Smart-home

Review: Gledopto LED-controller koppelen aan Philips Hue

Philips Hue ledstrips zijn best prijzig. Toch is het tof om zo’n ledstrip in huis te hebben. Maar zijn er ook alternatieven die samenwerken met Philips Hue? En voor een interessante prijs? Jazeker! In dit blog vertel ik je alles over de Gledoptop LED-controller. Dit slimme stukje tech maakt het mogelijk om goedkope ledstrips aan je Hue Bridge te koppelen.

Waarom zou je op zoek gaan naar een alternatief voor een Philips Hue ledstrip? Als je het aan mij vraagt is de prijs de enige reden om dit te doen. De ledstrips van Philips zijn kwalitatief heel goed, hebben een flinke lichtopbrengst en bieden uitgebreide mogelijkheden. Het enige nadeel, de prijs. Als je voor de fun een extra strip wil toevoegen van 2 meter dan ben je al snel rond de €70 kwijt. Ik zocht bijvoorbeeld verlichting voor in mijn patchkast. Gewoon voor de fun en voor een beetje extra licht wanneer ik iets wil veranderen. Maar ja, ga je dan voor €70 een extra strip kopen? Uiteraard zijn er ook goedkope ledstrip met een losse afstandsbediening, maar ik wil het wel aangestuurd hebben via mijn Philips Hue Bridge en Homey. Gemak dient de mens tenslotte.

Gledopto ledcontroller tech365nl 002

Gledopto maakt led-controllers die werken met het ZigBee Light Link (ZLL) protocol. Dit protocol werkt samen met platformen als Philips Hue, Ikea Tradfri en Homey. Een ledstrip die je aansluit op de Gledopto controller wordt vervolgens gewoon gezien als lamp in bijvoorbeeld je Hue-app en kan vanuit daar aangestuurd worden. Dit maakt hem zeer geschikt voor wanneer je net als ik alles vanuit een centrale plek wilt bedienen.

Gledopto ledcontroller tech365nl 008

Er zijn vier verschillende soorten Gledopto controllers verkrijgbaar. Het verschil tussen de modellen zit in de aansturing voor het type ledstrip dat je wilt gebruiken. De volgende mogelijkheden zijn er:

  • RGB+CCT: Dit model is geschikt voor ledstrips met rode, groene, blauwe, witte en warm witte led’s. De strip wordt gezien als 1 lamp en is eenvoudig aan te passen in kleur of warmte.
  • RGB: Geschikt voor ledstrips met enkel rode, groene, en blauwe leds. Je ziet je ledstrip als een 1 lamp waar je de kleur van kunt instellen.
  • RGBW: De controller werkt met ledstrips die voorzien zijn van rode, groene, blauwe, en warm witte leds. Je krijgt in dit geval 2 lampen te zien in je app, een voor kleur en een voor warm wit.
  • Dimmer ledstrip: Deze controller is bedoeld voor het aansturen van een ledstrip met een enkele kleur. Je kan de ledstrip hierna ook dimmen in de app.

Met een controller alleen ben je er nog niet. Je hebt natuurlijk ook een ledstrip nodig. Als je een ledstrip gaat bestellen moet je vooraf wel goed kijken naar het soort controller dat je wilt gaan gebruiken. De ledstrip moet hierop aansluiten, anders gaat het niet goed. Zowel de Gledopto controller als de ledstrips kun je voor een leuke prijs vinden bij onze vrienden van Aliexpress.

Gledopto ledcontroller tech365nl 001

Aan de slag met de Gledopto RGB+CCT Controller

De titel verklapt het al, ik heb mijn oog laten vallen op de Gledopto RGB+CCT controller. Met de juiste ledstrip ben ik straks dus in staat om rode, groene, blauwe, witte, en warm witte leds aan te sturen gecombineerd in 1 lichtbron. Net zoals Philips Hue ledstrips.

Ik bestelde mijn Gledopto RGB+CCT controller via Aliexpress, samen met een 12V RGB+CCT ledstrip en een bijbehorende 230V-12V adapter voor de controller. De totaalprijs was €35,17 (€21,34 + €10,84 + €3,35). Grote kans dat wanneer je nu gaat kijken je misschien nog wel goedkoper uit bent. Alles was met een week of twee in huis.

Gledopto ledcontroller tech365nl 003

Ik mijn geval wordt hij straks gekoppeld aan mijn Philips Hue bridge en Homey. Voordat het zover is moet er nog even wat eenvoudig knutselwerk verricht worden. De ledstrip is voorzien van 6 draden die allemaal verbonden moeten worden met de Gledopto controller. Dit doe je door een smalle schroevendraaier bovenin een uitsparingen te drukken en de kabel vervolgens in het connector te duwen. Als je stopt met drukken moet de kabel vast blijven zitten en is hij correct aangesloten.

Gledopto ledcontroller tech365nl 006

In het geval van de RGB+CCT sluit je de draden van je ledstrip als volgt aan:

V+: Zwart
R: Rood
G: Groen
B: Blauw
C: Wit
W: Geel
Gledopto ledcontroller tech365nl 010

Omdat ik een 12V adapter met connector gebruik hoef ik niet de V+ en V- draden aan de sluiten aan de linkerkant. Mocht je een losse transformator o.i.d. gebruiken dan wellicht wel. Ik sluit de adapter dus gewoon aan in de connector en klaar ben ik. Als alles goed aangesloten is en de adapter in het stopcontact wordt geprikt dan spring de ledstrip na een korte pauze aan.

Gledopto ledcontroller tech365nl 003

Nu de ledstrip brand en de controller actief is kun je hem toevoegen aan je Philips Hue app. Ik kies in de app voor het toevoegen van een nieuwe lamp en na een halve minuut zie ik een Extended Color Light 1 verschijnen. De lamp is direct bruikbaar en het aanpassen van de kleuren en intensiteit werkt feilloos. Even toevoegen aan een ruimte en alles is klaar.

Gledopto controller in Hue app
E

Je hebt dus voor ongeveer €35 een RGB+CCT ledstrip die probleemloos samenwerkt met je Philips Hue of Ikea Tradfri platform. Er zijn wel wat verschillen tussen een ledstrip van Philips en de goedkope varianten op Aliexpress. Je ziet bijvoorbeeld verschil in het mengen van de kleuren, en de intensiteit. De goedkope strips zijn hier kwalitatief minder goed, maar daar is de prijs dan ook naar.

Gledopto ledcontroller tech365nl 011

Voor in de woonkamer kies ik nog steeds voor Philips Hue strips, voor iets als mijn patchkast voldoet dit helemaal prima. Om af te sluiten met de wijze woorden van Borat: Great success!

Gledopto ledcontroller tech365nl 021


Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

3 reacties

  1. Hallo, mijn gledopto led controller was schijnbaar de verbinding kwijt, na het verwijderen van de extended Color light uit hue app, wordt deze vervolgens niet meer gevonden. Heb je enig idee waar dit door komt? Wat te doen. Bvd voor je reactie

    1. Het enige dat ik mij zo kan bedenken is hem helemaal uit te schakelen en opnieuw inschakelen in de buurt van de Bridge. Als dat niet werkt zou je nog eens met de app “Hue Lights” van LapApps kunnen kijken of je hem dan wel ziet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button