De Nest Hello is een van de producten die voor 2018 op mijn wensenlijstje stond. Je kent het wel, van die producten waarvan je na de introductie zoiets hebt van “die moet ik gewoon testen!”. En met mijn ervaringen op het gebied van de Ring Video Doorbell 2 heb ik genoeg om hem ook te kunnen vergelijken. Heeft Nest genoeg tijd genomen om een goed product op de markt te zetten, of laat de Nest Hello te wensen over? Tipje van de sluier: hij is best goed!
Naast comfort ook een stukje beveiliging
Een video deurbel heeft een aantal mogelijkheden die zich eigenlijk in het comfort en beveiligingssegment bevinden. Stel de deurbel gaat maar je bent niet thuis. Met de Nest Hello krijg je een bericht bij het aanbellen en kun je zien wie er voor de deur staat. Daarnaast heb je tweeweg audio om eventueel in gesprek te gaan met degene die aanbelt. Handig als je op een pakketje zit te wachten en je de bezorger kunt vragen het bij de buren af te geven. Vanuit de Nest app is het ook mogelijk om te reageren met een aantal standaardantwoorden, zoals “ik kom eraan”. Maar ik vind het ook fijn als ik wel thuis ben maar eerst wil weten wie er voor de deur staat. Ken ik de persoon niet, dan doe ik vaak niet eens open.
Een tweede optie is het gebruik van bewegingsdetectie. Komt er iemand door je raam loeren of misschien door de poort naar binnen dan kun je hiervan ook een melding krijgen. Als je in de gelegenheid bent kun je live de videobeelden bekijken en schikt het even niet dan kijk je later eenvoudig even terug. Dit laatste is trouwens wel een betaalde optie bij Nest. Heb je het idee dat je iemand iets ziet doen wat niet de bedoeling is dan schrik je ze makkelijk af door te roepen dat je ze gezien hebt. Of misschien dat je de Politie aan het bellen bent. De Nest Hello is dus meer dan een beveiligingscamera, het is ook gewoon
Subtiel design zoals je van Nest gewend bent
Op het vlak van design heeft Nest een eigen draai gegeven aan hoe een slimme deurbel eruit moet zien. Er is niet gekozen voor een groot rechthoekig design, zoals Ring heeft, maar meer voor ronde hoeken. Qua formaat blijven de deurbellen aardig groot. Of je het mooi vindt is een kwestie van smaak. In het bovenste deel van de deurbel is de camera geplaatst. Daaronder bevindt zich een grote knop om aan te bellen. Om de knop zit een led-ring die altijd brand zodat je in het donker ook kunt zien waar je moet drukken.
Hoge kwaliteit sensor zorgt voor betere beeldanalyse
Nest kiest vaak voor een specifieke camera setup waarbij er een kwalitatief betere sensor wordt ingezet ten opzichte van de videokwaliteit die jij als gebruiker krijgt. Dit klinkt misschien gek maar er zit een goede technische filosofie achter. Ook al gaat het hier om een nieuw product, Nest is natuurlijk geen onbekende als het om camera’s gaat. Veel van de features uit andere modellen gaan dus hand in hand met de Nest Hello. Is dat erg? Ik denk het niet. Why would you change a winning team?
De Nest Hello heeft dezelfde 4K sensor als in de Outdoor Cam IQ. De beelden die de camera opneemt zijn dus van zeer hoge kwaliteit maar krijg je zelf niet te zien. De stream aan video wordt namelijk direct naar de Nest Cloud gestuurd en daar geanalyseerd. Door de hoge kwaliteit beelden kan er beter onderscheid gemaakt worden tussen bijvoorbeeld personen die voorbijkomen, een auto die langsrijdt, of de kat van de buren. En dit onderscheid zorgt er ook weer voor dat jij minder onnodige meldingen krijgt van bewegingen die je weinig interesseren. Tenzij je specifiek de kat van de buren in de gaten wilt houden natuurlijk. Dit laatste hoop ik niet voor je.
HDR voor maximale details in je beelden
Naast de sensor met hoge resolutie wordt er ook gebruik gemaakt van High Dynamic Range (HDR). Dit zorgt ervoor dat onder lastige omstandigheden het dynamisch bereik goed blijft. Neem je een scenario met volle zon en een wat grijzige lucht dan zijn er veel cameramerken die een zeer uitgebeten lucht laten zien. De Nest Hello gaat gebruik van HDR om te zorgen dat er geen details verloren gaan in dergelijke omstandigheden. Voor het pikkedonker heeft de camera hulp van infraroodled’s om te zorgen voor goed nachtzicht. Dus ook midden in de nacht kun je prima zien wat er zich rondom je deurbel afspeelt.
Gebruik je bestaande gong, of alleen de app
Als je reeds in het bezit bent van een deurbel dan heb je de mogelijkheid om hem geschikt te maken voor gebruik met Nest Hello. En om het een beetje specifieker te maken kan dit alleen maar met de gong. De knop vervang je uiteraard door de Nest Hello unit. Een andere handige optie is de gong draadloos aan te sturen. Helaas heeft Nest hier geen eigen oplossing voor, maar Honeywell weer wel. Gecombineerd heb je dan een slimme deurbel met draadloze gong. Dit is iets waar Ring beter over heeft nagedacht met haar draadloze Chime. Wil je helemaal geen vaste of draadloze gong dan krijg je enkel een seintje op je smartphone als iemand op de bel drukt. De Hello voeg je toe in de Nest app en als je meerdere producten van het merk gebruikt krijg je ze dus allemaal bij elkaar in een app.
Hoe zit het met de beveiliging?
Als je iets niet wil is dat er iemand anders eenvoudig bij jouw beelden kan komen. Deze worden immers op geslagen in de Cloud van Nest. Dit is overigens afhankelijk van je abonnement, want als je geen Nest Aware neemt is dit niet het geval Toch streamt je camera 24×7. Goed om te weten dat je bestanden versleuteld opgeslagen zijn in de Cloud. Ook de connectie tussen je camera en de Nest Cloud vindt versleuteld plaats. Het is niet mogelijk om de beelden zelf op te slaan op bijvoorbeeld een NAS in je thuisnetwerk. Je kunt de toegang tot de Nest Cloud portal overigens ook extra beveiligen door middel van twee-factor authenticatie. Waarom je dit echt wilt instellen vertel ik je uitgebreid in mijn blogreeks ‘Dossier Security’.
Wat zit er in de doos?
- Nest Hello videodeurbel.
- 15 graden montageplaat.
- Ontgrendel gereedschap.
- Steenboor.
- Nest waarschuwingssticker.
- Muurplaat.
- Verlengkabels voor bestaande bedrading.
- Schroeven en pluggen.
- Snelstart gids.
Nest Hello in de praktijk
Als eerste blijft het altijd weer een aangename verassing als je een product van Nest uit de verpakking haalt. In het geval van de ‘Hello’ is dit gelukkig ook weer het geval. Alles zit keurig verpakt en is altijd opvallend compleet. Je krijgt niet een Nest Hello unit maar ook alle benodigdheden om hem te monteren. En dat zijn niet alleen een paar schroeven maar ook de pluggen en de steenboor. Gewoon lekker compleet.
Als eerste moet je aan de slag om de deurbel te monteren. Je kunt ervoor kiezen om het zelf te doen maar het is ook mogelijk om een zogenaamde Nest Professional hiervoor te laten komen. Hiervoor worden uiteraard wel kosten gerekend. Toch is het prima zelf te doen, mits je een beetje handig bent. Als je huis al voorzien is van een deurbel dan is het een kwestie van de oude knop demonteren en de bedrading losmaken. In de meeste gevallen is dit een combinatie van een blauw/rode draad. Deze draden worden van spanning voorzien door je beltrafo. Vaak is dit in Nederland 8V wisselspanning en bij nieuwere woningen soms iets hoger. Om je Nest Hello te kunnen gebruiken wordt een spanning tussen de 16V en 24 V AC geadviseerd. Heb je dit niet in huis dan is het noodzakelijk om een andere trafo te plaatsen.
Meer dan het aansluiten van de stroomdraden op een juiste trafo is het eigenlijk niet. Je monteert de aluminium schelp tegen je deur, verbind de draden en klikt de bel op zijn plek. Vervolgens zet je de speciale Gong (Chime)-connector op zijn plaats en ben je nagenoeg klaar. Het lijkt dus heel ingewikkeld maar dat is het echt niet.
Als je reeds producten van Nest in huis hebt dan volstaat het om de Hello deurbel toe te voegen in de app. Heb je nog geen Nest producten in huis dan moet je eerst de Nest-app downloaden en een account aanmaken. Het toevoegen van de deurbel aan de app is niet meer dan het scannen van de barcode op de unit en de installatie wizard doorlopen. Dit is nodig om het product te herkennen en hem te vinden aan je draadloze netwerk. Als alles verbonden is kan je direct live meekijken met je camera. Vanuit de app is het ook mogelijk om geluid te horen en zelf terug te praten.
De beeldkwaliteit van de Nest Hello is erg goed. Dit ben ik inmiddels gewend van Nest en had eigenlijk niet anders verwacht. Ook in het donker staat hij zijn mannetje en kun je nog prima zien wat er voor je deur gebeurd. Wel kan je last hebben van het infraroodlicht dat de Hello uitstraalt in het donker. Hangt hij namelijk in de buurt van een muurtje dan reflecteert het licht op de bakstenen en krijg je een lichtvlek. Let bij het monteren dus goed op of je hem niet te dicht tegen de muur hangt.
Je kan zelf allerlei eigenschappen van de deurbel nog aanpassen. Zo kan hij samenwerken met andere apparaten om te zien of je thuis bent via de Thuis/Afwezig functie. Ook is het mogelijk om een schema in te stellen wanneer je niet wilt dat de camera actief is. Je hebt gelukkig goede controle over de meldingen die door Nest worden verstuurd.
In bovenstaande afbeelding zie je rechts hoe ik een zone ingesteld heb waar ik enkel bewegingsdetectie voor wil doen (groen). De rest van het gebied reageert enkel op mensen. Toch krijg ik nog regelmatig een bericht dat er een persoon is gezien buiten de zone. Als ik dan kijk is het vaak een auto. Nest Hello heeft iets moeite met de afstand en de beweging in mijn geval om vast te stellen of het een persoon is. Om dit te voorkomen is het mogelijk om een tweede zone te maken voor het herkennen van mensen en een derde waarin je volledig de meldingen uitzet. Dit is per woning verschillend en je moet vaak een beetje tweaken om dit naar je zin te krijgen.
Het bewaren van beelden in de Nest Cloud en het herkennen van personen is een onderdeel van de betaalde Nest Aware dienst. Wanneer de camera een persoon detecteert dan gaat hij het gezicht proberen te matchen aan bekende gezichten. Geef je een persoon een naam dan meldt Hello de volgende keer wie er voor je deur staat. De slimme algoritmes analyseren de videostream en maken het voor jou weer een stukje makkelijker. Het herkennen van de gezichten werkt vrij goed. Soms zie je dat er een nieuw personage gevormd wordt, terwijl dit al een bekend persoon is, maar dan is het een kwestie van een naam toekennen en klaar is Kees.
Als ik de Nest Hello vergelijk met de Ring Video Doorbell 2 dan merk ik erg goed dat de kwaliteit van de videobeelden een stuk beter is. Vooral het dynamisch bereik. De audio verschilt dan weer niet zo heel veel. Ook het instellen van een detectiezone is beter ontwikkeld dan bij Ring. Toch vind ik het wel jammer dat Nest niet gekozen heeft om ook draadloze gongs mee te lanceren met de Hello. Daar heeft Ring weer slimmer aan gedaan.
De prijs van de Nest Hello ligt op €280. Heb je net als ik een normale beltrafo dan komt er nog eens €40 bij voor eentje met een hogere spanning. Wil je dan ook nog beelden kunnen terugkijken dan kost dit je 5 euro per maand. De deurbel kost je in 3 jaar dan even een flink bedrag van €280 + €40 + €150 (3jaar Nest Aware 5 dagen terugkijken) = €4700. En dat is toch wel een flink bom met duiten. Zou mij het ervan weerhouden om een Nest Hello videodeurbel aan te schaffen? Nee, dat niet. Maar het is wel jammer dat je met een aanschaf van €280 nog extra abonnementskosten krijgt. Wil je overigens verder terugkijken dan 5 dagen dan kost het je €100 (10 dagen terug) of €300 (30 dagen terug). Dat is best prijzig.
Prijs en beschikbaarheid
Je kunt de Nest Hello per direct verkrijgen voor een prijs van €280. Let goed op of je beltrafo geschikt is voor gebruik met de Nest Hello en dat hij 16-24V AC, 10VA is. Het is ook mogelijk om het geheel door een Nest Pro te laten installeren.