In Nederland kennen wij Ring vooral van de slimme deurbel en de beveiligingscamera’s. Veel mensen weten niet dat het merk ook complete alarmsysteem maakt. Ik heb een aantal maanden gebruik gemaakt van het Ring Alarm systeem (2e generatie), perfect moment om de review met jullie te delen.
Het was even geduld hebben
Hoe komt dat eigenlijk, dat Ring niet bekend staat om zijn alarm in Nederland? Ik denk dat ik hier wel een goed antwoord op heb. Al jaren kwam ik het alarmsysteem tegen tijdens de IFA in Berlijn. Gaaf, maar ieder jaar bleek het systeem niet te koop in Europa. Ring leverde het systeem wel, maar enkel in de Verenigde Staten en een paar andere plekken op de aardbol. In ons kleine kikkerlandje was hij niet via de bekende webshops te verkrijgen en daarmee dus ook niet echt zichtbaar. Gelukkig kwam daarna lang wachten wel verandering in en zie je het systeem wel als EU-versie te koop aangeboden worden. Inmiddels zijn we aanbeland bij de tweede generatie van het Ring alarmsysteem.
Onder de naam “Ring Alarm” wordt het complete beveiliging set te koop aangeboden. Het is in de basis een 5-delig set waarmee je een goede basis kan leggen voor de extra beveiliging van je huis, kantoorpand of andere locatie. Het doel van Ring is om een eenvoudig set te bieden, dat door iedereen moeiteloos te installeren is. Geen installateur, geen moeilijke apparatuur, gewoon lekker zelf. Net zoals het merk ook bedacht heeft voor de slimme deurbel en de beveiligingscamera’s. Nu heb ik verschillende varianten van de Ring Videodeurbel en beveiligingscamera’s door de jaren heen getest en altijd zonder moeite kunnen monteren en installeren.
Modulair systeem
Het Ring Alarm is een modulair set. Centraal in dit set staat het basisstation wat het kloppend hart van het geheel is. Het basisstation is hetgeen dat “praat” met alle verbonden sensoren, het internet en wat begint te loeien als het alarmsysteem in werking treedt. Het basisstation is ook voorzien van een ingebouwde accu om ook bij stroomuitval ongeveer 24-uur actief te blijven. Optioneel biedt het de mogelijkheid om ook gewapend te zijn tegen het uitvallen van je internetverbinding, want standaard zit er ook een simkaart in het apparaat. Hier heb je echter wel een Ring abonnement voor nodig. Daarover vertel ik je straks meer.
Nu doet het basisstation zelf al van alles, maar het systeem valt en staat natuurlijk met het gebruik van sensoren. In het basisset voorziet Ring je van een contactsensor, een bewegingsmelder en een signaalversterker. Alle sensoren functioneren draadloos en hoeven niet vastgeschroefd te worden. Gelukkig maar, want ik voel er weinig voor om in mijn gloednieuwe voordeur even lekker een paar schroeven te draaien. De contactsensor plaats je bijvoorbeeld aan de binnenzijde van je voor- en achterdeur. Stel dat het alarm is ingeschakeld en er komt iemand naar binnen, dan krijgt het basisstation een melding dat er iets is. In het basisset krijg je een enkele contactsensor mee, maar ik denk dat iedereen die met een alarm aan de slag gaat al snel kiest voor een extra contactsensor. Je kan ze ook prima gebruiken op ramen overigens.
Stel dat de inbreker toch zo slim is om niet door de deur te komen, maar bijvoorbeeld door een klapraam. Door de bewegingsmelding slim te plaatsen kan er dan alsof worden geageerd aangezien er beweging wordt gedetecteerd, ook al zijn de deuren nog gesloten. Ook de bewegingsmelder is draadloos en is hiermee prima te plaatsen in huis, in de gang of op andere plekken. Het laatste onderdeel van de set is de keypad. Hiermee kan je handmatig het alarm activeren en deactiveren, of zelfs direct hulpdiensten alarmeren. Ook de keypad is draadloos en voorzien van een ingebouwde accu die je via een USB-kabel kan opladen.
Ook actief als jouw internetverbinding uitvalt
Ik schreef net al even kort iets over de ingebouwde Simkaart in het basisstation. Dit stelt het systeem instaat om bij verlies van een actieve internetverbinding in je huis toch te kunnen alarmeren. Je krijgt namelijk met het systeem ook berichten en meldingen in de Ring-app. Je hebt hier wel een Ring Protect abonnement voor nodig van €10 per maand. Dit abonnement geeft je ook de mogelijkheid om al je andere Ring-producten te voorzien van de extra mogelijkheden. Het systeem is hiermee in staat om nog steeds volledig functioneel te zijn bij uitval van stroom, aangezien je internetverbinding dan vaak ook offline is. Een ander extraatje is het feit dat bij een alarmmelding je dit niet alleen in de app gemeld krijgt, maar dat het basisstation jou ook belt op je telefoon. Wil je die extra kosten niet? Dan werkt het systeem nog steeds, echter zonder de extra back-upverbinding en zonder het direct bellen naar je telefoon.
Volledige installatie en bediening via de Ring-app
Het alarmsysteem werkt in combinatie met de welbekende Ring-app. Niet alleen heb je daarmee een centrale plek voor alle meldingen van je Ring-apparaten, maar kan je ook het installeren eenvoudig vanuit de app doen. Je registreert het basisstation en vervolgens voeg je een voor een de losse sensoren, signaalversterker en keypad toe. Vanuit de app is het ook mogelijk om het alarm te activeren en deactiveren. Het activeren kan in twee verschillende standen, namelijk een “Thuis” en “Weg” stand. Zo heb je een profiel voor wanneer je wel thuis ben, maar toch bepaalde sensoren actief wilt hebben en een apart profiel voor als je niet thuis bent en waarschijnlijk alle sensoren wilt activeren.
Vanuit de app zijn er diverse mogelijkheden om het systeem ook automatisch in- en uit te schakelen. Bijvoorbeeld via een vast schema, of op basis van geo-fencing (jouw locatie). Ook de taal van de gesproken waarschuwingen zijn in het Nederlands in te stellen. Bij het inschakelen wordt bijvoorbeeld een gesproken melding afgespeeld. “Thuis en ingeschakeld” hoor ik de lieftallige dame op vaste momenten vanuit de hal naar mij roepen. Het systeem zorgt zelfs voor het installeren van updates en verder hoef je er zelf dan ook niets aan te doen. Los van het in- en uitschakelen als je weggaat of thuiskomt. Bij het volledig inschakelen in de “weg” stand kan je ook naar wens een inschakelen vertraging instellen. Hiermee heb je voldoende tijd om het alarm in te schakelen en je woning te verlaten. Uiteraard geldt dit ook voor het vertraagd uitschakelen.
Het basisstation is voorzien in van een ingebouwde sirene van 104db op 30cm. Stel dat je ook wilt dat het buiten de woning te horen is levert Ring een optionele draadloze sirene voor buiten. De keypad bevat ook een sirene. Dit model levert 75db op 30cm afstand. De sensoren werken op basis van het Z-Wave protocol samen met het basisstation. Voor communicatie met de Ring-app gebruikte het basisstation een verbinding door middel van een netwerkkabel met internettoegang. Het basisstation werkt, met uitzondering van de ingebouwde back-upverbinding via de simkaart, dus niet draadloos voor de internetverbinding.
Wat zit er in de doos?
Voor deze review heb ik gebruik gemaakt van het 7-delige Ring Alarm. Standaard krijg je het volgende meegeleverd:
- Ring Alarm Basisstation
- Contactsensor (2x)
- Bewegingssensor (2x)
- Bedieningspaneel
- Signaalversterker
Ring Alarm Systeem in de praktijk
Sinds dat Ring het alarmsysteem uitbracht op de markt ben ik benieuwd geweest naar de oplossing. Met de nieuwe generatie 2 componenten is het een mooi compleet systeem, voorzien van draadloze componenten. Vooral dit laatste is echt een voordeel voor wie zelf aan de slag wil met een alarmsysteem. Zeg nu zelf, wie zit er te wachten op het trekken van kabels in huis en het boren en schroeven van allemaal onderdelen in je muren, deuren of kozijnen. Nergens voor nodig met het Ring systeem.
Montage van de onderdelen
De installatie van het Ring Alarmsysteem bestaat uit het fysiek installeren van alle onderdelen en het installeren van het geheel in de Ring-app. Bij de installatie is het belangrijk om rekening te houden met het basisstation. Dit is het enige component dat twee vaste onderdelen nodig heeft, namelijk een vrij stopcontact en een aansluiting op je thuisnetwerk via een Ethernet-kabel. Het is ook belangrijk om rekening te houden dat de sirene ingebouwd zit in de unit en hij dus niet te veel afgesloten moet hangen. Voor het testen van het systeem heb ik ervoor gekozen met in de gangkast te monteren, aangezien hier de groepenkast zit en de internetverbinding afgemonteerd zit. Meer dan twee kabels aansluiten hoef ik dus niet te doen.
De sensoren zijn allemaal voorzien van dubbelzijdig tape. Je hoeft dus geen enkele sensor vast te schroeven. Het kan wel, maar hoeft niet. De bewegingsmelder plaats je hoog in de ruimte en richt hem op de plek waar je beweging wilt kunnen detecteren. Bijvoorbeeld in de gang of woonkamer. De sensor zelf is niet al te groot dus is een geschikte plek vinden niet zo lastig. De contactsensoren zijn perfect voor op je ramen en deuren. Bij het openen en sluit wordt een detectie naar het basisstation gestuurd. Wat ik zelf een enorm voordeel vind aan de sensoren van Ring, is het feit dat ze niet plat naast elkaar gemonteerd hoeven te worden. De sensor is sterk genoeg om ook wat meer afstand te kunnen overbruggen. Mijn voordeur ligt namelijk niet vlak met het kozijn, maar sluit op het kozijn. De welbekende contactsensoren doen het bij mij dus niet. Die van Ring wel, aangezien ze binnen 2,5cm van elkaar nog steeds werken.
De sensor op de achterdeur is weer een andere uitdaging in mijn woning. Hier lopen de kozijnen namelijk in een hoek en kan de sensor ook niet vlak worden geplaatst. Ook dit ondersteund de contactsensor van Ring en werkt perfect. De signaal versterker heb ik eigenlijk niet nodig, maar voor de zekerheid toch gebruikt. Je steekt hem in een vrij sportcontact en klaar ben je. De Keypad uit het set is eigenlijk het enige dat je logischerwijs aan de wand zou monteren. Je krijgt er een slede bij waar je de keypad eenvoudig in kan schuiven. Mocht je hem niet slim aan kunnen sluiten op een stopcontact, dan kan je op deze manier de keypad uit de houder schuiven om hem op te laden. “Dat is vervelend, dan moet je hem steeds opladen”, zei iemand tegen mij. Nou, inmiddels heb ik het systeem zo’n 4 maanden gebruikt en is de accu nog lang niet in de beurt om op te laden. Dus ach…1 a twee keer per jaar misschien?
Alles koppelen in de Ring-app
Het zijn wel aardig wat onderdelen die ik moest koppelen aan het basisstation vanuit de Ring-app. Dat komt omdat ik variant met dubbele sensoren heb gebruikt (7-delig). Maar meer dan op een barcode scannen vanuit de app is het eigenlijk niet. Alle onderdelen werden direct bij de eerste poging succesvol geïnstalleerd en met 10 minuten was alles klaar voor gebruik. In de app kan je vervolgens nog allerlei eigenschappen naar wens aanpassen. Denk aan het volume voor de gesproken berichten, eventuele aanpassingen aan je sensoren om je hond of robotstofzuiger niet te detecteren enzovoorts. Met recht een set dat door iedereen zonder moeite kan worden geïnstalleerd.
Na het koppelen van alle onderdelen zijn er nog een aantal instellingen die je even langs wilt lopen. Allereerst de gesproken taal. Je hebt ruime keuze uit talen en ook Nederlands is een optie. Daarnaast heb ik het volume van de gesproken meldingen wat teruggeschroefd en aangezien de keypad en het basisstation bij elkaar in de buurt hangen heb ik het geluid van de keypad uitgeschakeld. Dit voorkomt dat de stemmen door elkaar heen gaan.
Wat ik ook erg handig vond om in te stellen zijn gekoppelde apparaten. Stel dat het alarm afgaat, of de uitschakelvertraging in werking treedt, dan gaan zowel de Ring Videodeurbel en de buitencamera direct opnemen. Op die manier heb je extra beeldmateriaal. Ook kan je instellen dat de verlichting van de Ring buitencamera activeert, met of zonder de sirene-functie. Superhandig!
Ik heb gekozen om het Ring Alarm te gebruiken met het Ring Protect Plus abonnement. Bij aanschaf mag je dit 30 dagen kosteloos gebruiken. Wanneer je al Ring Protect betaald voor je camera’s en of deurbel dan is dat niet meer nodig als je het alarm activeert. Je betaalt 10 euro per maand en hiermee dek je ook de andere apparaten. Stel dat je 2 Ring-apparaten reeds hebt, dus al 6 euro per maand betaald, dan is de uitbreiding eigenlijk maar 4 euro. Na activatie van het abonnement krijg je ook directe alarmmelding per telefoon, aanvullend op de pushberichten en de sirene. Ook schakelt hiermee de simkaart in het basisstation in, waardoor je bij verlies van internetverbinding toch nog steeds een volledig werkend alarmsysteem hebt.
Stel dat er ook mensen buiten je gezin zo af en toe in huis moeten kunnen terwijl het alarm is ingeschakeld. Bijvoorbeeld om de planten water te geven tijdens je vakantie. Het is mogelijk om extra gastgebruikers toe te voegen in de app en ze hiermee een eigen code voor het keypad te geven. Wil je de toegang niet meer, dan verwijder je ze eenvoudig uit de lijst en vervalt de code.
Conclusie: Ring Alarm, doen of niet doen?
Als je opzoek bent naar een alarmsysteem voor je woning en je zit net als ik niet te wachten op het trekken van kabels, het boren en schroeven van sensoren of het afsluiten van dure abonnementen dan kan ik je dit alarmsysteem absoluut aanbevelen. Het abonnement is bijvoorbeeld optioneel, daar waar veel andere oplossingen dit verplicht stellen. Alle sensoren kunnen worden geplakt en er is geen noodzaak voor bedrading naar de sensoren. Ook werken de contactsensoren op niet vlakke duren en kozijnen en dat is ook niet bij alle concurrenten het geval.
Inmiddels heb ik het set enkele maanden geprobeerd, waarbij niet alleen ik maar ook mijn vrouw en dochter het hebben gebruikt. Ook zij ervaren geen ongemak bij het gebruik wat aantoont dat je dus niet tech-savy hoeft te zijn om het te snappen. Wel adviseer ik je om bij een woning gelijk het 7-delige set te nemen. Hiermee heb je 2 contactsensoren en 2 bewegingsmelders. Het enige waar ik niet zo van gecharmeerd ben is de externe sirene. Niet zozeer qua gebruik, die heb ik namelijk niet getest, maar meer zijn looks. Ik vind het te opzichtig voor aan de geven van mijn woning, die had van mij neutraal van kleur mogen zijn.
Prijs en beschikbaarheid
Het Ring Alarm (5-delig) heeft een adviesprijs van €249. Momenteel is er een actie en kost het 7-delige set €279. In deze variant wordt er een extra contactsensor en bewegingssensor meegeleverd.
Heel erg bedankt voor deze zeer uitgebreide review. Ik wil namelijk een alarmsysteem in mijn huis plaatsen. Aangezien er is ingebroken in mijn huis terwijl ik op vakantie ben. Echt een afschuwelijk idee dat vreemden aan mijn spullen hebben gezeten. Weet nog niet of, en wat er gestolen is. Maar dt systeem lijkt mij voor mij echt geweldig. Wat die sirene betreft, die kan ik toch ook aan de achterkant plaatsen? Ik laat mijn zoon alles wel uitzoeken en regelen. Nogmaals bedankt voor de review.
Vriendelijke groet, Marja Dijkman