Smart-home

Review: tado° Smart Thermostat

Het is koud buiten. Je gaat na een lange werkdag naar huis en als je binnenkomt is het verre van lekker warm. Wie zit hier nou op te wachten? Maar waarom zet je de verwarming niet alvast aan als je onderweg bent? Of beter nog, laat je thermostaat dit voor je regelen. De tado° thermostaat is slimme thermostaat met handige functie om te zorgen dat jij meer comfort hebt als je thuiskomt. Nieuwsgierig of de slimme thermostaat van tado° iets voor jou is? Ik denk het wel!

tado slimme thermostaat tech365nl 001

Comfort in huis, zo energiezuinig mogelijk

Vandaag de dag heb je een aantal keuzes als het gaat om slimme thermostaten. Ik gebruik al een aantal jaar de slimme thermostaat van Nest, om maar een voorbeeld te noemen. Maar ook bekende merken als Honeywell maken slimme thermostaten. In essentie helpen deze apparaten om het jou zo comfortabel mogelijk te maken in je woning. Nee, ze brengen niet je pantoffels en de krant van vandaag, maar kunnen wel zorgen voor een optimale temperatuur, leren van jouw voorkeuren om die te bereiken, en doen hun best om ook nog eens energie te besparen. En zoals je in de titel al kunt lezen heeft het Duitse tado° ook zo’n thermostaat.

tado slimme thermostaat tech365nl 002

De slimme thermostaat van tado° die ik heb getest komt in een zogenaamd starters set. Dit bestaat uit een tweetal onderdelen en de benodigde installatiematerialen. Klinkt heel ruig, maar dit zijn enkel een paar pluggen en schroeven. Het basisdeel is de thermostaat zelf. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Nest thermostaat is er in dit set geen basisunit bij je ketel en een losse thermostaat. De tado° thermostaat is eigenlijk alles in een. De bedoeling is dat je hem op de plaats van je huidige thermostaat monteert. Dit is niet verplicht, maar het zit hem vooral in het feit dat je een directe bedrade connectie met je ketel nodig hebt. Je kan er ook voor kiezen om hem ergens anders te monteren. Je moet dan wel een nieuwe draad naar je ketel hebben liggen of trekken. Draadloos kan wel, maar dan heb je de optionele extensiekit nodig. Hierover straks meer.

tado slimme thermostaat tech365nl 003

Geen opvallend ‘ding’ aan je muur

Goed, een basisunit dus. tado° heeft gekozen voor een rustige look van de thermostaat. Het is op het oog niet meer dan een platte witte behuizing van net geen twee centimeter dik. Als je op de ronde knop drukt dan geeft de matrixdisplay de huidige temperatuur weer en na een paar seconden springt hij naar de door jou gekozen temperatuur. Hierbij krijg je ook de mogelijkheid om deze temperatuur aan te passen door middel van twee pijltjes. Meer gekkigheid zit er eigenlijk op het eerste gezicht niet op. De slimme opties zitten namelijk in de software die je via je computer, smartphone, of tablet kunt gebruiken. Maar voordat je hiermee aan de slag kunt moet je de meegeleverde internetbridge aansluiten. Dit kleine handige apparaatje zorgt ervoor dat je de tado° thermostaat kunt verbinden met het internet.

tado slimme thermostaat tech365nl 004

De internetbrigde is onderdeel van het starters set. Het enige dat je nodig hebt is een aansluiting op je router of switch die in verbinding staat met het internet. Daarnaast ontvangt hij via een micro-USB-aansluiting zijn stroom, dus een stopcontact in de buurt is noodzakelijk. Je kunt hem bijvoorbeeld in je meterkast hangen, of ergens achter een kastje. Met een formaat van acht bij twee centimeter is hij erg compact. Wanneer de bridge een verbinding heeft met het internet kun je hem draadloos koppelen aan de slimme thermostaat. Hiermee is de keten rond en is de tado° thermostaat ook vanaf bijvoorbeeld je smartphone te gebruiken.

tado slimme thermostaat tech365nl 011

Makkelijk instelbaar via de tado°-app

De speciale app (of via de website van tado°) geeft je niet alleen toegang tot je thermostaat om hem op afstand te bedienen. Het wordt hiermee namelijk ook mogelijk om de geavanceerde instellingen van de thermostaat te gebruiken. Denk hierbij aan een schema met jouw voorkeurstemperaturen, geofencing (locatie gericht sturen), aanpassing op basis van weersvoorspellingen, of een volledig automatische besturing van je thermostaat. Hier zie je dus de slimmigheden om de hoek komen kijken. Sluit je de internetbridge niet aan dan werkt de thermostaat nog steeds, echter alleen met bediening op de unit zelf.

tado app schema

Wat maakt de tado° thermostaat slim?

“Mijn oude thermostaat kan ook met een schema werken”. “Een app heb ik al jaren”. Allemaal waar, maar dit is niet hetgeen waardoor tado° haar thermostaat een slimme thermostaat noemt. Er zit meer achter dan alleen een schema. Daarnaast zijn enkele verschillen met bestaande slimme thermostaten van andere merken.

Als je kijkt naar de onderdelen die zorgen voor het ‘slimme’-stempeltje dan kom je onderstaande tegen:

 • Open raam detectie; Detecteert de thermostaat een open raam dan wordt automatisch de verwarming uitgeschakeld. Dit zorgt ervoor dat je geen onnodige stookkosten hebt omdat de temperatuur daalt door het open raam.
 • Air comfort; Is het te vochtig in een ruimte of is de kwaliteit te laag? De app van tado° adviseert je om een optimale gezonde lucht in huis te hebben en waarschuwt je bijvoorbeeld voor schimmelvorming bij teveel vocht.
 • Geo-locatie; Is er niemand thuis? Dan gaat de verwarming uit. Je kunt hierbij wel handig een zone selecteren die je wilt aanhouden om “thuis” te blijven. Stel je bent een half uurtje bij de buren dan kan de thermostaat je nog beschouwen als thuis. Idem voor thuiskomen. Het werkt ook omgekeerd waarbij de verwarming automatisch ingeschakeld kan worden als je arriveert.
 • Werkt met HomeKit; Ondersteuning voor Alexa en Google Assistant kom je vaak tegen, maar HomeKit ondersteuning niet. tado° kan wel communiceren met Apple’s HomeKit.
tado app geofencing

Naast de slimme functies van de thermostaat ondersteunt hij hardwarematig ook de meeste typen verwarmingsketels. Aan/uit schakelen is de meest basissturing die er is, aangevuld met Open Therm en zelfs digitale businterfaces. Kortom, de kans dat jouw ketel niet samenwerkt met de thermostaat is dus heel erg klein.

Uitbreidbaar met slimme radiatorknoppen

Naast het starters set is het systeem van tado° ook uit te breiden met slimme draadloze radiatorknoppen. Dit is redelijk uniek als je kijkt naar de concurrentie. Naast het feit dat de knoppen er onwijs mooi uitzien (zonder gekheid!), zijn ze digitaal instelbaar en geven zij de ingestelde temperatuurt weer op de ingebouwde matrixdisplay. Dit stelt je in staat om de gewenste temperatuur per ruimte in te stellen via de app.

Wat zit er in de doos?

In mijn geval heb ik het tado° slimme thermostaat V3 starters set ontvangen. In dit set krijg je het volgende geleverd:

 • Slimme thermostaat V3.
 • Internetbridge.
 • UTP-kabel voor aansluiting op router of switch.
 • micro-USB-kabel met adapter (EU en UK).
 • Pluggen (2x) en schroeven (2x) voor montage.
 • Stickers voor bedrading.
 • Dubbelzijdig tape (2x).
 • AAA-batterijen voor thermostaat (3x).

tado° slimme thermostaat in de praktijk

Het set van tado° ziet er in eerste instantie keurig uit. Je krijgt alle benodigdheden meegeleverd en kunt hiermee direct aan de slag. Voor de installatiehandleiding heb je wel een smartphone, tablet of computer nodig want die wordt niet meegeleverd. Geen probleem als je het mij vraagt want in negen van de tien gevallen belanden die uiteindelijk toch in de prullenbak en worden nooit bijgewerkt. Door middel van een QR-code is het wel mogelijk om snel naar de installatie toe te gaan.

Instructieboekje? Gewoon een handige wizard op je smartphone.

Ik ben niet zo van de handleidingen en de boekjes, maar bij het testen van producten volg ik ze expres tot op de letter. Want het feit dat ik het snap en het boekje misschien niet nodig heb wil niet zeggen dat dit voor een ander ook zo is. Goed, de installatie wizard van tado° is keurig. Iedere stap die je moet zetten is beschreven en zo loop je door het totale proces heen. Het is belangrijk om de wizard ook helemaal af te maken. In een later stadium krijg je anders meldingen dat dit niet gebeurd is. Het is wel zaak goed te kijken naar hoe je aansturing van je ketel nu is geregeld. In mijn geval is het een normale directe aansluiting via een stuurdraad (2-draads rood/blauw). “Maar jij had toch een draadloze Nest thermostaat?”. Ja, maar die is even omzeild en hierdoor is er weer gewoon een simpele basisopstelling aanwezig.

tado slimme thermostaat tech365nl 006

Installeren van de thermostaat

Als eerste haal je de stekker van je ketel uit het stopcontact. Dit puur uit voorzorg. In principe zijn de stuurdraden niet gevaarlijk, want als ze tegen elkaar aankomen zegt dit enkel “ga maar verwarmen” tegen je ketel. Een kamerthermostaat doet in principe niets anders dan dat. Dit is ook de welbekende “klik” van het relais dat je hoort als hij aanspringt. Klik de achterplaat los van de thermostaat zodat je die eerst kunt monteren. Vervolgens haal je de stuurdraad door de achterplaat heen en monteer je hem op de muur. Er komt geen olifant aan te hangen dus een tweetal schroeven is echt voldoende. De twee aders van je draad sluit je vervolgens aan op de plus- en minklemmen op het connectieblok.

tado slimme thermostaat tech365nl 007

Met de achterplaat op zijn plek hoe je alleen nog maar te zorgen dat de thermostaat zelf klaar is voor actie. Trek het lipje bij het batterijcompartiment eruit en zorg dat alle drie de batterijen juist zijn geplaatst. Mocht je snel even op de knop willen drukken om te checken of hij het al doet dan krijg je weinig te zien. De thermostaat reageert pas, evenals het display, als hij op de achterplaat is geklikt. Klik hem op de achterplaat en druk op de ronde knop aan de voorkant om te controleren of hij werk. Als het goed is zie je nu huidige temperatuur verschijnen. Nu nog even de stekker van de ketel weer in het stopcontact en je bent klaar voor de installatie van de internetbridge.

tado slimme thermostaat tech365nl 009
Temperatuur in huis
tado slimme thermostaat tech365nl 010
Gewenste temperatuur

De internetbridge installeer je meestal vlak naast je router voor toegang tot het internet. In mijn thuisnetwerk gaat dit iets anders maar hoe dat eruit ziet verschilt per huis. Ik ga hier verder ook niet te diep op in, puur om te zorgen dat je een eigen invulling kunt geven aan dit plaatje. Sluit de micro-USB-kabel aan op de bridge, en steek de stekker van de adapter in het stopcontact. Dit zorgt ervoor dat de bridge kan opstarten en werkt. Nu is het enkel nog zaak om hem via de ethernetkabel aan te sluiten op je router. Meer dan een stekkertje erin klikken is dit niet. Na een korte tijd zal de bridge opgestart zijn en verbinding hebben met het internet. Dit kun je zelf controleren doormiddel van de lampjes op de bridge.

tado slimme thermostaat tech365nl 005

In de app van tado° kun je beide apparaten toevoegen op basis van het serienummer en een toegangscode. Tijdens dit proces ga je ook de thermostaat koppelen aan de bridge. Houdt, wanneer de app die aangeeft, de ronde knop aan de voorkant drie seconden ingedrukt tot het ‘pairing’-icoon verschijnt en koppel de thermostaat aan de bridge. Als dit is afgerond dan heb je toegang tot je thermostaat via je smartphone, tablet of browser.

tado slimme thermostaat tech365nl 008

Nu is het enkel nog zaak om eventuele geavanceerde functies in te stellen. Wil je dat je thermostaat op bepaalde dagen zelf zorgt voor de gewenste temperatuur? En tot wanneer moet het die temperatuur blijven? Of vind je het fijner als hij het helemaal zelf voor je regelt en leert? Dit alles doe je in de app. Het instellen is eenvoudig en duidelijk opgebouwd. Dit is ook het geval voor het regelen van de temperatuur vanaf mijn iPhone. De mogelijkheid om naast de gewenste temperatuur ook de duur van de voorkeur aan te geven vond ik erg slim gekozen en mis ik op mijn Nest bijvoorbeeld. Zet je hem ’s avonds een graad hoger dan kun je aangeven dat je dit voor maximaal een uur wilt omdat je toch rond die tijd naar bed gaat. Slim!

tado app temperatuur regelen
Pas de temperatuur eenvoudig aan door de slider omhoog of omlaag te swipen. Na het aanpassen kun je ook de duur nog veranderen

Iedereen kan overweg met de
slimme thermostaat van tado°

Het gebruik van de tado° slimme thermostaat is zeer laagdrempelig en prima bruikbaar voor techneuten en niet techneuten. Zelfs je minder handige ouders (mocht je die hebben) komen hier echt wel uit. En dat is een goede eigenschap van het product. Wat ik wel een minder eigenschap vind ten opzichte van bijvoorbeeld Nest is het feit dat je een abonnement nodig hebt voor enkele van de slimme functies, zoals geofencing. Ook al is het maar €3/maand, het is toch weer een abonnement. Gebruik je de tado° thermostaat 5 jaar dan ben je naast de eenmalige aanschaf van €180 ook nog eens €125 kwijt voor vijf jaar een jaarabonnement (korting t.o.v. per maand). En had je hem dan toch graag draadloos willen verbinden met je ketel dan komt er nog eens €100 bij. Heb je eventueel nog een muurplaat nodig voor de montage, bijvoorbeeld omdat je oude thermostaat heeft gezorgd voor verkleuring, dan komt dit er ook nog los bij voor €20. Ter vergelijk, de Nest thermostaat kost nu €225 en heeft dit allemaal standaard in een set zonder bijkomend abonnement. Dit is iets dat mij persoonlijk zou weerhouden om hem aan te schaffen.

Los van de prijsdiscussie is het echt wel een goed product. De tado° thermostaat is niet opzichtig in je woonkamer en valt mooi weg tegen de muur, is eenvoudig te bedienen en bied je uitgebreide mogelijkheden voor het slim maken van de thermostaat en eventueel je radiatoren door middel van de optionele radiatorkranen. Dit is iets dat je bij andere merken weer niet kunt doen. Ook de installatie is relatief eenvoudig en prima zelf te doen. Zorg ervoor dat je voordat je de slimme thermostaat aanschaf even goed kijkt op de website van tado° of jouw ketel geschikt is.

Prijs en beschikbaarheid

De tado° slimme thermostaat in het starters set is per direct verkrijgbaar voor een prijs van €180. De optionele extensiekit kost €99 en de afdekplaat voor de muur €20.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

2 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button