Gaming

Review: ROCCAT NOZ stereo gaming headset

Even lekker gamen op je console in de woonkamer, of op je PC boven, of misschien heb jij wel een gaming laptop om languit op de bank te gamen. Bij een goede game hoort een goed geluid voor de beste beleving. Natuurlijk kun je hier een paar flinke speakers voor neerzetten, maar wat als je vriend of vriendin tv wil kijken, de kinderen net op bed liggen, of je in de trein naar je werk zit? Een gaming headset is dan een absolute must om lekker te kunnen genieten van je favoriete games. ROCCAT beloofd met haar NOZ dit allemaal voor je te regelen, maar is hij ook zo goed als zij beweren?

ROCCAT NOZ Gaming headset tech365nl 001

Gamen met een headset vind ik persoonlijk de beste manier om optimaal te genieten van een game. Ja, ik heb prima audio spul om op te gamen maar toch is het gevoel om afgesloten te zijn van de buitenwereld stukken lekkerder. De laatste tijd heb ik een tweetal verschillende headset gebruikt. De ROCCAT NOZ en de Logitech G935. In deze review vertel ik je alles over de NOZ. Het derde device dat ik van ROCCAT in handen krijg. Mocht je mijn review over de Vulcan 100 Aimo nog niet gelezen hebben dan moet je dat zeker even doen.

ROCCAT NOZ Gaming headset tech365nl 003

Goed, It’s headset time! De NOZ is echt onwijs licht en dat merk je vooral wanneer je bijvoorbeeld de Logitech G935 erbij pakt. Het zijn natuurlijk twee erg verschillende headsets maar je merkt erg goed hoe licht de NOZ is. Zijn gewicht is namelijk maar 210 gram! De reden van dit lage gewicht zit hem vooral in de gebruikte materialen en het gebrek aan onnodige poespas.

ROCCAT NOZ Gaming headset tech365nl 009

De hoofdband van de NOZ is gemaakt van kunststof en te verstellen voor wanneer je een iets breder hoofd hebt. In de hoofdband is een aluminium strip aanwezig die zorgt voor extra stevigheid. De binnenkant van de hoofdband is voorzien van een zachte stoffen materiaal voor extra draagcomfort. Dezelfde stof vind je ook terug aan de binnenkant van de elliptische oorschelpen. Het is een over-ear model en dat moet natuurlijk wel prettig aanvullen. Waar sommige merken kiezen voor kunstleder heeft ROCCAT voor een ademende stof gekozen die ook warmte goed kan reguleren. Zo blijft ook hij ook de warmere dagen comfortabel aanvoelen.

ROCCAT NOZ Gaming headset tech365nl 007

ROCCAT heeft geen knoppencircus op de NOZ gemaakt. Er is slechts een enkele knop voor het dempen van de microfoon en een draaiwiel voor het regelen van het volume. Niet meer niet minder. Zeg eens eerlijk, gebruik jij echt meer functies dan dit op een headset? De microfoon is geen vast onderdeel van de headset en kun je eenvoudig loshalen. Hij is voorzien van een 3,5mm jack en kan desgewenst aangesloten worden. Door zijn flexibele kern kun je hem naar wens buigen en ervoor zorgen dat je spraak perfect opgevangen wordt.

ROCCAT NOZ Gaming headset tech365nl 011

De drivers die een merk kiest voor een headset bepalen erg wat voor soort klankbeeld je krijgt. Veel headset in het goedkopere segment maken gebruik van 40mm drivers en dit resultaat vaak in een iets dunner laag bereik. De NOZ is voorzien van 50mm drivers en heeft hiermee een lekker diep bereik. Dit geeft explosies en het afvuren van een .50cal sniper rifle net even die lekkere dreun die je wilt. Je hebt nog best een goed ruimtelijk geluid, ondanks dat het een stereo headset is.

ROCCAT NOZ Gaming headset tech365nl 010

ROCCAT heeft een lekkere lange kabel van 2,5 meter aan de NOZ gehangen en dit is wel fijn. De kabel is aan het uiteinde voorzien van 2 x 3,5mm jackplug. Een voor het geluid, de ander voor de microfoon. Ga je gamen op je PS4 dan zou je in theorie een uitdaging hebben. Je kunt immers maar 1 jackplug aansluiten op je controller. Gelukkig krijg je er een Y-splitter bij waarmee je beide aansluiting kan omzetten naar een enkele 3,5mm jackplug. Op je console kun je hiermee profiteren van audio en microfoon via een enkele aansluiting.

ROCCAT NOZ gaming headset in de praktijk

Het eerste dat je merk als je de NOZ uit de verpakking haalt is dat de headset echt heel erg weinig weegt. Ideaal voor mensen die het niet prettig vinden om een zware headset op hun hoofd te hebben. De headset is gemaakt van kunststof gecombineerd met verschillende materialen. Over het algemeen voelt hij degelijk aan en krijg je niet het idee dat dit een redelijk goedkope headset is. Hij kraakt niet als je hem beweegt of een beetje buigt en dit is vaak met goedkopere headsets nog weleens een issue.

ROCCAT NOZ Gaming headset tech365nl 002

Audiokwaliteit is natuurlijk het een van de belangrijkste eigenschappen van een gaming headset. Ik heb hem in combinatie met een aantal games getest om een goed beeld te krijgen hoe de NOZ zich staande houdt. De soorten games verschilde van Call of Duty tot GT Sport en van Wildlands tot Hitman. Je merkt goed dat het ruimtelijk gevoel van het geluid uit de NOZ is afgestemd op gaming. Actie links van je klinkt ook echt links, en vliegt er een vliegtuig over dan kun je zijn baan met je ogen dicht bepalen. Vergelijk ik hem met de veel duurdere Logitech G935 bijvoorbeeld, dan merk je dat hij net iets minder presteert als het gaat om omgevingsgeluiden, maar verder het helemaal niet zo gek nog doet. Dit zit hem puur in het feit dat het een stereo headset is.

ROCCAT NOZ Gaming headset tech365nl 008

Een filmpje kijken met de NOZ vond ik minder prettig klinken. Het is niet slecht maar je merkt goed dat het klankbeeld is aangepast aan gaming. Idem voor een stukje muziek. Het klinkt iets ruimtelijker dan ik zelf prettig vind. Maar persoonlijk kijk ik nooit een film, of luister ik nooit muziek, op een gaming headset. Geen issue dus voor mij.

ROCCAT NOZ Gaming headset tech365nl 006

Als je kijkt naar de prijs waarvoor ROCCAT de NOZ in de markt zet dan kun je hier echt geen miskoop aan doen. Hij schreeuwt misschien niet “gaming!!!” door middel van een futuristisch design en ledverlichting, maar maakt dit ruimschoots goed door middel van prettige kwaliteit van de headset en microfoon. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het draagcomfort. En dit alles voor nog geen zeven tientjes. Best indrukwekkend eigenlijk. Het maakt de NOZ een perfecte headset voor gamers met een wat lager budget die een subtiele headset zoeken.

ROCCAT NOZ Gaming headset tech365nl 004

Prijs en beschikbaarheid

De ROCCAT NOZ gaming headset is per direct verkrijgbaar voor een prijs van €69,99.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button