Beeld en geluid

Review: Teufel AIRY

De IFA in Berlijn was voor Teufel het moment voor het lanceren van een aantal nieuwe producten. Een tweetal heb je hier al voorbij zien komen, namelijk de Teufel CROSS en GO. De AIRY was de enige nieuwe koptelefoon van het Duitse merk en gericht op jongeren. Omdat je “jong” voelen op iedere leeftijd kan ging aan de slag met wat uurtjes luisterplezier met de AIRY. Is hij te ‘hip’ qua tonen, of is hij nog best lekker om naar te luisteren?

Teufel Airy tech365nl 002

Een koptelefoon die zich speciaal richt op een wat jonger publiek verschilt vaak flink in looks van de wat serieuzere koptelefoons. Of je het mooi vindt blijft altijd een persoonlijke keuze. Ook de klank is vaak wat anders. Het laag wordt wat dikker aangezet en neemt de overhand. Ook hier weer helemaal persoonlijk of je daar een liefhebber van bent. Andere eigenschappen zijn weer universeel. Zo moet hij vandaag de dag draadloos zijn, een lange accuduur hebben bij voorkeur aptX ondersteunen. Goed nieuws, de AIRY van Teufel heeft een vinkje bij al deze eigenschappen.

Teufel Airy tech365nl 008

Die AIRY, die was er toch al? Klopt als een zwerende vinger. De AIRY is niet geheel nieuw, maar heeft wel een upgrade gehad ten opzichte van het eerste model. Het zogenaamde 2018 model is nu inklapbaar, heeft aptX-ondersteuning gekregen en een verbeterde accuduur van 20 naar 30 uur, en weegt niet meer dan 165gram. How’s that for an upgrade!

Teufel Airy tech365nl 009

Vanuit Teufel kreeg ik de witte variant van de AIRY. En ik moet zeggen dat hij er best leuk uitziet. Inderdaad wat meer voor een jong publiek, maar niet op zo’n manier dat je als dertiger er niet mee over straat durft. Hij is wat slanker vormgegeven van bijvoorbeeld de duurdere REAL BLUE serie en dit maakt hem ook weer iets meer geschikt voor dames. Die kiezen vaak voor een wat minder grof en groot model. Hij is opvouwbaar en de oorschelpen klappen naar binnen. Handig voor onderweg en hij past hiermee eenvoudig in je tas. Teufel levert er ook een zogenaamde transporthoes bij. Dit is eigenlijk een soort zakje waar je hem in kunt bewaren om te voorkomen dat hij beschadigd.

Teufel Airy tech365nl 012

De witte uitvoering heeft grijze oorkussen en een klein rood accent in de vorm van een volumeregelaar. Je kunt tijdens het luisteren het volume simpelweg aanpassen door aan de volumeregelaar te draaien. Het leuke aan dit model is wel dat je er een aantal gekleurde ringen bij krijgt die je om de randen van de oorschelpen kunt doen. Zo is het mogelijk om de AIRY te voorzien van rode, groene of gele accenten. Een beetje je eigen personal touch zeg maar.

Teufel Airy tech365nl 004

Als je de AIRY wilt gebruiken met je smartphone, tablet of ander device, dan heb je twee mogelijkheden om hem aan te sluiten. Draadloos met ondersteuning voor aptX of traditioneel met een kabel. De kabel wordt overigens gewoon meegeleverd en is voorzien van de bekende 3,5mm jackplug. Als je de AIRY aanzet kan je hem direct pairen met je smartphone en is hij klaar om muziek af te spelen. Meer dan dat is het niet om ermee aan de slag te gaan. De AIRY is ook voorzien van echte knoppen voor de bediening. Persoonlijk vind ik die fijner dan de touchbediening van de REAL BLUE.

Teufel Airy tech365nl 010

Hoe klinkt de Teufel AIRY?

De Teufel AIRY in witte uitvoering ziet er lekker fris uit. Een model en look die zeker aanslaat bij jongeren. Eventueel kun je nog lekker een kleurtje toevoegen door middel van de meegeleverde ringen. Allemaal helemaal prima toch? Nou, laten we niet op de feiten vooruitlopen. Het gaat bij een koptelefoon immers niet alleen om de looks. De belangrijkste vraag gaat over de geluidskwaliteit: Hoe klinkt de Teufel AIRY?

Teufel Airy tech365nl 013

In ieder audioreview schrijf ik het en ook nu ga ik het weer herhalen: Of een koptelefoon lekker klinkt is echt iets persoonlijks. Dus mocht je de koptelefoon zelf willen hebben dan adviseer ik je om hem eerst goed te testen. Als je kijkt naar de doelgroep van de AIRY dan moet je bij het beluisteren van muziek rekening houden met een hele andere ervaring dan bijvoorbeeld de Teufel REAL BLUE. Ik gebruik een vaste playlist op Spotify waarin allerlei verschillende genres muziek zijn toegevoegd. Denk hierbij aan rap, rock, metal, EDM, hardstyle, dubstep en pop. Van alles wat dus eigenlijk.

Teufel Airy tech365nl 005

Dancemuziek, hardstyle en dubstep klinken op de AIRY lekker vol van lage tonen. Dit type muziek profiteert van wat extra toegevoegde lage tonen. En dat is precies hetgeen dat je heel goed merkt met de AIRY. Het laag is een beetje meer aangezet voor een diepere ervaring van de bass. Als je graag dit soort muziek luistert dan ervaar je hem vrij positief. Maarrrrr, wanneer je meer richting de rock, metal of pop gaat, dan mag die opgepompte bass een tikkeltje minder. Het wordt dan een beetje ’te’ voor mijn smaak. Maar nogmaals, dit moet je echt zien in verhouding met de doelgroep waarvoor de AIRY op de markt gezet is. Het is niet ’teveel’, maar meer ‘anders’. Wel krijg je een lekker vol bereik op de AIRY en dat is eigenlijk best opvallend goed voor een koptelefoon in dit segment en de scherpe prijs.

Teufel Airy tech365nl 014

Het feit dat er meer nadruk gelegd wordt op de lage tonen is niet per se nadelig. Het past bij het EDM-genre muziek en veel belangrijker is het feit hoe deze tonen zich staande houden. En dat is precies waar Teufel goed in is. Het aangezet laag klinkt misschien wat heftiger, maar het blijft wel goed en constant. Ook als je de muziek harder zet dan wordt de kwaliteit niet slechter. Dit is iets waar je in de praktijk soms toch teleurgesteld wordt. Prima koptelefoon voor een jonge doelgroep. Daarnaast vind ik hem in het wit ook nog eens lekker smoelen.

Teufel Airy tech365nl 007

Van mij had de micro-USB-aansluiting nog wel achter een wit rubbertje mogen zitten, maar de redelijk lage prijs moet natuurlijk ergens vandaan komen. De aansluiting zie je namelijk wel goed aan de achterzijde en oogt wat “cheap”. De pasvorm was voor mij niet heel prettig. De kussens drukte hard op mijn oren en dit ging ten koste van het comfort. Het is dus belangrijk om vooraf even te proberen of hij lekker zit.

Teufel Airy tech365nl 006

Prijs en beschikbaarheid

De Teufel AIRY is binnenkort verkrijgbaar voor een prijs van €149,99. Je kunt hem online bestellen in de webshop van Teufel en naar verwachting worden de eerste exemplaren begin februari geleverd. Je kunt de producten van Teufel binnen 8 weken retour sturen mochten ze niet bevallen.

Teufel Airy tech365nl 003
Teufel Airy tech365nl 011

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button