Wie de ontwikkelingen van de Google Chromecast een beetje heeft gevolgd, weet dat dit handige apparaatje sinds kort ook in Nederland te koop is. Maar wat kun je nu eigenlijk verwachten van een mediaspeler die maar net iets groter is dan een USB stick? We besloten om Google’s Chromecast gadget eens nader te bekijken om een indruk te krijgen van de mogelijkheden.
Het kan zijn dat je de Chromecast nu pas voor het eerst ziet. Het is geen product dat je iedere avond tot vervelends aan toe in een reclameblok voorbij ziet komen en ook niet levensgroot op een bushokje. Maar wat doet deze Chromecast dan precies? Chromecast is een mediastream-apparaat wat qua formaat vergelijkbaar is met dat van een USB-stick. Het apparaat sluit je aan op een HDMI-poort van te tv en stelt je in staat om films, video’s, muziek en veel meer te streamen (casten) met je smartphone, tablet of laptop.
Stel je bent net als wij gek op het kijken van handige video’s op YouTube. Wanneer je tv is uitgerust met Chromecast kun je eenvoudig op je tablet aangegeven dat je de video wilt afspelen op je tv. Tijdens het afspelen van de video op je tv, kun je de tablet gebruiken als afstandsbediening of voor andere taken, zoals het lezen van je e-mail. Je geeft als het ware de taak aan Chromecast om de video af te spelen, in plaats van op het scherm van je tablet. Dit maakt het kijken van deze filmpjes een stuk handiger op een groot scherm dan een kleine smartphone.
Er zijn op dit moment een aantal apps die geschikt zijn voor Chromecast. Door het installeren van deze apps op je smartphone, tablet of laptop, kun je snel en eenvoudig content bekijken op je tv. Een mooi voorbeeld hiervan is de Youtube app en de app voor het zeer populaire Netflix. Vooral dit laatste is een handige oplossing voor mensen zonder Smart TV. Je kunt namelijk zo je favoriete films en series op je tv kijken, zonder ingewikkelde toeters en bellen.
Het kleine apparaatje is voorzien van een HDMI aansluiting en heeft een maximale videoresolutie van 1080p. Om verbinding te maken met je draadloze thuisnetwerk ondersteunt Chromecast 802.11b/g/n wifi (802.11n alleen 2,4 GHz) en voor de beveiliging WEP, WPA/WPA2. Het totale gewicht van de stick is slechts 34 gram en met de bijbehorende USB kabel kun je het geheel voorzien van spanning via je tv of de meegeleverde USB voedingsadapter. De meeste mobiele apparaten worden op dit moment ondersteunt; minimaal Android 2.3, iOS 6.0, Windows 7, Mac OS 10.7 en Chrome OS 28.
Wat zit er in de doos?
- Google Chromecast apparaat.
- USB voedingskabel.
- Voedingsadapter (5,1V) met USB aansluiting.
- HDMI-extender.
Bedieningsgemak
De bediening van de Chromecast gaat geheel via je mobiele apparaat. Na de installatie kun je eenvoudig je films en serie streamen door op het afspeelicoon te drukken in een app en voor je Chromecast te kiezen. De bediening van functies als: pauzeren, verder- of terug springen of het volume aanpassen vinden allemaal plaats vanuit de apps of via de afstandsbediening van je tv. Dit is dan ook gelijk het enorme voordeel, iedereen kan met Chromecast aan de slag. Als je een video kunt afspelen op YouTube, dan kun je dit ook via Chromecast op je tv.
Onze ervaring met de Chromecast
De Chromecast ziet er eenvoudig uit. Dat dit ook echt zo is merken we al heel snel bij het installeren van het apparaat. Door middel van een aantal korte en eenvoudige stappen, hebben we de Chromecast binnen enkele minuten ‘up and running’. Tijd om eens een aantal apps te installeren op onze iPad en het één en ander te testen.
Op dit moment bestaat het aanbod uit een acht-tal geschikte apps, namelijk: Netflix, Youtube, Google Play Movies, Red Bull TV, Google Play Music, VEVO, Real Player Cloud en Rdio. Toch beginnen er ook langzaam apps te verschijnen die ook geschikt zijn voor Chromecast, maar niet worden vermeldt op de officiële website, waaronder Synology’s DS Video app. De apps zijn eenvoudig uit de App Store te downloaden en te starten.
Wanneer je video wilt afspelen met de YouTube app hoef je eigenlijk niet meer te doen dan je Chromecast als afspeel-apparaat te selecteren. Hierna bedien je met de tablet het afspelen van de video. Deze zelfde constructie vinden we ook terug bij Google Movies en Music. Je schaft een film of stukje muziek aan via de Google Store en vervolgens kun je vanuit de Google Play Movie app deze afspelen via Chromecast.
De Red Bull TV app is wat flitsender om te zien en bevat ook live video’s. Dit laatste is echter niet mogelijk om af te spelen met Chromecast, maar mogelijk is dit binnenkort verleden tijd.
Bij Tech365 hebben we veel ervaring met de NAS apparaten van Synology en ook hier zien we ondersteuning voor Chromecast. Prima moment om beide apparaten eens te combineren en te bekijken wat er mogelijk is voor gebruikers. De DS Audio en DS Video apps zijn beide geschikt voor Chromecast. In beide apps komen we wederom het afspeel-apparaat icoon tegen en is het slechts een kwestie van kiezen en genieten maar. Ook hier hebben we geen enkel probleem gehad om muziek af te spelen vanaf een NAS, internetradio te luisteren via Audio Station en keken we een aflevering van een televisieserie via DS Video. De Chromecast doet gewoon wat hij moet doen, zonder poespas.
Het enige dat we jammer vonden is dat het afspelen van films voorzien van DTS audio niet mogelijk vanuit de Synology DS Video app naar de Chromecast. Het is echter niet bekend of dit een beperking is van Chromecast of van de DS Video app. Films voorzien van Dolby 5.1 streams werken wel.
Lees verder op de volgende pagina: Installatie van Chromecast.
Dat is zeker een handige toevoeging Harold, zelf heb ik het met mijn Chromecast ook al geprobeerd. Nu nog de mogelijkheid om je foto’s vanuit je smartphone direct te tonen en dan worden er nog meer gelukkig denk ik.
Mooie nieuwe functionaliteit sinds kort is dat je kan foto’s vanaf je smartphone of tablet op je televisie kijken via de Chromecast. Voorwaarde is wel dat je de foto’s in Google+ hebt staan. Je bekijkt ze dus ook vanuit de Google+ app op je telefoon. Wel een mooie toevoeging waar veel mensen waarschijnlijk op zaten te wachten.
http://www.chromecast-info.nl/mogelijkheden/