Beeld en geluid

Review: Pioneer SE-NC31C in-ear hoofdtelefoon met actieve ruiswering

Met een vliegreis in het vizier, kwam het heel goed uit dat we de Pioneer SE-NC31C beschikbaar hadden om te reviewen. Deze in-ear koptelefoon is  namelijk voorzien een techniek voor ruiswering, die volgens Pioneer 90% van het omgevingsgeluid buitensluit. Tijd om te de SE-NC31C eens te onderwerpen aan wat verschillende omgevingen. 

Ik besloot om de trein te nemen richting Schiphol en stapte in een intercity trein die klaar stond op het perron. Omdat ik mijn koffer en handbagage bij me had, besloot ik in het halletje van de trein te gaan zitten. Dit is immers een heel stuk makkelijker dan met je hele spullenboel door de smalle gangpaden lopen. Eenmaal vertrokken haalde ik de Pioneer SE-NC31C uit zijn verpakking en besloot eens te kijken of deze koptelefoon ook de herrie van de trein kon wegfilteren.

De koptelefoon is voorzien van een schakelaar voor het aan- en uitzetten van de noise canceling. Ik zette mijn favoriete muziek aan en hoorde nog steeds veel omgevingsgeluid. Om dit te verhelpen ben je geneigd om de muziek harder te zetten, maar toch gaat dit ten koste van het plezier. Na het activeren van de noise canceling werd ik aangenaam verrast. De herrie viel in zijn geheel weg en ik merkte al snel dat de muziek best hard stond. Tijd om het volume een tandje lager te zetten.

Pioneer SE-NC31C

De treinreis duurde zo’n vijf kwartier en in deze tijd heb ik genoten van mijn favoriete muziek op een prettig volume. Door het wegvallen van alle onnodige herrie is een hoog volume helemaal niet meer nodig. Het is dat je als passagier goed voelt dat je in een trein zit, anders had je me prima wijs kunnen maken dat ik nog thuis op de bank zat.

Nu is het omgevingsgeluid in een vliegtuig heel wat anders dan in een trein. Vooral de constante hoge tonen van het windgeruis zijn behoorlijk vervelend. Ik was dan ook erg nieuwsgierig of de Pioneer SE-NC31C hier wel mee uit de voeten zou kunnen. Om de koptelefoon goed aan de tand te voelen, besloot ik om twee verschillende scenario’s te proberen.

Als eerste heb ik dezelfde muziek als in de trein opgezet op mijn iPhone en vervolgens vergeleken of de noise canceling net zo goed werkt als in de trein. In het vliegtuig wist ik uit ervaring al dat de iPhone op het maximale volume nog moeite had om boven de herrie in het vliegtuig uit te komen. Met deze gedachte activeerde ik de noise canceling en op dat moment werd het heerlijk rustig. Tegen alle verwachtingen in weet de SE-NC31C een enorme hoeveelheid omgevingslawaai weg te filteren.

Het resultaat was niet gelijk aan dat in de trein. Dit is logisch, want het is in een trein een stuk stiller dan in een vliegtuig. Toch werd ik enorm blij van mijn koptelefoon. Ook het benodigde volume voor het goed weergeven van alle klanken hoefde in het vliegtuig niet veel te zijn. Ook waren de lage tonnen in de muziek nog steeds heerlijk diep en strak.  Wat mij betreft een dikke ‘plus’ voor dit deel van de test.

Persoonlijk vindt ik vliegen behoorlijk saai. Alleen het opstijgen en landen geeft nog een beetje vermaak. Om de tijd te doden besloot ik een film te kijken op mijn MacBook en sloot de SE-NC31C aan op de koptelefoonaansluiting. Toen de film bezig was realiseerde ik mij dat ik kon genieten van alle geluiden in de film. De spraak was duidelijk en helder, de actiemomenten voorzien van de juiste zwaardere tonen en dit op een redelijk tam volume. Je merkt dit vooral bij een scene met een passerende helikopter of een flink explosie. Hier zijn de klanken hoorbaar die je thuis op je home-cinema set ook zou ervaren. Ook hier dus alle lof voor de Pioneer SE-NC31C.

pioneer se-nc31c 02

Of het echt 90% is wat de Pioneer SE-NC31C weg kan filteren is moeilijk te bepalen.  Maar als we kijken naar de rust die je oren ervaren, bij het activeren van de noise canceling in een lawaaierig Russisch vliegtuig dan geloven we dit blind.

Om gebruik te maken van de noise canceling is het noodzakelijk om een AAA batterij in de unit te plaatsen. Volgens Pioneer gaat de enkele AAA batterij ongeveer 120 uur mee. Gelukkig is de koptelefoon niet afhankelijk van de batterij, zodat je hem nog steeds kan gebruiken als deze leeg is.

Op de unit is ook een monitor knopje aanwezig. Wanneer je dit indrukt wordt de geluidsbron en de noise canceling uitgeschakeld. Dit is vooral handig wanneer je toch even wil luisteren wat de piloot of de machinist te vertellen heeft over de intercom.

De Pioneer SE-NC31C kost €89 en is wat mij betreft zijn geld dubbel en dwars waard. Zit je regelmatig in de trein of het vliegtuig dan kun je met deze koptelefoon moeiteloos genieten van je favoriete muziek of films. Een andere prettig optie is het gebruik van de noise canceling zonder de koptelefoon daadwerkelijk aan te sluiten. Hiermee wordt het om je heen gewoon heel erg rustig en kom je uiteindelijk meer uitgerust aan op je bestemming.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button