Beeld en geluid

Review: Teufel REAL BLUE TWS2 in-ears

REAL BLUE TWS2 zeg je? Niet zo lang geleden schreef ik een review over de eerste Teufel REAL BLUE TWS van dit model en tot op de dag van vandaag gebruik ik het set nog dagelijks. Mooie balans bij het luisteren van muziek en prima voor de dagelijkse dosis Teams en Zoom meetings. Heb je dan nog behoefte aan een nieuwe versie? Tja, als je mijn blog kent dan weet je dat ik gek ben op nieuwe tech. Dus er is altijd ruimte voor een nieuw setje op de testbank. Say hi to the new REAL BLUE TWS2!

Lekker testen voor de release

Terwijl ik de review aan het schrijven ben luister ik naar een playlist op Spotify met de nieuwe REAL BLUE TWS2 in mijn oren. Het officiële persbericht van Teufel is nog niet gepubliceerd en dat maakt het extra leuk. Alsof je een nieuwe bioscoopfilm als eerste mag zien, zonder publiek. Ditmaal stuurde Teufel een witte variant op voor de review. Als je dit leest dan staat het persbericht er uiteraard wel.

Bluetooth 5.2 met ACC is de norm

In-ear koptelefoons zijn niet meer weg te denken, ook niet bij Teufel. Of het jouw ding is kan ik niet bepalen, maar ik ben een liefhebber. Neemt niet weg dat een fijne over-ear ook heerlijk is om muziek te luisteren. De REAL BLUE TWS2 oordopjes werken op basis van het Bluetooth 5.2 protocol en ondersteunen cd-kwaliteit audiostreaming van onder andere Spotify en andere streamingdiensten. Dat is vandaag de dag natuurlijk ook wel de norm. Je vraagt je soms toch af hoe ze al die technologie in z’n kleine behuizing krijgen, maar er zitten 12mm lineaire HD-drivers in met extra grote membranen. Dit zorgt ervoor dat je ze in staat zijn om je een hele goede ervaring aan lage tonen te leveren tot maar liefst 10Hz. En dat is best laag. Uiteraard zorgen dezelfde drivers ook voor een warme midden bereik en zuivere hoge tonen.

Klein, maar genoeg power

Kleine behuizing, 12mm drivers en dan nog plek voor een accu in ieder oor. Volledig opgeladen zorgen deze kleine accu’s ervoor dat je maar liefst 8 uur muziek kan luisteren zonder Active Noise Control (ANC) en 6 uur met. Aangezien de oordopjes opladen als ze in de opbergcase worden geplaatst hoe je hier niet meer over na te denken. In totaal heb je met een volle case en volle oordopjes maar liefst 25 uur accucapaciteit. De case opladen kan eenvoudig door middel van de USB-C-aansluiting aan de achterzijde.

Meeting proof met ondersteuning voor Teams, Zoom en Skype

Voor de Teams-tijgers, de zoom-giganten of de liefhebbers van eindeloos bellen is er ook bij dit model goed nieuws. Het kan allemaal. Handig bijkomend voordeel is dat je voor al dit geklets niet per se beide oordopjes in hoeft te hebben. Met een enkel dopje kan je alles op dit vlak doen en dat is best handig op kantoor. Ook ondersteund het set spraakbesturing via Google en of Siri. Door middel van de slimme touchcontrol bedien je de bijbehorende functies, zoals het activeren van Siri of het opnemen van een gesprek.

Hybrid Active Noise Control met transparantiemodus

Die slimme touchcontrol die ik net aanhaalde kan je ook gebruiken om de Active Hybrid Noise Cancelling te bedienen. Met recht een van de meest geweldige ontwikkelingen die koptelefoons in de laatste jaren hebben doorgemaakt. Wil je even focustijd? Of heb je geen zin in het gezwets van mensen om je heen in de trein? Met een druk op de knop activeer je de Active Noise Control en valt het omgevingsgeluid weg. Maar stel nou dat je toch even iets wil horen met je dopjes in. Bijvoorbeeld omdat er iets omgeroepen wordt op het station. Ook hier heeft Teufel met de TWS2 een oplossing voor. Je kan namelijk de transparantiemodus activeren waardoor juist het omgevingsgeluid hoorbaar wordt. Een tegenovergestelde Noise Cancelling zeg maar.

Compatible met Teufel Headphones app

Save the best for last? Dat mag je helemaal zelf beoordelen. Maar ik werd hier wel enthousiast van. De nieuwe REAL BLUE TWS2 is namelijk compatible met de Teufel Headphones app. Je koppelt het setje eenvoudig via Bluetooth aan je smartphone en kan door middel van de app het klankprofiel verder aanpassen naar je eigen wens en de Noise Cancelling bedienen. Dit is een nieuwe optie ten opzichte van de “oude” REAL BLUE TWS.

Wat zit er in de doos?

  • Teufel REAL BLUE TWS2 oordopjes
  • Teufel oplaad case
  • USB-C naar USB-A oplaadkabel
  • 4 extra setjes eartips
  • Beknopte handleiding

Teufel REAL BLUE TWS2 in de praktijk

Als ik de geluidskwaliteit van de TWS1 en TWS2 met elkaar moet vergelijken, dan heb ik toch meer nodig dan mijn oren. Hoe goed ik ook mijn best gedaan heb, ik hoor geen verschil. En dat is helemaal niet zo gek. Nu lijkt het mij onwaarschijnlijk dat iemand upgrade van een eerder model TWS naar de TWS2 puur vanwege de geluidskwaliteit. Nee, laat ik vooral vertellen hoe ik de TWS2 qua klank ervaar en niet vergelijken met het eerdere model.

Teufel heeft echt een eigen sound. Voor mij zit hem dat in de mooie balans tussen bijvoorbeeld lage tonen en het midden bereik. Je leest het vaker in mijn reviews, maar ik zoom graag in op het lage bereik. Vooral omdat er merken zijn die dit kunstmatig dik aanzetten om een flinke zware bass te veroorzaken. Dit gaat veelal ten koste van de echtheid van de klank. Dus die balans, daar houd ik van.

Voor het testen van audioproducten heb ik over tijd een mooie playlist samengesteld met verschillende soort muziek. Rapmuziek met een lange lage bass, Berlin Techno voor snellere rake klappen, maar ook snelle metal en zelfs wat akoestische nummers. Over de hele linie is het weer heerlijk om muziek te luisteren met de REAL BLUE TWS2. Het blijft indrukwekkend hoe zwaar en laag de bass is, zonder overdreven te klinken, maar ook hoe zuiver een gitaar solo kan klinken. Geen enkel gebied is uit balans en klinkt zoals het moet klinken. Dit kan voor een ander misschien wat neutraal klinken, maar voor muziekliefhebbers is dit toch hetgeen dat je zoekt.

Geluidskwaliteit is toch een van de meest belangrijke eigenschappen van een audioproduct. Maar als het om in-ears gaat bepaald ook de pasvorm een enorm groot deel van de ervaring. Het vorige model TWS zat al prima, maar vond ik iets wat glad. Bij het uit de case halen had ik steeds het gevoel dat ik ze zou laten vallen. Ik was dan ook blij verast toen ik de nieuwe TWS 2 vastpakte. Minder glad! Leuk om te zien dat zoiets kleins qua feedback zijn weg vindt naar de designers. Door middel van de meegeleverde wisselbare eartips passen ze eigenlijk altijd. Dit kan ik dan ook uit ervaring bevestigen, aangezien mijn dochter al snel doorhad dat de kleinste eartips het setje passend maakte. “Ik vind ze wel heel erg mooi en fijn zitten’. Tja, dan weet je als vader dat je het set alweer op je buik kan schrijven.

Een groot nieuw voordeel van de REAL BLUE TWS2 is toch wel de compatibiliteit met de Teufel Headphones-app. Ook al is er niets mis met het geluid, ik speel toch altijd graag met een equalizer om te zien of ik de sound nog meer eigen kan maken. Dit is nu mogelijk met de update van deze week. Grappig, want afgelopen zondag kreeg ik ze met geen mogelijkheid gekoppeld, maar na de update ging het vlekkeloos. De app was keurig op tijd voor de lancering bijgewerkt met ondersteuning, alleen was ik natuurlijk wat vroeger.

Dan hebben we nog de Hybrid Active Noise Cancelling. Het is altijd maar weer een verassing welke naam een merk geeft aan de functie. Bij de REAL BLUE TWS2 heb je de mogelijkheid  voor volledige actieve Noise Cancelling om het geluid van buiten te weren, of juist het omgevingsgeluid door te laten in de transparantiemodus. Wil je het even niet, dan schakel je het eenvoudig ook geheel uit.

Prijs en beschikbaarheid

Het nieuwe Teufel REAL BLUE TWS2 set is verkrijgbaar in Pure White en Night Black voor een prijs van €149,99. Bestellen kan eenvoudig in de Teufel webshop.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button