Security

Veel smartphonefabrikanten scoren slecht op uitbrengen beveiligingsupdates

Vandaag de dag zit zo’n beetje je hele digitale leven in je smartphone. Dit maakt de veiligheid van je toestel een van de belangrijkste speerpunten. Tenminste, zo zien wij dat als consument. Toch? Helaas is dit niet bij alle smartphonefabrikanten het geval. Sterker nog, sommige slaan de plank toch wel flink mis. Maar welke fabrikanten hebben het dan wel op orde? 

Het onderzoek van SecurityLab geeft inzicht in een belangrijk aspect van de veiligheid van je smartphone. Alle merken hebben wel eens te maken met een beveiligingsissue, maar hoe groot dit probleem is ligt vooral aan de oplostijd en beschikbaarheid. Stel je trouwe Android smartphone blijkt voorzien te zijn van een beveiligingslek. Vervelend, maar als de fabrikant het lek snel dicht is er waarschijnlijk niets aan de hand. Maar hoe snel gebeurd dit? En heb je dan direct op je andere Android-apparaten ook een update beschikbaar?

De resultaten van het onderzoek zijn door SecurityLab keurig in een overzicht geplaatst. Kort door de bocht: groen is goed, geel wat minder en rood wil je eigenlijk niet hebben. Als je de lijst even snel doorleest van boven naar beneden, dan is vind ik het opvallend dat een groot merk als Samsung niet wat verder bovenaan staat. Apple daarentegen scoort het beste uit de lijst. Om het overzicht wat duidelijker te maken volgen hier de belangrijkste criteria:

  • Kortste tijd tot het publiceren van een update voor een device.
  • Maximale tijd voor het globaal beschikbaar maken.
  • Onafhankelijkheid van providers voor updates.
  • Hoe lang blijven er beveiligingsupdates uitgebracht worden.

Android bezitters moeten het meest opletten, volgens het onderzoek. Helemaal als je een HTC, OnePlus of Honor smartphone hebt. Die zijn nu niet bepaald lekker vlot met het aanbieden van beveiligingsupdates. Dit zit hem vooral in het feit dat deze merken vaak eigen schilletjes over het Android besturingssysteem heen leggen en hiermee zelfs de updates moeten ontwikkelen. Heb je een Google smartphone met Android, dan zit je al een flink stuk beter. Wel worden smartphones met Android minder lang voorzien van updates dan ze eigenlijk zou verwachten. Als je gemiddeld twee jaar met je smartphone doet, dan kan het zomaar zijn dat je na een jaar al geen beveiligingsupdates meer krijgt.

Mocht je nog een nieuwe smartphone gaan kiezen binnenkort, check dan vooral even hoe je gewenste merk uit de beveiligingsverf komt.

SecurityLab overzicht beveiligingsupdates smartphones

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button