Gaming

Review: ROCCAT Vulcan 100 mechanisch toetsenbord

Ben je op zoek naar een mechanisch toetsenbord om lekker mee te gamen dan ken je vast deze uitdaging wel: Wat moet ik in hemelsnaam nemen? Soms zit je al vast aan een merk door eerdere goede ervaringen of juist ver uit de buurt hierdoor. Het blijft simpelweg lastig van inmiddels zijn er erg veel merken die actief zijn op dit vlak. Het Duitse ROCCAT is ook zo’n merk.

Waarschijnlijk heb je het vast al eens voorbij horen komen. Toch zijn ze nog niet zo bekend in Nederland ten opzichte van de grote jongens als Razer, Cooler Master en Corsair. Maar reden temeer om een merk als ROCCAT eens nader te bekijken. In deze review vertel ik je meer over de ROCCAT Vulcan 100, een schitterend mechanisch toetsenbord met een flink dosis RGB en een niet alledaags design.

ROCCAT Vulcan 100 tech365nl 002

Eigen ontwikkelde switches

De Vulcan is het eerste toetsenbord van ROCCAT voorzien van haar eigen ontwikkelde Titan switches. Dit maakt het toetsenbord dus gelijk al iets unieker in de markt, want het overgrote deel van de merken winkelt bij Cherry. De switches zijn ontwikkeld voor gamers. Het zijn echte mechanische switches die volgens ROCCAT in samenwerking met de firmware 20% sneller kunnen reageren dan voorgaande switches. Daarnaast zijn de keycaps ook nog eens 50% lichter dan normaal en hoef je de toets maar 1,8mm in te drukken om hem te activeren. De maximale afstand die je af kunt leggen tijdens het indrukken is 3,6mm.

ROCCAT Vulcan 100 tech365nl 006

Lekker eigenwijs design

Het geheel mag er qua design zeker zijn. Er is bij dit model niet gekozen voor een eenvoudig zwart uiterlijk, maar een combinatie van de mooie korte keycaps, de transparante behuizingen van de switches en een aluminium baseplate. Terwijl ik de review aan het schrijven was verscheen er een persbericht dat hij nu ook in het volledig zwart verkrijgbaar is. De verlichting van het toetsenbord kent heel veel aanpassingsmogelijkheden want de RGB-verlichting is per toets aan te sturen in 16,8 miljoen kleuren. De complete plank weegt overigens maar 950 gram, dat is aardig licht!

ROCCAT Vulcan 100 tech365nl 003

In de basis krijg je dus een mechanisch toetsenbord met een normale lay-out qua toetsen. Hier heeft ROCCAT zelf nog wel een paar extra toetsen aan toegevoegd die uiteraard een speciale functie hebben. Daarnaast zit er ook een draaiknop op de Vector 100 en dat is iets wat je niet veel meer ziet. Of dit ligt aan de analoge look, of dat het gezien wordt als “ouderwets” weet ik niet, maar een dergelijk knop kent toch haar liefhebbers. Mocht je hem voor iets anders willen gebruiken dan kan dit natuurlijk ook gewoon. Dit is geldt overigens voor alle toetsen op het bord. Iedere toets is naar wens te configureren.

ROCCAT Vulcan 100 tech365nl 005

Swarm software voor alle devices

Om al dit moois aan te sturen heeft ROCCAT haar eigen software ontwikkeld. De software, die ROCCAT ‘Swarm’ noemt, is niet specifiek ontwikkeld voor de Vulcan. Gelukkig maar want dan krijg je voor iedere stuk hardware van het merk een eigen app. Ik denk dat ik met een gerust hart kan zeggen dat niemand zit te wachten op een app voor je toetsenbord, een andere voor je muis, en ergens nog iets voor je headset. De Swarm software geeft je dus totale controle over je ROCCAT hardware. Je kunt de toewijzing van speciale knoppen aanpassen, macro’s opnemen en koppelen, de verlichting instellen en het geeft je toegang tot ROCCAT’s AIMO.

ROCCAT Vulcan 100 tech365nl 007

AIMO is de verzamelnaam voor de nieuwe generatie van RGB-verlichting in de ROCCAT producten. Naast de standaard vaste kleuren, waves, en raindrop-effecten kunnen de producten door middel van AIMO zorgen voor een meer organische kleurschema. Het lijkt een beetje alsof de verlichting op je toetsenbord leeft. De kleuren veranderen niet in een vast patroon en wisselen niet zomaar van kleur naar kleur. ROCCAT zelf noemt het Living Light.

ROCCAT Vulcan 100 tech365nl 008

Uiteraard heeft ROCCAT ook wat onder de spreekwoordelijke motorkap moeten stoppen van de Vulcan om dit allemaal voor elkaar te krijgen. Er is een op de 32-bit ARM Cortext-M0 gebaseerde processor aanwezig, aangevuld met 512kb geheugen voor het opslaan van je instellingen en macro’s.

Wat zit er in de doos?

  • ROCCAT Vulcan 100 mechanische toetsenbord met 1,8m USB-kabel.
ROCCAT Vulcan 100 tech365nl 001

ROCCAT Vulcan 100 in de praktijk

Toen ik de Vulcan 100 van ROCCAT opgestuurd kreeg was ik toevallig net bezig met het opnieuw aansluiten van mijn pc. Mijn huidige trouwe Cooler Master Masterkeys Pro hoefde ik dus niet meer aan te sluiten en de Vulcan 100 nam zijn plek in. Wanneer je hem uit de verpakking haalt dan zie je direct het mooie design. Uiteraard is dit een kwestie van smaak, maar de aluminium baseplate vind ik erg mooi passen bij het ontwerp van de Vulcan. Ja, het is wel wat meer opvallend dan wanneer je te maken hebt met een standaard zwarte variant, maar een beetje looks mag hij best hebben.  De keycaps zijn bij dit model erg dus  en de behuizing rondom de switches dus transparant. Dit zorgt ervoor dat je heel mooi gebruik kunt maken van de ledverlichting.

ROCCAT Vulcan 100 tech365nl 012

Het is lastig om te zeggen of de Vulcan 100 jouw new best friend is. Dit is erg persoonlijk en waar de een houdt van zware switches en keiharde clicks, gaat de ander voor wat stillere en subtielere switches. De toetsen van de Vulcan voelen comfortabel aan en je hoeft ze maar een beetje in te drukken zodat ze geregistreerd worden (1,8mm om precies te zijn). Ik vind het een erg prettig toetsenbord alleen had de click van mij persoonlijk iets harder gemogen. Dit doet overigens niets af aan de kwaliteit voor mij, maar puur een persoonlijke voorkeur. Ik heb wel de intensiteit van de verlichting iets teruggeschroefd toen ik in het donker bezig was met het schrijven van een blog. Dan is het net even een beetje too much door de transparante voeten van de toetsen. Toch blijft het wel een plaatje als het net wat schemerig is met die verlichting.

ROCCAT Vulcan 100 tech365nl 011

De Vulcan heb ik inmiddels een paar weken gebruikt voor legio van verschillende toepassingen. Van gamen tot bloggen, en van foto’s bewerken tot het maken van Powershell scripts. Het maakt eigenlijk niet uit wat ik ermee doe, hij bevalt gewoon erg goed. De bouwkwaliteit is dik in orde en hij wordt geleverd met een lekkere lange USB-kabel. Geen geklooi met het wegwerken van mijn kabels in ieder geval.

Ik had nog niet eerder met de Swarm-software van ROCCAT gewerkt en was erg benieuwd. Niet ieder merk heeft dit onderdeel van de ervaring goed op orde. De software ziet er goed uit en past bij het merk en de producten. Het is handig dat je alle toetsen naar wens kunt instellen, alleen denk ik dat dit in de praktijk weinig toegepast zal worden. De meeste toetsen die je wilt aanpassen zijn de bijzondere toetsen of mediatoetsen en dit gaat overigens prima. Je kunt ook verschillende game modi instellen en je favoriete macro’s opnemen en koppelen.

roccat swarm 02

Ik ben wel fan van de draaiknop op deze plank en gebruik dit specifiek voor het regelen van mijn volume. Ja er zit een bult op het toetsenbord, maar bij mij is deze aanvulling welkom.

ROCCAT Vulcan 100 tech365nl 009

Bij het instellen van de verlichting kun je kiezen uit een aantal standaard programma’s die je bij ieder merk wel vindt. Een wave, statische kleur, raindrop, en ga zo maar door. Allemaal niet spannend en zeker niet bijzonder. Wat ik wel een interessante toevoeging vind is AIMO. Ik gebruik nu eigenlijk alleen deze stand nog en vind het erg mooi om te zien hoe het toetsenbord langzaam op een organische manier van kleur veranderd. Net alsof het leeft.

ROCCAT Vulcan 100 tech365nl 015

Is het een aanrader, de Vulcan 100? Absoluut! Het idee was om hem tijdelijk te gebruiken en mijn vaste keyboard weer terug te pakken, maar voorlopig blijft hij lekker op zijn plek. Het is simpelweg een schitterend toetsenbord en voelt heerlijk tijdens het typen van een lang verhaal, of een paar rondjes CS:GO. Aangevuld met de AIMO RGB-verlichting heb je echt stuk tech in je gaming setup. De prijs vind ik wel iets aan de hoge kant, maar hier krijg je dan in ieder geval wel een mooi product voor.

ROCCAT Vulcan 100 tech365nl 014

Prijs en beschikbaarheid

Je kunt de ROCCAT Vulcan 100 direct verkrijgen voor een prijs van €149. Hij is onder andere verkrijgbaar bij Informatique.

Voor de liefhebbers hieronder nog een aantal foto’s van de ROCCAT Vulcan 100.

ROCCAT Vulcan 100 tech365nl 013
ROCCAT Vulcan 100 tech365nl 017

ROCCAT Vulcan 100 tech365nl 010
ROCCAT Vulcan 100 tech365nl 004

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button