Smart-home

Review: Ring Video Doorbell 2

Sinds de eerste keer dat ik een Amerikaanse reclame voorbij zag komen voor de Ring Video Doorbell, was ik erg nieuwsgierig hoe deze handige slimme deurbel het zou doen. Hij ziet er strak uit, de demo beelden beloven een goede videokwaliteit en je kunt er ook heel handig extra “bellen” aan koppelen. Met ons nieuwe huis bijna klaar om in te wonen werd het hoog tijd om het actiepuntje “Ring Doorbell monteren” af te vinken op het lijstje. Niet dat de lijst echt korter wordt. Maar dit schijnt een algemeen probleem te zijn De klusformule luid immers: 1 eraf = 2 erbij. Maar goed, nu vond ik het tijd voor de deurbel. 

Ring Video Doorbell 2 tech365 026

Ring Video Doorbell 2 als slimme deurbel

Ik ga aan de slag met de Ring Video Doorbell 2, de meest recente uitvoering in deze reeks. Er is nog een nieuwe Doorbell Pro, echter verschilt die op enkele vlakken van de serie die ik nu in handen heb. Hierover later nog even meer. Het is dus een deurbel (duh!) met een ingebouwde camera en wat slimme elektronica. Het idee erachter is dat wanneer er iemand voor je deur staat en belt, je op je smartphone direct kunt zien wie er voor de deur staat. Aanvullend hierop kun heb je ook tweeweg audio op dat moment. Je kunt dus praten tegen de persoon voor de deur, en luisteren naar zijn of haar reactie. Ideaal als je ’s avonds laat de deur niet zomaar opent wil doen. Of als je een weekendje weg bent en er iemand voor je deur staat met een pakje. “Geef het maar even bij de buren af als je wilt”.

Ring Video Doorbell 2 tech365 001

De Ring Video Doorbell acteert niet alleen als iemand op de knop drukt. Dat is natuurlijk zijn primaire functie, maar daarnaast is hij ook in staat om een oogje in het zeil te houden als je thuis bent, of weg. De ingebouwde bewegingssensor kan een vooraf bepaald gebied in de gaten houden en je op de hoogte stellen wanneer hij beweging detecteert. Staat er iemand voor je deur te loeren, dan laat Ring je dit weten via een notificatie. Je kunt zelfs direct via de camera kijken wat er zich voor je deur afspeelt.

Ring Video Doorbell 2 tech365 002

Naast de Ring deurbel heb ik ook een zogenaamde Chime Pro. Dit is een draadloze “gong” die je eenvoudig in het stopcontact kunt plaatsen. Een soort dikke stekker, zeg maar. Het voordeel is dat hij draadloos gekoppeld kan worden met je Ring Video Doorbell en zorgt voor geluid als iemand aanbelt. Dus naast een beltoon van op je smartphone als iemand aanbelt, krijg je ook een signaal in je woonkamer of kantoor. Zonder de Chime of Chime Pro heb je enkel je smartphone waarop de signaal van de bel wordt afgespeeld. De Pro versie van de Chime heeft als extra voordeel dat hij ook het draadloze signaal van je Ring deurbel kan versterken. Zo verbind je eenvoudig meerdere Chimes aan de Ring, zodat je in ieder gewenst deel van je huis de bel kunt horen. Er is ook een normale Chime. Deze variant heeft echter geen Wi-Fi extender aan boord en kan dus niet al te ver bij de bel vandaan zitten.

Ring Video Doorbell 2 tech365 012

Alles vanuit de Ring app

Alle functies en koppelingen met andere apparaten beheer je vanuit de Ring app. Door middel van deze app kun je bijvoorbeeld je Ring Video Doorbell installeren, aanpassen en verbinden met de Chime Pro. De app is gratis te downloaden en geschikt voor Android en iOS apparaten. Ben je buiten’s huis, dan doet de app het ook en kun je nog steeds toegang krijgen tot videobeelden in de Ring Cloud, of verbinden naar je deurbel. Het voordeel is dat alles vanuit deze enkele app gaat. Na het installeren van bijvoorbeeld de Chime Pro, zie je ook dit apparaat in het overzicht verschijnen.

Het team bij Ring heeft erg goed nagedacht over hoe jij als klant het zo eenvoudig mogelijk kunt monteren en installeren. Dat klinkt misschien logisch, maar Ring heeft dit facet echt tot in de puntjes geregeld. Je krijgt namelijk niet alleen je deurbel in de doos, maar ook schroeven, pluggen en de benodigde kabeltjes. En dat is nog niet alles. Ze zijn ook nog zo aardig geweest om er een juiste maat steenboor bij te doen, een schroevendraaier met wisselbare kop, en verschillende montageplaten. Hoe relaxed is dat? Je kunt dus zonder gereedschap van jezelf dit klusje prima klaren.

Ring Video Doorbell 2 tech365 011

Als je een bestaande deurbel hebt, dan kun je de Ring Video Doorbell 2 hiervoor in de plaats gebruiken. Misschien heb je zelf wel eens een deur bel gemonteerd. Het is niet meer dan een kwestie van twee draadjes aansluiten, en de bel op zijn plaats schroeven. De meeste woningen hebben namelijk al een beltrafo in de meterkast. Ring kan hiermee overweg. Door je oude deurbelknop te verwijderen, kun je de bestaande draden weer aansluiten op de Ring deurbel.

Ring Video Doorbell 2 tech365 017

Er is wel een kleine ‘maar’. De huidige beltrafo moet wel 8-40V wisselspanning leveren. Dit is over het algemeen wel het geval, maar controleer het nog even. Heb je een digitale bel, met van die gekke deuntjes, dan kun je die gewoon behouden en de meegeleverde sperdiode gebruiken. Dit hoef je overigens niet te onthouden hoor. Je vind deze informatie ook op de website van Ring.

Ring Video Doorbell 2 tech365 004

De camera in de Ring Video Doorbell 2 levert een maximale resolutie van 1920 x 1080 (1080p). Om ook in situaties met weinig tot geen licht toch te kunnen zien wie er voor de deur staat is hij voorzien van infrarood led’s. Om je een idee te geven hoe de beelden overdag en in de avond zijn, kun je op onderstaande video beide situaties zien. De video’s zijn opgeslagen vanuit de Ring app en enkel samengevoegd en ge-upload.

Ring Video Doorbell 2, aansluiten een makkie?

Na het lezen van dit verhaal lijkt het een eenvoudig klusje om zelf een Ring Video Doorbell 2 te installeren. Oh, en de Ring Chime Pro natuurlijk. Want deze twee producten ga ik natuurlijk als een setje gebruiken. In het begin ben je wel even zoet met het uitpakken van alle meegeleverde attributen. Zoals ik net al schreef zit er aardig wat montagemateriaal bij. Gelukkig vallen alle puzzelstukje al snel op zijn plaats.

Ring Video Doorbell 2 tech365 003

De Ring heeft een afneembare voorkant. Om te starten met het monteren van de deurbel moet je de cover er afhalen. Dit gaat eenvoudig door hem vanaf onder los te klikken en naar je toe te kantelen. Het is eigenlijk niet meer dan een plastic kap. Eerst even de oude deurbel verwijderen.

Ring Video Doorbell 2 tech365 016

Nu de kap eraf is, krijg je toegang tot de plaats waar de accu geplaatst moet worden, en de montage gaten voor de meegeleverde schroeven. Over handig gesproken, Ring levert zelfs een mini waterpas mee die je op de deurbel kunt klikken. Dit is de volgende stap in de montage van de deurbel. Hang hem goed waterpas en boor vervolgens de benodigde vier gaten. Je kunt hier een eigen boortje voor gebruiken, of de meegeleverde steenboor.

Ring Video Doorbell 2 tech365 019

Stel dat je geen beschikking hebt over een beltrafo of speciale bedrading voor een bel, dan is er nog geen nood aan de man. De Ring Video Doorbell 2 is voorzien van een ingebouwde accu. Hierbij moet je wel rekening houden met het feit dat je de accu dus af en toe eruit moet halen om hem op te laden. Dit doe je door middel van het aansluiten van het meegeleverde micro-USB-kabeltje op je computer of oplader.

Ring Video Doorbell 2 tech365 008

In mijn geval sluit ik hem aan op de bestaande beltrafo en klem de rode en blauw draad tussen de schroeven aan de achterkant van de Doorbell. Het maakt overigens niet uit welke draad je aan welk contactpunt vastzet. Zolang ze maar niet beide onder dezelfde klem zitten natuurlijk 🙂

Ring Video Doorbell 2 tech365 018

Monteer je de Ring Video Doorbell op je stenen muur? Druk dan eerst de meegeleverde pluggen in de gaten, en schroef hem hierna pas vast. Op kunststof of hout is dit verder niet nodig. Nu je deurbel vast zit trek de het waterpasje weer los, en schuif je de accu op zijn plaats. Het is niet nodig om hem vooraf op te laden, maar ik raad het je wel aan. Als de capaciteit van de accu te laag is, zal je in het begin bijvoorbeeld de Live View functie niet kunnen gebruiken. Dus slinger hem even aan de oplader voordat je hem monteert.

Ring Video Doorbell 2 tech365 021

Zit de accu op zijn plaats? Dan zal de led-ring blauw gaan oplichten en kun je de kap er weer opdrukken. Als laatste stap hoef je alleen nog maar het anti diefstal schroefje te bevestigen. Dit kleine Torx-schroefje kun je met de meegeleverde schroevendraaier bevestigen en klaar ben je!

Ring Video Doorbell 2 tech365 023

De rest van de installatie gebeurd via de speciale Ring app. Het enige dat je hoeft te doen is de app te downloaden, en de instructies te volgen op je scherm.

Ring App

Vanuit de app kun je zicht houden op de status van je Ring-apparaten, de instellingen aanpassen of videobeelden bekijken. Er zitten aardig wat mogelijkheden in om te zorgen dat je deurbel precies aansluit bij jouw wensen. Misschien vind je het gebruik van de bewegingsdetectie bijvoorbeeld wat lastig omdat er constant mensen langs je Ring Doorbell lopen. Is dit het geval, dan kun je in de app het bereik aanpassen, of de functie in zijn geheel uitschakelen. Maar ook de bel-geluiden van de Chime zijn aan te passen. Daarmee krijg jij precies het geluid wat je wilt horen. Het enige jammere is dat het geluid dat je buiten hoort als je aanbelt, niet aan te passen is.

Ring App bewegingssensor

Eigenlijk kan ik hem al niet meer missen

Dit is echt zo’n product waar je direct helemaal blij van wordt. En blijft. Want inmiddels hangt hij een tijdje bij het nieuwe huis en heeft al enorm bijgedragen aan ons gemak. Zo is het een aantal keer voorkomen dat ik de bel op zolder niet hoorde tijdens het klussen. Maar omdat ook je smartphone begint te rinkelen, wordt je toch op de hoogte gebracht dat er iemand voor de deur staat. Je kunt direct de notificatie aantikken en zo een livebeeld zien van de camera. Op die manier weet je binnen enkele seconden wie er voor je deur staat en of je uberhaupt wel open wilt doen. Je kunt er ook voor kiezen om de inkomende oproep (dat is het eigenlijk) te beantwoorden en zo tegen de persoon voor je deur te praten. Diegene kan op zijn of haar beurt weer antwoorden.

Ring Video Doorbell 2 tech365 005

Toch ga ik voor mijn eigen gemak ook nog een extra Chime op zolder hangen, zodat ook hier draadloos het belsignaal te horen is. Is wel zo handig voor de momenten dat je geen smartphone bij je hebt, en de bel gaat.

Ring Video Doorbell 2 tech365 024

Maar ook van die momenten dat je iets gek hoort buiten. Het is dan even fijn om snel te kunnen zien of er iets voor de deur aan de hand is, zonder dat je direct in het donker de deur open hoeft te doen. En was je niet in staat om het direct live te zien, bijvoorbeeld ’s nachts, dan is het via de app en website mogelijk om de beelden ook terug te kijken. Dit is overigens niet gratis bij Ring. En dat is jammer. Hier had ik graag een functie gezien waarmee je dit bijvoorbeeld wel van de laatste 12 uur zou kunnen doen, zonder dat je gelijk een maandelijks terugkerende kostenpost hebt.

Mocht je een Ring Video Doorbell 2 op je lijstje hebben staan, dan is het raadzaam om vooraf even goed te kijken naar zijn afmeting. De deurbel is namelijk huge! Op mijn kunststof kozijnen past hij maar net. Dus voorkom een teleurstelling en controleer eerst even of je hem wel kwijt kunt.

Ring Video Doorbell 2 tech365 020

Naast de ingebouwde accu is mijn Ring Video Doorbell 2 ook aangesloten op de bestaande beltrafo. Dit beestje levert 8VAC, en dit is net genoeg om de accu van de Ring te laden. Het feit dat je hem aansluit op je beltrafo wil namelijk niet zeggen dat de ingebouwde accu niet gebruikt wordt. Als je veel Live View gebruikt, dan zul je zien dat de Power Status zakt. Komt hij onder de 25%, dan wordt de Live View functie automatisch uitgeschakeld. Hiermee zorgt Ring ervoor, dat er voldoende capaciteit achterblijft voor het geval iemand op de bel drukt.

Ring Live View
Screenshot vanuit Live View op iOS
Ring LiveView avond
Screenshot in de avond vanuit LiveView op iOS.

Het duurde bij mij wel even voordat alles op dat vlak in balans was. De eerste keren kreeg ik constant meldingen over de Power Status, terwijl de app hem op 100% aangaf. Ineens een uur later was Live View uitgeschakeld, en was de status 25%. Uiteindelijk heb ik gemerkt dat het na een paar dagen aangesloten te zijn op de beltrafo, hij vanzelf stabiliseert. Ik heb het vermoeden dat de beperkte 8VAC die de trafo levert wat meer moeite heeft om de accu op te laden, als je hem veel gebruikt. Er van uitgaande dat hij nog 8VAC levert natuurlijk. In het begin zit je natuurlijk lekker te rommelen met de app, en verbruik je simpelweg meer spanning. Dit is gelukkig geen issue meer.

Geen LiveView op Ring

Buiten dit hikje, werkt hij eigenlijk feilloos en ben ik oprecht tevreden over de Ring Video Doorbell 2. Gelukkig maar, want hij kost een goede €220 voor de deurbel zelf, en €59,99 voor de extra gong met Wi-Fi repeater. En dat is wel een flinke bom duiten voor een deurbel. Maar als ik opnieuw de keuze moest maken, dan zou ik er weer één nemen. Het gemak en het extra stukje gevoel van veiligheid is maken de prijs dan wel weer goed. En vergeet het awesome super vette kekke gadget gevoel niet!

Ring Video Doorbell 2 tech365 004

Prijs en beschikbaarheid

De Ring Video Doorbell 2 en Chime Pro zijn per direct verkrijgbaar. De deurbel kost €220 en de Chime Pro op dit moment €59,99. De normale Chime, zonder Wi-Fi repeater, werkt ook met dit set en kost €34,95.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button