tech365
D-Link DIR-510L

Review: De D-Link DIR-510L is een handige portable wireless AC router

Installatie van de D-Link DIR-510L

Voor dat je aan de slag kunt met de portable Wi-Fi router is het zaak om de knop aan de bovenkant in de ‘ON’ stand te zetten. In deze stand zal de DIR-510L als Wi-Fi router dienen. We sluiten de router voor nu aan op een ethernet poort van ons modem, zodat het apparaat voorzien is van een internetverbinding.

Als de router gereed is voor gebruik maak je via Wi-Fi verbinding met het SSID van de router. Bij ons reviewmodel vinden we DIR510L-5185-5GHz en DIR-510L-5185 in de lijst van draadloze netwerkverbindingen. Wanneer je een wachtwoord moet ingeven, dan kun je gebruik maken van het wachtwoord op het meegeleverde configuratie kaartje.

Als de verbinding tot stand is gekomen openen we een browser en gaan we naar http://dlinkrouter.

 

D-Link DIR-510L install 011

De pagina die we in beeld krijgen geeft ons toegang tot de instellingen van de router. Standaard is de DIR-510L niet voorzien van een wachtwoord voor de admin gebruik, dus dit willen we zo snel mogelijk aanpassen. Een simpele klik op Log In geeft ons toegang tot de instellingen van de router.

 

D-Link DIR-510L install 021

De eerste pagina na het aanmelden geeft de status van de router weer. Hier zie je in één oogopslag of de router verbinding heeft met het internet, of er externe USB opslagmedia zijn aangesloten en wat de capaciteit van de accu in de DIR-510L is.

D-Link DIR-510L install 081

Als eerste controleren we of er nieuwe firmware beschikbaar is voor de DIR-501L, want deze updates bevatten vaak ook oplossingen voor kwetsbaarheden. Dit kun je doen bij Management -> Upgrade.  In ons geval updaten we de router van versie 1.01 naar 1.02 door op de knop Download New Firmware te klikken. Het downloaden en installeren gaat automatisch. Als de router klaar is start hij opnieuw op en kun je weer verder met het configureren.

D-Link DIR-510L install 031

 

Als je het wachtwoord dat door D-Link standaard wordt gebruikt niet handig vindt, dan kun je deze wijzigen bij Settings -> Wi-Fi Settings. In het voorbeeld hebben we het wachtwoord aangepast naar password en opgeslagen. Hierna moet je wel opnieuw verbinding maken met het draadloze netwerk op basis van je nieuw gekozen wachtwoord.

 

D-Link DIR-510L install 09

Afhankelijk van het type internetverbinding dat je gaat gebruiken moet je het één en ander configureren. Deze verschillende profielen voor verbinding met het internet vinden we terug bij Settings -> Internet profiles. Wil je de router gebruik laten maken van een draadloze internet verbinding? Voeg dan een nieuw profiel toe op basis van de modus Hotspot.

D-Link DIR-510L install 051

De DIR-510L krijgt out of the box het vaste IP-adres 192.168.0.1/24 aan de kant van het draadloze netwerk. Dit ip-adres kun je gebruiken voor het benaderen van de management pagina. Indien gewenst kun je dit aanpassen, maar houdt hierbij wel rekening met de IP-adressen die je verbonden apparaten krijgen (DHCP). Ook de naam (hostname) van het apparaat kun je hier instellen.

Standaard zal de D-Link router de draadloos verbonden apparaten een IP-adres geven. De DHCP server, die hier zorg voor draagt, deelt adressen uit in de reeks 192.168.0.100 tot 192.168.0.199. Heb je toch liever een andere reeks, dan kun je dit hier instellen. Je vindt deze instellingen onder Settings -> Network.

 

D-Link DIR-510L install 061

De DIR-510L heeft ook de mogelijkheid om een gast-netwerk aan te bieden voor zowel de 2,4GHz band en de 5GHz band. Deze optie vinden we terug op de Settings – > Guest Zone pagina. Deze gastnetwerken zijn standaard uitgeschakeld. Een voordeel van een gast-netwerk is het feit dat deze verbonden apparaten geen toegang hebben tot de andere apparaten en gedeelde bronnen in je netwerk. Vanuit het gast-netwerk is het wel mogelijk om te internetten. Je kunt overigens bij deze router er wel voor kiezen om deze lokale toegang toch toe te staan.

D-Link DIR-510L install 071

 

Het is zelfs mogelijk om de router te beheren via de Cloud. Hiervoor is het noodzakelijk om een account aan te maken bij D-Link. Je kunt na het aanmaken inloggen op de speciale mydlink cloud services om toegang te krijgen tot je router via het internet. Niet gek voor zo’n klein apparaatje!

 

Conclusie: De DIR-510L levert een snelle en stabiele Wi-Fi verbinding voor je apparaten en is eenvoudig in gebruik.

We gaan niet miepen over de capaciteit van de accu, want dit apparaat is niet gemaakt voor een mobiel kantoor waar je de hele dag zonder stroom werkt met vijf mensen. Als je overigens een stopcontact in de buurt hebt is dit prima haalbaar.

De DIR-510L is compact en ziet er trendy uit in zijn witte case. De router is eenvoudig in gebruik en voldoet aan wat je er van kunt verwachten. De USB aansluitingen zijn ideaal om je mobiele apparaten te voorzien van een beetje stroom, maar verwacht niet dat je meer dan één smartphone volledig kunt opladen. Tijdens onze testperiode hebben we eigenlijk geen problemen ondervonden met de router en heeft hij meerdere mensen tegelijk voorzien van draadloos internet.

Het enige dat ons stoorde tijdens het gebruik is de LED’s die de status van het apparaat aangeven. Deze zijn onzichtbaar als ze uit staan door de melkwitte behuizing. Heb je echter flink de zon in je woonkamer of gebruik je het apparaat buiten dan is soms nauwelijks te zien of de LED’s branden.

Voor de DIR-510L betaal je op dit moment gemiddeld zo’n €110. Voor een mobiele oplader voorzien van 4000mAh capaciteit ben je ook al snel €60 kwijt, wat D-Link’s router toch eigenlijk niet zo heel duur maakt. Ben je dus op zoek naar een mobiele oplader voorzien van een flinke capaciteit en wil je ook een mobiele wi-fi router dan heb je voor dit bedrag een handige oplossing. Huur je regelmatig een kantoorruimte voorzien van alleen ethernet-aansluitingen, dan heb je op deze manier altijd een draadloze verbinding beschikbaar.

 

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Ik weet niet of de firmware dit inmiddels wel mogelijk maakt. De versie die ik toen had in ieder geval niet. Zonde dat de netgear geen AC ondersteunt 🙁
  Sorry voor de verwarring met Kingston, door de slechte internetverbinding in het hotel ververst hij niet altijd de tekst goed.

  • Ik heb ondertussen een review gevonden die beweert dat het wel gaat, maar voor mini’s dit te weinig. Het toestel is modern maar kost wel het dubbele van de Netgear.

   Prettig verlof nog.
   Sjekke

   • Ik kan me goed voorstellen dat nieuwere firmware dit kan toevoegen aan de D-Link. De versie die ik had was voorzien van redelijke vroege firmware. Mocht je een mooie oplossing gevonden hebben, dan ben ik natuurlijk er benieuwd. Hou je ons op de hoogte?

    Thanks en groeten,

    Martijn

 • Kan je je aanloggen op een WiFi netwerk van een hotel met een webpage login en dan je eigen WiFi netwerk opzetten? De Netgear Trek 300 kan dit bv. wel en is 50% goedkoper.

  • Beste Sjekke, ik heb het hier vanochtend getest in het hotel en dit werkt niet met de Kingston. Ben je hier wel naar op zoek, dan kun je beter voor een alternatief kijken 😉

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen