Beeld en geluid

RØDE NT-USB: Kabel erin, inpluggen en je bent direct klaar voor je opname

Stel je wilt een video tutorial maken, of een review op je blog of voor YouTube. Dan is het niet alleen een kwestie van goede inhoud, maar ook je stem moet goed en duidelijk te horen zijn. Content is King, maar waardeloos als je kijker afhaakt omdat je nauwelijks te horen bent. Dit kun je eenvoudig tackelen met een goede microfoon. En laat ik er nu net één voor je hebben gevonden voor deze review. Say hi to the RØDE NT-USB microfoon!

Een aantal maanden geleden heb ik de RØDE NT-USB microfoon aangeschaft om voice-over audio op te kunnen nemen. Dit moet ervoor zorgen dat wanneer ik een videoreview maak, waarbij ik zelf niet in beeld ben, de audio van goede kwaliteit is en eenvoudig toegevoegd kan worden aan de video. De reden om voor de RØDE NT-USB te kiezen was vooral het uitgebreide pakket aan accessoires dat je bij de microfoon krijgt en de eenvoudige manier van aansluiten op je computer, laptop of iPad. Inderdaad, het “USB” deel van de productnaam staat natuurlijk voor de aansluiting.

20170924-RodeNTUSB-002

Het hebt een microfoon en je hebt een microfoon. Wist ik in eerste instantie ook niet, maar na wat zoeken en lezen blijk je dus verschillende typen microfoons te hebben. De NT-USB is een zogenaamde “Cardioid” microfoon. Dit wil zeggen dat hij geluid van voren en van de zijkanten “hoort”, maar niet van de achterkant. Perfect dus voor het opnemen van een voice-over of om te zingen. Heb je een gesprek tussen twee mensen die tegenover elkaar zitten, dan is het niet handig om hem in het midden te zetten. De persoon aan de achterkant van de microfoon wordt immers niet of nauwelijks gehoord. Zoek je dit wel, dan zijn er nog verschillende andere typen microfoons. Ik focus mij nu puur even op de NT-USB.

20170924-RodeNTUSB-013

Eerder noemde ik al even het uitgebreide set met accessoires. Als je de NT-USB microfoon koopt, dan krijg je er een handige driepoot-voet bij, een zogenaamd pop-filter, een ring-mount voor het filter, een opberg etui en een zeer lange USB-kabel van maar liefst 6 meter.

20170924-RodeNTUSB-018

De voet is handig voor wanneer je de microfoon bijvoorbeeld op tafel wilt zetten. Dit hoeft niet per se want er zijn ook speciale armen van RØDE te koop waar je hem onder kunt hangen. Toch is hij met de voet erbij wel veelzijdiger te gebruiken. Stel dat je een video aan het monteren bent in je hotelkamer na een toffe beurs, dan is het toch wel handig dat je hem gewoon op tafel kunt zetten. Het pop-filter is eigenlijk een onmisbaar iets. Het zorgt ervoor dat harde letters als de ‘B’, ‘T’ of ‘P’ niet zo hard in de microfoon aankomen. Deze letters veroorzaken namelijk een stoot aan lucht dat op zijn beurt weer zorgt voor een overbelasting van de gevoelige sensor. Het geeft dus net even een wat fijner geluid.

20170924-RodeNTUSB-003

Door middel van de meegeleverde ring-mount kun je het pop-filter eenvoudig op de voet monteren en hem zo op de optimale afstand voor de microfoon zetten. De lange USB-kabel lijkt misschien wat overdreven, maar als de NT-USB op een arm monteert dan is de afstand tot aan je computer vaak wel redelijk lang. Goed meegedacht van de heren en dames bij RØDE.

20170924-RodeNTUSB-016

Om een opname te maken met de NT-USB heb je geen aparte software nodig. Tenminste, niet om hem te installeren op je computer. Hij is volledig compatible met Windows en Mac OS en werkt ook op je iPad. Dit vind ik wel een groot voordeel. Geen gerommel met drivers. Microfoon in je UBS-poort stoppen en je bent klaar. Hij werkt dan ook goed samen met bekende software als het gratis Audacity bijvoorbeeld. Op je iPad kun je gebruik maken van onder andere RØDE Rec of GarageBand.

20170924-RodeNTUSB-006

Aan de zijkant van de microfoon vind je een tweetal draaiknoppen en een 3,5mm jack-aansluiting. De bovenste knop is voor de mix control. Hiermee kun je de balans tussen het geluid van de microfoon (bijvoorbeeld je eigen stem) en het geluid (bijvoorbeeld muziek) van je computer regelen. De onderste knop is puur voor het volume tijdens het meeluisteren met een koptelefoon in de 3,5mm aansluiting. Ondanks dat het een plug and play microfoon is, kun je toch best nog wat naar eigen smaak aanpassen. De versterking van het geluid kun je bij dit model niet instellen. Dit is vooraf bepaald door RØDE.

20170924-RodeNTUSB-009

De USB-aansluiting voor de kabel bevindt zich aan de onderkant van de microfoon. Prima plekje, want de microfoon staat of op zijn voet, of hangt ondersteboven aan de speciale arm. Wanneer je hem aansluit op je computer zorg je niet alleen voor het verzenden van de audio, maar krijgt de microfoon ook zijn stroom. Je kunt je set nog uitbreiden met een tweetal optionele onderdelen, namelijk een speciale shock mount tegen eventuele trillingen en een schuimrubber windscherm.

In de praktijk

Toen ik voor het eerst de verpakking opende was ik onder de indruk van de mooi afgewerkte onderdelen in het set. Het geheel voet lekker solide aan en de pop-filter geeft een strakke profi look aan het geheel. De lange USB-kabel is een zegen! Eenmaal aangesloten op mijn Microsoft Windows 10 computer merkte ik al dat alles direct werkt. Geen drivers, geen instellingen, gewoon out-of-the-box.

20170924-RodeNTUSB-005

Waar ik de eerste keren te weinig rekening mee gehouden heb is de afstand tot aan de microfoon. De handleiding geeft aan dat je het beste kunt starten met 15cm afstand tot de microfoon. Maar om eerlijk te zijn lees ik die boekjes pas als er iets niet werkt. Klinkt vast bekend? Dus na wat moeten sleutelen aan het volume van de opnamen had ik het uiteindelijk onder de knie. De bediening werkt erg eenvoudig en in de praktijk verschilt het erg hoeveel je aan de knoppen zit. De aansluiting voor een koptelefoon is erg handig aan de zijkant van de microfoon.

20170924-RodeNTUSB-012

De kwaliteit van het geluid is erg naar mijn zin. Eigenlijk beter dan ik had verwacht. Natuurlijk kun je beter krijgen naar mate je budget groter wordt, maar voor dit bedrag heb je een erg goed, complete en vooral makkelijk werkende microfoon. Ik heb er inmiddels een aantal projecten mee gedaan en nog steeds naar volle tevredenheid. Van mij had de microfoon voet iets zwaarder gemogen, want onder een bepaalde hoek met het pop-filter kan hij nog wel eens iets overhellen. Uiteindelijk wil ik gebruik gaan maken van een zwenkarm, dus dat is voor mij geen issue. Ben je op zoek naar een goede microfoon tegen een redelijk nette prijs, dan moet je zeker de RØDE NT-USB meenemen in je overweging.

Prijs en beschikbaarheid

Je kunt de RØDE NT-USB microfoon per direct verkrijgen voor een prijs van €162. Hij is onder andere verkrijgbaar in de webshop van Coolblue.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Één reactie

  1. hey, heb je de app van Rode eens gedownload? Hoe kan het zijn dat de app zegt dat ik een device moet aansluiten terwijl deze wel al aangesloten zit. Ik vraag dit aan jou omdat ik zie dat je de ins en outs weet.(tenminste dat hoop ik) haha.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button