tech365
Teufel Ultima40 Active 2018 tech365nl 100

Review: Teufel Ultima 40 Active 2018

Mooie grote speakers in je woonkamer, ik kan er wel warm voor lopen. Helemaal als je ziet dat de versterker ingebouwd is en je ook geen extra apparatuur meer nodig hebt. Volgens Teufel zijn ze nog beter dan de eerste versie. Klinkt het te mooi om waar te zijn, of heeft Teufel er echt een schepje bovenop gedaan?

Persoonlijk ben ik dol op vloerstaande speakers

Voor het luisteren van een lekker stukje muziek heb ik een voorkeur voor vloerstaande speakers. Juist, van die grote zuilen. Naast het feit dat ik ze prachtig vind, zorgen ze ook vaak voor een wat vollere klank. Of jij ze ook graag in je woonkamer hebt staan, of liever kiest voor een soundbar of compacte satelliet speakers, is natuurlijk een heel persoonlijke keuze.

Teufel Ultima40 Active 2018 tech365nl 012

Meest verkochte speaker van Teufel

Teufel levert de Ultima serie inmiddels al aardig wat jaartjes. De uitvoering die ik heb getest gaat zijn tweede release in. Het verschil zit hem in het feit dat dit set een actief set is. Dit betekent dat de speakers actief worden aangestuurd door een eigen ingebouwde versterker. De standaard Ultima 40 vereist altijd een losse versterker. Ook hier weer een persoonlijk aspect, want het hebben van een ingebouwde versterker kent zijn voor- en nadelen. Het gebruik van een losse versterker uiteraard ook. Of het een beter is dan het ander kan ik voor jou niet beslissen. Uiteraard vertel ik je wel wat over de voor- en nadelen.

Zonder speakerroosters zijn ze het mooiste

Voor deze review heb ik de witte variant van de MK40 ontvangen van Teufel. Als we kijken naar de specificaties van de speakers dan verschilt de witte variant enkel qua kleur. Voor de rest is het set identiek aan de zwarte uitvoering. De meubels in mijn woonkamer zijn wit en tja, daar komt deze witte variant toch net wat lekkerder tot zijn recht. Wel heb ik de speakerroosters eraf gehaald. Waarom zou je zoiets moois verstoppen achter een rooster? Veiligheid natuurlijk, maar zonder de roosters zijn ze toch wel heel erg mooi!

Teufel Ultima40 Active 2018 tech365nl 001

Een van de nieuwe opties op deze Ultima’s is de dot matrix display. DE vorige serie had als nadeel dat je lastig kon zien welke invoermethode er actief was. Bijvoorbeeld Bluetooth of line-in. Teufel heeft deze feedback gehoord en de nieuwe serie voorzien van een display aan de voorzijde waarop je instellingen kunt aanpassen en je invoer kunt kiezen via de meegeleverde afstandsbediening. Aan de bovenzijden heb je nu ook een handig paneel waarmee je de invoer kunt kiezen en zien wat er nu geselecteerd is. Een kleine maar zeer handige toevoeging.

Teufel Ultima40 Active 2018 tech365nl 005

In een van de twee zuilen is de versterker ingebouwd. De andere is enkel een passieve speaker. Door beide speakers aan elkaar te koppelen zorgt maak je er een actief set van, zonder dat je verder nog apparatuur nodig hebt. Een perfecte alles in een oplossing. De ingebouwde klasse D-versterkers heeft een totaal vermogen van 260W. Dit stuurt hij uit in een 2 x 130W opzet voor beide units. Iedere unit is voorzien van een enkele 25mm tweeter met fase plug, een schitterend ogende 165mm mid-range speaker met kevlar membraan en chrome fase plug, en een tweetal 165mm woofers. In totaal heeft iedere zuil dus 4 speakers. De mid-range speaker springt het meest in het oog door zijn mooie koperkleurige membraan.

Teufel Ultima40 Active 2018 tech365nl 002

Neem je een kijkje aan de achterzijde van de speakers dan zie je dat Teufel ook hier een aanpassing heeft gedaan. De knoppen voor het regelen van de bass en treble zijn verdwenen, want met het display en de nieuwe afstandsbediening zijn die overbodig geworden. Ook de volumeknop is weg. Als extra uitgang is er nu een cinch-aansluiting aanwezig voor een optionele subwoofer. Dit wordt vooral interessant als je ook de losse satelliet speakers aanschaft. Hiermee wordt het set meer geschikt voor je bioscoopkamer of gameroom.

Teufel Ultima40 Active 2018 tech365nl 010

Door de diversiteit van de aansluitingen kun je op vijf verschillende manieren een apparaat verbinden met de Ultima. Als eerste heb je de beschikking over een stereo cinch-ingang. Handig voor wanneer je nog een oude platenspeler hebt staan voor wat vinyl. Verder zit er een HDMI-aansluiting op voor je tv, een optische aansluiting voor een gamingconsole en een micro-USB-aansluiting voor je pc. Dit is ook direct een ingebouwde USB 2.0-geluidskaart. Last, but not least, Bluetooth met aptX om lekker muziek te streamen in hoge kwaliteit.

Teufel Ultima40 Active 2018 tech365nl 007

De behuizing van de speakers is gemaakt van MDF en is verkrijgbaar in mat zwart en wit. Je moet er wel een beetje ruimte voor beschikbaar hebben want ze zijn maar liefst 106cm hoog, 21,5 cm breed, en 32cm diep. Geen kleine jongens die je in een krap appartementje nog even naast je tv zet. Kan wel, maar of ze dan echt mooi tot hun recht komen is een ander verhaal.

Teufel Ultima40 Active 2018 tech365nl 011

Wat zit er in de doos?

In dit geval is doos een understatement. Want het is een set van twee flinke dozen!

  • Vloerstaande speaker UL40 Active mk3 18.
  • Vloerstaande speaker UL40 mk3 18.
  • 5m rode speakerkabel.
  • 230V stroomkabel.
  • Afstandsbediening.
  • 2 x AAA-batterij.

Teufel Ultima 40 Active MK3 2018 in de praktijk

Als ik even in mijn geheugen graaf dan weet ik nog goed dat de Ultima’s erg fijn klonken. Met dat gevoel pakte ik de dozen uit en sloot de kabels aan. Het voordeel aan dit set is dat je echt nul kennis hoeft te hebben over versterkers en luidsprekers. Stekker in de actieve speaker, andere kant in het stopcontact. Even een speakerkabel van de linker naar de rechter en klaar ben je. Ja serieus, dit is echt het enige om dit set aan de gang te krijgen.

Teufel Ultima40 Active 2018 tech365nl 008

De keuze van Teufel om een set actieve speakers op de markt te brengen vind ik nog steeds een hele prettige. Met de inrichting van ons nieuwe huis wist ik van tevoren al dat ik geen grote versterkers meer ging plaatsen, bergen draden trekken en overal speakers hangen. Om die reden vind je op dit moment alleen nog een Teufel Soundbar in huis. Toch blijft een set vloerstaande speakers gewoon heerlijk om naar te luisteren en staan ze schitterend in de woonkamer. Maar zonder concessies te moeten doen over de apparatuur en kabels. Dit actieve set is de oplossing voor iedereen die hier net zo over denkt als ik.

Teufel Ultima40 Active 2018 tech365nl 013

De meeste tijd heb ik gebruikt gemaakt van de Bluetooth connectie vanuit Spotify. Via HDMI een film of tv kijken ging ook prima overigens, maar daar gebruik ik normaliter mijn soundbar voor. De verbinding is goed en constant, en ik heb geen problemen gehad zowel met een iOS als Android toestel. Je kunt de klank nog een beetje naar eigen inzicht aanpassen door middel van de regelbare bass en treble. Ik heb een huis met een stenen vloer en was dan ook blij dat ik de lage tonen iets kon terugdraaien. Het geheel geeft een mooi vol en warm geluid en als je wilt kun je hem lekker hard zetten zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. Het klinkt op deze grote Ultima’s gewoon ontzetten lekker. En dat is best een mooi iets als je kijkt naar de zeer scherpe prijs. Eigenlijk was er niets dat ik niet naar wens kon aanpassen met de Bass en Treble om het naar mijn zin te maken.

Teufel Ultima40 Active 2018 tech365nl 003

Als je net iets meer helderheid in de spraak wilt hebben, bijvoorbeeld bij een film of tv-serie, dan kun je Dynamore Virtual Center activeren. Dit kan eenvoudig vanaf de afstandsbediening en geeft net wat meer een boost aan spraak. Bij muziek luisteren heb ik het selectief gebruikt. Sommige meer vocale nummers profiteren van deze techniek, andere luisterde ik liever zonder. Het voordeel is dat je het eenvoudig weer uit kan schakelen en hiermee muziek luistert zoals jij dat wilt.

Teufel Ultima40 Active 2018 tech365nl 004

Over het algemeen ben ik zeer onder de indruk van dit set. Ik had ook niet anders verwacht na mijn ervaring met zijn voorganger. Het is goed om te zien dat Teufel de “puck” afstandsbediening heeft vervangen door een aluminium variant met normale knoppen, de regeling van het geluid heeft aangepast van de achterkant naar de afstandsbediening, en er een display op gemaakt heeft. Wel vind ik de display wat aan de grove kant voor de speaker. Het past wel in de lijn met producten van Teufel, maar dit had iets verfijnder gemogen van mij. Zet je de speakerroosters er weer op dan valt het wat minder op. Maar ja… zonder die roosters zijn ze nu eenmaal prachtig!

Teufel Ultima40 Active 2018 tech365nl 014

Met een prijs van €899 heb je met de Teufel Ultima 40 Active een absolute topper in de huiskamer staan. Er is altijd baas boven baas, maar als je kijkt naar de prijs van dit actieve set dan moet je echt je best doen om hier concurrentie voor te vinden. Wat mij betreft een absolute aanrader!

Prijs en beschikbaarheid

De Teufel Ultima 40 Active mk3 2018 is als set te bestellen voor een prijs van €899. Hij is uitsluitend verkrijgbaar in de webshop van Teufel, of in een van de brand stores.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen