Computers en tablets

Review: Logitech Crayon

Apple introduceerde in 2015 de iPad Pro en met de komst van deze krachtige tablet verscheen er ook een digitale pen. Onder de naam Apple Pencil lanceerde het merk de multifunctionele pen die inmiddels dit jaar zijn tweede generatie in gaat. In deze review ga ik aan de slag met een sportgelijke digitale pen echter komt dit model uit het assortiment van Logitech, de Logitech Crayon. Hij kost 30 euro minder dan de Apple variant en staat zeker zijn mannetje.

Logi Crayon tech365nl 006

Een digitale pen is geen nieuwe feature op de markt. Er zijn diverse soorten en maten te koop, maar toch verschikt het per variant flink op het gebied van functionaliteit. Sommige lijken een echte pen maar zijn in de praktijk enkel voor het makkelijk intoetsen van de knoppen op je scherm. De ander kan wel tekenen maar slechts alleen met een vaste dikte. De Logitech Crayon lijkt op dat vlak enorm op de Apple Pencil. Je kunt hem als aanwijzer gebruiken op je iPad en er lekker mee schrijven of tekenen. Houd je de punt onder een hoek dan past hij automatisch de stijl van je lijn aan. Zo kun je bijvoorbeeld een potloodlijn trekken als je hem normaal houdt en schaduw kleuren als je de punt bijna plag op het scherm houdt. Net als bij een echt potlood.

Logi Crayon tech365nl 011

De Crayon is niet geschikt voor iedere iPad. Dit is wel iets waar je rekening mee moet houden. De iPad Pro ondersteunt hem wel, maar voor de normale iPad moet je echt de 6e generatie hebben. Dit is het zogenaamde 2018 model. De reden hiervoor zit in de speciale laag van de touchscreen. Als je vaak iets schetst of ontwerpt dan heeft een dergelijke digitale pen zeker meerwaarde. Maar ook simpele dingen als het maken van aantekeningen bij een document, je handtekening zetten, of foto’s bewerken. Vooral dit laatste vind ik erg fijn met de Logitech Crayon omdat je nauwkeurig de sliders in Lightroom kunt bedienen en ook even een vuiltje wegpoetsen is een koud kunstje.

Logi Crayon tech365nl 007

Een batterij vervangen is bij de Crayon niet nodig. Door zijn ingebouwde accu gaat hij lang mee en is hij ook oplaadbaar. Je haalt de cover op de achterkant open en kunt hier vervolgens je lightningkabel van je iPad in doen. De Crayon wordt dan opgeladen zonder dat je nog andere kabeltjes nodig hebt. De capaciteit van de accu geeft Logitech niet expliciet aan maar volgens eigen zeggen kun je de Crayon ongeveer 7 uur gebruiken op een enkele lading. Is hij leeg? Met 2 minuten opladen is hij weer 30 minuten bruikbaar.

Logi Crayon tech365nl 010

Ook al is hij voorzien van Apple Pencil technologie zijn er toch een aantal dingen die de Crayon niet kan. Of dat voor jou een gemis is, dat bepaal je helemaal zelf. Een van de eigenschappen die hij niet heeft is drukgevoeligheid. Als je harder drukt dan veranderd de dikte van de lijn niet. Je hebt dus enkel verschil met de hoek van de punt op het scherm. Het tweede is het zogenaamde “tappen” op de pen. Verder heb je eigenlijk dezelfde ervaring. Ook de handpalmuitschakeling op de iPad werkt volledig met de Logitech Crayon.

Logitech Crayon in de praktijk

Het is belangrijk om je te realiseren dat de Crayon enkel geschikt is voor de 6e generatie iPad en iPad Pro. Just as simple as that. Wil je hem graag kopen dan moet je hier zeker op letten. Als je de Crayon uit de verpakking haalt dan hoef je hem alleen maar aan te zetten om er direct gebruik van te maken. Geen installatie, niet koppelen met je iPad, niks! En dat is eigenlijk precies wat je met een accessoire als dit wilt. Als je er teveel voor moet doen dan ga je hem in de praktijk niet gebruiken.

Logi Crayon tech365nl 008

Normaal ga ik uitgebreid in op alle mogelijkheden die een product heeft maar in het geval van de Crayon ben ik daar snel doorheen. Je kunt hem rechtop gebruiken of schuin. Beide standen van de punt van de Crayon bieden een andere methode aan voor het schrijven of tekenen. En dit gaat in de praktijk er goed. Ik moet zeggen dat het schrijven erg fijn gaat met de Crayon. Hij is best direct en door de smalle punt kan je ook echt een normaal stukje tekst schrijven zonder dat alles in elkaar verweven zit.

Logi Crayon tech365nl 001

Adobe Lightroom op de iPad geeft je de mogelijkheid om je foto’s te bewerken door middel van allemaal sliders. Hier is het van belang dat je pen goed en accuraat in staat is om de sliders te bedienen. Met de Crayon heb ik een aantal foto’s bewerkt en de belichting, het contrast en de kleuren aangepast. Ook zo hier en daar een stofje weggepoetst. Normaal vind ik dit op een iPad wat onhandig omdat ik met mijn dikke vingers niet lekker nauwkeurig de sliders kan bedienen. Met de Crayon ging dit vele malen makkelijker. Bij dit soort fijn werk is het echt een aanvulling op de iPad. Ook het tekenen gaat verrassend goed, echter is het hierbij wel de vraag of je dit echt vaak genoeg doet om de Crayon hiervoor aan te schaffen.

Logi Crayon tech365nl 004

Ik haal nog even de verschillen aan met de Apple Pencil, want dit is waarschijnlijk een vraag die vaak naar voren gaat komen. Dus even concreet, dit is het verschilt tussen de Apple Pencil en de Logitech Crayon:

  • Logitech Crayon heeft geen losse onderdelen, de Pencil wel.
  • Logitech Crayon heeft geen ingebouwde Lightning aansluiting, hiervoor moet je jouw iPad-kabel bij de hand hebben.
  • Apple Pencil is drukgevoelig, de Logitech Crayon niet.
  • Logitech Crayon heeft een kortere accuduur (7 uur versus 12), maar gaat na een half uur automatisch uit.
Logi Crayon tech365nl 003

Prijs en beschikbaarheid

De prijs van de Logitech Crayon is €69,99. Hiervoor krijg je de Crayon zonder verdere accessoires. Het is ook mogelijk om de punt van de Crayon op een later moment te vervangen.

Logi Crayon tech365nl 002

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button