Opslag

Review: SanDisk Extreme Portable SSD 250GB

Als je achter je vaste pc aan het werk bent heb je vaak de beschikking over voldoende snelle opslagruimte. Onderweg is het soms een heel ander verhaal. Snelle opslag en vooral genoeg opslag is een uitdaging die veel van ons wel kennen. Toch is er een eenvoudige oplossing voor dit soort momenten. En de SanDisk Extreme Portable SSD is zo’n oplossing. Een snelle en compacte SSD die je eenvoudig meeneemt voor onderweg. 

SanDisk Extreme Portable SSD tech365nl 009

Extra storage in een handomdraai

In mijn geval heb ik voor onderweg een MacBook Air met een beperkte hoeveelheid opslagcapaciteit. De bestanden waarmee ik werk, bijvoorbeeld foto’s en video’s, worden steeds groter en dus is mijn trouwe Mac redelijk snel door zijn ruimte heen. En als ik terug thuis ben wil ik de bestanden ook makkelijk overzetten naar mijn NAS. Een cloudopslagdienst is dan weer niet handig, USB-stick vaak te beperkt in hoeveelheid ruimte en normale externe harddrives niet vooruit te branden. De oplossing van SanDisk is niets nieuws, maar wel erg welkom. Want ook al zijn er meerdere merken die een portable SSD op de markt brengen is het altijd maar afwachten hoe een product uit de verf komt.

SanDisk Extreme Portable SSD tech365nl 004

Zeer compact voor onderweg

De SanDisk Extreme Portable SSD is dus een SSD. Die zag je niet aankomen he? Hij is zeer compact vormgegeven en heeft geen overbodig bodyfat om het lijf. En dat is een belangrijke eigenschap voor wanneer je een product mee wilt nemen voor onderweg. Een grote dikke behuizing is misschien heel robuust, maar helemaal niet handig als je een laptop meeneemt in een sleeve. SanDisk heeft de SSD met alle toeters en bellen in een behuizing gekregen die slechts 8,8mm dik is, 5 cm breed en 9,6cm lang. En die kun je simpelweg overal wel in kwijt. Daarnaast weegt hij slechts 38,9 gram.

SanDisk Extreme Portable SSD tech365nl 010

Bij de aankoop van een SanDisk Extreme Portable SSD mag je kiezen uit een viertal uitvoeringen. De kleinste uitvoering heeft een opslagcapaciteit van 250GB. Hierna komt de 500GB, 1TB en als grootste de 2TB uitvoering. De maximale leessnelheid verandert dan weer niet volgens de specificaties van SanDisk. Alle uitvoeringen moeten leessnelheden oplopend tot 550MB/s. Het blijft altijd interessant om te zien hoe de unit echt presteert als ik hem aansluit op de testmachine.

SanDisk Extreme Portable SSD tech365nl 006

Geen USB-C? Geen nood!

Nu ik het toch over aansluiten heb kijken we gelijk even naar de enige connector op de Portable SSD. Dit is een USB-C-aansluiting op basis van een USB 3,1 (Gen 2) interface. Mocht je nu denken “damn, die heb ik niet op mijn laptop”, dan kan ik je gerust stellen. Ik ook (nog) niet. Op de foto hierboven zie je mijn MacBook Air en die heeft enkel een traditionele USB-poort. Maar geen nood. SanDisk levert standaard een oplossing mee om deze uitdaging te kunnen tackelen. Een klein handig verloopstekkertje vorm de USB-C-aansluiting eenvoudig om naar een USB-A variant.

SanDisk Extreme Portable SSD tech365nl 008

Wat zit er in de doos?

  • SanDisk Extreme Portable SSD.
  • USB-C aansluitkabel.
  • USB-C naar USB-A verloopstekker.
  • Beknopte handleiding.

 

SanDisk Extreme Portable SSD in de praktijk

Bij het testen van een portable SSD is het naar mijn mening interessant om te zien wat het exemplaar maximaal haalt aan doorvoersnelheden. Daarnaast een stukje real life workloads om te zien of hij zich stand kan houden als applicatie en of data disk. Maar dan heb je het eigenlijk wel een beetje gehad. Hoe relevant is het om te zien hoe de storage zich gedraagt als je er database bewerkingen op uitvoert? Precies, waarschijnlijk geen.

CrystalDiskMark 6

Iedere benchmark tool heeft een eigen manier van het aanbieden van verschillende soorten workloads. CrustalDiskMark pakt het weer iets anders aan dan AS SSD en maakt het interessant om te zien hoe de SSD’s deze test doorstaan. Je ziet het ook duidelijk aan de meetwaarden dat het verschilt ten opzichte van andere testen. CrystalDiskMark voert een sequentiële run uit, gevolgd door een aantal random workloads. Dit geeft een goed beeld hoe snel de SSD kan zijn, maar ook hoe hij presteert als het allemaal niet zo ideaal wordt aangeboden. Een sequentiële workload is immers makkelijker dan een met random data.

Portable_SSD_Bench_2018REV1_QDM_READSEQ Portable_SSD_Bench_2018REV1_QDM_WRITESEQ

CrystalDiskMark gaat voor die maximale snelheid en doet dit op een manier waar de Extreme Portable SSD zich prima in kan vinden. Met een leessnelheid van 491,23 MB/s en een schrijfsnelheid van 471,50 MB/s heb je dus maar weinig te klagen. Het is misschien niet die 550 MB/s die je op de doos ziet staan, maar voor een portable SSD zit het prima op koers.

AS SSD Benchmark

De AS SSD test kijkt naar de maximale snelheid bij sequentieel lezen en schrijven, en voegt hier nog een extra meting aan toe voor 4k blokken met een single thread, 64 threads, en als laatste de toegangstijd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van oncomprimeerbare data. De AS SSD testen zijn drie keer uitgevoerd, met tussendoor een herstart van de computer en een wachttijd van 1 minuut om het systeem klaar te maken voor actie. Dit om uiteraard te zorgen voor consistente meetwaarden.

Portable_SSD_Bench_2018REV1_ASSD_READ Portable_SSD_Bench_2018REV1_ASSD_WRITESEQ

Je ziet dat de schrijfsnelheid hier een stuk lager is dan bij de voorgaande testen. Dit heeft puur te maken met de oncomprimeerbare data die ervoor zorgt dat het schrijven minder efficiënt verloopt. Is it a bad thing? Nee, denk ik niet. Of het voor jou een issue kan zijn ligt vooral aan het doel van je disk.

ATTO Disk Benchmark

De benchmarksoftware van ATTO  is er eentje met veel verschillende configuratiemogelijkheden. Je kunt hiermee het volle potentieel van een HDD of SSD tevoorschijn halen. Door fabrikanten wordt de uitslag van deze tool vaak gebruik om op de verpakking te drukken. Er wordt getracht om de hoogst mogelijke sequentiële snelheid te behalen en is puur synthetisch. Ideaal voor wat lekkere cijfers voor de marketingafdeling. Toch geeft de test wel goed zicht op wat er mogelijk is.

Portable_SSD_Bench_2018REV1_ATTO_READ Portable_SSD_Bench_2018REV1_ATTO_WRITE

Zowel bij het lezen als schrijven is de SanDisk Portable Extreme SSD haalt hij vanaf een IO size van 1MB snelheden boven de 450MB/s voor lezen en schrijven. Prima in orde dus, op beide vlakken. Opvallend is dat de lijn normaal stijgt bij aanvang van de test run, maar tussen de 128k en 1MB ineens iets inzakt. Dit is niet alleen bij het lezen terug te vinden, maar ook bij het schrijven.

PCMark 8 Storage benchmark

Synthetische tests zijn interessant, maar geven geen goed beeld van hoe een SSD presteert in het dagelijks leven. Ze zijn immers gemaakt om de maximale snelheden te tonen met verschillende instellingen. Je ziet deze cijfer dan ook vaak op de verpakking. Door middel van de speciale Storage Benchmark uit de PCMark 8 suite is een beter beeld te krijgen hoe de SSD presteert. Er worden verschillende simulatie uitgevoerd waarbij Games (World of Warcraft), Grafische toepassingen (Adobe Suite) en Kantoorapplicaties (Microsoft Office Suite) de revue passeren. Dit sluit veel beter aan op je dagelijkse bezigheden en vormt een score voor de algehele prestaties. De zogenaamde PCMark8 Score. Deze score zetten wij uit in een grafiek samen met de bandbreedte tijdens de test. Het voordeel is dat de scores goed te vergelijken zijn op de website van Futuremark. Ook als jij zelf een PCMark 8 storage benchmark draait levert dat een score op.

Portable_SSD_Bench_2018REV1_PCMARK8_bandwidth

Portable_SSD_Bench_2018REV1_PCMARK8_score

Conclusie: Zeer compact en lekker snel

Je verwacht dat een portable SSD compact is van formaat. Hij is tenslotte bedoeld voor onderweg. Toch zijn er veel verschillende modellen cases waarin je een SSD kunt krijgen en die van SanDisk valt erg goed in de smaak. Zeer compact en lekker dun. Hiermee een perfecte metgezel voor tijdens je trips. Qua snelheden doet hij ook prima zijn job, ook al haalt hij in mijn geval niet de 550 MB/s die SanDisk op de verpakking zet. Voor de niet USB-C gebruikers is er een handig verloopstekkertje aanwezig en dat maakt hem klaar voor een grote groep gebruikers. En dat voor net geen €100 voor deze 250GB variant.

Prijs en beschikbaarheid

De Sandisk Extreme Portable SSD is per direct verkrijgbaar voor een prijs van €98 voor de 250GB versie. De 500GB versie kost €139, de 1TB €254 en de grootste uitvoering van 2 TB zit op €569.

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button