Als ik iets lastig vind om te reviewen dan is het wel een monitor. Je hebt een enorme keuze, soms verschillen ze amper en je hele beleving is enorm persoonlijk. Daarnaast is de wetenschappelijke onderbouwing van hoe hij presteert vaak enorm complex en technisch. Toch neemt het niet weg dat ik het graag doe. Philips zorgde ervoor dat ik een tijdje aan de slag kon met een curved full-HD-scherm in een prijsklasse die niet gelijk je hele portemonnee leeg trekt.
Het model dat ik een tijdje heb kunnen testen is de Philips 278E8QJAB. Ik zie je al denken: “Nou, dat modelnummer leest lekker weg”. Tja sorry, maar daar hebben wij dan weer geen invloed op. Mocht je een betere suggestie hebben, stuur het gerust naar Philips.
Met een doorsnede van 27 inch is het geen kleine jongen, maar ook niet de allergrootste die het merk levert. Het is wel een curved scherm. Niet iedereen vindt dit even prettig, maar over het algemeen genomen vind ik het eigenlijk wel prettig. Toch is het iedere keer weer even een tijdje wennen. Ook al is de kromming van het beeld zo gemaakt dat het natuurlijk aanvoelt, moet ik er toch altijd weer even aan wennen. Toch geeft het in de praktijk een wat meer panoramisch beeld en lijkt je scherm zelfs nog wat groter.
Philips richt zicht met dit model niet op gamers die op zoek zijn naar supersnelle refreshrates. Dit wil niet zeggen dat het geen kwalitatief scherm is. Het merk richt zich met dit model juist meer op de kantoorgebruiker. En met kantoorgebruiker bedoel ik ook mensen zoals ik, die veel werken met foto en video. Het feit dat het scherm een 100% dekking heeft van het sRGB-kleurenspectrum is een zeer prettige eigenschap. Het zorgt er in de praktijk voor dat de kleuren op het scherm natuurgetrouw worden weergegeven. Dit is iets wat enorm helpt bij het nabewerken van foto’s en video’s.
Het beeldscherm heeft een verhouding van 16:9 en is prima geschikt voor breedbeeld weergave. Hij ondersteunt maximaal 1080p (1920 x 1080). Geen 4k, maar dit ligt ook wel in de lijn met de prijs die je betaalt voor het scherm. Je kunt hem op verschillende manieren aansluiten. Gelukkig maar, want zo af en toe is het om gek van te worden. Het ene device heeft HDMI, de ander weer mini-HDMI en de volgende heeft Display Port.
Aan de achterzijde van de 278E8QJAB heb je de beschikking over een Display Port, HDMI en VGA-aansluiting voor het beeld en een Audio in en koptelefoon uit voor geluid. Ook de voeding voor het beeldscherm bevindt zich aan de achterzijde in de vorm van een adapter-aansluiting.
Aan de achterzijde van de monitor heeft Philips ook een kleine joystick geplaatst. Hiermee krijg je toegang tot het instellingenmenu van de monitor. Dit uiteraard via OnScreen Display (OSD). Als je hem indrukt, dan verschijnt het menu. Vervolgens kun je verschillende kanten op navigeren en zo de gewenste instellingen aanpassen. Denk hierbij aan kleurbalans, geluidinstellingen, beeldoptimalisatie en ga zo maar door.
Het OSD is redelijk simpel opgebouwd. Tja, zoveel hoef je hier toch niet te zijn en over het algemeen stel je het scherm een keer naar je zin in. Ga je hem kalibreren dan moet je vaak even aan de spreekwoordelijk knoppen draaien. Echter doe je dit over het algemeen ook niet dagelijks. Is dat bij jou wel het geval, dan kun je beter naar een geschikter scherm opzoek gaan.
De monitor monteer je op een goede en stabiele voet. Wat ik zelf heel prettig vind, is dat Philips ervoor gekozen heeft dit niet met normale schroeven te doen. Het zijn een soort boutjes met een ring. Je kunt hem op die manier zelf helemaal strak draaien, zonder dat je hierbij een schroevendraaier of inbussleutel nodig hebt. Het enige jammere aan de combinatie van het scherm en de voet, is dat het geheel niet in hoogte verstelbaar is. Verder ziet het er keurig uit en staat hij wel stevig op de voet.
Tijdens het gebruik van het scherm moest ik voor mijn gevoel meer wennen aan dit formaat in curved, dan de grotere varianten die ik van Philips getest heb. Grote kans dat dit gewoon aan mij ligt. Ik merkte bij deze 27-inch variant dat ik meer bewust was van het gebogen beeldscherm. Het monteren van de voet en het aansluiten van het beeldscherm is een fluitje van het scherm. Zoals ik eerder al aangaf is het handig dat je geen gereedschap nodig hebt om hem in elkaar te zetten. Wel vind ik het ontbreken van een hoogteverstelling erg jammer. De DisplayPort-kabel ontbreekt in de doos, maar je krijgt er wel een HDMI-kabel bij. Tja, de tijd dat alle kabeltjes keurig in de doos zaten is al lang verleden tijd.
Het gaat uiteindelijk natuurlijk om de beeldkwaliteit en vooral de beleving hiervan. Qua kleuren en contrast merkte ik eigenlijk geen negatieve eigenschappen. Ook de scherpte is prima en als je computer 1920 x 1080 ondersteunt is alles dik in orde. Ga je iets schuiner zitten en kijk je dan naar het scherm, dan zie je wel dat het contrast van het beeldscherm verandert. De kijkhoek van 178 graden kun je wel benutten, maar met de kanttekening dat je weergave minder betrouwbaar is.
Dus, nu de hamvraag: Moet je dit scherm hebben, of lekker links laten liggen? Ben je ook een fanatieke gamer, dan zou ik hem persoonlijk overslaan. Niet omdat hij slecht is, maar meer omdat Philips ook nog andere schermen heeft die hier veel beter in zijn. Voor het bewerken van foto’s, video en verder wat administratieve dingen is hij een prima partner in crime. Dit heeft ook een beetje te maken met het prijssegment waar hij zich in bevindt. Hij kost namelijk maar €229. Dit is redelijk weinig voor een 27-inch curved scherm. Past de monitor binnen jouw “werkprofiel” dan kan ik hem zeker aanraden!
Prijs en beschikbaarheid
De Philips 27-inch curved 278E8QJAB monitor is per direct beschikbaar voor een prijs van €229. Je kunt hem onder andere bestellen bij Coolblue en Bol.com