Beeld en geluid

Review: Synco Audio G2 en Lav-S6M2 microfoon

Voor het opnemen van een video is niet alleen beeldkwaliteit belangrijk, maar ook de kwaliteit van het geluid. Als iets niet goed klinkt, dan haken mensen als snel af. Maar de ingebouwde microfoon in je spiegelreflexcamera is over het algemeen niet zo denderend en al snel heb je last van allerlei vervelende eigenschappen van het apparaat. De oplossing is niet ingewikkeld. Koop een goede externe microfoon en hoera voor goede audio. Zo makkelijk kan het zijn, maar hoe weet je nou van al die beschikbare externe microfoons of ze goed zijn? Juist, dit moet je gewoon testen.

Synco Audio G2 microphone tech365 004

Draadloos en met een draadje

In deze review ga ik aan de slag met de Synco Audio G2 draadloze microfoon. Volgens het bedrijf is dit “The best budget wireless lavalier microphone system”. Dat is nogal een statement, maar ik test het liever zelf uit. Dit vonden ze bij Synco Audio geen enkel probleem en stuurde mij de niet alleen de gloednieuwe G2 (A1), maar ook de Lav-S6M2. We hebben dus één draadloze variant en één normale met een draadje. Primair ligt de focus op de G2, maar neem ik de aparte lavalier ook mee in deze review. Ook vind je verdeorp een video waarin je de kwaliteit van beide microfoons zelf kan ervaren.

Synco Audio G2 microphone tech365 029

Synco Audio G2-A1

Laten we bij het nieuwste model beginnen, de Synco Audio G2. De belangrijkste eigenschap van dit systeem is het feit dat het draadloos is. En bij het opnemen van een video is dat toch wel erg comfortabel. Ik bedoel, het kan ook prima met een vaste microfoon op een draad, maar hier moet je altijd opletten dat je niet ineens wegloop en nog vast blijkt te zitten. Maar goed, hier zit natuurlijk ook altijd een prijskaartje aan. De G2 is een tweede generatie draadloze oplossing van het merk. Zowel de zender als de ontvanger zijn erg compact en eigenlijk overal wel te verstoppen. En met compact bedoel ik ook echt compact. Ik heb het hier namelijk over een apparaatje van 52x42mm groot en een dikte van 17mm. Oh, en hij weegt ook maar 39 gram.

Synco Audio G2 microphone tech365 011

Compact is een understatement

Ondanks de compacte behuizing is er toch genoeg techniek te vinden. Zo heeft Synco Audio de G2 uitgerust met een klein en eenvoudig TFT-scherm. Dit maakt het mogelijk om in een oogopslag te zien in op welke opnamestand hij is ingesteld, je resterende accucapaciteit en het ingestelde geluidsniveau. Zowel de zender als de ontvanger is voorzien van het nieuwe TFT-scherm. De zender heeft aan de bovenzijde een ingebouwde microfoon waar ook de meegeleverde windstopper op gemonteerd kan worden. Je hoeft de ingebouwde microfoon niet per se te gebruiken, want het is ook mogelijk om een externe lavalier microfoon aan te sluiten. Die levert Synco Audio standaard mee, inclusief een clip voor aan je kleding. De ontvanger heeft deze aansluiting uiteraard niet. Hier vind je wel een aansluiting voor je camera (audio out) en voor een koptelefoon. Beide units hebben een mute-knop en een knop voor het koppelen van zender en ontvanger.

Geen gedoe met batterijen

Accucapaciteit? Gelukkig is dit model voorzien van een ingebouwde accu en hoef je niet te klooien met batterijen. Dit zou ook totaal niet meer van deze tijd zijn, maar toch. De units zijn voorzien van een zogenaamde 2-in1 oplaadoplossing. Dit vertaalt zich in de praktijk naar het feit dat je beide units gelijktijdig kan opladen met een enkele spanningsbron. Je krijgt namelijk een speciale kabel bij het set waarmee je beide units kunt opladen. Het opladen zelf gaat vrij snel. Met 40 minuten is de G2 al voor 50% opgeladen en na een uur zit je al op 80%. Is hij helemaal vol? Dan doe je een goede 8 uur met een unit.

Synco Audio G2 microphone tech365 026

Draadloos met respect voor privacy

Als oplossing voor de draadloze overdracht van audio is gekozen voor de 2,4GHz band. In duurdere oplossingen zie je vaak dat er gekozen wordt voor eigen frequenties, maar 2.4GHz is geen vreemde keus. Door de inzet van het eigen ontwikkelde Syncoder Encrypted Algorithm 2.0 zou een afstand van 70m mogelijk moeten zijn voor het stabiel verzenden van het geluid naar de ontvanger. Daarbij wel de kanttekening dat dit in een directe zichtlijn moet zijn (line of sight). Heb je dat niet, dan zou hij nog steeds een goede 40m moeten kunnen overbruggen. In het geval van een conflict in de omgeving waar je hem gebruikt, bijvoorbeeld een ander apparaat, zorgt de G2 er automatisch voor dat hij naar een optimale frequentie gaat voor een stabiele verbinding. In de praktijk denk ik niet dat de afstand een probleem zal zijn bij mensen die de G2 gebruiken. Aangezien je toch vaak veel dichter bij de camera staat. Maar goed, volgens Synco moet het dus kunnen.

Synco Audio Lav-S6M2

Een lavalier microfoon, een bedieningsunit en een lange lange kabel met 3,5mm jackplug. Dat is een eenvoudige manier om de S6M2 te omschrijven. Dit model is, in tegenstelling tot de G2, niet voorzien van draadloze functionaliteit. Hij richt zich dan op vloggers en interviewers, die aan een eenvoudige microfoon voldoende hebben. In veel gevallen is een dergelijke microfoon al een stuk beter dan de ingebouwde variant in je camera of smartphone.

Synco Audio G2 microphone tech365 033

Door zijn eenvoud en zeer lage prijs is het een handige optie voor eenieder die net even iets meer zoekt dan er standaard mogelijk is met een camera of smartphone. Het enige dat je nodig hebt is de beschikking over een 3,5mm jackplug. Dit is overigens met de hedendaagse smartphones soms wel onhandig, maar niet iets waar geen simpele oplossing voor is. Er zit een kabel aan van een goede 6 meter. Ruim voldoende om hem aan te sluiten op een camera of smartphone die verder van je vandaan staat. Tip, houdt wel rekening met de kabels als je opstaat en gaat lopen (oeps!).

Oplaadbaar voor 50 uur opname

De S6M2 is niet alleen een microfoon met een kabeltje. De bedieningsunit die ertussen zit is voorzien van een ingebouwde accu en wat slimme technologie. Je hoeft dus, net als bij de G2, niet te klooien met batterijen en laad hem eenvoudig via een USB-C-kabel op. Als de accu volledig vol zit, dan kan hij zo’n 50 uur mee. Dit is zonder het gebruik van het live meeluisteren. Gebruik je dit wel, dan is de accuduur volgens Synco Audio 30 uur. Opladen duurt slechts 1,5 uur, en na 10 minuten aan de lader heb je voldoende om hem een uur te gebruiken.

Synco Audio G2 microphone tech365 034

Frequentie filter en ruisreductie

De unit is voorzien van een schakelaar waarmee je het low-cut filter kan activeren, evenals de mogelijkheid om de versterking van het geluid aan te passen. Het low-cut filter maakt het mogelijk om een deel van het frequentiebereik weg te filteren waarmee je wat extra controle hebt over het geluid. In dit geval filtert het geluid onder de 150Hz weg, wat voorkomt dat je eventueel gebrom en andere vervelende klanken opneemt. Om het geluid extra te filteren is er ook een ingebouwd ruisfilter van Synco Audio aanwezig. Voordat het geluid in je camera komt is het op deze manier al gefilterd door de digitale processor.

Synco Audio G2 microphone tech365 035

Wanneer je de microfoon buiten wilt gebruiken dan kan windgeruis nogal eens tot last zijn. In het set wordt dan ook een windfilter meegeleverd dat je eenvoudig over de microfoon heen kunt doen. Dit zorgt ervoor dat je toch net wat betere kwaliteit geluid kan produceren dan met enkel een losse microfoon. Door middel van de meegeleverde clip bevestig je hem vervolgens eenvoudig aan je overhemd of shirt en klaar ben je. Het is ook mogelijk om live mee te luisteren met het geluid uit de microfoon via de zogenaamde “monitoring”-aansluiting.

Wat zit er in de doos?

G2-A1

 • Synco Audio G2-A1 zender
 • Synco Audio G2-A1 ontvanger
 • 2-in-1 USB-laadkabel
 • Lavalier microfoon met clip
 • Windstopper
 • Audio-kabel voor camera
 • Audio-kabel voor smartphone
 • Opberg case

S6M2

 • Lav-S6M2 lavalier microfoon
 • Windfilter (2x)
 • Microfoon clip
 • 3,5mm naar 6,3mm verloopplug

Synco Audio G2-A1 en Lav-S6M2 in de praktijk

De eerste stap die nodig is om te starten, is natuurlijk het uitpakken van het set. Synco Audio heeft alles keurig opgeborgen in de stevige meegeleverde case en dat vraagt natuurlijk om alles even uit de verpakking te halen. Wat ik altijd erg prettig vind is het feit dat alle mogelijk noodzakelijke kabels meegeleverd worden in het set. Dat is hier absoluut het geval. Doordat alles ook in de case past kan je alles bij elkaar houden en moeiteloos meenemen als je op pad gaat.

Synco Audio G2 microphone tech365 021

Beide units zijn eigenlijk direct bruikbaar, maar de accucapaciteit geeft aan dat het slim is om ze eerst even helemaal op te laden. De meegeleverde 2-in-1-laadkabel maakt dit proces wel erg eenvoudig. De meegeleverde kabel heeft twee USB-C-aansluitingen en een USB-A-aansluiting. Pak een USB-oplader of gebruik een powerbank of laptop om de beide units te voorzien van wat extra power. Een oplader wordt niet standaard meegeleverd, maar wie heeft er vandaag de dag geen bak vol van die dingen in huis. Prima zo.

Bij het inschakelen van beide units zie je al snel dat de beeldkwaliteit van de ingebouwde TFT-schermen niet heel denderend is. Maakt uit dat uit? Voor mij niet, zolang het gewoon te lezen is en je niet hoeft te gokken of er een ‘0’ of een ‘8’ staat. Het display voorziet hier prima in en een betere kwaliteit van het beeldscherm zou direct inhouden dat de prijs van het set weer een stuk omhoog moet. En dat is juist wat de G2 ook zo interessant maakt. Hierover straks meer. Goed, beide units staan aan maar kennen elkaar nog niet. Door zowel op de zender als op de ontvanger even de “sync”-knop ingedrukt te houden zijn ze binnen 2-3 seconden vriendjes geworden. Dit merk je ook direct, want als ik praat zie ik de digitale VU-meter op beide keurig uitslaan. Het proces is dus kinderlijk eenvoudig en om eerlijk te zijn vind ik dat ook essentieel. Er zit niemand te wachten op een complexe oplossing, aangezien het hier niet om studio-apparatuur gaat.

Synco Audio G2 microphone tech365 017

Op de zender en ontvanger zit een clip gemonteerd om hem bijvoorbeeld aan de rand van je overhand te bevestigen, of aan je riem. Maar dezelfde clip is ook precies de maat van de hot shoe (flits-schoen) boven op een camera. Als je hem gaat gebruiken met bijvoorbeeld een spiegelreflexcamera, dan schuif je de ontvanger daar eenvoudig op. Vervolgens sluit je de audio-uit kabel aan op je camera en een eventuele koptelefoon op de andere poort. Audio: check!

De G2 heeft weinig toeters en bellen. Gelukkig, als je het mij vraagt. Met een dergelijk set wil je gewoon eenvoudig de boel aansluiten en gaan opnemen. In de praktijk heb ik vrijwel nergens meer aan hoeven zitten nadat het set eenmalig was gekoppeld en ingesteld. Het enige dat nog even proberen is, is de versterking van het geluid. Dit regel je met de speciale knop op de ontvanger en geeft je de mogelijkheid om dit in een aantal vaste stappen naar wens in te stellen. Wissel je veel van omgeving waar je opneemt, dan zal je hier in de praktijk wat vaker aan sleutelen. Verandert je omgeving niet, dan is de kans zeer klein dat een aanpassing nodig is.

Om een idee te krijgen van de kwaliteit van beide microfoons heb ik een video opgenomen waarin duidelijk naar voren komt hoe ze klinken. Ik heb gekozen om het eerste deel van de video op te nemen met de Lav-S6M2 microfoon, hierna de G2 te gebruiken met zijn ingebouwde microfoon en als laatste de meegeleverde lavalier mic via de G2.

Synco Audio G2 microphone tech365 014

De Lav-S6M2 maakt gebruik van een vaste draad om hem aan te sluiten. En man wat krijg je er veel draad bij. Niet altijd even handig, maar eenmaal aangesloten werkt het prima. Het geluid valt ook niet tegen. Het klinkt best wel aardig eigenlijk. Als ik het zou nabewerken had het een snipje helderder mogen zijn, maar dat was het dan wel. Het voordeel is dat je niets hoeft in te stellen om aan de slag te gaan. Met een opgeladen accu is het alleen een kwestie van inschakelen en klaar ben je. Dit is ook de kracht van dit model. Je hoeft niets te snappen van dingen koppelen, instellen of aansluiten met allemaal kabeltjes.

De switch naar de G2 voelt wel gelijk een stuk comfortabeler. Het feit dat hij draadloos werkt is echt prettig. Als ik kijk naar de geluidskwaliteit met de ingebouwde microfoon, dan mis toch iets aan lage tonen. Het geluid is zeker niet slecht, maar het klinkt wat minder warm. Met de meegeleverde lavalier microfoon, die je eenvoudig aansluit en met de draadloze zender kan gebruiken, is dit direct weg. Dit heeft ook wel iets met persoonlijke voorkeur te maken denk ik. Voor mij is de combi G2 met de meegeleverde lavalier microfoon de perfecte combinatie.

Benieuwd hoe beide modellen in de praktijk klinken? Check onderstaande video en vorm zelf je oordeel. De audio in de video is niet aangepast en komt zo uit de camera.

Prijs en beschikbaarheid

De Synco Audio G2-A1 is per direct verkrijgbaar voor een prijs van €159. De Lav-S6M2 is met zijn €25 echt enorm scherp geprijsd. Let op, soms wordt dit model ook verward met de S6, echter is die niet oplaadbaar.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button