Opslag

Twee 3D NAND SSD’s op de pijnbank, de WD Blue en Sandisk Ultra

Solid State Drives zijn niet meer bijzonder en vind je tegenwoordig in de meeste computers en laptops al terug. Toch verandert er onderhuids regelmatig wat. Leg je een SSD van 2 jaar oud naast een nieuwe, dan zien ze er over het algemeen identiek uit. De technologie die gebruikt wordt kan echter compleet verschillend zijn. In deze review ga ik aan de slag met de 1TB Sandisk Ultra SSD voorzien van 3D NAND-technologie en zijn broertje, de WD Blue 1TB. 

Sandisk Ultra WD Blue 1TB tech365nl_007

Waarom een SSD?

Waarom zou je kiezen voor een Sandisk of WD SSD? Nou, daar kunnen een aantal redenen voor zijn. De grootste reden is eigenlijk wel de enorme snelheidswinst van je computer. Het opstarten gaat sneller, je programma’s reageren vlotter en met gamen heb je minder laadtijd. Als dat nog niet genoeg is dan heb je ook nog eigenschappen als: een lager stroomverbruik, minder geluidsproductie en duurzaam.    Sandisk Ultra WD Blue 1TB tech365nl_003

3D NAND-technologie

Ik schreef het net al even. De techniek die tegenwoordig gebruikt wordt voor SSD’s verschilt met dat van een paar jaar terug. De inzet van 3D NAND-technologie is hier een mooi voorbeeld van. Het verschil ten opzichte van de traditionele SSD is de manier waarop de cellen worden opgeslagen. Dit gebeurd verticaal in plaats van naast elkaar. Hierdoor heb je minder dies nodig om de benodigde opslagcapaciteit te bereiken.

Sandisk Ultra WD Blue 1TB tech365nl_006

Combineer je dit met het gebruik van Triple Level Calls (TLC) ten opzichte van Single Level Cell-geheugen (SLC) dan scoort deze technologie hier 3 bits per geheugenelement in plaats van 1 bit. De SSD’s voorzien van 3D-NAND SSD’s zijn berekend op vier tot vijf keer zoveel geschreven terabytes als regulier TLC-NAND.

Sandisk Ultra WD Blue 1TB tech365nl_001

De Sandisk Ultra 1TB SSD en de WD Blue SSD zijn op de buitenkant na helemaal identiek. Niet geheel raar, want Sandisk is overgenomen door WD. Beide SSD’s maken gebruik van een Marvell Controller en Sandisks 64-laags 3D TLC NAND en bieden een opslagcapaciteit van 1 TB. Door het 2,5 inch formaat passen ze prima in een laptop of desktop. Er is ook een M.2 variant verkrijgbaar, echter alleen in de WD Blue uitvoering. Sandisk beloofd net als WD een maximale sequentiële leessnelheid van 560MB/s en schrijfsnelheid tot 530MB/s.

Specificaties

Sandisk 1TB Ultra SSD

Sandisk Ultra 1TB 3D NAND specs

WD Blue 1TB

Test scenario’s

Om een idee te krijgen van de maximale snelheden die de Sandisk Ultra en WD Blue SSD kunnen behalen, zijn op beide een aantal benchmark tools losgelaten. De eerste die we hebben gebruik is het welbekende Crystal Disk Mark. Met een filesize van 1 GB hebben we beide modellen getest en kun je hieronder de resultaten zien voor zowel  READ als WRITE acties. Gezien het feit dat beide SSD’s door hetzelfde bedrijf worden gemaakt zijn de resultaten niet heel verrassend. Het ligt aardig dicht tegen elkaar aan.

Sandisk Ultra WD Blue 1TB tech365nl_004

Crystal Disk Mark

Crystal Disk Mark heeft vier metingen die we gebruiken voor de test van de SSD. De test SEQ en SEQ Q32T1 zorgen voor een constante stroom aan gegevens van of naar het SSD. Dit wordt gezien als 50% van onze gemiddelde workload op een computer. Denk hierbij aan het schrijven of lezen van grote videobestanden, muziek of foto’s. De data wordt keurig netjes op volgorde verwerkt. AS SSD doet dit ook nog een keer extra met een queue depth van 32. Hetzelfde gebeurd ook voor 4k blokken met data. Het verschil is dat de blokken op een willekeurige plek worden weggeschreven en slecht 4k groot zijn. Dit wordt gezien als zo’n 25% van onze dagelijkse workload en komt overeen met het gedrag van het gebruiken van applicaties op het SSD

Beide SSD’s scoren hier dus nagenoeg gelijk en dat is precies wat de verwachting was. De snelheden die zowel SanDisk als WD op de verpakking zetten zijn gebaseerd op het sequentieel lezen en schrijven met een queue depth van 32. Voor beide modellen geldt maximaal 560MB/s voor lezen en 530MB/s voor schrijven. In de praktijk ligt dit erg dicht naast de opgegeven specificaties.

Sandisk WD CrystalDM READ

Sandisk WD CrystalDM WRITE

AS SSD

AS SSD doet een aantal soortgelijke benchmarks als Crystal Disk Mark, maar voegt hier een 4K-64THRD test aan toe. De verschillende testen worden zo uitgevoerd dat het besturingssysteem geen gebruik kan maken van caching van data. Hiermee is de snelheid dus echt te snelheid richting het SSD.

Tijdens deze test worden er blokken van 4K gelezen en geschreven met een queue-depth van 64. Dit kom je bij normaal gebruik niet veel tegen, maar weer wel bij zware toepassingen. Als laatste geeft AS SSD ook een score voor zowel het lezen als schrijven naar het SSD. Dit maakt het eenvoudiger om ze onderling te vergelijken. De meetwaarden bij SEQ. 4K en 4K-65THRD zijn in MB/s, de Score puur het aantal punten.

Sandisk WD AS SSD READ

Vanuit AS SSD is het ook mogelijk om nog een drietal extra tests uit te voeren voor het simuleren van bepaalde actie. Zo is er een test voor het kopiëren van grotere bestanden, het simuleren van het spelen van een game en als laatste het starten en van applicaties. Deze scenario’s zijn vertaald naar het soort lees/schijfacties op een SSD en middels deze testen gesimuleerd.

Sandisk WD AS SSD COPY Sandisk WD AS SSD GAMES Sandisk WD AS SSD PROGRAM

Vier handen op één buik

Bij het zien van de testresultaten kunnen we dus wel concluderen dat het inderdaad twee soortgelijke SSD’s zijn. Ja er zit een ander jasje omheen en de SanDisk variant ziet er iets spannender uit dan de WD Blue, maar dan heb je ook alles gezegd. Over het algemeen genomen doen beide merken het prima en doe je zeker geen miskoop als je er eentje aanschaft. Qua prijs liggen ze niet meer dan een paar euro boven de budget varianten en dat maakt de prijs/kwaliteit verhouding hoog. Beide merken geven een TBW (terabytes written) van 400 op en een garantietermijn van 3 jaar.

Sandisk Ultra WD Blue 1TB tech365nl_002

Beide SSD’s zijn per direct verkrijgbaar. Er zit wel een prijsverschil op dit moment tussen de beide merken. De WD Blue 1 TB zit net een paart tientjes onder de prijs van de SanDisk. De WD Blue kost je zo’n €320 en de SanDisk €340.  Mijn keuze zou in dit geval de WD Blue zijn, puur omdat het dezelfde SSD voor een lagere prijs is.

Sandisk Ultra WD Blue 1TB tech365nl_005

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button