Mobile

Sandisk iXpand: Extra opslag voor je iPhone en iPad

Snel een eenvoudig een Back-up maken van je foto’s, video’s, contacten en muziek op je iPhone, dat is het doel van de Sandisk iXpand. Door middel van een handige stick met Lightning connector en USB 3.0-aansluiting kun je bestanden veilig stellen zonder gebruik te hoeven maken van de grote boze clouddiensten. Ik ging aan de slag met de iXpand om te zien of dit nu echt wel zo handig werkt, want het beestje ziet er toch best een beetje vreemd uit. Toch zegt men niet voor niets “don’t judge a book by it’s cover”.

Sandisk iExpand tech365 002

Een typisch ontwerp, maar wel goed uitgedacht.

Er zijn veel verschillende producten en diensten op de markt die het mogelijk maken om een back-up van je iPhone of iPad te maken. Toch verschillen ze allemaal wel een beetje van elkaar. Dit is ook het geval de iXpand van Sandisk, want hij heeft een zeer aparte vorm. In de praktijk merk je wel dat dit niet iets is dat bedacht is door iemand die alleen kijk heeft op design, maar ook op gebruik.

Wanneer je de Lightning-connector in je iPhone stopt dan schuift de rest van de iXpand tegen de achterkant van je toestel. De knik is zeer stevig gemaakt waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je hem per ongeluk kapot maakt bij het laten vallen van je smartphone.  Dit zou wel het geval zijn wanneer hij gewoon uit zou steken naar onder. Niet dat ik je aanraad om je toestel te laten vallen als je straks een iXpand hebt. Een slimmigheidje dus van onze vriendjes en vriendinnetjes bij Sandisk.

Sandisk iExpand tech365 004

Zoals ik eerder al zei heeft de iXpand naast de Lightning-connector ook een USB 3.0-aansluiting. Dit vind ik zeker een voordeel van het apparaatje want je kunt zo ook je bestanden openen op je laptop of overzetten naar een ander apparaat. Sandisk heeft hiervoor aparte software ontwikkeld die dit een fluitje van een cent maken voor je. Over goede software gesproken, de app die Sandisk ontwikkeld heeft voor de iPhone en iPad is echt top.

Sandisk iExpand tech365 005

Handige app van Sandisk

Helaas komt het nog steeds vaak voor dat bij dit soort relatief goedkope producten onwijs beroerde software wordt geleverd. Vaak werkt het wel maar zijn ze voor geen meter intuïtief in gebruik. Dit is bij de iXpand app zeker niet het geval en het viel mij echt op dat het gewoon prettig werkt. Duidelijk buttons voor de verschillende taken en je kunt goed in de gaten houden hoever het maken van je back-up is.

Sandisk iExpand tech365 006

Om je een idee te geven hoe dit allemaal in zijn werk gaat heb ik een aantal schermafbeeldingen gemaakt vanuit de Sandisk iXpand app.

iXpand app tech365 001

De eerste keer dat je de iXpand aansluit op je iPhone krijg je direct een melding dat de bijbehorende app nog geïnstalleerd moet worden. Om gebruik te maken van alle mogelijkheden van je externe opslag is het noodzakelijk dat je hem installeert. Gelukkig is dit een eitje om te doen en wordt je keurig naar de app geleid in de App Store. Na het installeren van de app kun je dan ook direct aan de slag met het maken van back-up naar je iXpand.

iXpand app tech365 002

De app maakt het mogelijk om een aantal verschillende soorten backups te maken van je gegevens op je toestel. Sandisk richt zich niet alleen maar op je foto’s en video’s maar zelf je contacten kun je veiligstellen op de iXpand. Een van de mogelijkheden om alles helemaal vanzelf te laten gaan is de Auto Backup functie. Hiermee maakt de app zelfstandig een back-up wanneer je de iXpand aansluit. Op deze manier heb je altijd een bijgewerkte back-up en kun je het niet vergeten om handmatig te doen.

Als je in het bezit bent van foto’s en video’s op social media (wie heeft dit niet tegenwoordig), dan kun je ook deze bestanden meenemen in de back-up Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is de app te verbinden met het betreffende social network, bijvoorbeeld Facebook, en toestemming te geven dat de app door je foto’s mag neuzen.

iXpand app tech365 003

De bestanden die je opslaat op de iXpand kun je ook eenvoudig vanuit de app terugkijken. Dit is vooral handig als je per ongeluk bestanden gewist hebt die je toch graag had willen bewaren. Vanuit de app zet je ze dan gewoon even terug Hetzelfde geldt overigens ook voor verwijderde contacten. De app werkt verder eigenlijk heel intuïtief en heeft tijdens alle keren dat ik hem gebruikt heb eigenlijk geen rare kuren vertoond. Hetzelfde geldt overigens voor de iXpand zelf.

Pluspunten

  • Zit stevig in je toestel, zowel iPhone als iPad.
  • App werkt goed en eenvoudig.
  • Maken van een back-up gaat snel.

Minpunten

  • Flink aan de prijs.

Prijs en beschikbaarheid

De Sandisk iXpand geheugenstick is verkrijgbaar voor een prijs rond de €65 voor de 32GB variant. De benodigde app kun je gratis downloaden uit de App Store. Je kunt hem onder andere kopen in de webshops van Informatique, Azerty en MaxICT.

Sandisk iExpand tech365 003

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button