Smart-home

Review: Ring Spotlight Cam Battery met Solar Panel

Ring heeft meer in het assortiment dan alleen een video deurbel. Gelukkig maar, anders had ik niets meer te testen van het merk. Ditmaal is de beurt aan de Ring Spotlight Cam Battery, een slimme buitencamera met verlichting en zelfs een alarm. Ideaal om een oogje in het zicht te houden in je achtertuin. Hij is eenvoudig in gebruik, werkt met accu’s en een zonnepaneel en de bewegingsmelder schakelt automatisch de buitenlamp als het donker is. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Lees dan zeker de review.

Ring Spotlight Cam tech365nl 001

Ring maakt een legio aan beveiligingsproducten voor in en om je woning of bedrijfspand. Het zijn slimme producten die door middel van een app direct je op de hoogte kunnen houden van wat er zich allemaal daar afspeelt. Eerder schreef ik al een review over de Ring Video Doorbell 2, een slimme deurbel die na maanden nog steeds trouwe dienstdoet bij mijn voordeur. Tijdens mijn bezoek aan IFA dit jaar kreeg ik van Ring een demo van de andere producten die zij hebben. Voilà, een ervan is inmiddels hier in de achtertuin geland. Het is de Ring Spotlight Cam.

Ring Spotlight Cam tech365nl 003

De Spotlight cam is er in twee uitvoeringen. Je kunt hem nemen met accu’s of een variant die je aansluit op het lichtnet. Ik heb gekozen om de variant met de accu’s te nemen. Dit is puur vanuit het oogpunt van gemak. Op de plek waar ik de camera wil hangen heb ik geen stopcontact of stroomkabel liggen en dan is een camera met een accu veel makkelijk. Hij hangt aan mijn schutting vlak bij de poort met het idee dat wanneer de poort opengaat het licht van de Spotlight Cam automatisch aan gaat. De combinatie van een slimme camera met buitenverlichting vind ik enorm handig. Eerder testte ik ook de Netatmo Presence, een slimme beveiligingscamera met buitenlamp. Eigenlijk een direct concurrent van Ring, alleen is dat model er niet in een variant die met accu’s werkt.

Ring Spotlight Cam tech365nl 004

In essentie is het apparaat een beveiligingscamera. Hij heeft een ruime kijkhoek van 140 graden en neemt beelden op in 1080p. Dit geheel bevindt zich in een speciale buitenbehuizing die bestand is tegen de elementen. Je hoeft hier zelf niets meer voor te doen en hem enkel maar op te hangen. Wanneer het te donker wordt voor de camera om zelfstandig nog te kunnen zien zijn er infraroodled’s toegevoegd die ervoor zorgen dat dit geen belemmering is.

Ring Spotlight Cam tech365nl 006

Naast de lens van de camera bevinden zich twee strips voorzien van ledverlichting. Wanneer er beweging gedetecteerd wordt kan de Spotlight cam deze verlichting inschakelen en een flink oppervlak verlichten. Niet alleen handig om ongewenst bezoek in de spotlight te zetten maar ook als extra gemak voor jezelf. Kom je in het donker thuis dan kan de Spotlight Cam je voorzien van wat extra licht. Naast de verlichting wordt er natuurlijk ook direct een video vastgelegd. Je ontvangt een pushnotificatie op je smartphone en kan live meekijken met de gebeurtenis.

Ring Spotlight Cam tech365nl 005

Stel er klimt iemand over je schutting en in de achtertuin. Je krijgt een pushbericht op je smartphone en kijkt live mee. Je ziet de persoon door je tuin lopen. Wat nu? De Ring Spotlight Cam heeft nog een extra aanvalswapen in zijn arsenaal, namelijk een op afstand bedienbaar 110 dB alarm. Vanuit de app kun je het alarm inschakelen en hiermee de ongenodigde bezoeker laten schrikken. De hardheid van het geluid kun je vergelijken met een claxon van een auto op 1 meter afstand. Precies, dat is best schrikken.

Ring Spotlight Cam tech365nl 012

Aan het begin van deze review schreef ik al een stukje over het voordeel van een accu. De Ring Spotlight Cam geeft je de mogelijkheid om maar liefst twee accu’s tegelijk te plaatsen. De camera gebruik de eerste accu net zolang totdat hij leeg is en schakelt dan over op de tweede. Doordat je in de app kunt zien dat hij leeg is heb je voldoende tijd om de eerste accu weer op te laden en klaar te zetten voor wanneer de ander leeg is. In mijn geval heb ik ook het optionele zonnepaneel erbij aangesloten. Hiermee worden beide accu’s opgeladen als de zon op het paneel schijnt en met een paar uurtjes zon per dag blijft je accu aardig op peil.

Ring Spotlight Cam tech365nl 018

Wat zit er in de doos?

Zoals gewend van Ring krijg je alles wat je nodig hebt. Alles? Ja, eigenlijk wel. Het set bevat niet alleen de Ring Spotlight Cam zelf, maar ook alle pluggen, schroeven en zelfs een sticker. Het volgende krijg je allemaal in de doos:

  • Spotlight Cam Battery.
  • Accu.
  • Montagesteun.
  • Pluggen en schroeven
  • USB-laadkabel voor accu.
  • Steenboor.
  • Schroevendraaier.
  • Protected by Ring sticker.
  • Snelstart gids.

Ring Spotlight Cam tech365nl 011

Ring Spotlight Cam battery in de praktijk

Na het uitpakken van alle verpakkingen ligt er een flinke collectie tech op de tafel. Doordat je niet alleen de producten zelf krijgt maar ook alle benodigde stukken gereedschap en montagemateriaal kun je eigenlijk direct aan de slag. Ik heb vooraf de beide accu’s nog even opgeladen en vervolgens alles mee naar buiten genomen.

Ring Spotlight Cam tech365nl 009

Als eerste monteer je de meegeleverde steun. In mijn geval kreeg hij een plaatsje aan de schutting. Door de klemring los te draaien kan je het balgewricht aan de camera in de steun klikken en weer vastzetten. Het voordeel van deze constructie is dat je de camera alle kanten op kan draaien voor de beste kijkhoek. En met een camera die 160 graden zicht heeft heb je over het algemeen een flink stuk te pakken. Klik de onderkant van de camera open, plaats de accu’s en je bent klaar om aan de slag te gaan.

Ring Spotlight Cam tech365nl 013

Heb je ook het optionele zonnepaneel? Open dan de camera en druk de speciale rubberen afdichting eruit zodat je het zonnepaneel kunt aansluiten. Dit is een kwestie van eenvoudig vastklikken in de connector en de schroeven op de houder vastdraaien. Het zonnepaneel heeft ook een eigen kantelbare steun en een flink lange aansluitkabel. Je kunt dus een mooie plek uitzoeken waar je veel zon hebt en zonder problemen de kabel naar de camera laten lopen.

Ring Spotlight Cam tech365nl 017

De beeldkwaliteit van de camera komt overeen met die van de Ring Video Doorbell 2. Voor 1080p is het prima in orden en je kunt op de beelden goed zien wat er gebeurd. Het beeld is scherp en ook ’s nachts zie je voldoende door de ingebouwde infrarood led’s of de spotlight. Waar de camera het iets moeilijker mee heeft is direct zonlicht. Hier is bijvoorbeeld Nest met haar camera’s wat sterker in de strijd vanwege een hoger dynamisch bereik, Toch is dit geen showstopper. Wat ik in de toekomst wel graag zou zien is dat Ring een hogere kwaliteit sensor inzet, bijvoorbeeld een 4K variant, zodat het inzoomen met behoud van scherpte wat beter is. Nu merk je wel snel het verlies in kwaliteit als je inzoomt.

Ring Spotlight Cam tech365nl 016

Het feit dat er een buitenlamp is ingebouwd in deze camera vind ik echt een voordeel. Een geslaagde alles in een oplossing. Ook is de lichtsterkte genoeg om een normale achtertuin te verlichten, maar een tandje feller had van mij nog wel gemogen. Hier heeft Ring eigenlijk de Floodlight Cam voor. Die is namelijk voorzien van krachtigere spots. Niettemin is het een goed uitgedachte combi en de toevoeging van een sirene maakt het helemaal af. Die is trouwens erg goed hoorbaar als je ernaast staat en schrikt ongewenste bezoeker absoluut af.

Ring Spotlight Cam Battery

Je bedient alle functies van de camera vanuit de Ring app. In mijn geval kwam de Spotlight Cam bij mijn bestaande Video Doorbell 2 en kun je alle gebeurtenissen bij elkaar zien. Heb je maar een product van Ring dan is dit de place to go. De app werkt goed en stabiel en in alle maanden dat ik hem nu gebruik heeft hij altijd goed gefunctioneerd. Je kunt een aantal instellingen zelf aanpassen, waaronder een schema voor de bewegingsmeldingen, de afstand voor bewegingsdetectie, het geluid als er beweging gedetecteerd wordt en live view.

Nest app 02

 

Het installeren van de camera in de app is een fluitje van een cent. Je scant de barcode van de camera en de Ring app voegt hem toe. Je moet wel aangeven met welk draadloos netwerk je wilt verbinden. Heb je een Chime Pro (Draadloze gong met Wi-Fi repeater functie) in huis? Dan kan hij hier ook direct verbinding mee maken en via die weg toegang krijgen tot je netwerk.

Ring app 01

Ring Spotlight Cam, doen of niet doen?

Doen! Want ondanks dat hij geen 4K resolutie heeft en een lager dynamisch bereik dan bijvoorbeeld een Nest Cam Outdoor, kost hij ook flink wat minder. De prijs is op dit moment €229. Dat is zelfs nog €20 minder dan de Netatmo Presence. Dus eigenlijk heb je een alles in een device met prima kwaliteit voorde scherpste prijs. Ik hoop dat Ring in de toekomst nog wel een paar kleine dingen verbetert. En dan bedoel ik niet dat het nu slechte punten zijn, maar bijvoorbeeld de afstand voor de bewegingsdetectie stel je nu in aan de hand van het aantal centimeters of meters. Het is makkelijk als je de zone kunt tekenen op een livebeeld van de camera. Dit bieden Nest en Arlo bijvoorbeeld ook. Ook hier zeker geen showstopper, maar het zou het geheel nog beter maken.

Ring Spotlight Cam tech365nl 012

Ik blijf erbij dat ik het jammer vind dat ook Ring vast blijft houden aan verplichte Cloudopslag tegen betaling. Je kunt er eigenlijk niet omheen wanneer je terug wilt kunnen kijken. En ik zou de beelden liever in eigen handen houden, bijvoorbeeld op een NAS. Maar ik snap het verdienmodel. Wie weet in de toekomst…… Het opladen van de accu’s door middel van het optionele zonnepaneel werkt overigens erg goed. Dit is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht. Maar als ik iedere dag in de app kijk zie ik dat er sommige dagen geen terugloop van de accucapaciteit te zien is tijdens de koude dagen. Handige aanvulling dus.

Ring Spotlight Cam tech365nl 013

Prijs en beschikbaarheid

De Ring Spotlight Cam Battery is per direct verkrijgbaar voor een prijs van €229. Het Ring Protection Plan voor opslag in de Cloud kost je een schappelijke €3 per maand extra. Een extra batterij kost €25 en het optionele Solar Panel €59.

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Één reactie

  1. Ring heeft mooie producten, Het verschil vind ik op dit moment nog te groot in prijs ten opzichte van traditionele ipc camera’s die gelijk kunnen opslaan op de nas (voor thuis) maar de product lijn van ring vind ik erg mooi. die 3 euro is te doen als ik kijk dat ik nu op de zaak 3 nes cameras heb hangen wat 30 euro per maand kost.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button