Netwerkapparatuur

Review: TRENDnet TPE-TG50ES Gigabit EdgeSmart PoE+ switch

Wie kent het probleem niet, je hebt meer apparaten in huis dan dat je vrije poorten op je router hebt. Helemaal als je net zo’n nerd bent als ik. Een extra pc hier, een server-tje daar en dan nemen we ook nog een extra access point voor Wi-Fi op zolder. Probleem? Nee hoor, tijd voor een extra netwerkswitch. Voor deze review ga ik aan de slag met de TRENDnet TPE-TG50ES Gigabit EdgeSmart PoE+ switch. Aardig mond vol als je het mij vraagt.

TRENDnet TPE-TG50ES tech365 001

Netwerkaansluitingen, waarom zou je die nog gebruiken als je Wi-FI in huis hebt? Voor mij persoonlijk is dit nog steeds de beste manier om een zo stabiel en snel mogelijke verbinding te hebben in mijn werkruimte. Sterker nog, inmiddels heb ik mijn huidige switch alweer uitgebreid en hierbij kwam de TRENDnet switch goed van pas. Het model dat TRENDnet mij stuurde is een zogenaamd “manged” model. Dit wil zeggen dat de switch niet alleen zijn werk doet als je hem aan zet, maar je ook controle kunt uitoefen over hoe hij dit doet. Bijvoorbeeld door het meegeven van specifieke VLAN id’s op een poort, of Quality of Service om bepaalde soorten verkeer te beïnvloeden. Kortom, een must have voor iemand die serieus bezig is met zijn thuis of bedrijfsnetwerk.

Het feit dat de switch managed is, is niet het enige bijzondere aan dit model. Hij is ook voorzien van PoE+ functionaliteit. PoE+, ook wel bekend als Power over Ethernet Plus, is een technologie die het mogelijk maakt om apparaten te voorzien van spanning over de Ethernet-aansluiting. Die kom je veel tegen bij IP-camera’s. Door de camera een de buitengevel te plaatsen en een netwerkkabel te trekken naar de switch, heb je niet alleen verbinding met het netwerk maar ook direct spanning op de camera. Dit scheelt weer een extra draad trekken voor de stroomvoorziening. Hetzelfde vinden we ook veel bij Wi-FI Access Points. Met PoE+ op dit model is het mogelijk om 31W aan vermogen te leveren voor een aangesloten apparaat.

TRENDnet TPE-TG50ES tech365 003

Een goede managed switch heeft voor mij een aantal eisen waaraan hij moet voldoen. Allereerst natuurlijk de beloofd snelheid, maar over het algemeen lukt dit altijd wel. Het tweede is een goed en stabiel beheerportaal. Hier wordt hij bij sommige merken al wat lastiger, hoe gek dat ook klinkt. Als laatste wil ik uitgebreide mogelijkheden als het gaat om het configureren van de poorten, virtuele netwerken (VLAN) en het kunnen bundelen van meerdere poorten tot één als een LACP-trunk. Mocht je LACP niet kennen, dit kan ingezet worden uit het oogpunt van hogere beschikbaarheid of hogere doorvoersnelheid.

TRENDnet TPE-TG50ES tech365 004

Goed, even terug naar dit specifieke model. TRENDnet zet met dit model uit haar EdgeSmart-serie een 5-poorts switch op de markt. De switch is voorzien van PoE+ met een totaal power budget verdeeld over maximaal 4-poorten. Een van de poorten is dus niet voorzien van PoE+ ondersteuning en dit maakt hem ideaal als uplink naar een andere switch of router. Je hebt op deze poort immers geen stroomvoorziening nodig en het zou zonde zijn om hier een PoE-poort voor te gebruiken. Hij ondersteund 10Gbps als maximale switch capaciteit en als je even snel rekent dan kom je op 5 x 2Gbps uit. Zo moeilijk zijn switches niet, toch?

Ik had het eerder al over de verschillende netwerkfunctionaliteiten die ik verwacht op een managed switch. TRENDnet heeft zeker niet bespaard op functionaliteit en volgens de specificaties mogen we alles verwachten op dit model. Zo biedt hij ondersteuning voor VLAN’s, zowel op untagged als tagged en is er speciale ondersteuning voor Voice Over IP VLAN’s. Ook Link Aggregation (LACP) staat op de spec-list en ook al kun je maar 1 LACP groep aanmaken, het kan dus wel. Dit is naar verwachting niet snel een belemmering, want aangezien hij maar 5 poorten heeft is de kans niet groot dat je verschillende LCAP-trunks gaat gebruiken. Quality of Service, ofwel bandbreedte garantie voor specifieke poorten of diensten, biedt hij ook. Nu alleen nog de vraag of dit model ook is voorzien van ondersteuning voor het Spanning Tree Protocol (STP). Uiteraard, zowel STP als RSTP zijn in te schakelen om te voorkomen dat lussen in het netwerk voor overlast zorgen. Kortom, dit kleine “ding” heeft eigenlijk alles wat je nodig hebt in een managed switch.

TRENDnet TPE-TG50ES tech365 006

Voor het installeren en beheren van de switch heeft TRENDnet een webinterface ingebouwd. Ze hebben online zelfs een emulator waarmee je alvast een kijkje kan nemen hoe het eruit ziet. Het is niet mogelijk om via telnet or SSH-verbinding te maken. Vanuit de webinterface kan je eigenlijk alles configureren, evenals het bijwerken van de firmware en het maken en terugzetten van back-ups. Voor beheer is het ook mogelijk om SNMP en Port-monitoring in te schakelen. Misschien voor thuis iets minder van belang, tenzij je net als ik gewoon een onwijze nerd bent, maar voor bedrijven wel weer handig.

TRENDnet TPE-TG50ES tech365 008

 Aan de voorzijde van de switch wordt door middel van led’s aangegeven wat de status van een poort is. De poorten zelf bevinden zich aan de achterzijde van de compacte behuizing. Over de behuizing gesproken, die niet voorzien van een actieve ventilator. Je hoeft dus niet bang te zijn om hem te horen onder je bureau of kast.

Wat zit er in de doos?

  • TPE-TG50ES
  • Beknopt installatie gids
  • Power adapter (48V DC, 0.8A)
  • Voedingskabel 230V
TRENDnet TPE-TG50ES tech365 007

TRENDnet TGE-TG50ES EdgeSmart switch in de praktijk

De specificaties zijn veelbelovend, maar in de praktijk wordt het pas echt zien of de functionaliteit echt wel zo bruikbaar is als dat TRENDnet zegt. Nu is het wel zo dat tot dusver toe alle producten van TRENDnet keurig haar beloften nakwamen. Het voordeel van de twijfel is op voorhand dus niet geheel onverwacht.

TRENDnet TPE-TG50ES tech365 002

Basisinstallatie en configuratie

Als eerste is het zaak om de power adapter aan te sluiten op het lichtnet en vervolgens op de switch zelf. Dit zorgt ervoor dat binnen de switch binnen no-time al klaar is voor gebruik. De eerste stap is verbinding maken. Ik sluit de netwerkkabel van mijn computer aan op de switch en gebruik de poort zonder PoE om hem aan mijn andere switch te koppelen. Vervolgens stel ik de netwerkkaart van mijn computer in op het IP-adres 192.168.10.201, aangezien de switch 192.168.10.200 heeft en beide apparaten in hetzelfde subnet moeten zitten.

Met dit IP-adres geconfigureerd kan ik de managementwebsite benaderen en opstarten. De gebruikersnaam en wachtwoord zijn vanaf de fabriek ingesteld op admin/admin.

Eenmaal in de webinterface krijg je op de startpagina basisinformatie over de switch. Aangezien je wilt starten met een volledig bijgewerkte firmware is het raadzaam om als eerste de firmware bij te werken naar de meest recente versie. Onder Tools vind je Firmware Upgrade waar je dit kan regelen.

Als de firmware is bijgewerkt dan zijn er nog een aantal instellingen die je wilt aanpassen alvorens hem verder te configureren in het netwerk. Zo kan je de switch voorzien van een naam, wat handig is als je hem tegenkomt in je firewall of netwerkmonitoring bijvoorbeeld, maar ook het IP-adres dat de switch heeft. Standaard is hij ingesteld op een statisch IP-adres, maar het kan ook via DHCP. Wel is het dan verstandig om een reservering aan te maken zodat je niet hoeft te raden of zoeken wat het IP-adres is van de webinterface. Als laatste heb ik de time-out van de webinterface ook iets langer ingesteld, aangezien 3 minuten wel aardig kort is. Je kan al deze instellingen vinden onder het menu item “System”.

Netwerk configuratie

Met de basisinstallatie afgerond komen we uit op het meest interessante onderdeel: de netwerkconfiguratie. Zoals ik eerder al schreef is dit model voorzien van allerlei handige functies die je kunnen helpen om je netwerk goed en slim op te bouwen.

Bij Physical Interfaces kan je iedere poort in- of uitschakelen, de modus instellen en flow control activeren. In veel gevallen hoef je hier eigenlijk niets de doen, tenzij je bijvoorbeeld een ongebruikte poort standaard wilt uitschakelen. De Mode geeft je de mogelijkheid om te bepalen welke duplex instellingen je wilt hanteren. Ook hier is auto vaak een prima instelling zodat de poort zelf vaststelt wat de gezamenlijke snelheid wordt. Flow Control geeft de mogelijkheid tot het pauzeren van netwerkverkeer om packet loss te voorkomen, maar is wel iets dat vaak afgeraden wordt om te activeren. TRENDnet zet het in ieder geval standaard in de software niet aan.

TRENDnet Switch 06

Een lus in je netwerk is een ramp. Niet alleen zorgt het voor overlast, maar het is ook vaak lastig op te sporen. Spanning Tree is een technologie die het mogelijk maakt om te voorkomen dat zo’n lus impact heeft op de prestaties en beschikbaarheid van een netwerk. Het kan dus ingrijpen waar nodig. Je kan STP/RSTP inschakelen en configureren om te bepalen hoe het voor jouw netwerk moet handelen.

Trunks zijn handig voor wanneer je meerdere poorten wilt bundelen. Niet te verwarren met een trunk waarbij alle VLAN’s beschikbaar zijn. Binnen de switch is het mogelijk om te bepalen welke poorten onderdeel worden van een zogenaamde Channel Group en hiermee als een logische verbinding gaan fungeren. Activeer Link Aggregation en selecteer de gewenste poorten voor je trunk.

TRENDnet Switch 09

Mirroring is een methode die vaak gebruikt wordt om verkeersinspectie te kunnen doen. Zo kan je al het netwerkverkeer over een specifieke poorten kopieeren naar een andere poort. Bijvoorbeeld een poort waar je een netwerksniffer gebruikt. Aangezien het verkeer in de switch gekopieerd wordt merkt de ontvangen van de netwerkpakketten hier niets van. Handig voor onderzoek of securityoplossingen. Activeer Port Mirroring en bepaald daarna welke bron poort je wilt kopiëren naar welke bestemmingspoort.

TRENDnet Switch 10

Virtual LAN, oftewel VLANs, zijn een ideale manier om netwerken te segmenteren. Bijvoorbeeld om dat het logisch is om ze te scheiden, of juist omdat het vanuit beveiligingsoogpunt essentieel is. Je kan VLANs aanmaken en zowel untagged als tagged toevoegen aan een poort. Uiteraard is er slechts 1 VLAN untagged, maar kun je er meerdere tagged aanleveren. Voor dit geval heb ik een DATA VLAN 10 aangemaakt en tagged aangeboden op poort 2. Untagged komt keurig VLAN 1 mee.

TRENDnet Switch 11

Als de switch gebruikt wordt in een omgeving waar ook Voice Over IP aanwezig is dan is het raadzaam om dit ook in de switch te configureren. Door in het Voice VLAN menu het gewenste VLAN te kiezen waarover het VOIP verkeer gaat kan je vervolgens ook de Quality of Service instellen. Dit garandeert de voorrang van het VOIP-verkeer over het reguliere verkeer.

TRENDnet Switch 12

Niet iedere poort zal in de praktijk even belangrijk zijn als je kijkt naar het netwerkverkeer. Het is dan ook erg handig dat je per poort kunt bepalen wat de prioriteit is.

TRENDnet Switch 13

Aangezien dit model voorzien is van Power over Ethernet Plus (PoE+) met een vermogensbudget van 31W is het handig om te kunnen zien hoeveel vermogen er wordt gebruikt en wat er nog beschikbaar is. Bijvoorbeeld na het aansluiten van een IP-camera. In de switch wordt duidelijk aangegeven wat het budget, verbruik en beschikbare vermogen is.

TRENDnet Switch 14

Indien je wat meer controle wilt over hoe de switch omgaat met het uitdelen van vermogen over de verschillende poorten kan je een aantal parameters aanpassen op dit vlak. Zo is PoE per poort aan of uit te zetten en kan je het maximale vermogen vastzetten. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je een draadloos Access Point aansluit da de volle 30W nodig heeft. Je configureert die poort als zijnde de enige PoE-poort, of bepaald het maximum van andere poorten als je bijvoorbeeld 2 x 15W nodig hebt.

TRENDnet Switch 15

Nadat je alles naar wens ingesteld hebt komt er nog een laatste belangrijke taak voorbij. Namelijk het maken van een back-up van je configuratie. Niet vergeten dus! Een andere handige tool in deze switch is de Cable Diagnostics tool. Hiermee kun je meten wat de kabellente is van een specifieke poort.

Compact, stil en zeer compleet

Dit model is misschien compact van formaat, maar alles wat ik zoek zit erin. Het werken met VLAN’s gaat zonder slag of stoot en de verbinding is snel en stabiel. Ook de webinterface is prima in gebruik en hier kunnen nog een aantal grote enterprise merken een voorbeeld aan nemen. Je merkt dat er wat kleine restricties zijn waar je hoogstwaarschijnlijk nooit tegenaan zult lopen. Bijvoorbeeld het feit dat je maar één LACP-groep kunt aanmaken. Maar zoals ik eerder al schreef, het is een 5-poorts switch, hoeveel trunks had je willen hebben? Buiten dit heb je echt goede controle over alle functies en kan je zelfs door port-monitoring verkeer sniffen via een vaste poort.  

TRENDnet TPE-TG50ES tech365 005

Het is wel belangrijk om rekening te houden met het vermogen dat voor PoE+ beschikbaar is. Er wordt gesproken over een 31W-budget. Dit wil zeggen dat je dit vermogen maximaal kunt gebruiken voor alle poort in zijn totaliteit. De meegeleverde voedingsadapter levert 48V met maximaal 0,8A. Zoals je wellicht weet kun je hiermee het vermogen uitrekenen met P=U*I, dus 48 * 0,8 = 38,4W. Een klein beetje vermogen is voor de switch zelf en voilà, je houdt 31W over voor je PoE+.

TRENDnet TPE-TG50ES tech365 009

Wanneer je opzoek bent naar een complete en vooral compacte switch voorzien van uitgebreide netwerkfuncties, dan zit je met de TG-50ES goed. Want er komt nog een extra factor om de hoek kijken. En dat is de prijs. Want deze kleine alleskunner kost net iets meer dan $80. En dat is een hele scherpe prijs als je het mij vraagt.

Prijs en beschikbaarheid

DE TRENDnet TPE-TG50ES EdgeSmart PoE+ switch is per direct verkrijgbaar voor een prijs van $82. Je kan onder andere bestellen via de website van TRENDnet of via TRENDnet dealers.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button