Hardware

Review: Samsung 970 Pro en EVO NVMe SSD

Voor snelle SSD’s ven je bij Samsung aan het juiste adres. Dit is waar het merk de laatste jaren een goede en betrouwbare reputatie heeft opgebouwd. De recent uitgebrachte 970 EVO en 970 PRO gaan naar mijn gevoel vast en zeker bijdragen aan het in stand houden van deze reputatie. Maar toch zie ik het liever met mijn eigen ogen in plaatst van afgaan op de marketingkreten en hippe specs. Tijd voor een testmachine en een tweetal NVMe SSD’s van Samsung.

Een goede reputatie hoog te houden

Beide nieuwe modellen van Samsung zijn NVMe SSD’s. De laatste tijd komen er steeds meer merken met nieuwe reepjes van dit zeer snelle opslagmedium op de markt en is de concurrentie druk bezig om als snelste uit de strijd te komen. Van de Samsung 970 EVO en 970 Pro verwacht ik wel aardig wat op het prestatievlak gezien hun voorgangers. Een tijdje terug testte ik de WD Black NVMe SSD van 1TB waarvan je de review natuurlijk even moet checken. Maar mijn gevoel zegt dat Samsung ervoor gezorgd heeft dat ook deze snelle jongen achtergelaten wordt in de strijd.
Samsung 970EVO 970PRO NVME tech365nl 001
Zowel de EVO als de Pro hebben een nieuwe controller gekregen. Deze verbeterde Samsung Phoenix controller moet zorgen voor leessnelheden tot 3500MB/s en schrijfsnelheden van maar liefst 2500MB/s voor de EVO en 2700MB/s voor de Pro. Om te voorkomen dat hoge temperaturen van de controller roet in het eten gaat gooien is er een op beide modellen verbeterde warmte afvoer aangebracht en is de controller voorzien van een jasjes van nikkel. De temperatuur is belangrijk voor een SSD-controller want bij te hoge temperaturen kun je te maken krijgen met het zogeheten thermal throtteling. Wanneer dit optreedt wordt de prestatie van de SSD omlaag gebracht om oververhitting te voorkomen. Mocht je ineens denken “dat heb ik laatst op tv gehoord”, dan is de kans groot dat je gelijk hebt. Iets met de nieuwe MacBook Pro en prestatieproblemen.
Samsung 970EVO 970PRO NVME tech365nl 003
Naast de nieuwe controller is het ook van belang om het verschil in geheugen toe te lichten. Samsung heeft namelijk wel een wijziging gemaakt op dit vlak ten opzichte van haar 960 serie. Waar de oude modellen nog voorzien waren van een eerdere generatie V-NAND met 48 lagen is dit bij de 970 varianten op basis van 64 lagen. Het voordeel hiermee is dat de hogere dichtheid van het V-NAND geheugen er weer voor zorgt dat er grotere capaciteit haalbaar is. Er is wel een wezenlijk verschil tussen de manier waarop de 970 Pro wordt aangestuurd ten opzichte van de 970 EVO. Waar je bij de goedkopere EVO namelijk ziet dat er gebruik gemaakt wordt van tlc (3-bit dus), is de Pro voorzien van mlc (2-bit). Dit resulteert theoretisch in een verschil qua snelheid waarin de Pro in het voordeel is. Toch heeft Samsung bij de EVO een truckje toegepast om toch te zorgen voor hogere prestaties. Onder de noemer TurboWrite wordt namelijk een deel van het gebruikte tlc-geheugen als slc aangestuurd als een buffer. Op die manier smokkelt de EVO een beetje met een slimme manier van caching beter te presteren dan normaal tlc-geheugen en het gaat naar de Pro met mlc iets dicht te lopen. De buffer is overigens dynamisch en kan bij voldoende vrije ruimte op de SSD nog beperkt groeien.
Samsung 970EVO 970PRO NVME tech365nl 005
Met een achtervoegsel als “Pro” moet je niet gelijk denken aan de zakelijke markt. Zowel de EVO als Pro uitvoering van de Samsung 970 is voor de consumentenmarkt. Of jij echt een Pro nodig hebt in plaats van een EVO is natuurlijk de vraag, maar je kunt in ieder geval kiezen. Het enige dat je nodig hebt is een vrij M.2 2280 slot en je bent er helemaal klaar voor. Beide modellen ondersteuning PCIe Gen 3.0 (dus x4) en om de maximale snelheid te kunnen halen moet je moederbord dit uiteraard wel bieden.
Samsung 970EVO 970PRO NVME tech365nl 008

Samsung Magician en NVMe driver

De Samsung 970 NVMe’s worden geleverd in een doosje zonder verdere software. Helemaal prima want op de website van Samsung heb je zo de nieuwste versies van de programma’s beschikbaar. Een van de tools die je daar kunt downloaden is Samsung Magician software. Dit is een klein stukje tooling voor het in de gaten houden van de gezondheid van je SSD, de firmware bij te werken, benchmarks uit te voeren, en eventueel het encrypten of secure whipen. Je hoeft de software niet te gebruiken natuurlijk maar soms is het wel makkelijk.
Samsung Magician software 970 EVO 01
Daarnaast is er ook een tool voor het migreren van je data naar de nieuwe SSD. Hiermee maak je een kloon van je huidige opslagmedium en kopieert het naar je kersverse Samsung 970. Als laatste vind je er ook een speciale driver van Samsung voor Windows. Hiermee wordt er een aparte Samsung NVMe controller geïnstalleerd in plaats van de standaard Microsoft variant. Is niet noodzakelijk maar in de praktijk zie je wel dat de prestaties verbeteren door het gebruik van deze driver. Ik zie dan ook geen reden waarom je hem niet zou installeren. Wie wil er nu geen prestatieverbetering door zoiets simpels?
Samsung 970EVO 970PRO NVME tech365nl 012

Samsung 970 Pro enkel leverbaar in 512Gb en 1TB

Je kan de beide uitvoeringen van de 970 NVMe in verschillende formaten verkrijgen. Er zit hier wel een duidelijk verschil tussen beide. De 970 EVO is bijvoorbeeld verkrijgbaar in 250GB, 500GB, 1TB en 2TB, terwijl de 970 Pro enkel leverbaar is in 512GB en 1TB. De garantie die Samsung je biedt op de levensduur is bij alle modellen gelijk en betreft 5 jaar. Waar wel verschil in zit is de levensduur op basis van het gebruik. Deze waarde wordt uitgedrukt in TeraBytes Written, afgekort TBW. De beide modellen die ik in deze review in handen heb hebben een levensduur van 5 jaar of 300 TBW voor de 970 EVO en 5 jaar of 600 TBW voor de 970 Pro. De duurde Pro krijgt dus vanuit Samsung een betere garantie op het gebied van verbruik.
Samsung 970EVO 970PRO NVME tech365nl 010

Prestaties in de praktijk

Voorafgaand aan alle testresultaten, grafieken en cijfers is het belangrijk om te weten dat dit enkel de uitkomst is van het testen op mijn testmachine. Wanneer jij dezelfde SSD in jouw pc zet dan zijn de resultaten hoogstwaarschijnlijk flink anders. Een update van Windows kan al het verschil maken, of een stukje hardware dat niet voor 100% maar 99% functioneert. Het is een indicatie van de mogelijkheden, dus geen garantie dat de SSD bij jou net zo presteert als bij mij. Toch kun je hiermee een goed beeld krijgen hoe de hardware functioneert op een redelijk krachtige testmachine. Onderstaande specs zijn gebruikt bij het testen van de producten.

  • Intel Core i7 8700k (Coffee Lake), stock.
  • Gigabyte AORUS Z370 Ultra Gaming 2.0
  • 16GB (2×8) G.Skill Trident Z RGB DDR4 @3200MHz
  • Samsung EVO 840 OS Disk
  • Be Quiet! Dark Power 11 PSU 550W
  • Microsoft Windows 10 x64 build 1803.

Synthetische test

De synthetische tests hebben eigenlijk als doel om de hoogst haalbare doorvoersnelheid te bereiken. Dit is geen realistische workload zoals je die overdag op je werk hebt, of tijdens een stevig potje gamen, maar zie het als een snelweg waarop je de maximale snelheid van je auto kunt toetsen. Geen tegenliggers, geen ander verkeer. Gewoon het gas erop en kijken waar de naald stopt. Voor deze SSD is het precies hetzelfde.

AS SSD Benchmark

De AS SSD test kijkt naar de maximale snelheid bij sequentieel lezen en schrijven, en voegt hier nog een extra meting aan toe voor 4k blokken met een single thread, 64 threads, en als laatste de toegangstijd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van oncomprimeerbare data. Dit alles gaat in de blender en levert een score op voor het lezen, schrijven, en het totaal. Om je niet alleen de score te geven, maar ook de daadwerkelijk behaalde snelheden, lever ik je meerdere grafieken aan. De AS SSD testen zijn drie keer uitgevoerd, met tussendoor een herstart van de computer en een wachttijd van 1 minuut om het systeem klaar te maken voor actie. Dit om uiteraard te zorgen voor consistente meetwaarden.

M2SSD_2018REV1_ASSSD_RSCORE

M2SSD_2018REV1_ASSSD_WSCORE

Op het gebied van sequentieel lezen scoort de WD Black NVMe beter dan de Samsung’s. Dit zit hem niet zozeer in het sequentieel lezen of de random 4k-blokken aan data, maar vooral het lezen van 4k-blokken met een flinke queuedepth van 64. Bij sequentieel lezen zijn beide Samsung sneller dan de WD. Op de gebied van schrijven scoren beide weer een flink stuk beter. De 970 Pro neemt hierbij zelfs een sprintje van de rest af.

M2SSD_2018REV1_ASSSD_TOTAL

Aanvullend in de AS SSD software is er ook een test voor een aantal workload simulaties. Hierbij wordt de SSD onderworpen aan een simulatie voor het kopiëren van een ISO-bestand, het uitvoeren van programma’s en het spelen van een game. Enkel bij de Programma en game simulatie verliezen de Samsungs de race, maar bij het kopiëren van ISO-bestanden zijn beide weer sneller.

M2SSD_2018REV1_ASSSD_COPY-ISO

M2SSD_2018REV1_ASSSD_COPY-PROGRAM  M2SSD_2018REV1_ASSSD_COPY-GAME

CrystalDiskMark 6

Iedere benchmark tool heeft een eigen manier van het aanbieden van verschillende soorten workloads. CrustalDiskMark pakt het weer iets anders aan dan AS SSD en maakt het interessant om te zien hoe de SSD’s deze test doorstaan. Je ziet het ook duidelijk aan de meetwaarden dat het verschilt ten opzichte van andere testen. CrystalDiskMark voert een sequentiële run uit, gevolgd door een aantal random workloads. Dit geeft een goed beeld hoe snel de SSD kan zijn, maar ook hoe hij presteert als het allemaal niet zo ideaal wordt aangeboden. Een sequentiële workload is immers makkelijker dan een met random data.

M2SSD_2018REV1_CrystalDiskMark_R-SEQQ32T1

M2SSD_2018REV1_CrystalDiskMark_W-SEQQ32T1

M2SSD_2018REV1_CrystalDiskMark_R-4K-Q1T1

M2SSD_2018REV1_CrystalDiskMark_W-4K-Q1T1

M2SSD_2018REV1_CrystalDiskMark_R-4K-Q8T8

M2SSD_2018REV1_CrystalDiskMark_W-4K-Q8T8

M2SSD_2018REV1_CrystalDiskMark_R-4K-Q32T1

M2SSD_2018REV1_CrystalDiskMark_W-4K-Q32T1

Real world test

Synthetische tests zijn interessant, maar geven geen goed beeld van hoe een SSD presteert in het dagelijks leven. Ze zijn immers gemaakt om de maximale snelheden te tonen met verschillende instellingen. Je ziet dit cijfer dan ook vaak op de verpakking. Toch is het net zo interessant, of misschien wel meer zelfs, om te zien wat dfe prestaties zijn bij bekende applicaties. Is een SSD goed voor jou als fotobewerker met Photoshop? Of ben jij een number cruncher en heb je zware databases waar je data uit ophaalt of wegschrijft. Allemaal toepassingen die anders omgaan met data en de SSD echt stevig aan de tand voelen.

PCMark 8 Storage benchmark

Door middel van de speciale Storage Benchmark uit de PCMark 8 suite is een beter beeld te krijgen hoe de SSD tijdens real world workloads presteert. Er worden verschillende simulatie uitgevoerd waarbij Games (World of Warcraft), Grafische toepassingen (Adobe Suite) en Kantoorapplicaties (Microsoft Office Suite) de revue passeren. Dit sluit veel beter aan op je dagelijkse bezigheden en vormt een score voor de algehele prestaties. De zogenaamde PCMark8 Score. Deze score zetten wij uit in een grafiek samen met de bandbreedte tijdens de test. Het voordeel is dat de scores goed te vergelijken zijn op de website van Futuremark. Ook als jij zelf een PCMark 8 storage benchmark draait levert dat een score op.

M2SSD_2018REV1_PCMARK8_BANDWIDTH M2SSD_2018REV1_PCMARK8_TSCORE

Conclusie: Samsung nog steeds heer en meester

Ik schreef het al voordat de testresultaten te lezen waren in dit blog, het hangt erg af van je machine en de omstandigheden. Toch geeft het een goed beeld wat de verschillende SSD’s kunnen doen in dezelfde machine. Over het algemeen genomen maakt Samsung haar positie als snelheidsduivels van de NVMe-snelweg wederom waar. Soms is het WD die op een bepaalde workload iets sneller is, maar de meeste keren pakt Samsung met beide modellen de leiding.

Af en toe zie je dat de 970 EVO even de Pro voorbij springt. Niet met een enorme afstand, maar net genoeg om het stokje van de koploper even over te nemen. Dit kleine sprongetje is naar mijn idee te wijden aan de tuning die Samsung heeft toegevoegd aan de EVO, waaronder het slimme dynamische gebruik van een slc-buffer (Turbo Write). Leuk om te zien, vooral omdat de EVO toch lager geprijsd is dan zijn grote broer. Houdt er wel rekening mee dat de WD Black in dit verhaal een 1TB variant is. Deze modellen zijn over het algemeen iets sneller dan de 512GB versies.

Samsung 970EVO 970PRO NVME tech365nl 009

Qua prijs doen de Samsung modellen het ook netjes. Misschien niet de goedkoopste maar ook weer geen gapend gat ten opzichte van de concurrentie. Een prima prijs als je het mij vraagt. De 500GB 970 EVO heb je voor net iets boven de €150 en de 512GB 970 Pro zit rond de €225. Oh, en nee die formaten zijn geen typefouten. Samsung heeft werkelijk voor de EVO gekozen voor 500GB terwijl de Pro 512GB is.

Samsung 970EVO 970PRO NVME tech365nl 002

Na alle testen, vergelijkingen en grafieken kan ik met recht zeggen dat Samsung toch nog steeds heer en meester is in dit rijtje. Toch komt WD dichterbij dan ooit. Dat maakt het alleen maar spannender voor de volgende ronde.

Prijs en beschikbaarheid

De Samsung 970 EVO (500GB) en 970 Pro (512GB) zijn verkrijgbaar voor een prijs van €150 en €225 en reeds beschikbaar. De prijzen variëren soms dagelijks, dus check ze vooral zelf goed voordat je er eventueel een gaat bestellen. Even rondkijken levert je als snel een scherpe prijs op.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button