tech365
Safe Lock KPN VVN

Safe Lock blokkeert toegang tot netwerk van KPN tijdens het fietsen

Het gebruik van een smartphone in het verkeer is inmiddels een groot probleem. Hoe vaak ik als automobilist wel niet geconfronteerd wordt met jongeren op de fiets die lekker aan het appen zijn en vervolgens blind een kruispunt over gaan. Volgens cijfers van Veilig Verkeer Nederland (VVN) kwamen er in 2015 maar liefst 12 kinderen om het leven en raakte er 441 gewond. Heel eerlijk, ik had deze aantallen nog veel hoger verwacht.

We hebben een probleem en nu nog een goede oplossing. Dat is niet makkelijk want je hebt te maken met mensen en niet met een apparaat. Het is geen kwestie van een update en weg is het probleem. KPN en VVN besloten samen op zoek te gaan naar een manier om het aantal slachtoffers omlaag te krijgen. Het probleem neemt namelijk jaarlijks toe. Inmiddels is één op de vijf fietsongelukken te wijten aan het gebruik van een smartphone tijdens het rijden.

Voorkomen is beter dan genezen en KPN ontwikkelde samen met VVN de Safe Lock. Dit is een fietsslot dat in verbinding staat met een app, die het netwerk van de gebruiker blokkeert zodra de fiets van het slot wordt gehaald. Dus fiets van slot, wordt telefoon op slot. Je opent je fietsslot op deze manier dus niet meer met een sleutel, maar via een speciaal ontwikkelde app. De app stuurt zodat het slot ontgrendeld wordt een signaal naar het mobiele netwerk van KPN, waarna het data- en telefoonverkeer gewoon tijdelijk wordt stopgezet. Met uitzondering van het nationaal noodnummer 112 natuurlijk. Wil je weer lekker met je vrienden of vriendinnen appen of snappen, tja dan moet je toch echt je fiets op slot zetten.

Ergens lijkt het een beetje op het alcoholslot. Dit zorgt ervoor dat je niet kunt autorijden zonder dan je nuchter bent. Het SafeLock zorgt er op zijn beurt voor dat je “nuchter” deelneemt aan het verkeer. Helemaal zo gek nog niet. De Safe Lock zal eind van het jaar verkrijgbaar zijn in de winkels van KPN en zal rond de 100 euro kosten. Een prijzig slot, maar wel waarbij het voorkomen van diefstal eigenlijk op de tweede plaats komt en jij op de eerste.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen