Smart-home

Review: Ring Video Doorbell 3 Plus

Ook al laat het Ring Alarm nog op zich wachten, de nieuwe video deurbel is hier al geland. Met zijn ondersteuning voor 5 GHz draadloze netwerkverbindingen, Pre-roll video, verbeterde bewegingsdetectie en close-up-zones ben ik erg nieuwsgierig hoe de Ring Video Doorbell 3 Plus bevalt. Dus snel de oude RVD2 eraf en de RVD3-Plus erop!

Tijd om mijn eerste Ring te vervangen

Nu ik deze review aan het schrijven ben denk ik terug aan het moment dat ik zijn voorganger hier monteerde. Dit was begin 2018 net na de verhuizing naar ons nieuwe huis. Er zijn altijd wel wat eigenschappen geweest dit ik met de tijd ben gaan missen met de RVD2. Toch heb ik hierdoor nooit een ontevreden gevoel gehad. Het scheelt ook dat sommige dingen met een nieuwe versie van de app overtijd ineens wel konden. Een van de eigenschappen van de RVD3-Plus waar ik erg benieuwd naar was, is de ondersteuning voor Dual Band Wi-Fi. Waar het oude model enkel 2,4 GHz ondersteunde, doet de nieuwe ook mee in het 5 GHz spectrum. Het zit hem voor mij vooral in de snelheid van het bekijken van de live-view als er iemand aanbelt. Maar ook de Pre-roll is iets waar ik wel serieus nieuwsgierig naar was.

Ring RVD3-Plus tech365 001

Handig tijdens het thuiswerken

Goed, laat ik bij het begin beginnen. De Ring Video Doorbell 3 Plus, die ik nu echt RVD3-Plus blijf noemen, is een slimme videodeurbel. Als er iemand aanbelt kun je direct zien wie er voor je deur staat en zelfs gebruikmaken van tweeweg audio. Ben je niet thuis en staat de pakketbezorger voor de deur (dat gebeurt hier nogal eens), dan kun je eenvoudig zeggen: “geef het pakketje maar op nummer 9 af”. Als je ook een Chime hebt (ook wel een gong genoemd) dan kun je ook draadloos in huis de bel laten klinken. Dit is erg handig wanneer je net als ik je kantoor op zolder hebt en in Corona-tijd veel thuiswerkt. Naast de gong kun je ook een push-bericht krijgen op je smartphone natuurlijk, want het is een slimme deurbel.

Naast zijn functie als digitale deurspion is de RVD3-Plus ook geschikt als extra oogje in het zeil. Door middel van bewegingszones kun je instellen dat je een melding ontvangt als er beweging, of specifiek een persoon, zich in die zone beweegt. Bijvoorbeeld iemand die tijdens jouw afwezigheid door het woonkamer raam zit te loeren. Als je een bewegingszone instelt krijg je niet alleen een melding maar wordt het ook vastgelegd. Hiermee kun je zelf even kijken wat er te zien is of was. Want afhankelijk van je Ring abonnement kun je natuurlijk ook video’s terugkijken.

Ring RVD3-Plus tech365 002

“Geef het maar af bij de buren”

Wanneer iemand voor je deur staat, gewenst of ongewenst, kun je door middel van de tweeweg audio met diegene praten. Als het een pakketbezorger is dan helpt dit je om te vertellen dat hij of zij het pakket even bij de buren af kan geven. Ik gebruik het nu tijdens de thuiswerkperiode door COVID-19 wel eens om te vertellen dat ik onderweg ben naar de deur. Ik werk op zolder, dus het duurt even voordat ik beneden ben. Om te voorkomen dat de pakketbezorger alweer wegloopt meld ik mij dan even. Maar ook als je iemand zou zien die niet gewenst is dan is het een prima manier om diegene bijvoorbeeld te vertellen dat je de politie gebeld hebt.

Pre-roll video laat je zien wat er 4 seconden eerder gebeurde

Een van de nieuwe functies op dit model is de zogenaamde Pre-roll video. Deze nieuwe functionaliteit zorgt ervoor dat je voorafgaand aan het moment dat iemand door de camera wordt gezien, eigenlijk al een beetje extra video hebt vastgelegd. Dit vastleggen wordt in het zwart-wit gedaan en geeft je eigenlijk een extra stukje video van voor het moment suprême. Om de Pre-roll video mogelijk te maken zijn er drie extra camera’s in de unit geplaatst. Er is bewust gekozen om dit door middel van laag resolutie zwart-wit video te doen. Om zeker te weten dat je video hebt van voor het moment van aanbellen moet je constant opnemen. Door dit op lagere kwaliteit te doen vergt het minder van je accu. De RVD3-Plus is namelijk ook weer voorzien van een oplaadbare accu. Nu kun je hem aansluiten op je beltrafo en zorgen dat de accu altijd opgeladen is, maar wanneer dit niet mogelijk is dan helpt deze accu besparende methode natuurlijk erg goed. Door middel van de pre-roll video mis je niets meer van degene die zich in de buurt van jouw RVD3-Plus bevindt. De Pre-roll video is maximaal vier seconden lang.

Ring RVD3-Plus tech365 005

Dual Band Wi-Fi voor verbinden met je thuisnetwerk

In het begin van deze post had ik het al even over de toegevoegde 5GHz ondersteuning voor de Wi-Fi verbinding. De oudere modellen boden alleen ondersteuning voor de 2.4GHz band. Deze band is meestal de drukste band in de buurt en de mogelijkheid om nu ook gebruik van 5GHz te maken is ideaal. Wel is het belangrijk om rekening te houden dat het bereik van deze band minder is en je wel moet zorgen dat de RVD3-Plus zich in de buurt van je Wi-Fi Access Point bevindt. Het model heeft geen ondersteuning voor 802.11ac, hier is nog steeds een maximale standaard in de vorm van 802.11n.

De hoofdcamera in de RVD3-Plus is nog steeds een 1080p variant. Hier is eigenlijk niets aan veranderd. Wanneer het te donker wordt voor de RVD3-Plus om goed zicht te hebben maakt hij gebruik van de ingebouwde infrarood led’s voor nachtzicht. Je merkt dat de beelden hierdoor geen kleur bevatten in de nacht maar je hebt wel een duidelijk beeld van wat er te zien is. De camera heeft een beeldhoek van 160 graden en heeft hiermee een flink groot zichtveld.

Ring RVD3-Plus tech365 006

Slimme app met ondersteuning voor Alexa

De bediening van de deurbel, evenals het aanpassen van alle instellingen, vindt plaats via de speciale Ring app. Al je Ring producten kun je hierin toevoegen en zo vanuit een enkele app alles instellen en bedienen. In het geval van een bewegingsdetectie, of iemand die aanbelt, kun je een push-bericht op je smartphone ontvangen en vanuit hier direct live meekijken en praten. De enige uitzondering is het gebruik van een Chime. Je koppelt de Chime in de app aan de deurbel en vervolgens krijg je niet alleen een notificatie op je smartphone, maar ook een geluid bij het aanbellen. Net als de ouderwetse ‘gong’. Ook de Chime is vernieuwd en dit zit het vooral in de look and feel. Hij is wat moderner en past beter in je interieur. Het is ook mogelijk om meerdere Chimes te koppelen zodat je ook op zolder de deurbel kunt horen.

Het zou geen smarthome product zijn als er geen integratie mogelijk is met een van de bekende platformen voor spraakherkenning. Ring heeft gekozen dit te doen met Amazon Alexa. Je kunt hierdoor tegen Alexa zeggen dat je wilt zien wie er voor de voordeur staat, maar ook het licht inschakelen in de gang via Alexa Routines. Dit geeft veel mogelijkheden voor het automatiseren van bepaalde acties bij een detectie.

Ring RVD3-Plus tech365 004

Ring Protect abonnement geeft extra opslag en garantie

Voor het gebruik van een aantal functies heb je een Ring Protect abonnement nodig. Als die voor het eerst een Ring product installeert dan kun je hier 30 dagen gratis gebruik van maken. Voor het terugkijken van gebeurtenissen tot 30 dagen heb je dit abonnement nodig. Je krijgt met Ring Protect ook extra garantie tegen diefstal en 10% korting op je volgende Ring product. Het abonnement kun je per apparaat afsluiten voor €3/maand (of €30/jaar). Voor €10/maand (of €100/jaar) heb je Ring Protect voor alle apparaten in huis.

Ring RVD3-Plus tech365 003

Wat zit er in de doos?

  • Ring Video Doorbell 3 Plus
  • Oplaadbare, verwisselbare batterij
  • Voorpanelen in Nikkel-satijn brons en Venetiaans
  • Kantel- en hoekmontagesets
  • USB-oplaadkabel (micro-USB)
  • Installatie hulpmiddelen en gereedschap (schroeven, pluggen, steenboor etc)
  • Gebruikershandleiding
  • Beveiligingssticker

De Ring Video Doorbell 3 Plus in de praktijk

Het hebben van een slimme deurbel biedt voordelen. Het is geen musthave in huis, maar vooral een product wat je gewoon veel gemak van hebt. Met het thuiswerken merk ik dit bijvoorbeeld heel goed. Als iemand aanbelt dan duurt het even voordat ik vanuit mijn kantoor op zolder naar de voordeur kan lopen. Tegenwoordig lopen de pakketbezorgers binnen 10 seconden na het aanbellen zo’n beetje weer weg en dan mis je dus je levering. Door de Ring RVD3-Plus krijg ik een notificatie op mijn smartphone en kan ik door middel van tweeweg audio direct vertellen dat ik eraan kom. Of, dat de bezorger het pakket voor de deur mag zetten. Ideaal! Maar ook ’s avonds wanneer er aangebeld wordt kijk ik eerst even via de camera wie er voor de deur staat. Dit alles kan natuurlijk ook als je niet thuis bent.

Ring RVD3-Plus tech365 007

De tweeweg audio werkt voor mij prima, echter heeft degene die voor de deur staat soms wat moeite om het goed te kunnen verstaan heb ik gemerkt. Toch kom ik er eigenlijk altijd wel mee uit. Het kan ook zijn dat iemand niet verwacht om door de luidspreker contact te hebben en een stukje van de informatie mist. Voor mij zelf gaat het wel prima en kan ik de ander via de app goed verstaan. Nu voer je geen heel gesprek via de deurbel dus dat scheelt ook weer.

Ring RVD3-Plus tech365 008

De kwaliteit van de camera is prima in orde. Ook in direct zonlicht of in het donker heb je goed beeld en is de 1080p resolutie voldoende. Er is niet veel veranderd ten opzichte van mijn eerdere RVD2, maar dat is wat mij betreft prima. Wel nieuw op dit model is de Pre-roll videofunctie. Die kwaliteit is echt een stuk minder dan de normale camera, maar dit is bewust. Normaal zie je pas een video-opname van het moment dat net iemand op de deurbel wil drukken. Door middel van Pre-roll video zie je nu ook de eerste vier seconden hiervoor door middel van een drietal extra camera’s. De opname is in zwart-wit en op een veel lagere resolutie. Hiermee wordt er niet te veel van de oplaadbare batterij gevraagd en kun je toch profiteren van deze extra opname. Het is best een handige feature want normaal heb je pas beeld net voordat er aangebeld wordt.

Ring RVD3-Plus tech365 010

Het nieuwe model heeft nu ook de mogelijkheid om gebruik te maken van dual-band Wi-Fi. Hierbij merk ik wel degelijk een verschil. Eenmaal verbonden met 5GHz merk ik dat ik sneller reactie krijg van de video-feed als er iemand aanbelt bijvoorbeeld. Deze band is over het algemeen minder druk en dat heeft toch zo zijn voordelen.

Ik raad je aan als je een Ring deurbel koopt om echt wel te zorgen voor een externe voeding door middel van een beltrafo. Ook al zijn er verschillende mogelijkheden in de app om batterijcapaciteit te besparen blijft hij aardig dorstig. En het is gewoon niet handig om iedere maand de kap te demonteren (zit een borgschroef in) en dan de accu op te laden. Het laden gaat namelijk niet zo vlot en dan heb je bijna een hele dag geen actieve deurbel. Of je moet een extra accu kopen, wat aan te raden is als je hem niet aan kunt sluiten op een beltrafo.

Ring RVD3-Plus tech365 012

Voor wat betreft het monteren van de RIng RVD3-Plus hoef je niet bang te zijn dat het een ingewikkelde klus is. Afhankelijk of je gebruik wilt maken van het kantel- of hoekmontageset is het alleen een kwestie van vastschroeven op je kozijn, draadjes aansluiten met behulp van de speciale “vorkjes” op de achterkant van de unit en vervolgens hem ook vastschroeven. Accu erin en hij begint al op te starten. Het is echt een koud kunstje.

Ring RVD3-Plus tech365 009

Mocht je nieuwsgierig zijn naar de totale ervaring van Ring dan raad ik je aan ook mijn review door te lezen van de Ring Video Doorbell 2 en de Outdoor Cam. In dit model heeft Ring in ieder geval weer een paar dingen verbetert. Het blijft wel een redelijk forse unit als je hem vergelijkt met de concurrenten. Of dit voor jou een showstopper is kan ik uiteraard niet beoordelen. Verder functioneert hij al een tweetal maanden prima en heb ik eigenlijk geen problemen ondervonden.

Ring RVD3-Plus tech365 013

De nieuwe Chime bevalt ook goed. Het design is echt vele malen beter dan het vorige model en hij misstaat niet in je woonkamer. Qua geluid vind ik hem iets zuiverder. De oude Chime heeft nog wel eens de neiging om een schel geluid de laten horen (overstuurt). Bij het nieuwe model heb ik dit nog niet meegemaakt. Verder is er functioneel niets veranderd, maar zoveel functionaliteit zit er simpelweg niet in. Dus qua design is hij erg welkom in de huiskamer.

Hieronder vind je nog een paar snapshots vanuit de app in originele kwaliteit.

Ring Video Doorbell 3 Plus – Pre Roll video snapshot
Ring Video Doorbell 3 Plus – Snapshot na Pre-Roll video
Ring Video Doorbell 3 Plus – Nachtzicht snapshot

Prijs en beschikbaarheid

De Ring Video Doorbell 3 Plus en vernieuwde Chime zijn per direct verkrijgbaar voor een bedrag van: €229 en €35.

Let op dat je voor het aansluiten van de RVD3-Plus op een beltrafo moet zorgen dat hij 8-24 volt VAC-, 40VA max levert.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button