lens zo op 180cm hoogte. Het zicht is hierbij echt niet optimaal. Kun je niet richting de aanbevolen 250cm hoogte dan twijfel ik of je de Somfy camera de beste optie voor jou is. Een ideale plek is aan de muur van je woning zo net boven de plafondlijn van de begane grond. Maar goed, dit hangt helemaal van jouw toepassing en woning af natuurlijk.

Somfy Protect Outdoor Camera tech365nl 009

HD-video met HDR voor lastige lichtomstandigheden

De beeldkwaliteit van de camera is goed. Het is HD-kwaliteit en dat is prima voor een buitencamera. Ook in de nacht heb je goed zicht en zijn de details van de omgeving nog duidelijk te zien. Ik heb gebruik gemaakt van de optie om HDR in te schakelen en dit scheelt zeker bij lastige lichtomstandigheden. De verzadiging van de kleuren is hiermee wel wat te hoog. Hieronder kun je dat goed zien in combinatie met het speelgoed van mijn dochter. Erg is het verder niet, want personen hebben hier eigenlijk geen last van, en daar gaat het tenslotte om.

Somfy Protect Outdoor Camera foto02

Loeiende sirene?

Als er iemand, of iets, gedetecteerd wordt dan krijg je een melding. Handig, maar de eerste keer wel even schrikken. Het bericht luidt namelijk: “Er is beweging gedetecteerd in uw Achtertuin. Sirene in werking gezet”. Maar ik zit op mijn werk op dat moment. Is er nu serieus iets met 110dB aan het loeien in mijn achtertuin? Gelukkig is dit niet het geval en wordt de sirene niet automatisch ingeschakeld. Wat ik erg handig vind in de app is dat wanneer er beweging waargenomen wordt je direct een balk in beeld krijgt die je de mogelijkheid geeft om de sirene in te schakelen of een SOS-nummer te bellen (112 bijvoorbeeld).

Somfy Protect Outdoor Camera app 02

Uitgebreid naar wens in te stellen

De instellingen van de app bieden je ruim voldoende mogelijkheden om de camera en beveiliging aan te passen aan je wensen. Een handig voorbeeld hiervan is het instellen van de detectiezones. Hierbij zie je het livebeeld uit de camera en selecteer je de vlakken waar je wilt dat de camera een oogje in het zeil houdt. Dit is iets wat ik echt mis bij de beveiligingscamera’s van Ring bijvoorbeeld. Daar stel je het in zonder zicht van de camera en dat is veel minder handig. Je kunt voor je camera ook een schema instellen wanneer je wel of niet de beveiliging actie wilt hebben. Dit werkt allemaal prima. Als de beveiliging uitgeschakeld wordt dan zie je dit in de vorm van een “Privacy modus” in de app. Hij neemt hierbij geen beelden op en live meekijken kan alleen als je hem bewust uit deze modus haalt. Hiermee wil Somfy zorgen dat jij een goed gevoel houdt over je eigen privacy.

Somfy Protect Outdoor Camera app 01

Als je onregelmatige tijdstippen je woning verlaat dan is het lastig om een vast schema te kiezen in de app. Je weet immers niet op voorhand wanneer je beveiliging wel of niet ingeschakeld moet zijn. Om je toch een handje te helpen maakt Somfy handig gebruik van geofencing. Merk de camera dat jij de woning verlaat (lees: je creëert afstand tot de woning via GPS) dan stuurt de app je een berichtje of je de beveiliging

Geluidjes buiten? Liever niet

De eerste functie die ik vrij snel uitgeschakeld heb zijn de geluidsberichten. Iedere keer als de camera om bijvoorbeeld 07:00 in de ochtend uitgeschakeld werd dan hoor je een “pling” over de ingebouwde speaker. Op mijn slaapkamer kon ik deze pling nog horen vanuit de achtertuin. Ik denk dat mijn buren hier op termijn net zo weinig plezier aan ondervinden als ik. Dus, uitgeschakeld. Kudos dat je dit overigens naar wens kan in- en uitschakelen. Ik kan mij voorstellen dat je het op een bedrijfsterrein misschien wel weer wilt hebben. Dit geldt ook voor het controlelampje. Je kunt in de app ook dit lampje uitschakelen.

Uitgebreide ondersteuning, maar HomeKit ontbreekt

Integreren met je bestaande smart home oplossingen of andere slimme platformen? Geen probleem voor deze Somfy camera. Hij werkt samen met Google Assistant, IFTTT, Amazon Alexa en Nest. Ook het eigen Tahoma-platform van Somfy werkt samen met de slimme camera. Helaas mis ik Apple HomeKit in het rijtje.

Somfy Protect Outdoor Camera tech365nl 011

Conclusie

De Somfy Protect Outdoor Camera is een goed product met uitgebreide mogelijkheden om alles naar eigen wens in te stellen. Het aantal valse meldingen was minimaal. Ja ik heb de kat van de buren met regelmaat op de foto maar dit is nu eenmaal een warmtebron die zich verplaatst voor het beeld van de camera. Waaiende struiken, bladeren en rollend speelgoed negeert hij prima. Het zicht overdag en ‘s nachts is goed en de HDR draagt bij aan het optimaliseren van de kwaliteit. De behuizing voelt wel wat fragiel aan door het gebruik van kunststof. Bij het afstellen met je dat het gewicht van de camera wat buigt aan het scharnier maar verder zakt gelukkig hij niet door. Het enige waar je echt rekening mee moet houden is je montagehoogte. Ik schreef het al eerder in deze review maar dat is echt een ‘ding’. Hang je hem te laag dan mis je een flink stuk van het zicht.

Somfy Protect Outdoor Camera foto01

Prijs en beschikbaarheid

De Somfy Protect Outdoor Camera is per direct verkrijgbaar voor een adviesprijs van €269. Het ‘Silver abonnement’ voor een langere bewaartermijn van je videobeelden kost je €4,99 per maand.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Wij hebben net een Somfy outdoor camera gekocht,functioneert niet zoals het hoort,nadeel maar zevenmeter bereik,het duurt lang voor ik bericht krijg op Mn telefoon,vindt het lastig om snachts dieren uitteschakelen,ik krijg berichten op protect app maar ik wil de beelden op tahoma box systeem, weet iemand hoe dat moet.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen