Opslag

Review – Synology DS414: een krachtige 4-bay NAS voor thuis of op kantoor

Ondanks dat Synology op Facebook meldde dat er dit jaar geen nieuwe releases meer op de kalender stonden krijgen we deze maand toch verassend nieuws. Niet minder dan 10 nieuwe modellen verschijnen dit kwartaal, inclusief de nieuwe 4-bay DS414 NAS.

Wat is het toch fijn, dat je tegenwoordig tot 23:59 ’s avonds producten kunt bestellen en die de volgende dag al in huis hebt. Bij het zien dat de nieuwe DS414 op voorraad was bij de leverancier hebben we deze direct besteld. Na wat ongeduldige uurtjes wachten kwam dan eindelijk het pakket binnen met jawel, de nieuwe DS414.

Synology DS414 4-bay NAS box

Onder de motorkap: Dual Core CPU en Dual LAN poorten

De DS414 is voorzien van een Dual Core CPU met floating point en een kloksnelheid van 1,33 Ghz. Daarnaast krijgt je 1GB RAM ter beschikking en 2 RJ-45 LAN aansluitingen. Vooral dit laatste is een leuke nieuwe ontwikkeling, want de tweetal poorten stellen je in staat om verhoogde beschikbaarheid en Link Aggregation  (LACP) te configureren. Wanneer je kiest voor hoge beschikbaarheid (faut tolerant) dan zal de NAS bij het verliezen van een netwerkverbinding de andere beschikbare netwerkverbinding gebruiken om toch bereikbaar te blijven. In een ideale situatie zou iedere LAN poort aangesloten worden op een aparte switch. Wanneer je kiest om gebruikt te maken van de moeilijkheden tot Link Aggregation (LCAP), houdt dan wel rekening met de switch waarop de NAS wordt aangesloten. Hier dient wel het één en ander te worden geconfigureerd, want voor het gebruik van LACP is het nodig om een trunk te configureren (benaming kan verschillen per leverancier).

Door de vier bays in dit model kun je totaal 16TB (4x4TB) kwijt wat voor de meeste gebruikers in dit segment ruim voldoende is. Je kunt gebruik maken van 3,5 of 2,5 inch SATA disks kwijt en kunt er zelfs voor kiezen om gebruik te maken van SSD’s. De disks zijn hot swapable dus je kunt de disken verwijderen zonder hiervoor de NAS uit te hoeven zetten (uiteraard rekening houdend met het geconfigureerde array!).

Gecertificeerd voor virtualisatie toepassing

De DS414 is gecertificeerd voor gebruik met VMware vSphere 5.x (en VAAI) en 4.x, Microsoft Hyper-V op Windows 2008R2 en Windows Server 2012 (ODX) en Citrix XenServer. Door deze ondersteuning kun je optimaal gebruik maken van de functionaliteit van de NAS, zoals bijvoorbeeld binnen VMware vSphere bij het maken van een virtual machine clone. Hierbij wordt de clone niet door de hypervisor gemaakt, maar wordt de taak aan de NAS geven (offloaden) zodat er op opslagniveau een kopie gemaakt wordt in plaats van via de hypervisor. Deze actie is vele malen efficiënter en sneller. Onderstaande illustratie geeft een indicatie over de winst van VAAI binnen VMware.

VMware VAAI Synology

Connectiviteit

Het apparaat is zeer veelzijdig inzetbaar als we kijken naar de ondersteunde protocollen. Voor de gebruikers van het Microsoft Windows platform is er ondersteuning aanwezig voor het CIFS protocol, waarmee je een gedeelde map kunt opnemen in Windows en hieraan, indien gewenst, een schijfletter kan koppelen. Ook de gebruikers van Apple’s OS X zijn niet vergeten, want er wordt ondersteuning geboden voor AFP, waardoor je vanaf je Mac makkelijk verbinding maakt met de NAS voor de opslag van je gegevens. Je kunt totaal 256 gelijktijdige connectie hebben naar je NAS via CIFS, AFP of FTP.

Wanneer er noodzaak is tot het beschikbaar stellen van informatie via FTP dan kun je met de DS414 ook prima uit de voeten. Je kunt gebruikers accounts aanmaken op de NAS en deze vervolgens toegang geven tot een eigen of gedeelde map. Zo kun je informatie klaarzetten om te downloaden voor een drukkerij of een download aanbieden aan je klanten.

Wil je wat geavanceerde manier van verbinden gebruiken zoals iSCSI en NFS dan kan dit ook. Je kunt in de software desgewenst een volume (LUN) aanmaken en deze verbinden met een server of werkstation. Ook het gebruik van iSCSI verbindingen van verschillende machines naar één LUN is mogelijk. Hierdoor kun je ook opslag voor bijvoorbeeld een cluster (shares disk) aanmaken.

1 2 3 4 5 6Volgende pagina

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

5 reacties

 1. Zeer benieuwd welke disks jullie gebruikten en in welke RAID config. 45MB/s upload voor grote files is namelijk maar zeer magertjes! Andere reviews van deze NAS geven veel meer aan.
  Ikzelf zou mijn DS212 willen upgraden naar deze DS414, maar met zo’n magere uploadsnelheid kan ik die plannen snel opbergen.

  1. Nico,

   De upload snelheid van de DS414 ligt een stuk hoger, tussen de 80 en 90MB/s. Wacht even morgen af dan passen we de snelheid aan. In deze versie zijn de aanpassingen niet meegenomen en is er wat verkeerd gegaan met het publiceren. Sorry voor het ongemak.

   1. Ha, bedankt voor de snelle update! Dan zou het toch nog zeker de moeite lonen om mijn DS212 in te ruilen voor deze.
    Toch nog benieuwd welke disks gebruikt zijn, en in welke opstelling 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button