Beeld en geluid

Sennheiser HD1 Edition Pink Floyd: Heerlijk geluid en zeer veel aandacht voor details

Zoek je een draadloze koptelefoon met een heel bijzonder uiterlijk? Zoek niet verder! Dit is met recht een bijzondere koptelefoon, voorzien van een stukje muziekhistorie. Pink Floyd anyone?

Sennheiser is zo’n merk dat inmiddels iedereen zo’n beetje wel kent. De eerste koptelefoon die ik op mijn hoofd had toen ik nog kind was, was de Sennheiser van mijn vader. Grote oorschelpen, een kabel kabel en vooral een heerlijk geluid. Ze waren robuust en zagen eruit alsof je er met een vrachtwagen overheen kon rijden. Tegenwoordig is er een brede keuze aan koptelefoons. Gelukkig levert Sennheiser nog steeds dit soort over-ear modellen, alleen is de techniek inmiddels wel een aardig stukje verder dan de koptelefoon van mijn vader.

Sennheiser HD1 Wireless tech365_007

De HD1 ademt nostalgie

Ik kreeg een testexemplaar toegestuurd van het meest recente model van Sennheiser. De HD1 Edition Pink Floyd om precies te zijn. En ja, zo’n titel beloofd wat speciaals. Pink Floyd is natuurlijk niet zomaar een naam uit de muziekwereld, maar met recht een artistieke grootheid te noemen. Omdat zij altijd met Sennheiser hebben gewerkt was het ook niet vreemd om een eerbetoon te creëren aan Pink Floyd.

Sennheiser HD1 Wireless tech365_005

Het design van de HD1 is met recht bijzonder te noemen. Het bevat veel unieke details die te maken hebben met Pink Floyd. Bijvoorbeeld de regenboogkleurige stiksels op de hoofdband zijn in verschillende kleuren. Dit detail verwijst naar het album “The Dark side of the Moon” dat op 1 maart 1973 uitgebracht werd. Misschien ken je de cover van het album wel. De afbeelding van een prisma waarin het licht gebroken werd in verschillende gekleurde stralen. Voila, vandaar dus de stiksels.

Sennheiser HD1 Wireless tech365_002

Maar hier blijft het niet bij. Op de oorschelpen zie je gegraveerde driehoeken en een aluminium plaatjes met de tekst ‘Pink Floyd – ‘Their Mortal Remains’. Dit verwijst naar de naar de gelijknamige tentoonstelling. Als klap op de vuurpijl is er ook nog gebruik gemaakt van een speciale lak op de oorschelpen gebaseerd op paars en groen. Samengevat, de HD1 is een lust voor het oog.

Sennheiser HD1 Wireless tech365_004

Lekker draadloos en voorzien van noise canceling

Fijn dat de HD1 er mooi uitziet, maar wat kun je er allemaal mee? Als eerste natuurlijk naar muziek luisteren. Je kunt kiezen of je dit bedraad doet via de meegeleverde kabel, of lekker draadloos via Bluetooth. Hij ondersteund Bluetooth 4.0 en maakt gebruik van de high-definition aptX codec. Ook draadloos staat hij dus zijn mannetje als het gaat om hoge kwaliteit audio. Maar dan zijn we er nog niet. Of je het in de praktijk zult gebruiken vraag ik mij af, maar je kunt er ook mee bellen en gebeld worden. In de headset is ook een zogenaamde VoiceMax microfoon ingebouwd waarmee je dus ook een gesprek kunt voeren.

Sennheiser HD1 Wireless tech365_006

Als klap op de vuurpijl heeft de HD1 ook actieve noise canceling. Hiermee houd je veel lawaai bij je oren weg, zodat je optimaal kunt genieten van je favoriete muziek. Senhheiser noemt Hybrid Active NoiseGard. Door middel van een viertal ingebouwde microfoons hoort de HD1 wat er buiten de oorschelpen gebeurd, en past hier dynamisch de noise canceling op aan. Handig toch?

Sennheiser HD1 Wireless tech365_012

Sennheiser HD1 in de praktijk

Doet de Sennheiser HD1 zijn bijzondere uiterlijk eer aan? Nou, dat vertel ik je zo. Als je de HD1 uit zijn opbergtas haalt dan kun je niet anders dan onder de indruk zijn. Al die verschillende betekenisvolle details, de kleuren en stevige materialen die zorgen voor een robuuste constructie. Er is erg veel aandacht besteed aan het uiterlijk van de HD1 en dit met succes. Je merk bij het opzetten van de koptelefoon dat hij niet begint te kraken door goedkope materialen. Hij is stevig gebouwd en dit merk je aan alles. Je moet er natuurlijk wel van houden. Hij valt immer flink op met het speciale kleurenpallet. Ik vind het wel wat hebben.

Sennheiser HD1 Wireless tech365_014

De pasvorm van de Sennheiser HD1 is prima en ik kon hem zonder problemen een lange tijd op mijn hoofd houden. Dit klinkt voor een koptelefoon wel logisch, maar in mijn geval is dat soms wel lastig. Als een koptelefoon iets teveel druk op mijn hoofd uitoefent, dan krijg ik snel hoofdpijn. Dit is voor mij dan ook een kritisch punt bij het testen van een koptelefoon. Niet teveel spanning dus, wat zorgt voor een fijne ervaring.

Sennheiser HD1 Wireless tech365_010

Er was alleen een klein ‘ding’ wat ik niet prettig vond. Dit was de metalen beugel die recht op je hoofd zit. Sennheiser heeft er keurig een stuk leder omheen gedaan en daar is echt niets op aan te merken. Ik heb alleen een hoofd zo glad als een biljartbal en dat druk het toch een beetje door. Ben je voorzien van een ruime bos met haar, dan zul je hier nooit last van hebben. So bald guys beware!

Sennheiser HD1 Wireless tech365_013

Qua geluid heb je met dit nieuwe model van Sennheiser niets te klagen. Je verwacht natuurlijk op voorhand van een dergelijk merk dat ze wel met een kwalitatief product op de markt komen, maar dit wil niet zeggen dat het altijd voor jouw oren het ultieme is. Ik merk dit zelf vaak bij koptelefoons waar de bass erg opgepompt is. Ik vind het niet prettig en het heeft invloed op mijn luisterplezier. De HD1 heeft hier geen last van een komt met een mooi balans op de proppen. De juiste dosis lage tonen en voldoende in het midden gebied. Zo heeeel af en toe mag van mij het hoog wat minder, maar het is verder niet storend.  Sennheiser HD1 Wireless tech365_009

De Hybrid Active NoiseGuard die door Sennheiser in de HD1 is gestopt zorgt ervoor dat je geen last hebt van rumoer om je heen. Om te zien hoe goed het werkte zette ik in huis de tv aan, terwijl mijn vriendin en dochtertje van 4 in de woonkamer druk aan het kletsen waren. Van alle kanten dus geluid van verschillende toonhoogtes en hardheid. Met een rustig stukje muziek op laag volume hoor je heel in de verte nog stemmen en soms net genoeg om het een beetje te kunnen verstaan. Zet het volume iets lager, maar nog verre van hard, dan verdwijnt dit als sneeuw voor de zon. In een drukke ruimte met veel mensen is het heerlijk, want je kunt je echt afsluiten en van je favoriete muziek genieten.

Sennheiser HD1 Wireless tech365_008

Bonus dit jaar? Komt goed van pas!

Om jezelf te trakteren op een HD1 moet je wel even je portemonnee flink uitschudden. Hoewel, met het einde van het jaar in zicht zit er misschien wel een bonus voor je in? Hij kost namelijk €445. Qua prijs is dit niet extreem hoog. Veel high end koptelefoons hebben een pittig prijskaartje, maar je moet het maar even kunnen neertellen. En puur lettend op het luisterplezier vind ik hem niet enorm boven enkele goedkopere modellen uitkomen. Maar, het design is natuurlijk zeer uniek en dit moet je ook een beetje meewegen in de prijs. Je koopt voor je gevoel een stukje van dat Pijnk Floyd gevoel. Dit maakt hem alleen niet geschikt voor iedereen zijn budget.

Sennheiser HD1 Wireless tech365_001

Ok, genoeg geschreven voor nu. Tijd om de HD1 weer op te zetten en die oude tracks van Pink Floyd de revue te laten passeren.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button