Beeld en geluid

REVIEW: De Philips Ultra-HD TV 49PUS7809 staat garant voor prachtig beeld

Philips is druk bezig met het ontwikkelen van 4K Ultra-HD toestellen voor de consumentenmarkt en wij kregen de mogelijkheid om er één te testen. Nieuwsgierig als we zijn grepen we deze kans en kregen we dit prachtige 49 inch Ultra-HD toestel toegestuurd. Met dit model brengt Philips alle technieken samen in een prachtige behuizing die zeker niet misstaat in je woonkamer.

Beeld en weergavemogelijkheden

Ok, laten we eerst een kijken wat we in huis hebben met de 49PUS7809.  Zoals het typenummer al aangeeft is het een 49-inch toestel voorzien van een 4K Ultra HD-LED scherm. Voor wie liever in centimeters rekent, dit is een beelddiagonaal van 123 centimeter. De resolutie die het toestel kan weergeven is 3840 x 2160 wat zorgt voor zeer scherpe beelden voorzien van prachtige kleuren en details.

Het toestel ondersteunt ook 3D beelden en 2D naar 3D conversie. Of dit nog steeds zo hot is in de woonkamer betwijfelen we, maar voor de liefhebbers zit het er in ieder geval in. Bij het toestel worden standaard vier passieve 3D brillen geleverd die je kunt vergelijken met de brillen in een bioscoop.

Philips-49PUS7809-3D-Ultra-HD-Smart-LED-TV-Voorkant-Kleur

Er zijn een aantal technieken op het toestel beschikbaar die je kunt inzetten voor het verbeteren van de beeldweergave. Zo beschikt het toestel over Perfect Natural Motion, Micro Dimming Pro, 600Hz PMR Ultra en Ultra Resolutie. Perfect Natural Motion zorgt ervoor dat bewegende beelden natuurgetrouw worden weergegeven op het scherm en er geen vertraging of stotterende beelden optreden. Micro Dimming Pro is een techniek die zorgt dat de vloeibare kristallen in het scherm worden aangepast aan het inkomende signaal van het toestel. Hiermee worden lichte en donkere kleuren zo optimaal mogelijk weergegeven. Met 600Hz PMR worden snelle actiebeelden en games vloeiend weergegeven op het scherm en Ultra Resolutie zorgt voor messcherpe details.

Het toestel zou geen echt Philips-toestel zijn zonder de aanwezigheid van Ambilight. Op de 49PUS7809 vinden we tweezijdige Ambilight terug die de mogelijkheid heeft zich aan te passen aan de kleur van je muur. Er wordt zelf gekeken naar het aanwezige omgevingslicht om te zorgen voor een optimale inzet van de kleuren-LED’s aan de zijkanten van het toestel.

Philips-49PUS7809-3D-Ultra-HD-Smart-LED-TV-Draaibare-voet

Philips heeft het toestel uitgerust met allerlei slimme mogelijkheden voor de SmartTV beleving, zoals apps voor Uitzending gemist, Spotify, YouTube, Netflix, Skype en Twitter. Er zijn voldoende Nederlandstalige apps verkrijgbaar en je kunt dus zelf allerlei apps toevoegen aan het toestel. Door de aanwezigheid van een Quad-Core Snapdragon processor gaat het navigeren door de SmartTV modus en apps zonder problemen en heb je geen last van een vertraging in het gebruik.

Audio en connectiviteit

Het afspelen van geluid op de 49PUS7809 wordt geregeld door een versterker met een vermogen van 25W RMS (15W + 10W). Om het geluid aan te passen naar je persoonlijke smaak kun je verschillende geluidsverbeteringstechnieken toepassen, zoals Surround en Surround 3D. Persoonlijk vond ik het geluid wat hol en leeg, waardoor enkele aanpassingen noodzakelijk waren om het naar mijn zin te krijgen. Toch is dit niet helemaal gelukt, maar daarover straks meer.

Je krijgt de beschikking over een viertal HDMI aansluitingen, 1 componentingang, 1 Scart-aansluiting en een drietal USB poorten. Er is dus niet bezuinigd op de hoeveel aansluitingen wat een goed iets is. De USB-poorten kunnen worden gebruikt voor het aansluiten van gegevensdragers of voor het voeden van accessoires zoals bijvoorbeeld een Google Chromecast stick.

Voor de connectie met internet heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van een RJ-45 LAN aansluiting of de geïntegreerde 802.11n dual-band Wif-Fi controller. Dit is natuurlijk niet noodzakelijk om te doen, maar het toestel is er uitermate geschikt voor met alle apps en mogelijkheden.

Accessoires

Wat je wel of niet standaard meegeleverd krijgt bij de aanschaf van een nieuw toestel verschilt enorm per leverancier. Voor dit model heeft Philips standaard maar liefst vier passieve 3D-brillen, een afstandsbediening met toetsenbord, batterijen, een draaibaar tafelstandaard en een voedingskabel in de doos gestopt.

Je kunt optioneel ook nog een Tv-camera aanschaffen, bijvoorbeeld voor het gebruik in de Skype app, extra 3D brillen of een Gameset met een 3D-bril.

Philips-49PUS7809-3D-Ultra-HD-Smart-LED-TV-Afstandsbediening

 

Onze ervaring met de Philips 49PUS7809

Het design van de 49PUS809 is zeer strak uitgevoerd en voorzien van mooie materialen. De solide ijzeren voet waarop het toestel wordt bevestigd is niet alleen handig draaibaar maar zorgt ook voor een zeer stabiel geheel. Door de smalle randen van het toestel krijg je een nog grotere indruk van het scherm en maakt dit de beleving nog beter. Als we kijken naar de kwaliteit van het scherm, dan kunnen we wel stellen dat dit dik voor elkaar is. De heldere kleuren en de messcherpe details tijdens het kijken van verschillende content is precies wat je van een dergelijk toestel mag verwachten en dan is er nog het 4K beeldmateriaal. Dit is een klasse apart, want het bekijken van dit soort content is simpelweg geweldig!

Het bladeren door de verschillende apps en instellingen op het toestel is lekker vlot en je hebt geen last van traag reagerende acties of menu’s. Je kunt erg veel instellingen aanpassen naar je eigen wens op het gebied van beeld, geluid, connectiviteit en prestatie. Je kunt je afvragen of je dit nodig hebt, maar als je kijkt bij vrienden of familie zie je toch vaak dat er veel verschil zit in de weergave van beeld en wat ze dan als “perfect” beschouwen. Het voordeel van dit soort instellingen is het feit dat je het toestel dus goed eigen kunt maken.

Tijdens de reviewperiode hebben we aardig aan de instellingen voor het geluid zitten sleutelen, want dit was één van de factoren die niet direct naar wens waren. Het voordeel is dat je veel aan kunt passen, maar toch bleef het altijd een beetje hol vonden we. Zouden we het toestel hierdoor voorbij laten gaan? Nee, dat zouden we zeker niet doen.

Philips-49PUS7809-3D-Ultra-HD-Smart-LED-TV-Netflix

OK, allemaal goed nieuws natuurlijk maar waren er ook minpunten aan het toestel zal je je afvragen? Het eerste punt van irritatie was het verlichtte Philips logo aan de voorzijde van het toestel. Stel je voor dat je een spannende film kijkt die zich afspeelt in een donkers steegje. Stel je dan eens voor dat er iemand een zaklamp in je gezicht schijnt en roep “Spannend he!”, dat was het gevoel dat we hadden bij het verlichtte logo. Gelukkig heeft Philips rekening gehouden met het feit dat je hier misschien helemaal niet op zit te wachten en kun je het dan ook eenvoudig uitschakelen. Problem solved!

Het enige jammere aan dit toestel is de ondersteuning voor 4K-beeldmateriaal binnen Netflix. Na het installeren van het toestel gingen we enthousiast naar de populaire app van de streaming dienst en slingerde de eerste aflevering van House of Cards aan, gezien het feit dat deze serie in 4K wordt aangeboden. Helaas zagen we echter de kwaliteit niet boven de 1080p stijgen en raadpleegde snel de website van Netflix. Op dit moment blijken er nog geen Philips toestellen in de lijst te staan met ondersteunde merken en modellen voor 4K binnen Netflix en dat was een flinke tegenvaller. Netflix is namelijk een uiterst handig platform voor 4K-media, want het toestel is wat selectief als het gaat om content via een USB-stick of ander opslagmedium. Toch verwachtten we dat dit slechts een kwestie van tijd is alvorens de toestellen van Philips ook ondersteund worden voor 4K-beeldmateriaal op Netflix. Dus wederom, een minpuntje wat zich nog prima kan herstellen.

Prijs en beschikbaarheid

De Philips 49PUS7809 heeft een adviesprijs van € 1799 maar wordt inmiddels al voor minder aangeboden (€ 1200- €1500). Voor dit bedrag ontvang je het toestel, vier passieve 3D brillen en een afstandsbediening met toetsenbord aan de achterzijde.

 

[bol_product_links block_id=”bol_540f73a98c63e_selected-products” products=”9200000025906761″ name=”Philips 49PUS7809″ sub_id=”49PUS7809″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”620″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button