Computers en tablets

Review: XP-Pen Deco 01 v2 tekentablet

In een reeks van reviews rondom het werken vanuit huis is wederom de beurt aan een product van XP-Pen. Aangezien ik “normaal” op mijn werk heel veel gebruik maakte van ons smartboard mist ik toch een manier om makkelijk te kunnen tekenen. XP-pen stuurde mij naast haar draadloze compacte tekentablet, de Deco mini7W, ook het grote broertje. Onder de naam XP-Pen Deco 01 v2 is dit in tegenstelling tot de kleinere variant geen draadloos model, maar gericht op gebruikers die een groter tekenoppervlak zoeken. In de review zijn een aantal onderdelen overgenomen uit de eerdere review, aangezien er erg veel overeenkomsten zijn in techniek.

XP-Pen Deco 01v2 tech365 007

Krassen en schetsen, mijn manier van uitdenken

Voor mij is tekenen een manier om een complex vraagstuk te analyseren of vertalen naar kleinere deelvragen. Ik vind het prettig om even wat te schetsen, verbanden te leggen en te visualiseren. Maar dat is niet het enige waarvoor ik een smartboard gebruikte. Het is voor mij ook een manier om iets uit te leggen, kennis over te dragen en daarmee een onderdeel van mijn “lesgeven”. Nu brainstorm- en kennissessies virtueel worden gehouden miste ik toch iets. XP-Pen beloofd een eenvoudige manier om tekenen weer onderdeel te maken van je workflow, voor een hele scherpe prijs. Klinkt leuk, maar dat test ik graag even zelf.

Het eerste model dat ik ontving was de Deco mini7W. Het feit dat er “mini” in de naam naar voren komt zegt genoeg. Het is inderdaad de kleinste telg uit de familie en is draadloos. De Deco 01 v2 is een flink stuk groter en werkt niet draadloos. Gezien het formaat heb ik niet het idee dat het onlogisch is dat dit model traditioneel met een draadje werkt. Je neemt hem minder snel mee en daarmee ligt hij toch vaker op je werkplek. Is die kabel dan echt een issue? Overigens past hij wel goed in een rugzak, maar ik zie mezelf hem niet snel op die manier meenemen.

XP-Pen Deco 01v2 tech365 002

De Deco 01 v2 is dus een flink stuk groter en dit zorgt ervoor dat je ook meer actief oppervlak hebt om mee te werken. Het actieve oppervlak is 25,5 x 20cm groot en daarmee kom je bijna aan het formaat van een liggend A4-vel.

8192 drukniveau ’s

Het oppervlak van de Deco 01 v2 is drukgevoelig. Dit wil zeggen dat de druk die je uitoefent op het oppervlak bepaald hoe dik de lijn wordt die je zet. De gevoeligheid wordt bepaald door maar liefst 8192 niveaus. Dit is niet alleen erg fijn als je iets aan het tekenen bent, maar ook als je hem gebruikt om handgeschreven notities te maken. Ik doe dit wel eens bij een afbeelding of in een document. Als je dan weinig druk uitoefenend op het oppervlak, krijg je mooi dunne lijnen bij je letters. Harder drukken zorgt ervoor dat de lijnen dikker worden.  Bij fotobewerking komt dit ook erg goed tot zijn recht. Stel je wilt een vuiltje wegpoetsen in een foto dan kun je door middel van de drukgevoeligheid zeer nauwkeurig je aanpassingen doen. Ook de hoek waarmee je op het oppervlak beweegt is van belang. Je kunt tot maar liefst 60 graden controle uitoefenen op het oppervlak.

Opladen van je stylus is verleden tijd

De meegeleverde stylus is een zogenaamde passieve stylus. Dit wil zeggen dat hij niet opgeladen hoeft te worden, of de batterij naar verloopt van tijd vervangen moet worden. Hier hoef je dus niet naar om te kijken. Om je toegang te geven tot twee veelgebruikte acties kun je gebruikmaken van de knoppen op de stylus. Dit is ideaal om bijvoorbeeld snel om te schakelen naar een gum om wat van je tekst weer weg te halen. Door middel van de XP-Pen software kun je zelf bepalen welke functies er onder de knoppen beschikbaar zijn. Je kan het dan ook een beetje vergelijken met je muisknoppen. De stylus werkt zoals eerder gezegd onder een maximale hoek van 60 graden. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je hem constant in dezelfde hoek moet houden.

XP-Pen Deco 01v2 tech365 003

Op het tablet zijn acht drukknoppen aanwezig om je workflow te vereenvoudigen. In Photoshop zijn twee van de knoppen ingesteld voor het in- of uitzoomen van je afbeelding. Dus wanneer je tot in het kleinste detail een foto aan het bewerken bent, dan maken deze knoppen het je stukken makkelijker. Je hoeft niet terug te grijpen naar je muis en kan gewoon met het tablet blijven werken. Zo hebben alle knoppen een andere functie en wisselt dit ook per applicatie. De XP-Pen software geeft je net als bij de stylus de mogelijkheid om de knoppen naar eigen wens te configureren.

In tegenstelling tot de mini7W is dit model niet voorzien van een ingebouwde accu en moet je hem aangesloten hebben op je computer of laptop. Aan de tablet vind je een USB-C aansluiting die door middel van de meegeleverde haakse USB-C-kabel aangesloten kan worden. De kabel is aardig lang dus je hoeft niet bang te zijn dat het set zo strak staat als een snaar.

XP-Pen Deco 01v2 tech365 005

Geschikt voor alle besturingssystemen, behalve iOS

De Deco 01 v2 is geschikt voor apparaten voorzien van Microsoft Windows, Linux, MacOS en Android. Op een computer of laptop met Windows sluit je hem aan via de meegeleverde USB-C-kabel. Er wordt ook een micro-USB-adapter meegeleverd. Je hebt geen stuurprogramma’s nodig om hem te gebruiken en hij werkt dus direct. Op Android toestellen kun je hem aansluiten middels de USB-C kabel en hiermee ook op je smartphone of tablet gebruiken. Ook Chromebooks worden ondersteund, wat dit tekentablet ideaal maakt voor educatieve toepassingen. Apple iOS behoord helaas niet tot de lijst van ondersteunde platformen.

Ondersteuning voor bekende grafische toepassingen

Diverse applicaties bieden ondersteuning voor dit tablet. Denk hierbij aan Adobe Photoshop, SAI, Painter, Illustrator, GIMP, Blender 3D en nog veel meer. Verder zul je merken dat programma’s voorzien van een tekenfunctie, zoals bijvoorbeeld Microsoft Whiteboard en OneNote, moeiteloos werken met de mini7W. Voor een compleet overzicht van alle programma’s verwijs ik je door naar de productpagina van de XP-Pen mini7W.

Wat zit er in de doos?

  • Deco 01 v2 pentablet
  • Passieve Stylus
  • Bureauhouder voor Stylus
  • Beschermfolie tegen krassen voor schrijfoppervlak
  • Pen stiften (8x)
  • USB naar USB-C-adapter
  • USB naar micro-USB-adapter
  • USB-C-kabel
  • Snel start gids.
XP-Pen Deco 01v2 tech365 008

XP-Pen Deco 01 v2 in de praktijk

Om de grotere Deco uit te proberen besloot ik hem net als zijn kleine broertje in te zetten als mijn digitale whiteboard tijdens videovergaderingen en kennissessies. Een van de grootste voordelen van de Deco 01 v2 vind ik het feit dat je niets hoeft te installeren om hem te gebruiken. Aangezien ik wissel tussen een vaste pc en twee verschillende laptops heb ik geen zin om steeds allerlei software te hoeven installeren om hem te gebruiken. Het is letterlijk plug and play en daardoor pak je hem er heel snel bij. Ik heb hem permanent aangesloten en hoef hem alleen maar even in te schakelen. De pen zet je eenvoudig in de meegeleverde houder, die je naast staand ook liggend kan gebruiken.

Schetsen tijdens een meeting

Om te zien of dit voor mij de perfecte oplossing is voor het virtueel kliederen op een Whiteboard heb ik mijn schetsen verplaatst naar Microsoft OneNote en Microsoft Whiteboard. OneNote vooral omdat het handig is om alles te organiseren, Whiteboard simpelweg door de ondersteuning in Microsoft Teams. Je kan tijdens een Teams-sessie eenvoudig je Whiteboard delen en zo de deelnemers in je sessie live laten meekijken met je tekenkunsten (of gebrek aan).

Zogezegd, zo gedaan. Tijdens een brainstormsessie over een cybersecurity framework met collega’s koos ik ervoor om de Deco 01 v2 aan te zetten en mijn uitleg te visualiseren. Hierbij was ik benieuwd of het makkelijk is om blind te schetsen. Je ziet namelijk niet op het tablet wat er gebeurt. Wel zie je de cursus op je scherm meebewegen. Het is in het begin even onwennig, maar het went erg snel. De maximale maten van je bureaublad corresponderen met de actieve delen van de tablet en hiermee heb je een volledige dekking. Beweeg je binnen het actieve deel dan komt de verhouding dus overeen met wat je op je scherm ziet. Tijdens het bewegen van de stylus over het oppervlak voel je duidelijk dat het een papierachtig gevoel geeft. Het is niet volledig glad, maar het voelt alsof het textuur heeft. Net echt! En dit komt de ervaring erg ten goede.

XP-Pen Deco 01v2 tech365 001

Het tekenen van lijnen, stippellijnen en het schrijven voelt erg natuurlijk. Eigenlijk beter dan op het smartboard op kantoor. Mijn doel is ook niet om loodrechte lijnen te tekenen of exacte lengtes, ik wil juist schetsen. En dan is niet ieder vierkant perfect, of iedere cirkel sluitend. Een paar van de krabbels heb ik in dit blog opgenomen zodat je kunt zien wat ik bedoel. Wat vooral fijn is, is het feit dat tekstschrijven ook prima gaat. Dan is bij een onnatuurlijk aanvoelende tablet echt een ramp. Hier gaat het prima en vooral even snel annoteren is echt handig. Microsoft PowerPoint ondersteund ook het gebruik van een pen en tijdens een presentatie kun je met de Deco 01 v2 handig dingen omcirkelen of pijlen zetten. Heel eerlijk, meer zoek ik ook eigenlijk niet in een tekentablet.

Handig voor nabewerking van foto’s

Aangezien het kliederen in Whiteboard een beetje mijn artistieke limiet is, heb ik verder niets gedaan met het maken van digitale kunst of animaties tekenen. Dat is simpelweg niet aan mij besteed. Fotobewerking doe ik wel graag en ook hier komt de grotere Deco, net als de mini7w, goed van pas. Als je bijvoorbeeld een stofje uit een foto wilt verwijderen dan is het ideaal om even in te zoomen, je penseel te selecteren en met de stylus aanpassingen te maken. Gezien het grotere oppervlak vind ik hem wel fijner dan de mini7w als ik een aardige verzameling foto’s aan het nabewerken ben. Het grotere oppervlak voelt daarbij simpel comfortabeler aan. Technisch merk ik geen verschil. Beide modellen zijn ook bijna identiek in gebruik.

XP-Pen Deco 01v2 tech365 006

Met een draadje, wennen?

Aangezien de Deco 01 v2 niet draadloos werkt was ik echt benieuwd hoe dat zou bevallen na de draadloze mini7w. Ik heb dan ook bewust gekozen om eerste de draadloze variant te reviewen alvorens ik aan dit model begon. Toch voelt het logisch dat een grotere tekentablet niet draadloos werkt. Gek he? Door de lange kabel die je erbij krijgt kan ik hem prima wegleggen aan de zijkant van mijn bureau. Aangezien het bureau een goede twee meter breed is maakt dat wel dat hij daarmee ook uit de weg ligt. En gewoon met de kabel eraan. Dus dat is eigenlijk prima. Het voelt voor mij niet logisch om hem mee te nemen in mijn tas naar mijn werk. Dat draadje eraan is dan eigenlijk helemaal geen issue.

Ik heb dan ook gemerkt dat het voor mij eigenlijk echt twee aparte apparaten zijn qua toepassing. De mini7w pak je er gewoon even bij, ook als je op de zaak werkt of beneden gaat zitten. De Deco 01 v2 is perfect om permanent aangesloten te zijn op mijn thuiswerkplek. Mis ik het draadloze aan dit model? Nee, eigenlijk op deze manier niet.

XP-Pen Deco 01v2 tech365 004

De belangrijkste vraag is denk ik: is dit een vervanger voor een whiteboard als je thuiswerkt. Voor mij is dat echt een “ja!”. Ook al is hij “slechts” bijna een A4-maatje groot, het is genoeg om in de buurt te hebben als je even wat wilt verduidelijken met een schets of notities. Het voelt natuurlijk aan om over het oppervlak te bewegen en alles wat je nodig hebt zit in de doos. Zelfs een grote hoeveelheid extra puntjes voor je stylus, kabel en diverse verloopstekkers. En dat voor net 60 dollar. En dat is ook een enorm belangrijk aspect. Het kost je niet direct een setje nieren om een tekentablet aan te schaffen.

Opvallend is dat je bij de Deco 01 een soort screenprotector krijgt zoals je kent van je smartphone. Die zat er bij de mini7W niet bij. Ook al beschadig je de tablet niet met de stylus (en ik heb aardig hard gekrast), maar gezien zijn formaat kun je er op je bureau wel per ongeluk iets op laten vallen. Ook met beschermer werkt alles nog helemaal prima.

Chromebook ondersteuning voor onderwijs

In het onderwijs wordt veel gebruik gemaakt van Chromebooks. De teken tablets van XP-Pen werken hier ook prima mee. Dit maakt ze dus ook geschikt voor in het onderwijs. Android smartphones worden ook ondersteund, al zie ik daar meer iets minder noodzaak voor.

Prijs en beschikbaarheid

De XP-Pen Deco 01 v2 is per direct verkrijgbaar voor een prijs van $59,99 (€50) en is te bestellen via Bol.com en AliExpress.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button