Computers en tablets

Review: TRENDnet TK-240DP KVM-Switch, eenvoudig schakelen tussen werkplekken

Sinds het thuiswerken heb ik regelmatig iets aan mijn thuiswerkplek verandert. Niet zo heel gek, want net als bij vele was de plek nooit ingericht om permanent in gebruikt te nemen. Ja er stond een bureau, een breedbeeldscherm, goed toetsenbord en muis, maar toch merk je bij langer gebruik dat sommige dingen gewoon niet handig zijn. Het begint eigenlijk met het feit dat mijn werkplek was gekoppeld aan mijn eigen pc.

Voor mijn werk heb ik een laptop. Gezien het feit dat beveiliging enorm belangrijk is gebruik ik het apparaat waarvoor hij bestemd is. Dus, foto- en videobewerking en wat ethical hacking doe ik op mijn laptop of pc, alles voor mijn werk op mijn laptop van de zaak. Maar constant kabels in en uit je laptop halen, want soms ben ik ook wel eens op kantoor, ging mij toch een beetje irriteren. Dat kan makkelijker. Ook maakte ik gebruik van een dongle voor mijn laptop, maar daardoor kon ik niet de volledige resolutie van mijn 34-inch breedbeeldscherm gebruiken. Pfffff, je snapt het al. Gelukkig kwam TRENDnet om de hoek kijken met een handige oplossing, de TK-240DP KVM-switch.

Weg met alle dubbele apparaten

Als je twee werkplekken wil combineren kun je kabeltjes blijven aansluiten, maar er is een makkelijkere manier. Een zogenaamde KVM-switch. De afkorting staat voor Keyboard, Video, Mouse en het stamt eigenlijk al uit de tijd dat we nog PS2-aansluitingen gebruikte voor toetsenborden en muizen. Ja, ik weet het. Ik word oud (hopelijk). Het verhaal achter een KVM-switch is dat je twee computers (of laptops) kunt verbinden met een enkele werkplek. Dus in mijn geval mijn eigen pc en werk laptop verbinden met het breedbeeldscherm, toetsenbord en muis. Geen geklooi meer met alles opprikken en opnieuw aansluiten.

Er zit natuurlijk wel een stukje techniek in zo’n KVM-switch. Om je een idee te geven hoe het werkt ga ik er nog even wat dieper op in. Mijn beeldscherm is voorzien van een DisplayPort-aansluiting. Die plug ik in de KVM-switch. Daarnaast heb ik een heerlijk set van Razer als toetsenbord en muis. Die prik ik ook in de KVM-switch. Dit zijn de centrale bronnen die ik wil kunnen verdelen tussen beide systemen. Nu is het enkel nog zaak om een USB-kabel van de KVM-switch in beide systemen te doen, samen met een DisplayPort-kabel. Wanneer ik in het weekend mijn eigen computer gebruik dan werkt alles zoals normaal. Ook al is mijn werk laptop nu ook aangesloten. Als het dan weer maandag is, dan switch ik over naar mijn andere werkplek door middel van een sneltoets op het toetsenbord. Op dat moment schakelt de KVM-switch naar de andere invoer en is mijn laptop verbonden met mijn toetsenbord, muis en beeldscherm. Hemels!

Dubbele schermen voor je werkplek? Geen probleem!

De TK-240DP KVM Switch van TRENDnet is krachtig genoeg om zelfs twee beeldschermen aan te sturen. Dus iedereen die gebruik maakt van een dual-monitor setup kan ook switchen. Er is zelfs een variant waar je 4 systemen aan kunt sluiten. Naast de aansluitingen die ik net al even de revue liet passeren is hij ook voorzien van een tweetal gedeelde USB-poorten. Alles wat je hierop aansluit is beschikbaar voor het actieve systeem. Dit is erg makkelijk voor het delen van een printer, kaartlezer, webcam of headset. Ook hiervoor hoef je dan niet meer met stekkers te klooien. Zelf heb ik hier mijn webcam en audio-interface op aan gesloten. Zo kan ik mijn monitor speakers ook gebruiken als ik op mijn werk laptop bezig ben. Ook voor headsets en microfoons met een 3,5mm jackplug kun je het hetzelfde doen.

Dit specifieke model van TRENDnet werkt voor monitoren met een DisplayPort-aansluiting. Er is ook een variant voor gebruikers van schermen met een DVI-aansluiting. Hij ondersteund DisplayPort 1.2 en is geschikt voor resoluties tot 3840×2160 bij 60Hz. Heb je een gaming monitor? Geen probleem, met een iets lagere resolutie van 2560×1440 ondersteund hij ook 144Hz als verversingssnelheid.

Wat zit er in de doos?

  • TRENDnet TK-240DP DisplayPort KVM Switch
  • Power adapter 9V
  • Quickstart gids

TRENDnet TK-240DP in de praktijk

Met een computer, een laptop, allerlei kabels en verloopstekkers kon ik niet wachten om met de TRENDnet TK-240DP aan de slag te gaan. Vroeger heb ik veel met dit soort switches gewerkt omdat mijn werkplek bestond uit een computer voor kantoorautomatisering en een aparte computer in een afgesloten netwerk voor beheer. Keurig gescheiden, maar wel te bedienen met een enkele monitor, toetsenbord en muis. Dus een KVM-switch was de eerste oplossing waar ik aan dacht voor dit thuiswerkprobleem.

Aansluiten is kinderspel

Het aansluiten van de KVM-switch lijkt misschien even ingewikkeld als je alle poorten ziet, maar dat valt echt mee. Als je goed kijkt zie je er drie groepen met aansluitingen zijn. Een voor de centrale componenten zoals de monitor, toetsenbord en muis, en dan twee groepen voor twee computersystemen. Ik had nog wat oude kabels liggen om te gebruiken maar ik merkte dat de kwaliteit onvoldoende was. Hoe je dat merkt? Haperingen! Dus ik heb een vers setje kabels gekocht een het geheel aangesloten.

Meer dan even “stekkeren” is het niet. Vervolgens sluit je de voedingsadapter aan en de switch is klaar voor gebruik. Boven op de switch zitten twee knoppen waarmee je kunt wisselen van actief systeem. Handig als hij op je bureau staat, maar aangezien ik niet van onnodige apparaten in het zicht houdt heb ik de KVM-switch netjes weggewerkt. Gelukkig is het op de TRENDnet KVM-switches mogelijk om ook met sneltoetsen te wisselen. Door twee keer op Scroll Lock toets te drukken (gebruik je die ook nog eens) en op het pijltje omhoog of omlaag wissel je tussen het actieve system. Veel makkelijker dan onder het bureau kruipen en op een knopje drukken. Aangezien de behuizing van sterk metaal is hoef je niet bang te zijn om hem ergens tussen te klemmen of een beugel omheen te maken.

Ideaal voor thuiswerkers met een dubbele werkplek

Inmiddels gebruik ik de TK-240DP KVM-switch een week of drie bijna dagelijks. En met veel plezier. Mijn bureau is weer lekker opgeruimd en mijn laptop staat aan de kant. Ongeacht of ik mijn vaste computer of laptop van de zaak gebruik, ik kan altijd mijn grote beeldscherm en mechanische toetsenbord gebruiken. En dat is toch wel heel erg lekker. Gedurende deze periode heeft de KVM-switch een keer gehad dat hij niet meer wilde schakelen met de sneltoets. Even de stekker van de adapter eruit en het was opgelost. Tja, als dat alles is. Verder doet hij altijd wat hij moet doen zonder slag of stoot. De twee gedeelde USB-poorten zaten al snel vol en in een van de poorten heb ik een kleine USB-switch aangesloten. Officieel niet ondersteund, maar 3 apparaten op de switch en 1 direct in de unit werkt ook gewoon.

De TK-240DP is met recht een aanrader voor iedereen die met hetzelfde probleem kampt als ik met thuiswerken. Maak het jezelf gemakkelijk en voeg een KVM-switch toe aan je setup. Ik weet zeker dat je er geen spijt van krijgt.

Prijs en beschikbaarheid

De TRENDnet TK-240DP is direct verkrijgbaar voor een prijs van $225,49, omgerekend zo’n €187. Er is ook een variant beschikbaar die geschikt is voor 4 apparaten, de TK-440DP. Houdt er rekening mee dat er geen kabels worden meegeleverd. Je kunt het kabelset direct mee bestellen met je order. Je moet dan 2 x de TK-CP06 toevoegen ($24/stuk).

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button