tech365
Linksys EA6900 featured

Review: Linksys EA6900 Wireless Router met AC1900

Er zijn inmiddels al wat verschillende modellen in de Smart Wi-Fi serie van Linksys. De EA6900 is echter paradepaardje van deze serie en is als enige voorzien van Dual Band AC 1900. De Wireless-AC techniek maakt het mogelijk om Wi-Fi snelheden te realiseren die we normaal terugvinden in Gigabit ethernet. Dit maakt de EA6900 tot een zeer goede router voor het MKB of voor de veeleisende gebruiker thuis. Zo wordt het streamen van Full-HD videomateriaal een makkie. En voor het kopiëren van grote hoeveelheden data, profiteer je van flinke doorvoersnelheden.

Linksys EA6900 Front

De router is gebaseerd op de 802.11ac draadloze standaard en is uiteraard compatible met de voorgaande standaarden als: 802.11a/b/g/n. Zijn je draadloze apparaten dus wat ouder, dan werken deze ook prima met de EA6900. Door het gelijktijdig gebruiken van twee frequentie banden (2,4GHz en 5,0GHz) zijn snelheden haalbaar van tot 600Mbps (op 2,4GHz) en maar liefst 1300 Mbps (op 5,0GHz).

De EA6900 valt goed op in de productreeks door zijn 3 verstelbare antennes. Deze antennes zijn niet permanent bevestigt aan de router, maar kunnen door middel van een schroefconnector los gehaald worden.

EA6900 Antennae

Aan de achterzijde van het apparaat vinden we een viertal Gigabit-aansluitingen voor het interne netwerk. Daarnaast is een speciale poort voor de uplink naar het Internet. De EA6900 is ook voorzien van een tweetal USB aansluitingen. Hierbij is gekozen voor één USB3 aansluiting en één USB2. Waarom er niet gekozen is voor twee USB3 poorten is ons niet duidelijk. Verder kun je de router via een verzonken knop nog resetten, is er een WPS knopje aanwezig (welke wel heel erg klein is) en heeft de router een aan- en uit-knop.

Aan de voorzijde van het apparaat vinden we, naast het mooie strakke design, verder geen knoppen en aansluitingen.

Linksys EA6900 Back

Linksys Smart Wi-Fi: overal vandaan toegang tot je thuisnetwerk

Wanneer je de beschikking hebt over een router uit de Smart Wi-Fi serie van Linksys, kun je eenvoudig overal vandaan toegang krijgen tot je thuisnetwerk. Naast toegang via een browser, kun je ook gebruik maken van de speciale Smart Wi-Fi app voor je smartphone. Nu is dit erg handig als je even snel iets aan wil passen, maar Linksys kijkt verder dan dit. Door actief samen te werken met fabrikanten van apparaten heeft Linksys zich het doel gesteld deel te nemen aan het realiseren van de intelligente woning van de toekomst. Ondanks dat het aanbod nu nog beperkt is, kun je wel handig gebruiken maken van de Cloud dienst voor het beheren van je router. Vind je de Cloud maar eng, dan is het ook mogelijk om dit niet te gebruiken.

Dit klinkt natuurlijk allemaal heel leuk, maar wat levert het ons op? De apparaten die wij in huis hebben, worden steeds intelligenter. Hierbij speelt ook connectiviteit een enorme rol de laatste jaren. Linksys maakt je thuisnetwerk klaar om straks deze apparaten eenvoudig te kunnen verbinden en vooral de toegang tot deze apparaten te overal te kunnen realiseren. Wanneer een leverancier van een koffieautomaat een app ontwikkelt die geschikt is voor Smart Wi-Fi, zou je dus vanuit de auto alvast je favoriete kop koffie kunnen laten maken voor als je thuis arriveert. Of misschien wil je de thermostaat iets hoger hebben, zodat het al warm is als je thuiskomt.

Hiermee komen we ook direct op een ander onderdeel van Smart Wi-Fi, namelijk de mogelijkheid tot het gebruik van apps. Standaard worden er een aantal (gratis) app ter beschikking gesteld, zoals Block the bad Stuff (een internet filter) en Device Monitoring. Op dit moment is het aanbod nog wat mager, maar Linksys verwacht dat het aantal apps in de toekomst zal groeien.

In het YouTube filmpje kun je een korte impressie zien van de Linksys EA6900.

Genoeg details over de router, tijd om het apparaat eens te installeren. Zou het echt zo eenvoudig zijn als Linksys zegt?

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen