Teams meetings, Zoom sessies, ik kan mij amper meer herinneren hoe we dit voor COVID eigenlijk allemaal deden. Video vergaderen is een belangrijk onderdeel van mijn dagelijkse werk, sommigen dagen beslaat het zelfs de volledige agenda. De noodzaak voor een goede internetverbinding, headset en webcam is groot. En laat dat laatste nu precies hetgeen zijn waar het hier om gaat?
Als je opzoek gaat naar een webcam dan komt je al snel bij de bekende merken uit. Sandberg is wellicht wat minder bekend in Nederland. Toch zie je het merk steeds meer in de webshops voorbijkomen. Reden temeer om een tweetal webcams eens aan de tand te voelen. In deze review neem ik je mee langs mijn ervaring met de Sandberg USB Webcam Pro, een FullHD camera voor nog geen zes tientjes.
Plastic behuizing met glazen lens
Veel webcams in het wat goedkopere segment zijn volledig van plastic. Ja, zelfs de lens vaak. Dit doet iets met de beeldkwaliteit, maar past ook wel bij de prijs. Bij de USB Webcam Pro heeft Sandberg ook gebruik gemaakt van plastic, maar toch zie je dit er niet gelijk aan af. En, misschien wel het belangrijkste, de lens van de camera is van glas. De webcam zelf is zo gemaakt dat je hem eenvoudig op de bovenkant van je beeldscherm kunt zetten, maar dit hoeft niet. Je kunt hem ook gewoon neerzetten op de brede verzwaarde voet. Die voet dient ook als basis voor als je de webcam op een statief zou willen plaatsen. Bijvoorbeeld aan je monitorarm. Dit maakt hem veelzijdig in gebruikt en past eigenlijk wel bij alle scenario’s.
FullHD-beeldkwaliteit
Achter de glazen lens bevindt zich de sensor van de webcam. Sandberg heeft dit model voorzien van een 5 Megapixel Full HD 1080p variant met een maximale resolutie van 2592×1944 pixels. De verversingssnelheid is 30 beelden per seconden, iets wat vrij gangbaar is voor een webcam. De kijkhoek is 80 graden waarmee hij dus vooral gericht is op het weergeven van één persoon. Webcams met wat grotere kijkhoek zijn vaak zogenaamde conference webcams en meer geschikt om in een kantoor of vergaderruimte te hangen.
Stereomicrofoons met ruisonderdrukking
Bij een webcam draait het primair natuurlijk om beeld. Maar aangezien je dit stukje technologie toch al voor je neus hebt staan is het ook handig als er een ingebouwde microfoon in zit. Twee vliegen in één klap. Sandberg heeft dit model voorzien van omni-directionele stereomicrofoons met ruisonderdrukking. Dit maakt het mogelijk om zonder toevoeging van extra microfoons te kunnen vergaderen. De ruisonderdrukking moet ervoor zorgen dat hinderlijk achtergrondgeluid zoveel mogelijk wordt uitgefilterd.
Plug en play
De webcam maakt gebruik van een USB-aansluiting voor het verbinden met je pc. Eenmaal aangesloten zorgt hij zelf voor het scherpstellen en de belichting door middel van autofocus en automatische belichting. Je kunt nog wat instellingen aanpassen na het verbinden, zoals de scherpte, de digitale zoom, belichting, contrast en tint. Er wordt geen software meegeleverd met de Webcam Pro om verdere aanpassingen te doen. Hij is geschikt voor Windows 7 en hoger, Linux, MacOS en Android TV.
Een handige eigenschap van dit model is dat Sandberg hem voorzien heeft van een privacy cover. Als je de camera niet gebruikt dan kun je een smalle cover voor de lens schuiven waarmee het zicht van de camera wordt geblokkeerd. Dit maakt hem geschikt voor de echte privacy liefhebbers. Mocht de camera inschakelen dan wordt dit door middel van een kleine led aan de voorzijde getoond. Op die manier weet je altijd wanneer je webcam actief is.
Wat zit er in de doos?
- Sandberg USB Webcam Pro
- Snel start gids.
Sandberg USB Webcam Pro in de praktijk
De komende tijd test ik een aantal webcams en dit is de eerste van de serie. Ik was vooral benieuwd hoe een camera van een minder bekend merk zou presteren. Vooral omdat de prijs erg interessant is. Toen het pakket aan de voordeur werd afgegeven was het direct tijd om hem in te zetten als nieuwe camera voor Teams-meetings.
Aansluiten is een makkie
Aangezien je geen stuurprogramma’s of andere software hoeft te installeren is de installatie niet meer dan de USB-kabel aansluiten op een vrije USB-poort. Een USB2.0-aansluiting is voldoende. Vervolgen wordt in Windows even kort het één en ander gedetecteerd en is de camera klaar voor gebruik. Ingewikkelder is het eigenlijk niet.
Voor wat betreft de plaatsing kan ik kiezen. Of ik zet hem neer, maak gebruik van de klapvoet en zet hem op mijn beeldscherm, of op een klein statief zetten. Ik kies ervoor om hem op de rand van mijn monitor te zetten. Dit zorgt ervoor dat ik de kijkers meer aan kan kijken en op ooghoogte interactie heb. De privacy cover schuift vlekkeloos heen en weer en hierdoor ben je ook snel geneigd hem dicht te schuiven als je de camera niet gebruikt.
Prima beeldkwaliteit, maar direct zonlicht is tricky
Het belangrijkste is natuurlijk de beeldkwaliteit en daarna de ingebouwde microfoons. Overall is de kwaliteit van de camera prima in orde en zijn er zelfs mensen die vragen wat voor camera ik gebruik tijdens sessies. Het beeld is scherp, de autofocus is snel en nauwkeurig en de kleuren normaal. Helemaal goed dus. Maar er zit toch wel een klein addertje onder het gras. Wanneer je net als ik recht voor een groot raamoppervlak zit dan wordt het de webcam wel flink moeilijk gemaakt. Er valt namelijk heel veel direct licht op mijn gezicht maar de omgeving is wat donkerder. Ik zit namelijk op zolder. Hierdoor heb ik vooral in de ochtend vaak last van flinke overbelichting als ik gebruik maak van de automatische belichting. Door met de hand wat aan de instellingen te rommelen is het beeld wel weer goed te krijgen.
Draait de zon weer iets door, dan wordt het weer wat finetunen en ga zo maar door. Wanneer ik de zonwering wat verder laat zakken en wat meer licht buiten de ruimte houdt, dan gaat het stukken beter op de automatische stand. Iets om rekening mee te houden als je eenzelfde werkplek hebt als ik. Dus het is niet direct een probleem met de webcam zelf, maar kan wel lastig zijn als je geen zonwering gebruikt. Met de webcam in mijn Surface Laptop heb ik hier bijvoorbeeld geen last van. Dus, zorg voor niet te veel direct licht en dan is het beeld eigenlijk best aardig voor je Zoom of Teams sessies.
In onderstaande video kun je mijn ervaring zien met de webcam en een indruk krijgen van de beeld- en geluidskwaliteit.
De ingebouwde microfoons doen hun ding. Het is niet vergelijkbaar met een goede externe microfoon, niet heel verassend natuurlijk, maar is prima bruikbaar als je in een niet te rumoerige ruimte zit. De ruisonderdrukking doet wel iets bijdragen, maar niet heel bijzonder veel. Het past eigenlijk goed in prijssegment en je verwachting.
Raad ik je deze camera aan? Dat is afhankelijk van jouw werkplek. Heb je de mogelijkheid om zonwering te gebruiken, dan komt het vast goed en hebt je voor nog geen zes tientjes een prima webcam. Kun je dit niet, dan is het wellicht verstandig om een webcam in een wat hoger segment te zoeken. Inmiddels heb ik hem ruim twee weken als mijn dagelijkse webcam gebruikt en hij voelt als waar voor zijn geld.
Prijs en beschikbaarheid
De Sandberg USB Webcam Pro is per direct verkrijgbaar voor een prijs van €59,95.