tech365
ricoh theta s tech365 100

RICHOH THETA S: Snel en gemakkelijk toffe 360graden foto’s en video’s maken

De RICOH THETA S is een speciaal ontwikkelde camera die het mogelijk maakt om eenvoudig een 360 graden opname te maken. Dit doet hij door middel van een tweetal fisheye-lezen (aan iedere kant één), en intelligente software om de beide beelden aan elkaar te plakken. Dit wordt ook wel stitchen genoemd. Het eindtotaal is een 360 graden foto die je bijvoorbeeld op Facebook kunt bekijken en vooral in rond kunt kijken. Ik had er zelf totaal geen ervaring mee en bij het zien van een persbericht over een nieuwe THETA S moest het er toch maar eens van komen.

ricoh thetas tech365 002

Een perfect tripje voor de THETA S

Tijdens mijn trip naar Eurobike en IFA stond er een tussenstop bij het Porsche Museum in Stuttgart op de planning. Vorige jaar ook gedaan en eigenlijk prima bevallen. Dit is natuurlijk een toffe locatie om te experimenteren met de THETA S. Alles staat wat dichter op elkaar en je kunt lastig het ruimtelijke gevoel vastleggen. Op een normale foto beleef je immers niet hetzelfde als dat je ziet wanneer je om je heen kijkt. Lukt dit met de THETA S wel? Tja, daar kom je maar op een manier achter. Gewapend met de camera en een ticket voor het museum ging ik aan de slag.

ricoh thetas tech365 001

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar een 360 graden foto maken met de THETA S is echt kinderspel. Dit vergt niet meer dan een druk op de knop. De rest gebeurd in de camera en is voor jou als fotograaf helemaal onzichtbaar. Hij is voorzien van 8GB opslagruimte en dit is een vaste hoeveelheid ruimte. Je kunt dit niet uitbreiden met bijvoorbeeld een SD-kaartje. Is dat erg? Nee, dat denk ik niet. Op de hoogste kwaliteit kun je ongeveer 1600 foto’s maken met een resolutie van 5376 x 2688. Dat is best veel en ik kan me niet voorstellen dat je een gebrek aan ruimte zult hebben. Mocht dit niet toereikend zijn dan heb je ook altijd nog de mogelijkheid om alle foto’s en video’s te downloaden naar een computer.

ricoh thetas tech365 003

Naast foto’s kun je ook video’s opnemen. Dit gaat eigenlijk op dezelfde manier als bij een foto, echter kun je nu rondkijken in een video die afspeelt. Ook als is het bewegend beeld kun je nog steeds van kijkhoek of plaats veranderen. Zo is het net alsof je er zelf bij bent als je de video terugkijkt. Dit kan ook live trouwens. Door middel van de HDMI-aansluiting aan de onderkant kun je live 360 graden videocontent zien en het is zelfs mogelijk dit te streamen.

Naast de HDMI-aansluiting is er ook een micro-USB-connector voor het opladen van de camera en het overzetten van de content naar je laptop of computer. Als klap op de vuurpijl zit er ook een statiefaansluiting onderop, waarmee je hem eenvoudig op een statief of quick release plate kunt monteren. Naast de kleine barcode onderop vind je ook gelijk het wachtwoord voor je Wi-Fi-verbinding naar de THETA S. Aan de bovenkant van de camera zit de ingebouwde microfoon en de speaker.

ricoh thetas tech365 005

Slecht 4 knoppen voor de hele bediening

In zijn totaliteit heeft de THETA S slechts 4 knoppen. De grote knop is de sluiterknop en deze bevindt zich aan de voorzijde van de camera. De andere knoppen zitten allemaal aan de zijkant. Je vindt er een knop om hem aan of uit te zetten, Wi-Fi in of uit te schalen en als laatste een knop om te wisselen tussen foto en video. En dat is het dan, meer heb je met de THETA S niet nodig. Wanneer je hem aanzet dan is hij direct klaar om foto’s te maken. Dit kun je zien aan de blauwe led boven de sluiterknop. Als hij contant blauw brand, dan is hij ready for action.

ricoh thetas tech365 004

De bediening is kinderlijk eenvoudig

Het gebruik van de THETA S is kinderlijk eenvoudig. Letterlijk zelf, want mijn dochtertje van bijna 4 jaar oud kon hem zelfstandig bedienen. Uiteraard zonder gebruik te maken van de speciale THETA-app natuurlijk. Tijdens de momenten dat ik de camera gebruikt heb heeft hij altijd gedaan wat hij moest doen Geen haperingen, geen issues, gewoon goed. De kwaliteit van de content is een beetje afhankelijk van de locatie waar je bent. Bijvoorbeeld: In het Porsche Museum waren de beelden stukken beter dan op bepaalde momenten buiten. Hij heeft nogal wat last van paarse randen rond de details (Chromatische Aberratie). Dit gebeurd bij scherp tegenlicht.

Ricoh Theta S tech365 CA

Maar goed, de content is dermate leuk dat je hier vaak wel mee kunt leven. Je kunt overigens zelf nog wel wat aanpassen aan de instellingen, zoals bijvoorbeeld de sluitertijd, maar dan moet je de foto wel maken via de THETA-app. Dit is weer niet handig als je lekker aan het rondwandelen bent.

Een beetje ruzie met de app

De app voor de RICOH THETA S heb ik wel wat ruzie mee gehad. In het begin wilde hij voor geen meter verbinden met mijn iPhone. Na wat zoeken op diverse fora las ik dat dit wel vaker voorkomt. Mijn iPhone verbindt keurig met het draadloze netwerk dat de THETA S uitstraalt, echter geeft hij in de app aan dat hij niet verbonden is met de camera. Uiteindelijk lukte het dan wel, maar ik heb gemerkt dat je hem echt even de tijd moet geven. Dus: camera aan, Wi-Fi aan, verbinden met je iPhone, even wachten………., app starten en hoppa!

Ook al zijn de mogelijkheden beperkt, je krijg onwijs toffe beelden met de THETA S. Het is voor mij de eerste 360graden camera die ik heb kunnen reviewen, maar ik ga hem straks wel missen. Er is onlangs ook een nieuwe THETA V op de markt gekomen, die ook beelden in 4K mogelijk maakt. Misschien toch maar eens mijn kerstlijst alvast aan gaan maken.

Het bekijken van je gemaakte foto’s en video’s kun je via de THETA S-app doen. Vanuit hier kun je ook je creatief delen op bijvoorbeeld Facebook en Twitter. De app upload je video naar theta360.com en plaats het vervolgens op je Facebook tijdlijn. Je hoeft dus zelf weinig meer te doen om alles te kunnen delen met je vrienden. Alles wat je upload op theta360.com blijft wel staan maar kun je eventueel aanpassen naar privé in plaats van publiek.

Prijs en beschikbaarheid

De RICOH THETA S is al een tijdje op de markt en is nu verkrijgbaar voor een prijs van €349. Niet heel goedkoop, maar als ik de content zie zou ik het zelf wel voor over hebben. Natuurlijk is dit persoonlijk. Je kunt heb onder andere bestellen op de website van CameraNU of Kamera Express

Content gemaakt met de THETA S

Porsche Museum Stuttgart https://www.tech365.nl #porsche #stuttgart #lemans #tech365nl #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA

 

Porsche Museum Stuttgart https://www.tech365.nl #porsche #stuttgart #panamera #tech365nl #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA

 

Post from RICOH THETA. #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA

 

De vuurtoren van Lindau. #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA

 

Walking to the Tower at the Skywalk in Scheidegg https://www.tech365.nl #germany #skywalk #scheidegg #tech365nl #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen