Een hub voor het koppelen van al je slimme apparaten, goede ondersteuning voor Nest producten, Google Assistant, en een mooi touchscreen om alles ook zonder je stem te bedienen. Dat is wat de Google Nest Hub jou biedt. Geef hem een mooie centrale plek in je huiskamer en je hoeft bijna nergens meer voor de bank te verlaten. Hoe lekker is dat!
Google Nest Hub, het resultaat van een synergie tussen twee verschillende merken uit de stal van Google. Google Home bestaat inmiddels al een tijdje en heeft als functie je de beschikking te geven over Google Assistant, de virtuele assistent van Google. Dit gecombineerd met een ingebouwde speaker waarop je ook nog een beetje muziek kunt luisteren. Het merk Nest, aangekocht door Google in 2014, maakte allerlei handige producten om je huis slimmer en veiliger te maken. Met de Google Nest hub worden deze twee expertises samengevoegd in de vorm van een nieuw product.

Google Assistant in het Nederlands
Google Assistant maakt je leven makkelijker door te reageren op je vragen, of het uitvoeren van opdrachten. Dit kan in de vorm van “Hey Google, zet eens wat muziek aan”, of “oké Google, zet de lampen in de woonkamer aan”. Het enige dat ik altijd vond missen is een display waarop je ook informatie kunt zien, of apparaten en diensten kunt bedienen. Soms is het handiger om even een nummer te skippen, of een lamp in te schakelen, via een touchscreen, dan het te moeten roepen. Google Nest Hub to the rescue! Door middel van een 7-inch touchscreen kun je nu nog meer met Google Home en ook wat extra handigheidjes met je Nest producten.

Als je goed kijkt is de Google Nest Hub eigenlijk een Google Home speaker met een 7-inch touchscreen erop. Hij heeft extra ondersteuning voor Nest apparaten en dat is voor bezitters van deze slimme producten wel echt een voordeel. Een voorbeeld is de Nest Hello deurbel. Als er aangebeld wordt kun je eenvoudig zeggen “Hey Google, laat mij de voordeur zien” om te zien wie er voor de deur staat. Naast Nest Hello zijn er ook functies voor de Cam IQ Outdoor, Indoor Cam en zelfs de Learning Thermostat.
Veel ondersteunde platformen voor een smart home
Het koppelen van apparaten en diensten doe je vanuit de Google Home app. Dit is het middelpunt voor de connectiviteit met Google Nest Hub. Wil je vanuit de Hub je lampen bedienen dan moet je ze eerst hier toevoegen. Google ondersteunt een flinke lijst met merken en apparaten. Dit is trouwens dezelfde app die je gebruikt voor het instellen van je Chromecast.

Oke, wat kun je allemaal zien en bedienen met de Google Nest Hub. Er is erg veel mogelijk en om je een indruk te geven noem ik er een paar: het actuele weerbericht in je woonplaats, de weersverwachting voor de komende week, route informatie en geschatte reistijd, muziek op Spotify of Google Music, YouTube, je Chromecast, en je favoriete foto’s uit Google foto’s. Genoeg mogelijkheden zelfs zonder extra apparatuur te koppelen. Uiteraard zit er ook de mogelijkheid in om slimme vragen te stellen zoals je dit ook in Google kunt doen. Omrekenen van valuta, een wereldklok, een wiskundige vraag, of informatie over een bepaald onderwerp.
Microfoon is uit te schakelen
De Hub is enkel voorzien van een aansluiting voor de meegeleverde adapter. Hij werkt met je bestaande draadloze netwerk en kan niet met een netwerkkabel worden aangesloten. Dit is ook niet vreemd want je wilt hem natuurlijk overal nee kunnen zetten. Er zitten een aantal schakelaars op de Hub waaronder twee voor het regelen voor het volume en het uitschakelen van de microfoon. Dit alles kun je aan de achterkant vinden. Wie het niet prettig vind dat Google Assistant constant aan het luisteren is naar een “oké Google” kan de microfoon dus volledig uitschakelen. Hiermee ben je natuurlijk wel de mogelijkheid tot het gebruik van stemcommando’s kwijt.

Een helder scherm is fijn, mits het erg licht is in je omgeving. ’s Avonds en ’s nachts is dit natuurlijk geen pretje. Google heeft hiervoor het apparaat voorzien van een Ambient EQ-sensor. Deze sensor meet continue de lichtsterke om de Hub heen en past de helderheid van het scherm hierop aan. Dit zorgt ervoor dat je in het donker dus geen zonnebril nodig hebt om naar je scherm te kijken.
Als je meerdere Google speakers in huis hebt kun je gebruik maken van speakergroepen. De Hub kan zo muziek afspelen in de slaapkamer, terwijl je in de woonkamer geen last hebt. Het geluid klinkt best prima uit de Hub, beter dan de Google Home Mini bijvoorbeeld.
Wat zit er in de doos?
- Google Nest Hub.
- 230V stroomvoorziening.

Google Nest Hub in de praktijk
Ik heb eerder wat getest met Google Home maar miste de mogelijkheid om af en toe gewoon iets te regelen zonder te praten. “Dan gebruik je toch de app?”. Dat kan, maar bijvoorbeeld bij het uitschakelen van mijn lampen als ik naar bed ga vind ik het toch makkelijker als ik hiervoor niet eerst mijn telefoon hoef te pakken. Dit is precies waar ik de Google Nest Hub fijn in vindt. Door middel van het 7-inch touchscreen tik je makkelijk de lampen uit, of zet je een muziekje aan. Hij brengt net dat beetje extra.

Installeren is een koud kunstje
Voordat je de Google Nest Hub kunt gaan gebruiken moet je de Google Home -app installeren op je smartphone of tablet, en een Google account hebben. Vervolgens is het een kwestie van de stroomadapter aansluiten en even wachten tot de Hub volledig is opgestart. Je krijgen dan een welkomscherm en vervolgens schakel je over naar de app. Door verbinding te maken met het draadloze netwerk van de Hub kun je hem installeren. Als je een Chromecast thuis hebt dan herken je dit proces direct. Veel meer dan even door de installatie heen klikken is het echt niet. Wat je wel moet doen na de installatie is de taal van Google Assistant aanpassen naar Nederlands (mocht je dit willen). Dit gaat niet automatisch.
Als je reeds ervaring hebt met Google Home dan herken je alle mogelijkheden eigenlijk wel. Op de display na is het gewoon een Google Home unit. Gelukkig werkt de Assistant tegenwoordig in het Nederlands en herkend hij/zij de gesproken commando’s erg goed. Ik heb van alles geprobeerd, van het weerbericht tot Spotify en val het inschakelen van mijn verlichting tot het afspelen van video’s van YouTube.

Speel YouTube video’s af op het scherm
Toen ik de unit binnenkreeg was ik benieuwd of je het scherm ook zou kunnen gebruiken voor het afspelen van video’s. Vanaf YouTube kun je een video afspelen op je tv, via de Google Nest Hub. Maar het is ook mogelijk om hier het beeldscherm van de Google Nest Hub voor te gebruiken. Je kunt helaas niet zoeken naar een video op het scherm, maar wel weer via een spraakcommando. Met “oké Google, speel een video van Linux Tech Tips” kreeg ik keurig een video te zien op het ingebouwde scherm.
Ik mis deze functionaliteit wel voor Netflix. Een film of serie kun je vanuit deze app alleen afspelen op je tv via een Chromecast, maar niet op het scherm van de Hub zelf. Misschien dat dit in de toekomst nog komt.
Zonder microfoon toch een stuk minder handig
Voor sommige is het misschien prettig dat je de ingebouwde microfoon uit kunt schakelen. Dat kan ik wel begrijpen. Toch mis je dan wel een groot deel van de handigheid van de Google Nest hub. Zelf heb ik een tijdje uitgeschakeld maar dan is hij toch ineens een stuk minder handig. Het aanpassen van het volume moet je dan handmatig doen, het inschakelen van je lampen, het opvragen van de weersverwachting, en ga zo maar door.

Beeldscherm heeft echt meerwaarde
Ik vind het een leuk product. Het beeldscherm zorgt voor een meerwaarde in mijn optiek versus de normale Google Home. Ja, hij is ook wel iets duurder maar zelfs dat valt mij nog mee. Met een prijs van €129 heb je toch een handig gadget in huis.

Prijs en beschikbaarheid
De Google Nest Hub kost €129 en is per direct verkrijgbaar in zowel wit als zwart. Google Assistant is hierbij ook in het Nederlands te zetten.