Nu het kouder en natter is, train ik vaak binnen. Mijn racefiets staat in een Wahoo KICKR Snap fietstrainer en ik ben voor nu gebonden aan de zolder van mijn ouders. Maar als je een uur tot anderhalf uur wilt fietsen, dan is het soms wat saai om je heen. De oplossing vind ik in een lekker stukje muziek tijdens mijn workout. Om te zien welke koptelefoons je hiervoor kunt gebruiken ben ik een aantal verschillende typen gaan proberen. De Sennheiser Momentum Free is de eerste in de serie.
Draadloos, maar toch met een draadje
De Momentum Free is draadloos. Tenminste, voor zover je een koptelefoon zonder draden kunt gebruiken. Er zit gelukkig wel een stukje draad aan, alleen loopt dat niet naar het apparaat waarvandaan je muziek wilt luisteren. De draad is enkel voor het verbinden van de twee oordopjes van dit in-ear setje. Voor het sporten vind ik dit wel prettig, want anders verlies ik absoluut mijn oordopjes. De standaard oordopjes vond ik persoonlijk wat aan de grote kant. Gelukkig levert Sennheiser vier verschillende maten van deze rubbertjes mee. Je kunt kiezen uit extra small, small, medium en large. Je trekt de rubbertjes en voorzichtig af en vervangt ze voor een maat die fijner zit. Dit is niet alleen belangrijk voor de pasvorm, maar ook voor de geluidskwaliteit. Als het dopjes niet goed aansluit in je oor, dan mis je heel snel een groot stuk van het lage bereik.
AptX voor hoge kwaliteit audio
Je muziek wordt via Bluetooth afgespeeld op de Momentum Free. Er is dus geen mogelijkheid om hem toch te verbinden met een traditionele jack-aansluiting. Maar hé, lekker verassend als je een draadloze koptelefoon wilt. Sennheiser maakt in de Momentum Free gebruik van Qualcomm’s aptX controller, zodat je kunt profiteren van hoge kwaliteit audio via de Bluetooth verbinding. Dit is niet bij alle merken koptelefoons het geval. Wanneer je afspeelapparaat ondersteuning bied voor aptX kun je hier dus extra van profiteren.
Kleine accu, genoeg capaciteit
Dat de Momentum Free voorzien is van een accu zal je niet verbazen. Hij heeft immers een stroombron nodig en dit kunnen we nog steeds niet zomaar uit de lucht halen. Gemiste kans Sennheiser! Nee hoor, grapje natuurlijk. Hoewel ik er geen bezwaar tegen zou hebben als Sennheiser dit op het volgende model zou introduceren. Anyway, er zit dus een accu in. Het is wel een hele kleine accu. Dit heeft natuurlijk impact op de tijd die je hem kunt gebruiken voordat je hem weer op moet laden. Maar wie zit er te wachten op een grote zware accu aan zijn dunne koptelefoondraad? Ik niet in ieder geval, en de kleine accu wil niet direct zeggen dat je er niet lang mee kunt doen. Ondanks dat hij zo beperkt qua formaat is, kun je er zes uur muziek mee luisteren.
In de draad tussen de oordopjes heeft Sennheiser alle elektronica ondergebracht. Aan de linkerkant vind je een verdikking waar hoogstwaarschijnlijk de Bluetooth-module is ingebouwd. Aan de rechterkant zit de afstandsbediening met drie knoppen en de micro-USB-aansluiting voor het opladen. Het is overigens niet zomaar een kwestie van iets links of rechts inbouwen voor Sennheiser, want je wilt tenslotte wel zorgen voor een goede balans van het gewicht. Aan de achterzijde van de draad zit niets. Je voelt dus niets extra’s in je nek hangen tijdens het dragen. Er is wel een kleine lus aan de achterzijde waarmee je de spanning op de draden kunt veranderen.
Keurige transport case voor het veilig wegbergen
Ieder merk doet over het algemeen haar best om een goede en passende verpakking te maken voor hun product. De verpakking van die Sennheiser voor haar Momentum Free heeft gekozen leverde mij echter wat problemen op. Echte serieuze problemen. Nah, dat is overdreven natuurlijk, maar op zich wel een grappig verhaal. De Momentum Free zit in een mooi rond doosje, dat tot in detail is afgewerkt. Het doosje lijkt ook een beetje op een doosje voor een ring. Voel je hem al aankomen? Als je het doosje opent door het deksel omhoog te klappen, dan wordt je getrakteerd op een glimmende verschijning. Dat in combinatie met op je knieën zitten en je vriendin lief aankijken, kan zorgen voor wat verbazing. Gelukkig kon ze er wel om lachen. Maar alle gekheid op een stokje, ze hebben echt hun best gedaan om de hele look and feel van het doosje, en de inhoud, op een hoog niveau aan te bieden.
Sennheiser Momentum Free is de praktijk
Ik heb dit model een poosje kunnen gebruiken in veel verschillende scenario’s. Ik nam hem mee naar mijn werk voor het luisteren van muziek en zo nu en dan een telefoongesprek, droeg hem tijdens een workout op de racefiets, gewoon tijdens het bloggen en met relaxte muziek om in slaap te kunnen vallen. En dit is direct ook het fijne van de Momentum Free, je kunt hem namelijk de hele dag gebruiken voor allerlei verschillende omstandigheden. Hij is niet speciaal voor tijdens het sporten, maar het kan wel. De pasvorm en het enorm lage gewicht van minder dan 40 gram zijn echt dik in orde. Zoals ik eerder schreef waren de oordopjes voor mij wat te groot. Dit was eenvoudig op te lossen door de meegeleverde rubbertjes te wisselen met een iets kleinere variant. Ideaal dat Sennheiser verschillende maten meelevert.
Een draadloze koptelefoon moet eenvoudig werken. Dat is gewoon een feit. Niemand zit te wachten op allerlei onhandige knopjes, schuifjes en schakelaars die je op de gok moet bedienen. Je wilt simpelweg niet meer doen dan hem aanzetten, verbinden en muziek afspelen. Dat gaat met dit model dan ook prima. Eenmaal gekoppeld met mijn smartphone werkte alles feilloos en ging het verbinden iedere keer automatisch. Het enige waar ik wel even aan moest wennen waren de gesproken boodschappen bij het gebruik van de koptelefoon. Bijvoorbeeld “Battery low!”. Wanneer ik half lag weg te doezelen in mijn bed terwijl ik zachtjes muziek aan het luisteren was, kwam de mevrouw van de boodschap behoorlijk in your face. Ik schrok dan ook zo af en toe als ik vergeten was hem op te laden. Dit had van mij iets minder hard gemogen, maar ach… geen showstopper natuurlijk.
De belangrijkste eigenschap van een koptelefoon is natuurlijk de geluidskwaliteit. Het is belangrijk dat de pasvorm goed is, het design mooi is en dat hij makkelijk verbindt, maar als het geluid vervolgens dramatisch is dan wordt je niet vrolijk. Gelukkig is dit met de Momentum Free niet het geval. Al is het geluid wat mij betreft wat aan de vlakke kant. Er had best een snufje meer laag in gemogen. Toch blijft dit altijd iets persoonlijks. Verder qua geluidskwaliteit niets te klagen, zowel met als zonder aptX-geschikt afspeelapparaat.
De beloofde accuduur van 6 uur maakt Sennheiser helemaal waar. Maakt het dan wat uit als het iets minder is? Ja! Als je “up to 6 Hrs” op je verpakking zet, dan moet dit ook mogelijk zijn in de praktijk. Het opladen gaat trouwens enorm snel, dus mocht hij bijna leeg zijn dan kun je hem eenvoudig opladen aan je laptop of USB-lader. Je prikt je micro-USB-kabel in de afstandsbediening en meer hoef je niet te doen. De afstandsbediening is voorzien van drie knopen die zorgen voor: volume omhoog, pauze, en volume omlaag. Toch blijkt dat er nog meer functies verstopt zijn als je de instructies leest. Je kunt ook een nummer naar voren springen, nummer terug, telefoongesprek aannemen en ophangen en ga zo maar door. Het loont dus om even het boekje te lezen. Desgewenst kun je twee apparaten actief gekoppeld hebben aan de Momentum Free via Bluetooth en totaal 8 in de lijst met gekoppelde apparaten.
Prijs en beschikbaarheid
En dan de prijs natuurlijk. Niet geheel onbelangrijk, want je moet het toch even ophoesten. Voor een prijs van €199 kun je de eigenaar worden van een Sennheiser Momentum Free in-ear koptelefoon. Niet goedkoop, maar ook weer niet extreem duur. Ik twijfel of ik dit bedrag uit zou geven voor een setje in-ears, maar aan de andere kant zijn ze ook wel erg goed bevallen. Probeer ze vooral zelf eens, en ik hoor graag wat je ervan vindt. De Momentum Free is per direct verkrijgbaar.