Mobile

Samsung Galaxy S21, een krachtige 8K videocamera in broekzakformaat

Een nieuwe smartphone uitzoeken klinkt als een makkelijker klus. Toch valt het in de praktijk best wel tegen. Je hebt zoveel keus dat je zonder moeite kunt verdrinken in een zee van megapixels, Gigahertz-en en milliampères. Kijkend naar high-end toestellen is de keuze alleen maar toegenomen. Samsung blijft meespelen in dit segment en lanceerde onlangs haar vlaggenschip toestel, de Samsung Galaxy S21. Dit toestel is niet alleen ontzettend krachtig onder de motorkap, maar heeft ook een prachtig nieuw design. Tijd om eens wat verder te kijken naar wat dit toestel biedt.

Laat ik bij het begin beginnen. Samsung brengt met de Galaxy S21 drie verschillende versie op de markt. Alle drie de varianten zijn geschikt voor gebruik met 5G-netwerken en kunnen dus profiteren van hogere internetsnelheden. Je kunt kiezen uit de standaard Galaxy S21, de S21+ en de S21 Ultra. Ook al lijkt het design van allerlei de modellen redelijk gelijk, op de extra camera’s van de S21 Ultra na, toch zit er flink wat verschil tussen de modellen. Hiermee biedt Samsung je de keuze uit een variant die het beste bij jou past.

Uiterlijk en design

De Galaxy S21 heeft een vernieuwd design met een opvallend deel voor de camera’s aan de achterzijde. Samsung heeft ervoor gekozen om opvallend aan de achterkant te presenteren. Rondom de camera’s is een apart frame aangebracht in een mooie contrastkleur. De S21 Ultra is hierin een uitzondering, want daar is de kleur van het frame net iets anders. Over kleuren gesproken, de S21+ en S21 Ultra zijn naast de standaardkleuren ook in een aantal exclusieve kleuren te verkrijgen. Qua formaat zijn alle drie de modellen verschillend. Je moet overigens wel van een groot toestel houden, want de S21 is geen kleine jongen.

De standaard S21 heeft een scherm diagonaal van 6,2 inch, de S21+ van 6,7 inch en de Ultra is maar liefst 6,8 inch. Hetzelfde geldt ook voor de resolutie. De S21 Ultra heeft namelijk een Edge Quad HD+ scherm, in tegenstelling tot het Flat Full HD scherm van de S21 en S21+. Alle schermen hebben wel een verversingssnelheid van 120Hz. Ideaal om soepel te scrollen of te gamen. Om krassen en beschadigingen tegen te gaan is het beeldscherm voorzien van het meest recente Gorilla Glass Victus. Valt hij in het water? Niets aan de hand. De Galaxy S21 is waterdicht en IP68 gecertificeerd.

Hoogste opnameresolutie van 8K

Het ontbreekt het vlaggenschip model van Samsung niet aan camera’s. De standaard S21 en de S21+ hebben er maar liefst vier, de Ultra zelfs vijf.  Aan de voorzijde van het toestel is een 10MP camera geplaatst. De Ultra is voorzien van een 40MP-variant. Aan de achterzijde bevindt zich een 12MP ultra-groothoek camera, een 12MP groothoek en 64MP telecamera. Ook hier wijkt de Ultra af ten opzichte van zijn broertjes. En flink ook! De S21 Ultra heeft een flinke 108MP groothoek en twee 10MP telefoto camera’s.

Door de verschillende camera’s met hoge resolutie kun je met de Galaxy S21 video’s opnemen in 8K met 24 beelden per seconden. De hoogste resolutie in een smartphone. De video’s die je in deze kwaliteit opneemt kun je zelfs direct uploaden naar YouTube. En als je geen Wi-Fi hebt, dan is die 5G snelheid wel erg handig om je video’s te delen. Door middel van 8K Video Snap kun je van een 8K video-opname vervolgens een album creëren voorzien van 33MP foto’s uit je video. Hoe handig is dat. Heb je geen 8K resolutie nodig dan kun je ook terugvallen op een lagere resolutie. Dit brengt weer andere handige mogelijkheden met zich mee zoals Super Steady. Speciaal ontwikkeld voor liefhebbers van snelle actie. Je Galaxy S21 neemt op met 60 beelden per seconden, wat zorgt voor een mooie vloeiende videobeelden door de special AI-stabilisatie.

Genoeg opslagruimte en accucapaciteit

Opslagruimte en accucapaciteit, twee van cruciale aspecten van een smartphone. Er is niets zo irritant als een toestel dat vol zijn wanneer je een foto wilt maken, of een lege accu. Bij de S21 is de minimale opslagcapaciteit al 128GB. Dat is niet mis voor een smartphone. Je kunt ook kiezen voor 256GB voor als je toch wat meer wilt. Ga je voor de S21 Ultra, dan is er zelfs een variant met 512GB. Dit hebt je met de 8K videopnamemogelijkheden natuurlijk wel nodig. Wie een beetje bekend is met computer hardware weet als geen ander dan Samsung erg goed in staat is om snelle opslag te maken, zowel voor computers, laptops en smartphones.

Alle drie de S21 uitvoeringen verschillende qua ingebouwde accucapaciteit. Niet heel gek als je naar de specificaties kijkt. Hoe lang je met je opgeladen toestel doet hangt natuurlijk erg af van je gebruik. Film je constant in 8K en upload je de video direct naar YouTube, dan gaat het wat harder. Samsung heeft qua capaciteit gekozen voor 4000mAh voor de S21, 4800mAh voor de grotere S21+ en 5000mAh voor de S21 Ultra. Gelukkig zijn alle varianten geschikt voor Super Fast Charging, Fast Wireless Charging 2.0 en Wireless PowerShare.

Prijs en beschikbaarheid

De Samsung S21, S21+ en Ultra zijn direct verkrijgbaar. De prijzen variëren per uitvoering en opslagcapaciteit:

  • S21 met 128GB: €849
  • S21 met 256GB: €899
  • S21+ met 128GB: €1049
  • S21+ met 256GB: €1099
  • S21 Ultra met 128GB: €1249
  • S21 Ultra met 256GB: €1299
  • S21 Ultra met 512GB: €1429

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Tele2

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button