tech365
D-Link DIR-510L

Review: De D-Link DIR-510L is een handige portable wireless AC router

D-Link brengt ons met de DIR-510L een onwijs handig apparaat voor thuis of onderweg. Dit kleine kastje is namelijk een manusje van alles, want het is een Dual-band Wireless AC750 router, oplaadstation voor USB-apparaten en het is in staat om bestanden te delen via D-Links Cloud dienst Shareport. Dat is nogal wat voor zo’n klein apparaatje en je kunt wel raden dat we erg nieuwsgierig waren toen we de doos opende en de, slechts 154 gram wegende, router konden bekijken.

Stel je voor dat je in een hotelkamer bent en je hebt zo’n prachtige laptop en smartphone met Wi-Fi. Helaas is het hotel niet uitgerust met een fatsoenlijke Wi-Fi verbinding (en die zijn er toch nog veel), maar je hebt wel de “ouderwetse” kabel ter beschikking. Met de DIR-510L kun je in deze situatie zelf zorgen voor een draadloos netwerk voor je apparaten en gebruik maken van de beschikbare ethernet-aansluiting in het hotel. Handig toch?

D-Link DIR-510L onder

Niet alleen in een hotelkamer kun je er gebruik van maken, maar er zijn natuurlijk veel meer handige toepassingen. Een enorm voordeel hierbij is het feit dat je DIR-510L niet aangesloten hoeft te worden aan op het lichtnet. Door zijn ingebouwde 4000mAh accu kun je het apparaat letterlijk compleet draadloos gebruiken. Deze accu kun je ook gebruiken voor het opladen van je smartphone, tablet of ander apparaat voorzien van een USB aansluiting.

Het apparaat is voorzien van twee USB 2.0 poorten, waarvan er één geschikt is voor een 3G/4G-adapter en de andere voor een USB drive. Ondanks dat beide poorten er hetzelfde uitzien is er een verschil in stroomsterkte. De poort voor de 3G/4G-adapter is namelijk een 1 Ampère poort en de andere 05, Ampère.

D-Link DIR-510L staand

Mocht je twijfelen of je het goed gelezen hebt, JA…de router biedt ondersteuning voor het zeer snelle 802.11ac. Naast deze standaard is hij ook gewoon geschikt voor apparaten die gebruik maken van 802.11a/b/g/n. Als je eigen laptop of ander verbonden apparaat het ondersteunt, dan zijn snelheden tot 750 Mbps te halen via deze router.

De DIR-510L biedt een drietal verschillende modi om verbinding te maken met het internet. Zo kun je het apparaat instellen als breedband router mode (via de ethernet aansluiting), Mobile Router mode (door gebruik te maken van 3G/4G stick) en Wi-Fi Hotspot mode (via Wi-Fi verbonden aan een ander netwerk).

D-Link DIR-510L voorkant

Een andere handige feature van dit apparaat is de mogelijkheid om een USB-stick met bestanden aan te sluiten op één van de USB-poorten. Dit stelt je namelijk in staat om de inhoud van de stick te delen met de gebruikers die verbonden zijn aan de router. Je hebt zo dus eigenlijk een mini netwerkopslag apparaat. Dit gaat zelfs zo ver, dat je via de Cloud dienst van D-Link toegang kunt krijgen tot deze bestanden via het internet. Handig als je even snel bestanden wilt delen in een groep of met het kantoor.

 

Wat zit er in de doos?

Bij ons review exemplaar was het volgende aanwezig:

 • DIR-510L wireless AC750 router.
 • Adapter met micro-USB aansluiting
 • Documentatie (garantievoorwaarden en handleiding)
 • D-Link Wi-Fi Configuratie kaart

 

Bedieningsgemak

De DIR-510L is slechts voorzien van één schakelaar aan de bovenzijde van het apparaat. Met deze schakelaar kun je het apparaat aan (opladen+wi-fi), uit en op charger (apparaten opladen) zetten. De software is eenvoudig opgezet waarmee je het apparaat eenvoudig kunt aanpassen naar je persoonlijke voorkeur. De menu’s zijn kort en bondig opgezet en wijzen zichzelf.

 

Onze ervaring met de D-Link DIR510L

Mobiele oplader

We waren zeer benieuwd hoe de ingebouwde 4000 mAh accu zich zou houden bij het opladen van een apparaat. Om te testen of dit qua snelheid en capaciteit enigszins toereikend was hebben we een volledig lege iPhone 5 aangesloten op de 1A poort. Om de smartphone volledig op te laden (zonder gebruik van het toestel) was er 1 uur en 40 minuten nodig. De capaciteit van de accu was na het opladen nog maar 40%. We hebben voor het opladen alleen de charger stand gebruikt. In deze stand is de wireless router functionaliteit uitschakelt.

Wanneer je meer dan één apparaat wilt opladen kan het zijn dat je de DIR-510L toch op de netspanning aan zal moeten sluiten. Het volledig opladen van twee volledig lege iPhones zul je namelijk met de capaciteit niet redden. Is het puur voor nood om je smartphone te voorzien van een beetje sap, dan is het geen enkel probleem.

Wi-Fi functionaliteit

Als we kijken naar de Wi-Fi router functionaliteit dan vinden we dat D-Link hier goed over na heeft gedacht. Het apparaat ondersteunt verschillende modi voor het verbinden met internet, waardoor de DIR-510L een zeer veelzijdig apparaat wordt. In ons testnetwerk hebben we de router bedraad aangesloten door middel van de 10/100Mbit ethernet aansluiting. Deze oplossing is ideaal wanneer je een netwerk hebt zonder Wi-Fi en toch connectiviteit wil aanbieden voor je draadloze apparaten. Het aansluiten op een bedraad netwerk is slechts een kwestie van de ethernet kabel aansluiten en de schakel op de aan-stand zetten. Super handig dus!

Wil je gebruik maken van de mobiele router of hotspot functie, dan moet je het één en ander aanpassen in de Internet Profiles. Ook dit is eigenlijk zeer eenvoudig en daarnaast ook goed beschreven in de handleiding. Gebruiksvriendelijk en goed doordacht als je het ons vraagt.

Een enorm voordeel van de DIR-510L is natuurlijk de ondersteuning voor 802.11ac draadloze verbindingen. Je merkt dan ook goed als je, bijvoorbeeld je MacBook met wireless ac, verbind met de DIR-510L dat het internetten lekker snel gaat. Ook het kopiëren van bestanden via deze kleine router gaat met een prima snelheid en is ook stabiel. Vooral dit laatste is een bij het kopiëren van bestanden erg prettig.

De accu houdt het in de Wireless router stand (zonder aangesloten apparaten op de USB poorten) best een tijdje uit. Bij het starten van de router met een volle accu, waren we zo’n 20% capaciteit kwijt na iets meer dan één uur. We waren in deze situatie met een MacBook Air verbonden aan het apparaat, via wireless ac op de 5Ghz band. Tijdens dit uur zijn we puur en alleen bezig geweest met het bezoeken van internetpagina’s en het bekijken van online afbeeldingen.

Als het echt noodzakelijk is om langer dan zo’n 5 uur verbonden te zijn met de DIR-510L dan is het aan te raden om op zoek te gaan naar een stopcontact. Maar om hele dagen te werken heb je vast en zeker wel een andere beschikbare oplossing. Dit geldt ook voor het opladen van apparaten. Heb je meerdere bijna lege apparaten, dan is er vast wel een andere mogelijkheid om deze op te laden. We moeten dan ook niet te kritisch kijken naar de capaciteit, want het is en blijft natuurlijk geen apparaat om een hele dag op te werken en op te laden.

De firmware / management software

De management firmware die D-Link gebruikt en waarmee je als gebruiker de instellingen kan veranderen is redelijk eenvoudig. Je hoeft dus geen IT-er te zijn om hiermee uit de voeten te kunnen. Dit maakt het apparaat geschikt voor normale mobiele gebruikers.

Als laatste hebben we ook nog gekeken naar het delen van bestanden via de DIR-510L. Door simpelweg een USB-stick in één van de USB-poorten te stoppen kun je de bestanden (documenten, afbeeldingen etc.) benaderen via de SharePort interface. In onderstaande afbeeldingen zie je hoe je dit gepresenteerd krijgt bij het openen van SharePoint via de speciale url:

D-Link DIR-510L Install 010

Op de volgende pagina bekijken we de installatie en configuratie van de D-Link DIR-510L

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Ik weet niet of de firmware dit inmiddels wel mogelijk maakt. De versie die ik toen had in ieder geval niet. Zonde dat de netgear geen AC ondersteunt 🙁
  Sorry voor de verwarring met Kingston, door de slechte internetverbinding in het hotel ververst hij niet altijd de tekst goed.

  • Ik heb ondertussen een review gevonden die beweert dat het wel gaat, maar voor mini’s dit te weinig. Het toestel is modern maar kost wel het dubbele van de Netgear.

   Prettig verlof nog.
   Sjekke

   • Ik kan me goed voorstellen dat nieuwere firmware dit kan toevoegen aan de D-Link. De versie die ik had was voorzien van redelijke vroege firmware. Mocht je een mooie oplossing gevonden hebben, dan ben ik natuurlijk er benieuwd. Hou je ons op de hoogte?

    Thanks en groeten,

    Martijn

 • Kan je je aanloggen op een WiFi netwerk van een hotel met een webpage login en dan je eigen WiFi netwerk opzetten? De Netgear Trek 300 kan dit bv. wel en is 50% goedkoper.

  • Beste Sjekke, ik heb het hier vanochtend getest in het hotel en dit werkt niet met de Kingston. Ben je hier wel naar op zoek, dan kun je beter voor een alternatief kijken 😉

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen