Beeld en geluid

Review: Fiio Q1 Mark II versterker / DAC

Het geluid uit de hedendaagse smartphone of tablet is niet van slechte kwaliteit. Ervan uitgaande dat je een fatsoenlijke variant hebt natuurlijk. Toch zitten er wel een aantal beperkingen aan de audio welke uit een dergelijk apparaat komt. Of dat voor jou een beperking is hangt af van je persoonlijke voorkeur. Maar stel dat jij iemand bent die toch wat meer eisen stelt, dan is het zeker interessant om eens na te denken over een extra versterker.

Als je bij het woord “versterker” direct denkt aan een groot apparaat dat je in de woonkamer moet zetten dan zit je goed, alleen is dit niet waar deze review over gaat. Ik heb het over een versterker die geschikt is om mee te nemen, lichtgewicht is, en ook nog oplaadbaar. Perfect voor je smartphone, tablet of laptop. Ik vertel je in deze review wat meer over de Fiio Q1 Mark II, een zeer compacte en oplaadbare DAC en versterker die je makkelijk achter je smartphone kan verstoppen. Maar waarom zou je deze Fiio Q1 eigenlijk willen gebruiken?

Fiio Q1 Mark II tech365 008

Soms wil je net wat extra’s

Ik zit graag op de bank met mijn koptelefoon op naar muziek te luisteren. Gewoon even lekker de tijd nemen om naar je favoriete muziek te luisteren. Afhankelijk van mijn ‘mood’ kan dat variëren van trance en hardstyle, tot rock, drum and bass of lekker wat oldies. Gewoon waar ik net op dat moment zin in heb. Maar afhankelijk van het soort muziek wil je soms net even wat meer het accent kunnen leggen in de klank. Zo is het bij een wat Dancemuziek lekker om de lage tonen wat dikke aan te zetten, maar bij classic rock hoeft dan van mij dan weer niet. Maar ook het volume net even wat harder kunnen zetten zonder dat je smartphone de beperkende factor is. Nu komt uit mijn iPhone bijvoorbeeld al wat beter geluid dan mijn Surface Laptop, maar eigenlijk wil ik het altijd hebben zoals ik wil. Dit is waar een versterker als de Fiio Q1 Mark II de oplossing biedt.

Fiio Q1 Mark II tech365 003

Door het signaal van je afspeelapparaat te nemen en dat onafhankelijk te kunnen versterken en naar wens aanpassen heb je eigenlijk een ideale manier om je eigen “sound” mee te nemen over ieder apparaat. Het werkt eigenlijk heel simpel. Ik neem als voorbeeld even mijn iPhone. Ik sluit mijn iPhone 11 aan via de meegeleverde lightning-kabel op de Fiio Q1. Vervolgens sluit ik mijn koptelefoon aan met de welbekende 3,5mm (of maatje kleinere) aansluiting op de versterker. Even aanzetten en klaar is Martijn. Ik kan kiezen voor wat extra laag door het activeren van de Bass Boost. Dit is iets dat ik vaak aan of uit zet. De reden hiervoor is dat ik het niet bij iedere soort muziek fijn vind. Maar doordat ik zelf de controle heb is dit ideaal. Vervolgens kun je nog instellen of je extra versterking wil in het lage of hoge gebied. De zogenaamde High/Low-gain. Nu is het enkel nog een kwestie van Spotify aanslingeren, en het volume regelen naar wens. Soms rustig en neutraal, soms even keihard knallen.

Ondersteuning voor High-Res audio

Voor de echte audiofreak is er nog een functie die heel interessant is op de Fiio Q1 en dat is de High-Res Audio ondersteuning. Het is natuurlijk meer dan alleen een versterker en zoals ik net al schreef ook een DAC (Digitaal naar Analoog Convertor). Er wordt dus niet alleen een signaal versterkt, maar ook verwerkt. Hiermee zorgt dit kleine apparaat ervoor dat jij zo optimaal mogelijk het geluid in je koptelefoon krijgt. Het is dus ook mogelijk om muziek in zeer hoge resolutie aan te bieden aan de FiioQ1 en dit vervolgens te kunnen aanpassen naar wens en luisteren op je aangesloten koptelefoon.

Fiio Q1 Mark II tech365 002

Echte audiofreaks kunnen terecht tot een resolutie van 32bit/384kHz (PCM) in de formaten DSD64, DSD128 en DSD256. Uiteraard moet je wel beschikking over de juiste apparatuur om dit te kunnen afspelen. Hier heeft Fiio ook een oplossing voor in de vorm van speciale audiospeler. Deze variëren in prijs van onder de honderd euro tot flink boven de duizend. Maar zelfs de goedkopere modellen zijn al voorzien van ondersteuning voor DSD-bestanden. Binnenkort hebben wij op Tech365 wellicht een review van een dergelijke Fiio audiospeler en een in-ear koptelefoon.

Compact en lichtgewicht

Een extra apparaat meenemen onderweg is alleen een optie als het compact en lichtgewicht is. Niemand zit erop te wachten om met een groot zwaar apparaat in zijn tas op pad te gaan. Zit ik thuis op de bank, dan vind ik het eigenlijk net zo prettig als het extra apparaat niet zo’n ‘ding’ is. De Fiio Q1 Mark II weegt slechts 101 gram. Om je een idee te geven hoeveel dit is: een Apple iPhone 11 weegt 194 gram en een Samsung Galaxy S20 tikt 163 gram aan. Het stukje lichtgewicht zit dus wel prima. Kijk je naar de maat dan is hij 9,9 cm lang, 5,9 cm breed en 1,2 cm dik. Compact, check! Kleiner wordt lastig want er zit nu eenmaal een oplaadbare accu (1800mAh) in die een gebruiksduur heeft van maximaal 20 uur via de aux-in en 10 uur via USB-in. Volledig opladen duurt minder dan 4 uur.

Fiio Q1 Mark II tech365 006

Twee in, twee uit

Er zijn een aantal manieren om jouw afspeelapparaat en koptelefoon te verbinden met de Fiio Q1. Als eerste is er een USB-In-aansluiting. Er wordt een kabel meegeleverd om via micro-USB naar Lightning je iPhone aan te sluiten. Komt mooi uit want de recente iPhones hebben geen 3,5mm jack. Dit is overigens de tweede optie via de Aux-In/Out. Voor je koptelefoon heb ook twee opties in de vorm van een 3,5mm stereo single ended, of 2,5mm stereo gebalanceerd. Hiermee heb je de meeste opties, behalve draadloos, dan wel dekkend. De micro-USB aansluiting wordt ook ingezet voor het opladen van de Q1.

Wat zit er in de doos?

  • Fiio Q1 Mark II versterker/DAC.
  • USB-oplaadkabel.
  • 3,5mm aansluitkabel.
  • Lightning naar micro-USB kabel.
  • Geweven draagzakje.
  • Antislip plaatje.
  • 2 Rubberen straps.
Fiio Q1 Mark II tech365 001

Fiio Q1 Mark II in de praktijk

Zoals ik net al schreef vind ik het heerlijk om naar muziek te luisteren als ik op de bank hang, of in de tuin zit. Normaal ook in de trein, echter is dat met de huidige Corona crisis even niet van toepassing. En ook al is het geluid uit mijn iPhone 11 prima, merk je toch dat het beter kan als je de Q1 ertussen zet. Ik kan mij voorstellen dat mensen denken “ach, is dat nou echt nodig? Is toch prima zo?”. En dat is ook logisch als je de ervaring niet hebt van het gebruik van een extra versterker en DAC. Toch denk ik dat velen onderschatten wat het kan doen voor je luisterplezier.

Fiio Q1 Mark II tech365 005

Gedurende de periode dat ik de Q1 gebruikt heb was dit in combinatie met mijn Teufel Blue NC koptelefoon, een over ear, en een mooi setje in-ears van Fiio. Beide zijn er verschillende in klank en hierdoor merkte ik direct al het voordeel dat je hier toch wat aan kunt sleutelen. Beetje meer hoog of laag, of een bass boost. Daarnaast is een iPhone redelijk tam in het haalbare volume en soms wil ik gewoon even lekker knallen. En dat is mogelijk door simpelweg de volumeknop van de Q1 verder open te draaien. Maximaal heb ik niet geprobeerd, want er zit flink wat power in dit kleine compacte apparaatje. Toch blijft het geluid goed en gaat hij niet vervormen.

Fiio Q1 Mark II tech365 007

Een andere prettige eigenschap is toch ook wel de prijs. Want voor net iets meer dan honderd euro voeg je dus een versterker en DAC toe aan je luisterplezier en kun je zelfs ook High-Res Audio verwerken. En dan vind ik toch wel bijzonder voor die prijs. Er zijn ook duurdere varianten maar bij Fiio geloven ze in een breed scala van modellen die ieder een eigen prijsklasse hebben. Daar ben ik een groot voorstander van. Want als je niet weet wat een DAC voor jou kan betekenen dan ga je er niet direct honderden euro’s voor uitgeven. Nu kun je voorzichtig instappen en eventueel klimmen op de ladder als je meer wensen en eisen hebt.

Nu hij weer in de doos zit terug naar Fiio mis ik hem al. Als je eraan gewend bent een bepaalde sound te hebben dan is het toch anders als het een tandje minder is. Wie weet verschijnt er toch ook een op mijn wensenlijstje. Dikke aanrader die Q1 Mark II voor eenieder die net wat meer uit zijn audioplezier wil halen.

Wil je meer weten over de producten van Fiio, houdt dan de website in de gaten. Binnenkort verschijnt er een review van een setje in-ears en meer interessante producten.

Prijs en beschikbaarheid

De Fiio Q1 Mark II is per direct verkrijgbaar voor een prijs van €109.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button