Computers en tablets

Review: XP-Pen mini7W draadloze tekentablet

In een reeks van reviews rondom het werken vanuit huis is ditmaal de beurt aan een product van XP-Pen. Aangezien ik “normaal” op mijn werk heel veel gebruik maakte van ons smartboard mist ik toch een manier om makkelijk te kunnen tekenen. XP-pen stuurde mij haar draadloze compacte tekentablet, de Deco mini7W, en een grotere variant waarvan de review later verschijnt. Is dit voor mij de manier om thuis te kunnen tekenen? En is het net zo handig als met een smartboard? Let’s check it out!

Krassen en schetsen, mijn manier van uitdenken

XP-PEN mini7W tech365 007

Voor mij is tekenen een manier om een complex vraagstuk te analyseren of vertalen naar kleinere deelvragen. Ik vind het prettig om even wat te schetsen, verbanden te leggen en te visualiseren. Maar dat is niet het enige waarvoor ik een smartboard gebruikte. Het is voor mij ook een manier om iets uit te leggen, kennis over te dragen en daarmee een onderdeel van mijn “lesgeven”. Nu brainstorm- en kennissessies virtueel worden gehouden miste ik toch iets. XP-Pen beloofd een eenvoudige manier om tekenen weer onderdeel te maken van je workflow, voor een hele scherpe prijs. Klinkt leuk, maar dat test ik graag even zelf.

Het eerste model dat ik ontving was de Deco mini7W. Het feit dat er “mini” in de naam naar voren komt zegt genoeg. Het is inderdaad de kleinste telg uit de familie. Toch is het een mooi formaat voor een tekentablet voor wat kliederen en virtueel krassen. Hij past makkelijk in je tas en is dus ook handig voor onderweg of voor die enkele keren dat ik op kantoor kom. Hij is 26 centimeter breed en 16,2 centimeter hoog. Dit is het volledige formaat van de tablet, maar het daadwerkelijk te gebruiken oppervlak is met 17,7 bij 11,1cm kleiner. 

XP-PEN mini7W tech365 002

8192 drukniveau ’s

Het oppervlak van de Deco mini7W is drukgevoelig. Dit wil zeggen dat de druk die je uitoefent op het oppervlak bepaald hoe dik de lijn wordt die je zet. De gevoeligheid wordt bepaald door maar liefst 8192 niveaus. Dit is niet alleen erg fijn als je iets aan het tekenen bent, maar ook als je hem gebruikt om handgeschreven notities te maken. Ik doe dit wel eens bij een afbeelding of in een document. Als je dan weinig druk uitoefenend op het oppervlak, krijg je mooi dunne lijnen bij je letters.

Opladen van je stylus is verleden tijd

De meegeleverde stylus is een zogenaamde passieve stylus. Dit wil zeggen dat hij niet opgeladen hoeft te worden, of de batterij naar verloopt van tijd vervangen moet worden. Hier hoef je dus niet naar om te kijken. Om je toegang te geven tot twee veelgebruikte acties kun je gebruikmaken van de knoppen op de stylus. Dit is ideaal om bijvoorbeeld snel om te schakelen naar een gum om wat van je tekst weer weg te halen. Door middel van de XP-Pen software kun je zelf bepalen welke functies er onder de knoppen beschikbaar zijn. Je kan het dan ook een beetje vergelijken met je muisknoppen. De stylus werkt tot onder een hoek van 60 graden. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je hem constant in dezelfde hoek moet houden.

XP-PEN mini7W tech365 005

Op het tablet zijn acht drukknoppen aanwezig om je workflow te vereenvoudigen. In Photoshop zijn twee van de knoppen ingesteld voor het in- of uitzoomen van je afbeelding. Dus wanneer je tot in het kleinste detail een foto aan het bewerken bent, dan maken deze knoppen het je stukken makkelijker. Je hoeft niet terug te grijpen naar je muis en kan gewoon met het tablet blijven werken. Zo hebben alle knoppen een andere functie en wisselt dit ook per applicatie. De XP-Pen software geeft je net als bij de stylus de mogelijkheid om de knoppen naar eigen wens te configureren.

De meegeleverde draadloze ontvanger zorgt ervoor dat je de Deco mini7W draadloos kunt gebruiken. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van Bluetooth. Aangezien je bij een tekentablet liever geen vertraging of hapering in de verbinding wilt hebben is Bluetooth hier niet ideaal voor. Het bereik van de verbinding is maximaal 10m en in de praktijk verwacht ik niet dat je behoefte zal hebben aan meer. Prima geregeld toch? Omdat het tablet draadloos kan functioneren is het natuurlijk wel noodzakelijk dat hij voorzien is van een ingebouwde accu. Deze 3,7V 1000mAh Lithium accu zorgt ervoor dat je meer dan 10 uur gebruik kunt maken van de Deco mini7W en meer dan 15 dagen stand-by tijd hebt. Is hij leeg, dan laad je hem in 2 uur weer volledig op.

XP-PEN mini7W tech365 004

Geschikt voor alle besturingssystemen, behalve iOS

De Deco Mini7W is geschikt voor apparaten voorzien van Microsoft Windows, Linux, MacOS en Android. Op een computer of laptop met Windows plaats je eenvoudig de USB-dongle om hem draadloos te gebruiken, of via de meegeleverde USB-C-kabel. Er wordt ook een micro-USB-adapter meegeleverd. Je hebt geen stuurprogramma’s nodig om hem te gebruiken en hij werkt dus direct. Op Android toestellen kun je hem aansluiten middels de USB-C kabel en hiermee hem ook op je smartphone of tablet gebruiken. Ook Chromebooks worden ondersteund, wat dit tekentablet ideaal maakt voor educatieve toepassingen. Apple iOS behoord helaas niet tot de lijst van ondersteunde platformen.

Ondersteuning voor bekende grafische toepassingen

Diverse applicaties bieden ondersteuning voor dit tablet. Denk hierbij aan Adobe Photoshop, SAI, Painter, Illustrator, GIMP, Blender 3D en nog veel meer. Verder zul je merken dat programma’s voorzien van een tekenfunctie, zoals bijvoorbeeld Microsoft Whiteboard en OneNote, moeiteloos werken met de mini7W. Voor een compleet overzicht van alle programma’s verwijs ik je door naar de productpagina van de XP-Pen mini7W.

Wat zit er in de doos?

  • Deco mini7W pentablet
  • Passieve Stylus
  • Draadloze ontvanger (USB)
  • Pen doosje
  • Pen stiften
  • USB naar USB-C-kabel
  • USB naar USB-C-adapter
  • USB naar Micro-USB-adapter
  • Snel start gids.
XP-PEN mini7W tech365 006

XP-Pen mini7W in de praktijk

Om de kleinste telg in de XP-Pen familie uit te proberen besloot ik hem in te zetten als mijn digitale whiteboard tijdens videovergaderingen of kennissessies. Een van de grootste voordelen van de mini7W vind ik het feit dat je niets hoeft te installeren om hem te gebruiken. Aangezien ik wissel tussen een vaste pc en twee verschillende laptops heb ik geen zin om steeds allerlei software te hoeven installeren om hem te gebruiken. Het is letterlijk plug and play en dat is heerlijk! Ik kan dan ook vrij weinig vertellen over het installatieproces. Het is letterlijk niet meer dan de draadloze ontvanger in een vrije USB-poort prikken, even wachten, aanzetten en gaan met die banaan.

XP-PEN mini7W tech365 003

Schetsen tijdens een meeting

Om te zien of dit voor mij de perfecte oplossing is voor het virtueel kliederen op een Whiteboard heb ik mijn schetsen verplaatst naar Microsoft OneNote en Microsoft Whiteboard. OneNote vooral omdat het handig is om alles te organiseren, Whiteboard simpelweg door de ondersteuning in Microsoft Teams. Je kan tijdens een Teams-sessie eenvoudig je Whiteboard delen en zo de deelnemers in je sessie live laten meekijken met je tekenkunsten (of gebrek aan).

Zogezegd, zo gedaan. Tijdens een brainstormsessie over infrastructuur in Microsoft Azure met collega’s koos ik ervoor om de mini7W aan te zetten en mijn uitleg te visualiseren. Hierbij was ik benieuwd of het makkelijk is om blind te schetsen. Je ziet namelijk niet op het tablet wat er gebeurt. Wel zie je de cursus op je scherm meebewegen. Het is in het begin even onwennig, maar het went erg snel. De maximale maten van je bureaublad corresponderen met de actieve delen van de tablet en hiermee heb je een volledige dekking. Beweeg je binnen het actieve deel dan komt de verhouding dus overeen met wat je op je scherm ziet. Tijdens het bewegen van de stylus over het oppervlak voel je duidelijk dat het een papierachtig gevoel geeft. Het is niet volledig glad, maar het voelt alsof het textuur heeft. Net echt! En dit komt de ervaring erg ten goede.

Het tekenen van lijnen, stippellijnen en het schrijven voelt erg natuurlijk. Eigenlijk beter dan op het smartboard op kantoor. Mijn doel is ook niet om loodrechte lijnen te tekenen of exacte lengtes, ik wil juist schetsen. En dan is niet ieder vierkant perfect, of iedere cirkel sluitend. Een paar van de krabbels heb ik in dit blog opgenomen zodat je kunt zien wat ik bedoel. Wat vooral fijn is, is het feit dat tekstschrijven ook prima gaat. Dan is bij een onnatuurlijk aanvoelende tablet echt een ramp. Hier gaat het prima en vooral even snel annoteren is echt handig. Microsoft PowerPoint ondersteund ook het gebruik van een pen en tijdens een presentatie kun je met de mini7W handig dingen omcirkelen of pijlen zetten. Heel eerlijk, meer zoek ik ook eigenlijk niet in een tekentablet.

Handig voor nabewerking van foto’s

Uiteraard kun je ook digitale kunst maken op de mini7W. Op Instagram kom je hiervan genoeg voorbeelden tegen. Aangezien het kliederen in Whiteboard een beetje mijn artistieke limiet is, heb ik hier verder niets aan gedaan. Fotobewerking doe ik wel graag en ook hier komt de mini7W bij van pas. Als je bijvoorbeeld een stofje uit een foto wilt verwijderen dan is het ideaal om even in te zoomen, je penseel te selecteren en met de stylus aanpassingen te maken. Doe je meer dan af en toe een foto bewerken, dan is het wellicht handiger om naar de grotere variant te kijken. Hier plaatst ik binnenkort ook een review van.

Lijntekening

Draadloos zonder horten of stoten

Een draadloze verbinding is makkelijk. Je hebt immers geen draden heen en weer lopen en dit geeft je veel meer vrijheid. Toch was ik wel benieuwd of dit ook niet gelijk een nadeel zou zijn. Een draadloze verbinding kan soms wat vertraging hebben en dat merk je tijdens het zetten van een lijn direct. Idem voor een onderbreking. Gelukkig heeft XP-Pen gekozen voor een 2.4GHz-verbinding en merk je totaal geen vertraging. Tijdens alle sessies ging dit moeiteloos en dat is wel echt heel prettig.

XP-PEN mini7W tech365 001

Is de mini7W de ideale metgezel?

De belangrijkste vraag is denk ik: is dit een vervanger voor een whiteboard als je thuiswerkt. Voor mij is dat echt een “ja!”. Ook al is de mini7W vrij klein, het is genoeg om naast je laptop te hebben als je even wat wilt verduidelijken met een schets of notities. Het voelt natuurlijk aan om over het oppervlak te bewegen en alles wat je nodig hebt zit in de doos. Zelfs een grote hoeveelheid extra puntjes voor je stylus, kabel en diverse verloopstekkers. En dat voor net 60 dollar. En dat is ook een enorm belangrijk aspect. Het kost je niet direct een setje nieren om een tekentablet aan te schaffen. Je neemt hem makkelijk mee en doet lang met de accu. Doordat hij zo compact is gaat hij prima in mijn rugzak en hoef ik naast de stylus en draadloze ontvanger, wat in feite een mini USB-stick is, niets mee te nemen. Idealiter zou ik nog een opberg sleeve willen hebben om te voorkomen dat hij in mijn tas beschadigd.

Chromebook ondersteuning voor onderwijs

In het onderwijs wordt veel gebruik gemaakt van Chromebooks. De teken tablets van XP-Pen werken hier ook prima mee. Dit maakt ze dus ook geschikt voor in het onderwijs. Android smartphones worden ook ondersteund, al zie ik daar meer iets minder noodzaak voor.

Prijs en beschikbaarheid

De XP-Pen mini7W is per direct verkrijgbaar voor een prijs van $59,99 (€50) en is te bestellen via Bol.com en AliExpress.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Één reactie

  1. Wat ik me afvraag is of de pen ook als muis gebruikt kan worden in Windows en of dat dan soepel werkt. Bijv. om te scrollen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button